Zelenski cere 'G19' să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi liderilor G20, reuniţi în Indonezia, să-şi depăşească divizările şi să devină "co-creatori ai păcii" pentru a pune capăt războiului "distructiv" dus de Rusia, împotriva căreia ţările occidentale încearcă să-şi sporească presiunea, relatează AFP şi DPA.
Cea mai importantă reuniune a liderilor mondiali de la începerea pandemiei s-a deschis în absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, la Nusa Dua, pe insula indoneziană Bali.
Acesta este primul summit care se desfăşoară după aproape nouă luni după declanşarea unui război sângeros cu consecinţe economice grave pentru planetă şi o ameninţare nucleară ce planează asupra lumii.
Revenit de la Herson, oraş din sudul Ucrainei care tocmai a fost recucerit de armata sa, Volodimir Zelenski a fost unul dintre primii lideri care s-a exprimat prin videoconferinţă în faţa a ceea ce el a numit "G19", excluzând Rusia.
În sală se afla totuşi prezent şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, prin care Vladimir Putin este reprezentat.
"Sunt convins că acum este momentul când războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit", a declarat preşedintele ucrainean, îmbrăcat în familiarul său T-shirt kaki. El "trebuie şi poate fi oprit", a afirmat Zelenski, subliniind că "fiecare zi de întârziere înseamnă noi ucraineni morţi, noi ameninţări la adresa lumii şi o creştere nebunească a pierderilor din cauza continuării agresiunii ruse - pierderi pentru întreaga lume".
El şi-a detaliat planul pentru a restabili pace şi a "salva mii de vieţi": să nu se aibă încredere în Rusia, să nu se tolereze "nicio scuză pentru şantajul nuclear" în faţa "ameninţărilor nebuneşti" ale Moscovei şi să se realizeze un schimb total de prizonieri.
Preşedintele ucrainean a subliniat că războiul Rusiei trebuie să se încheie într-un mod just, în baza Cartei ONU şi a dreptului internaţional, şi nu "oricum", potrivit Ukrinform, care detaliază planul în zece puncte prezentat de Volodimir Zelenski:
1) Securitate nucleară - Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;
2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine - asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;
3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.
4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula "toţi pentru toţi";
5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;
6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.
7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;
8) Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;
9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.
10) Stabilirea sfârşitului războiului. "Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului", a spus Zelenski.
Referitor la acordul privind exportul de cereale, negociat în iulie, sub egida ONU şi a Turciei, care a permis livrarea a circa 10 milioane tone de cereale şi expiră vineri, Moscova lasă să planeze incertitudinea asupra intenţiilor sale, amplificând temerile ONU cu privire la o posibilă foamete în unele regiuni ale planetei, notează AFP.
Invazia rusă în Ucraina ca atare nu figurează pe agenda oficială a G20, dar aceasta domină reuniunea, atât timp cât ea îngrijorează şi adânceşte diviziunile între ţările occidentale care susţin Kievul şi altele, cu China în frunte, ce refuză să condamne Moscova.
Gazdă a evenimentului, preşedintele indonezian Joko Widodo a lansat un apel în discursul său în deschiderea summitului de a se "pune capăt războiului":"Nu trebuie să divizăm lumea în mai multe tabere. Nu trebuie să lăsăm lume să alunece într-un nou Război rece".
Semn al fracturilor din cadrul G20, club al marilor economii mondiale creat la origine pentru a se pune de acord asupra problemelor financiare, gazda summitului, Indonezia, avertizase că nu trebuie să se aştepte la tradiţionalul comunicat comun, în care fiecare virgulă face obiectul unor intense tratative pentru a nu supăra pe nimeni.
Dar un acord a fost obţinut luni seara asupra unui text comun la nivel de negociatori, a indicat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Potrivit unei surse occidentale, documentul va califica invazia rusă în Ucraina drept "război", termen respins totuşi de Moscova care vorbeşte de o "operaţiune specială" ce ar viza "denazificarea" Ucrainei. Dar textul va lăsa la latitudinea fiecărei ţări să-şi exprime poziţia.
"Cred că veţi vedea că cea mai mare parte a membrilor G20 vor spune clar că ei condamnă războiul Rusiei în Ucraina şi că ei văd Rusia drept cauză principală a suferinţelor economice şi umanitare imense în lume", a indicat un înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului, citat de AFP. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Tudor Martalogu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Ucraina: Zalujnîi i-a transmis generalului Milley că armata ucraineană nu acceptă negocieri cu Rusia
Comentariul lui Zelenski ''fără Minsk-3'' confirmă refuzul Kievului de a negocia, declară Kremlinul
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Acord între fisc și serviciile de imigrație privind furnizarea de date despre contribuabili
Autoritățile fiscale din SUA au ajuns la un acord cu serviciile de imigrare pentru a le furniza informații sensibile despre contribuabili, ceea ce ar putea facilita expulzarea migranților, potrivit unor documente judiciare citate miercuri de AFP. Acordul reprezintă o victorie pentru administrația Trump, care a lansat o politică radicală antiim
SUA intenționează să amendeze cu până la 998 dolari pe zi orice imigrant ilegal care încalcă ordinul de deportare
Administrația președintelui american Donald Trump intenționează să amendeze migranții ce fac obiectul unui ordin de deportare cu până la 998 de dolari zilnic dacă nu pleacă din Statele Unite și plănuiește să le confiște proprietățile dacă persoanele respective nu plătesc amenda, indică documente citate de Reuters. Amenzile se bazează pe
Chile: Senatoarea Isabel Allende demisionează în urma unui scandal privind achiziția casei tatălui său
Senatoarea chiliană Isabel Allende, fiica fostului președinte Salvador Allende înlăturat de la putere în 1973 după un puci militar, a demisionat marți din funcția sa după ce a anunțat că Tribunalul Constituțional a destituit-o în urma unui dosar privind vânzarea casei tatălui său către stat, informează miercuri AFP. Guv
SUA: Un judecător a decis ca accesul agenției de știri AP la evenimentele de la Casa Albă să fie restabilit
Un judecător american a decis marți în favoarea restabilirii accesului agenției de presă Associated Press la evenimentele de la Casa Albă, invocând libertatea de exprimare, relatează DPA. 'Curtea decide că în conformitate cu Primul Amendament, dacă guvernul își deschide ușile pentru unii jurnaliști - fie că este vor
Donald Trump ridiculizează țările care încearcă să negocieze cu el pe tema tarifelor
Președintele SUA, Donald Trump, a ridiculizat țările care, spune el, vor să negocieze tarifele pe care el le-a impus unilateral, informează miercuri EFE. 'Aceste țări ne sună, mă pupă în fund. O fac. Ele mor de nerăbdare să ajungă la o înțelegere. Vă rugăm, vă rugăm domnule, ajungeți la o înțelegere. Fac orice. Fac orice,
Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un denunță eforturile SUA pentru denuclearizarea țării sale
Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un a denunțat eforturile SUA pentru denuclearizarea țării sale, afirmând că acestea nu sunt nimic altceva decât 'un vis cu ochii deschiși', informează miercuri AFP. Într-un comunicat dat publicității miercuri de agenția oficială nord-coreeană (KNCA), Kim Yo Jong a decla
China a depus o plângere la OMC în privința taxelor vamale impuse de SUA, urmând exemplul Canadei
China a depus marți o plângere la Organizația Mondială a Comerțului în privința noilor taxe vamale impuse de SUA asupra bunurilor din China, afirmând că 'subminează grav sistemul comercial multilateral bazat pe reguli', relatează dpa. Într-o scrisoare trimisă OMS, China susține că taxele vamale de 34% care intră
SUA: Ordinul lui Trump vizând susținerea industriei cărbunelui citează în mod fals Germania ca exemplu
Ordinul executiv semnat marți de președintele american Donald Trump pentru susținerea industriei cărbunelui din SUA citează în mod greșit Germania ca model pentru revenirea la combustibilii fosili, relatează miercuri dpa. Vorbind la un eveniment la Casa Albă în prezența unui grup de mineri, înainte de semnarea ordinului, Trum
Washingtonul se declară 'tulburat' de faptul că doi presupuși soldați chinezi au fost capturați în #Ucraina
Statele Unite s-au declarat marți 'tulburate' de capturarea a doi cetățeni chinezi care, potrivit Kievului, luptau în cadrul armatei ruse în estul Ucrainei, acuzând din nou Beijingul că susține războiul din Ucraina, relatează AFP. 'Capturarea unor soldați chinezi este tulburătoare', a declarat presei Tammy Bru
Cel puțin 20 de răniți în atacuri ruse cu drone asupra mai multor orașe din #Ucraina
Cel puțin 20 de oameni au fost răniți în noaptea de marți spre miercuri în atacuri ruse cu drone împotriva mai multor orașe din Ucraina, potrivit autorităților locale, informează AFP. La Dnipro (sud-est), un număr nedeterminat de drone au lovit clădiri rezidențiale, făcând cel puțin 14 răniți, dintre care unul grav, a a
UE nu va accepta amenințări la adresa integrității teritoriale a Bosniei, declară șefa diplomației europene
Uniunea Europeană ''nu va accepta nicio amenințare la adresa integrității teritoriale'' a Bosniei, țară confruntată cu una dintre cele mai grave crize politice din ultimii 30 de ani, a avertizat marți șefa diplomației europene Kaja Kallas, în timpul unei vizite la Sarajevo, transmit AFP, Reuters și HINA. ''Orice a
SUA: Administrația Trump îi despăgubește pe militarii concediați pentru refuzul lor de a se vaccina anticoronavirus
Administrația președintelui american Donald Trump a decis să îi despăgubească pe militarii care au fost concediați după ce au refuzat să se vaccineze contra COVID-19 și care doresc la ora actuală să intre din nou în rândurile armatei, a anunțat marți Pentagonul, informează AFP. 'Despăgubirea va lua în calcul retribu
VIDEO Trump afirmă că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali
Președintele american Donald Trump a declarat marți că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali ai SUA, la câteva zile după ce a anunțat taxe vamale suplimentare punitive împotriva majorității țărilor din lume, relatează AFP. 'Totul merge foarte bine pentru noi, facem ceea ce eu numesc acorduri pe
Washingtonul anunță că discuțiile americano-ruse vor avea loc joi la Istanbul
Statele Unite și Rusia vor purta discuții joi la Istanbul cu privire la restabilirea unor activități ale ambasadelor lor care au fost reduse semnificativ în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat marți Departamentul de Stat american, relatează AFP. 'Nu există probleme politice sau de securitate pe agendă, iar Ucraina nu e
SUA 'nu vor permite' o influență chineză asupra Canalului Panama (secretarul american al Apărării)
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a dat asigurări marți în Panama că administrația Donald Trump 'nu va permite' Chinei 'să pună în pericol' funcționarea canalului interoceanic, relatează AFP. 'Astăzi, Canalul Panama se confruntă cu noi amenințări. Statele Unite nu vor permite Chinei comuniste sau oricărei alte țări să