logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Zelenski cere 'G19' să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

Image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi liderilor G20, reuniţi în Indonezia, să-şi depăşească divizările şi să devină "co-creatori ai păcii" pentru a pune capăt războiului "distructiv" dus de Rusia, împotriva căreia ţările occidentale încearcă să-şi sporească presiunea, relatează AFP şi DPA.

Cea mai importantă reuniune a liderilor mondiali de la începerea pandemiei s-a deschis în absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, la Nusa Dua, pe insula indoneziană Bali.

Acesta este primul summit care se desfăşoară după aproape nouă luni după declanşarea unui război sângeros cu consecinţe economice grave pentru planetă şi o ameninţare nucleară ce planează asupra lumii.

Revenit de la Herson, oraş din sudul Ucrainei care tocmai a fost recucerit de armata sa, Volodimir Zelenski a fost unul dintre primii lideri care s-a exprimat prin videoconferinţă în faţa a ceea ce el a numit "G19", excluzând Rusia.

În sală se afla totuşi prezent şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, prin care Vladimir Putin este reprezentat.

"Sunt convins că acum este momentul când războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit", a declarat preşedintele ucrainean, îmbrăcat în familiarul său T-shirt kaki. El "trebuie şi poate fi oprit", a afirmat Zelenski, subliniind că "fiecare zi de întârziere înseamnă noi ucraineni morţi, noi ameninţări la adresa lumii şi o creştere nebunească a pierderilor din cauza continuării agresiunii ruse - pierderi pentru întreaga lume".

El şi-a detaliat planul pentru a restabili pace şi a "salva mii de vieţi": să nu se aibă încredere în Rusia, să nu se tolereze "nicio scuză pentru şantajul nuclear" în faţa "ameninţărilor nebuneşti" ale Moscovei şi să se realizeze un schimb total de prizonieri.

Preşedintele ucrainean a subliniat că războiul Rusiei trebuie să se încheie într-un mod just, în baza Cartei ONU şi a dreptului internaţional, şi nu "oricum", potrivit Ukrinform, care detaliază planul în zece puncte prezentat de Volodimir Zelenski:

1) Securitate nucleară - Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;

2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine - asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula "toţi pentru toţi";

5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.

7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8) Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;

9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10) Stabilirea sfârşitului războiului. "Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului", a spus Zelenski.

Referitor la acordul privind exportul de cereale, negociat în iulie, sub egida ONU şi a Turciei, care a permis livrarea a circa 10 milioane tone de cereale şi expiră vineri, Moscova lasă să planeze incertitudinea asupra intenţiilor sale, amplificând temerile ONU cu privire la o posibilă foamete în unele regiuni ale planetei, notează AFP.

Invazia rusă în Ucraina ca atare nu figurează pe agenda oficială a G20, dar aceasta domină reuniunea, atât timp cât ea îngrijorează şi adânceşte diviziunile între ţările occidentale care susţin Kievul şi altele, cu China în frunte, ce refuză să condamne Moscova.

Gazdă a evenimentului, preşedintele indonezian Joko Widodo a lansat un apel în discursul său în deschiderea summitului de a se "pune capăt războiului":"Nu trebuie să divizăm lumea în mai multe tabere. Nu trebuie să lăsăm lume să alunece într-un nou Război rece".

Semn al fracturilor din cadrul G20, club al marilor economii mondiale creat la origine pentru a se pune de acord asupra problemelor financiare, gazda summitului, Indonezia, avertizase că nu trebuie să se aştepte la tradiţionalul comunicat comun, în care fiecare virgulă face obiectul unor intense tratative pentru a nu supăra pe nimeni.

Dar un acord a fost obţinut luni seara asupra unui text comun la nivel de negociatori, a indicat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit unei surse occidentale, documentul va califica invazia rusă în Ucraina drept "război", termen respins totuşi de Moscova care vorbeşte de o "operaţiune specială" ce ar viza "denazificarea" Ucrainei. Dar textul va lăsa la latitudinea fiecărei ţări să-şi exprime poziţia.

"Cred că veţi vedea că cea mai mare parte a membrilor G20 vor spune clar că ei condamnă războiul Rusiei în Ucraina şi că ei văd Rusia drept cauză principală a suferinţelor economice şi umanitare imense în lume", a indicat un înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului, citat de AFP. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Tudor Martalogu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

Ucraina: Zalujnîi i-a transmis generalului Milley că armata ucraineană nu acceptă negocieri cu Rusia

 

Comentariul lui Zelenski ''fără Minsk-3'' confirmă refuzul Kievului de a negocia, declară Kremlinul

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 24-02-2025 19:36

Statele Unite reiau strategia de 'presiune maximă' asupra Iranului cu un pachet de sancțiuni

Guvernul Statelor Unite a anunțat luni un pachet de sancțiuni împotriva unor persoane și nave care au legătură cu industria petrolieră iraniană, reluând strategia de 'presiune maximă' împotriva Teheranului, informează agențiile EFE și AFP. Pachetul de sancțiuni, coordonat de Departamentul de Stat și cel al Trezoreriei, vizează 22 de p

Politic Ex 24-02-2025 19:25

Adunarea Generală a ONU reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, dar fără votul SUA

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluție prin care condamnă invazia Rusiei în Ucraina și solicită retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, exprimându-și totodată sprijinul pentru această țară și integritatea ei teritorială, dar de data aceasta cu opoziția SUA și cu mult mai puțin sprijin decât în anii precedenți, relatează EFE și

Politic Ex 24-02-2025 19:20

#Ucraina trebuie să fie 'absolut' inclusă în negocierile cu Rusia privind încheierea războiului, insistă Erdogan

Ucraina trebuie să fie 'absolut' inclusă în negocierile care vizează încheierea războiului cu Rusia, a insistat luni președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP. 'Vedem că se stabilește o nouă ecuație. Pentru a obține rezultate cu acest nou proces, Ucraina trebuie să fie în mod absolut inclusă și acest război trebuie să

Politic Ex 24-02-2025 18:42

ONU: SUA cer Kievului și Moscovei să susțină proiectul lor de rezoluție privind încheierea războiului în #Ucraina

Statele Unite au cerut luni Ucrainei, Rusiei și altor state membre ale ONU să susțină proiectul lor de rezoluție 'istoric' care cere o încetare rapidă a conflictului, fără a menționa însă integritatea teritorială a Ucrainei, relatează AFP. 'Aceasta este ceea ce avem nevoie acum și facem apel la toate statele membre, inclusiv Ucr

Politic Ex 24-02-2025 18:19

Aranjamentele de securitate globale se destramă, avertizează Guterres în fața Conferinței pentru Dezarmare

Aranjamentele de securitate care au susținut pacea globală timp de decenii sunt în curs de destrămare, a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu prilejul Conferinței pentru Dezarmare, reunită la sediul ONU din Geneva, transmite Reuters. 'Aranjamentele de securitate bilaterale și regionale care au garantat pacea și stabilitatea

Politic Ex 24-02-2025 17:57

UE insistă pe lângă SUA că negocierile cu privire la #Ucraina nu pot avea loc fără europeni

Uniunea Europeană a transmis luni, într-un nou apel către SUA, că nu este posibil să fie abordată pacea în Ucraina fără a se ține seama de însăși țara invadată și de țările europene, exprimându-și în același timp 'îngrijorarea' cu privire la mesajele care vin dinspre Washington, informează EFE. 'Nimic despre Ucra

Politic Ex 24-02-2025 17:45

Autoritatea Națională Palestiniană încearcă să obțină sprijinul arab pentru propria viziune asupra Gaza post-război

Autoritatea Națională Palestiniană (ANP), condusă de președintele Mahmoud Abbas, pregătește propriul plan de administrare și reconstrucție a Fâșiei Gazei, pentru care va încerca să obțină sprijin la summitul de urgență al Ligii Arabe - formată din 22 de state - care va avea loc la Cairo, pe 4 martie, informează luni EFE. 'Guvernul palestinian a

Politic Ex 24-02-2025 17:25

Ungaria: Viktor Orban a cerut în parlament o legislație împotriva finanțării din străinătate a presei și ONG-urilor

Guvernul ungar va elabora o legislație menită să protejeze suveranitatea națională și, urmând exemplul noii administrații americane a președintelui Donald Trump, va dezvălui finanțările străine de care au beneficiat mass-media ungare, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, potrivit agențiilor Reuters și MTI. Orban și alți membri ai guvernu

Politic Ex 24-02-2025 17:21

Germania: Scholz va rămâne în politică doar ca deputat după înfrângerea SPD; Habeck renunță la conducerea Verzilor

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni, în urma înfrângerii istorice în alegeri a social-democraților săi (SPD), că intenționează să își ducă activitatea de șef al guvernului 'în mod corespunzător până la capăt', transmite dpa. Scholz anunțase deja că nu va juca niciun rol în viitorul guvern și că

Politic Ex 24-02-2025 17:18

UE va încerca să ajungă la un acord asupra unui nou ajutor militar pentru #Ucraina pe 6 martie

Liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în cadrul unui summit extraordinar convocat pe 6 martie, a declarat luni șefa diplomației europene Kaja Kallas, relatează AFP. Europa încearcă să-și consolideze sprijinul pentru Kiev ca răspuns la negocierile dintre SUA și Rusia asupra

Politic Ex 24-02-2025 17:00

O nouă întâlnire ruso-americană marți la Riad, anunță surse diplomatice

Responsabili americani și ruși ar urma să se întâlnească marți la Riad într-o 'nouă reuniune', la o săptămână după o întâlnire între șefii diplomațiilor celor două țări, a declarat luni pentru AFP o sursă diplomatică. Informația survine după ce duminică viceministrul rus de externe Serghei Riabkov nu a confirma

Politic Ex 24-02-2025 16:57

Egiptul propune ca Fâșia Gaza și fondurile pentru reconstrucția sa să nu fie sub controlul Autorității Naționale Palestiniene

Planul Egiptului pentru Fâșia Gaza în perioada de după încheierea războiului între Israel și Hamas propune ca atât gestionarea enclavei palestiniene, cât și fondurile pentru reconstrucția acesteia să fie sub supravegherea directă a autorităților egiptene și a țărilor donatoare, și nu a Autorității Naționale Palestiniene (ANP), au declarat

Politic Ex 24-02-2025 16:16

Germania: Friedrich Merz se așteaptă la 'cel mai rău scenariu' în relațiile transatlantice

Posibilul viitor cancelar german, Friedrich Merz, a declarat luni că dorește să se pregătească pentru 'cel mai rău scenariu' în relațiile transatlantice în domeniului apărării, el constatând faptul că administrația președintelui american Donald Trump se îndepărtează de Europa, relatează AFP. 'Toate semnalele pe care le primi

Politic Ex 24-02-2025 16:11

Germania: Merz spune că va iniția rapid discuții cu SPD pentru a avea un guvern 'în jurul Paștelui'

Liderul Uniunii Creștin-Democrate germane (CDU), Friedrich Merz, a declarat luni că intenționează să formeze un guvern cât mai curând posibil după ce blocul CDU/CSU a ieșit învingător clar al alegerilor federale desfășurate duminică, transmite dpa. Vorbind la Berlin după consultări cu membri ai conducerii creștin-democraților, Merz a spus că

Politic Ex 24-02-2025 15:20

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/Media independente ruse au documentat pierderi de ordinul a peste 160.000 de soldați ruși

Rusia a pierdut în cursul celor trei ani de invazie pe scară largă în Ucraina peste 160.000 de soldați, conform unei investigații publicate luni de două media independente ruse, citate de EFE. 'Pierderile în rândurile forțelor ruse au crescut de la an la an', se arată în investigația realizată de publicațiile Meduza și Med