SUA: Republicanii îl acuză pe preşedintele democrat Joe Biden că este controlat de stânga radicală

Republicanii l-au acuzat marţi pe preşedintele SUA, Joe Biden, că nu este interesat de ''realitatea dură'' cu care se confruntă populaţia şi au deplâns faptul că administraţia sa, în opinia lor, este ''sechestrată'' de stânga radicală, transmite EFE.
''Administraţia Biden pare mai interesată de fanteziile 'woke' (care respectă corectitudinea politică) decât de realitatea dură cu care americanii se confruntă zi de zi'', a comentat guvernatoarea statului Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, în replică la discursul despre ''Starea Uniunii'' susţinut de Biden anterior.
În opinia politicienei republicane, ''majoritatea americanilor îşi doresc doar să-şi trăiască viaţa în pace şi libertate, dar suntem atacaţi în cadrul unui război cultural al stângii pe care nu l-am început şi nici nu am dorit să-l purtăm''.
Sanders, fostă purtătoare de cuvânt a Casei Albe în timpul mandatului preşedintelui republican Donald Trump (2017-2021), a subliniat din Little Rock (Arkansas) că formaţiunea sa crede într-o ţară în care familiile ''prosperă în comunităţi sigure, locurile de muncă abundă şi salariile cresc''.
În schimb, sub mandatul stângii radicale - spune ea -, populaţia este ''strivită'' de preţurile mari la combustibil şi de rafturile goale ale supermarketurilor, iar copiii sunt învăţaţi ''să se urască pe motive de rasă, în loc să se iubească unii pe alţii'' sau să-şi iubească ''măreaţa lor ţară''.
''Administraţia lui (Biden) este deplin sechestrată de stânga radicală. Linia de separaţie în SUA deja nu mai este între dreapta sau stânga, ci între normalitate şi nebunie. A venit vremea unei noi generaţii de leadership republican'', a susţinut ea.
Sanders, în vârstă de 40 de ani, a fost aleasă guvernatoare la scrutinul de la jumătatea legislaturii, în noiembrie 2022. Fiică a fostului guvernator al statului Arkansas, Mike Huckabee, Sanders a fost prima femeie ajunsă la conducerea acestui stat şi cea mai tânără persoană la nivel naţional care a ocupat o astfel de funcţie.
Congresmanul Juan Ciscomani, membru în Camera Reprezentanţilor din partea statului Arizona, originar din Mexic şi ales tot la scrutinul din noiembrie, i-a dat replica lui Biden în limba spaniolă.
''Astăzi ne aflăm într-un punct critic în istoria naţiunii noastre. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să luptăm agresiv pentru valorile care au făcut posibil pentru atâţia visul american. Dar, după cum putem vedea, preşedintele Biden şi administraţia sa continuă să promoveze politici care ne afectează familiile'', a deplâns el.
Republicanul, care a emigrat în SUA împreună cu familia sa pe când era încă un copil, a subliniat că ţara are nevoie de o administraţie care să dea socoteală cetăţenilor.
''Nu una (o administraţie - n.r.) care vine mereu cu scuze şi se concentrează mai mult în a critica partea cealaltă şi celălalt partid în loc să caute soluţii reale. Putem s-o facem mai bine. Trebuie s-o facem mai bine. De aceea este important să continuăm să luptăm pentru ţara noastră şi colegii mei republicani şi eu ne angajăm să protejăm şi să întărim visul american pentru toţi'', a adăugat el.
În criticile sale la adresa lui Bide, Ciscomani i-a reproşat acestuia o lipsă de leadership, considerând că ''el continuă să nu manifeste (niciun fel de leadership), neavând nicio soluţie viabilă''.
La rândul său, fostul preşedinte republican Donald Trump, care şi-a anunţat intenţia de a candida din nou la scrutinul din 2024, l-a criticat pe Biden, pe care l-a acuzat că împinge ţara ''către cel de-al Treilea Război Mondial''.
''Ne duce în pragul celui de-al Treilea Război Mondial. Şi, dincolo de toate acestea, este cel mai corupt preşedinte din istoria SUA'', a declarat Trump, într-o primă reacţie la discursul privind Starea Uniunii rostit de Biden.
În opinia lui Trump, de la sosirea lui Biden la putere, în ianuarie 2021, acesta a acumulat numeroase datorii şi probleme la frontieră şi de migraţie.
''Vestea bună este că vom 'desface' fiecare criză, calamitate şi dezastru pe care Biden le-a creat. Candidez la preşedinţie pentru a pune capăt distrugerii ţării noastre şi pentru ca SUA să fie măreaţă din nou'', a susţinut fostul preşedinte.
Trump a apreciat că adevărata ''Stare a Uniunii'' este o ţară în care ''milioane şi milioane'' de migranţi au trecut ilegal frontiera, în care cartelurile drogurilor câştigă ''miliarde de dolari'' şi în care ''asasini sălbatici, violatori şi delincvenţi violenţi ies din închisoare pentru a-şi continua activităţile infracţionale''.
Biden şi democraţii - a spus Trump - ''au irosit miliarde de dolari şi au provocat cea mai gravă inflaţie din ultimii 50 de ani. Salariile reale au scăzut pentru a 21-a lună consecutiv şi preţurile la combustibil au crescut vertiginos''.
Trump l-a mai acuzat pe Biden că ''a făcut un instrument'' din Departamentul Justiţiei şi s-a considerat totodată ''victimă'' a acestei politici a lui Biden şi a ''persecuţiei opozanţilor lui politici''.
Discursul privind Starea Uniunii, pronunţat de preşedinţii americani în faţa camerelor reunite ale Congresului SUA, este una dintre ceremoniile cele mai importante din politica SUA şi, după discurs, partidul aflat în opoziţie obişnuieşte să îşi exprime punctul de vedere.
În discursul din acest an, al doilea pronunţat de Biden de la sosirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2021, preşedintele democrat a făcut un apel la nevoia de a coopera pentru ''a finaliza proiectele'' neterminate. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE pentru că Bruxellesul nu a consultat publicul(oficial ungar)
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE pentru că 'Bruxellesul se pregătește să ia încă o decizie majoră fără a consulta opinia publicului', a afirmat miercuri secretarul de stat la cabinetul primului ministru ungar, transmite MTI. Balazs Hidveghi a susț
R.Moldova: Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a 'cumpăra' voturi la alegerile prezidențiale, susține premierul Recean
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susținut miercuri că 'agenții Kremlinului' au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării acestei țări la UE care s-au desfășurat concomitent la sfârșitul anului trecut, transmite Reuters.
Nuclear: În caz de eșec al negocierilor cu Iranul, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', consideră ministrul de externe francez
Dacă negocierile privind programul nuclear iranian vor eșua, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', a estimat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, într-o audiere în fața Adunării Naționale, camera legislativă inferioară, transmit AFP și Reuters. 'În caz de eșec, o confrun
SUA: Justiția a clasat cazul de corupție vizându-l pe primarul din New York
Un judecător din New York a închis miercuri dosarul de corupție împotriva primarului New York-ului, Eric Adams, care se transformase într-o dramă politico-judiciară după ce chiar administrația lui Donald Trump a cerut renunțarea la aceste proceduri penale, relatează AFP. În decizia scrisă pronunțată miercuri, după circa
BTA/Primul avion de luptă F-16 Block 70 al Bulgariei aterizează la baza aeriană Graf Ignatievo
Primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 pentru Forțele Aeriene Bulgare a aterizat miercuri la baza aeriană Graf Ignatievo de lângă Plovdiv. La eveniment au participat prim-ministrul Rosen Jeliazkov și ministrul apărării Atanas Zaprianov, printre alți oficiali. La sfârșitul lunii ianuarie, Zaprianov a declarat că
Franța: Prima demonstrație de sprijin pentru Marine Le Pen va avea loc duminică la Paris
Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Națională a anunțat miercuri o amplă manifestație în centrul Parisului care va avea loc duminică pentru susținerea lui Marine Le Pen, lidera acestui partid care a fost condamnată luni la patru ani de închisoare pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o sentință care îi interzice
Sfârșitul 'Vizelor de Aur' în Spania, o realitate începând de joi
Sfârșitul regimului 'Vizei de Aur' în Spania pentru cetățenii străini din afara UE, care permitea, printre altele, obținerea unei vize de ședere în schimbul achiziționării unor active în valoare de peste 500.000 de euro în această țară, în special proprietăți imobiliare, va deveni realitate începând de joi, rela
Cipru: Acord de continuare a procesului vizând reunificarea insulei (ONU)
Liderii cipriot grec și cipriot turc au convenit miercuri să continue un proces de construire a încrederii vizând relansarea eforturilor de reunificare a insulei divizate, informează un comunicat al ONU, citat de AFP. Comunicatul a fost emis la finalul unei întâlniri la Nicosia între Nikos Christodoulides, președi
Rutte: Statele aliate au promis sprijin militar de peste 20 de miliarde euro pentru #Ucraina în primul trimestru
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Țările aliate au promis deja în primele trei luni ale acestui an sprijin militar în valoare de peste 20 de miliarde de euro pentru Ucraina și vor susține în continuare Kievul, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o conferință de presă, la Bru
Rusia și-a bombardat un baraj pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Belgorod
Rusia pare să-și fi distrus singură un baraj cu o bombă aeriană de mare putere în regiunea Belgorod, unde armata ucraineană a trecut granița și a ocupat o mică porțiune de teritoriu, potrivit unor observatori militari citați miercuri de agenția DPA. O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare pare să arate momentul
UE atenționează că noua lege privind 'agenții străini' adoptată în Georgia este 'fundamental incompatibilă' cu valorile europene
Comisia Europeană a criticat miercuri noua lege adoptată în Georgia cu privire la 'agenții străini' și a subliniat că aceasta este 'fundamental incompatibilă' cu valorile Uniunii Europene, informează AFP. 'Astfel de acțiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile europene privind democrația, statul de drept și plur
Marea Britanie sancționează o rețea din Republica Moldova pentru interferențe electorale
Marea Britanie a sancționat miercuri o entitate pe care a prezentat-o drept un grup pro-rus responsabil care a încercat să organizeze un referendum și să destabilizeze democrația din Republica Moldova, a anunțat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat, relatează Reuters. Reuters amintește că Republica Moldova a făcut parte
Președintele azer Aliev afirmă că Armenia trebuie să accepte cererile Azerbaidjanului înainte de semnarea acordului de pace
Președintele azer Ilham Aliev a afirmat miercuri că Armenia trebuie să accepte 'cererile legitime' ale țării sale înainte de orice semnare a unui acord de pace foarte așteptat, o înțelegere asupra acestui text fiind anunțată în martie, informează AFP. Aceste două țări din Caucaz s-au confruntat în două războaie,
Putin nu se va întâlni cu Trump în timpul vizitei acestuia în Arabia Saudită, potrivit Kremlinului
Kremlinul a exclus miercuri un posibil summit al președinților rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, în timpul vizitei pe care acesta din urmă intenționează să o efectueze în luna mai în Arabia Saudită, țară care a găzduit în ultimele luni mai multe runde de negocieri ruso-americane privind războiul din Ucraina și normalizarea relaț
Condamnarea Marinei Le Pen: Președintele francez Emmanuel Macron reamintește că justiția este independentă și magistrații trebuie protejați
Președintele francez Emmanuel Macron a 'reamintit' miercuri în fața consiliului de miniștri că 'autoritatea judiciară este independentă' și că 'magistrații trebuie să fie protejați', după condamnarea liderei extremei drepte Marine Le Pen, condamnare ce a suscitat atacuri contra judecătorilor, informează AFP, care citează participanți la