Comunicat de presă - PALMED
40% din capacitatea spitalelor din Europa, asigurată de sectorul privat de sănătate. UEHP: 'Tehnologiile emergente, parte a soluției pentru sistemele de sănătate suprasolicitate'
Sectorul privat de sănătate asigură, la nivel european, aproximativ 40% din totalul paturilor spitalicești și oferă îngrijire pentru milioane de pacienți în fiecare zi, anunță Uniunea Europeană a Spitalelor Private (UEHP) într-o scrisoare deschisă adresată tuturor statelor membre, cu ocazia marcării la nivel internațional, în data de 7 aprilie, a Zilei Mondiale a Sănătății.
Scrisoarea, semnată de Oscar Gaspar, președintele UEHP, și Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România (PALMED), evidențiază principalele provocări cu care se confruntă în prezent sistemele de sănătate din Europa: îmbătrânirea populației, creșterea cererii pentru servicii medicale, lipsa personalului, scăderea interesului pentru ocuparea pozițiilor solicitante, listele lungi de așteptare, accesarea cu dificultate a tratamentelor de ultimă generație și preocupări tot mai mari legate de finanțarea sistemelor de sănătate.
'Pentru a răspunde eficient provocărilor actuale, sistemele medicale din Europa - publice și private - trebuie să funcționeze în mod integrat, ghidate de politici de sănătate performante.
Este nevoie de investiții mai mari și de susținerea medicilor și personalului auxiliar prin utilizarea tehnologiilor emergente, precum inteligența artificială și machine learning. Doar așa putem diminua presiunea uriașă de pe umerii sistemelor suprasolicitate, asigurând accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii,' afirmă reprezentanții UEHP.
În calitate de voce a spitalelor și clinicilor private din Europa, UEHP își consolidează noul mandat (2025-2027) cu un obiectiv clar: să contribuie la soluții eficiente pentru provocările structurale ale sectorului. Spitalele private nu sunt doar furnizori suplimentari de servicii medicale, ci parteneri esențiali, cu contribuții concrete și semnificative în sistemele naționale de sănătate din toate țările europene.
Astfel, prin intermediul scrisorii deschise, Uniunea Europeană a Spitalelor Private solicită tuturor factorilor decizionali din Europa să acționeze ferm în direcția:
- Îmbunătățirii sustenabilității, eficienței și rezilienței sistemelor de sănătate;
- Optimizării planificării și furnizării serviciilor medicale;
- Integrării soluțiilor bazate pe inteligență artificială pentru diagnosticare, tratament și managementul resurselor;
- Asigurării unui sistem echitabil de plată pentru serviciile furnizate de spitalele private;
- Combaterii deficitului de personal medical prin investiții în educație și îmbunătățirea condițiilor de muncă.
- Promovării accesului echitabil la fonduri europene pentru inovare digitală în sănătate.
Scrisoarea deschisă publicată de Uniunea Europeană a Spitalelor Private poate fi accesată https://www.palmed-patronat.ro/sanatate-sustenabila-in-europa/.
Despre UEHP:
Uniunea Europeană a Spitalelor Private (UEHP) este organizația reprezentativă la nivel european pentru spitalele și furnizorii privați de servicii de sănătate. UEHP promovează accesul echitabil la îngrijiri medicale de calitate, susține dezvoltarea unui sistem de sănătate sustenabil și inovator și apără interesele sectorului privat în fața instituțiilor europene. UEHP facilitează schimbul de bune practici, sprijină colaborarea transfrontalieră și contribuie activ la modernizarea sistemelor de sănătate din Europa.
Despre PALMED:
PALMED, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, reprezintă principalul promotor al furnizorilor de servicii medicale din sectorul privat din România. De 18 ani, PALMED susține dreptul pacienților la servicii medicale de înaltă calitate și la prețuri accesibile. Membrii PALMED au o prezență semnificativă pe piața locală și contribuie substanțial la economia națională. Obiectivele PALMED vizează atât membrii săi, cât și pacienții, incluzând promovarea concurenței loiale între furnizorii de servicii medicale din sectorul privat și asigurarea unui acces rapid al pacienților la serviciile medicale, menținând un echilibru corect între calitate și preț.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].