VIDEO Ucraina: Lideri europeni au vizitat Irpin, una dintre suburbiile devastate ale Kievului

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, cărora li s-a alăturat şi preşedintele României, Klaus Iohannis, care a sosit separat la Kiev, au vizitat joi dimineaţă Irpin, unul dintre oraşele de la periferia Kievului, devenit un simbol al distrugerilor şi atrocităţilor comise în timpul ocupării regiunii de către armata rusă în martie, potrivit AFP.
Liderii au fost conduşi de militari ucraineni înarmaţi, înconjuraţi de un puternic dispozitiv de securitate şi de o mulţime de jurnalişti.
Ca şi alţi lideri străini care au venit la Kiev înaintea lor, Macron, Scholz, Draghi şi Iohannis s-au plimbat pe străzile din Irpin, unde urmele bombardamentelor sunt omniprezente.
Oficialii i-au pus întrebări ghidului lor cu privire la întoarcerea locuitorilor în oraş şi la lucrările de reconstrucţie planificate, înainte de a viziona câteva minute de înregistrare video cu Irpin în urmă cu trei luni, la apogeul luptelor.
Foto: (c) LUDOVIC MARIN POOL/EPA
Pe pereţii unei clădiri distruse era scris "Make Europe Not War" ("Faceţi Europa, nu război"). O inscripţie pe care Macron a văzut-o şi a comentat: "Este un mesaj corect (...) este foarte emoţionant să vezi asta".
Irpin, la periferia de nord-vest a Kievului, a fost scena unor ciocniri violente între ruşi şi ucraineni în primele zile ale agresiunii ruseşti de la sfârşitul lunii februarie. Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestei suburbii bogate, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, şi a ocupat-o pe tot parcursul lunii martie.
Foto: (c) LUDOVIC MARIN POOL/EPA
De atunci, Kievul a acuzat forţele ruse de comiterea de crime de război în Irpin şi în oraşele învecinate Bucea şi Borodianka, după ce aproape 300 de cadavre de civili au fost găsite în aceste localităţi după retragerea armatei ruse la sfârşitul lunii martie.
Anchete internaţionale sunt în curs de desfăşurare pentru a determina vinovaţii pentru aceste crime de război, atribuite de ucraineni forţelor ruse.
Foto: (c) LUDOVIC MARIN POOL/EPA
Cei patru lideri urmează să discute ulterior cu preşedintele Volodimir Zelenski despre continuarea sprijinului militar şi financiar pentru această ţară şi despre dorinţa Ucrainei de a fi admisă în Uniunea Europeană.
Vizita la Kiev este un ''mesaj de unitate europeană, adresat ucrainenilor (...), pentru că ştim că următoarele săptămâni vor fi foarte dificile'', a declarat Macron după ce a coborât din tren în capitala ucraineană.
Foto: (c) LUDOVIC MARIN POOL/EPA
''Nu vrem doar să demonstrăm solidaritate, ci şi să ne asigurăm că ajutorul pe care îl organizăm - financiar şi umanitar, dar şi când vine vorba de arme - va continua'', a declarat la rândul său cancelarul german Olaf Scholz, citat de DPA.
O sirenă de avertizare de raid aerian a sunat la Kiev la scurt timp după sosirea liderilor, dar avertismentul a fost ridicat la scurt timp după aceea.
Foto: (c) LUDOVIC MARIN POOL/EPA
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a declarat ziariştilor că ''încă este un risc să vizitezi Kievul, pentru că rachetele pot lovi din nou în orice moment''.
Scholz, Macron şi Draghi conduc cele mai mari trei economii din Uniunea Europeană - toate fiind şi membre ale G7 - şi constituie cea mai importantă delegaţie europeană în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu 113 zile, comentează agenţia germană de presă.
Foto: (c) LUDOVIC MARIN POOL/EPA
Vizita lor în Ucraina - unde au ajuns cu un tren de noapte din Polonia - are loc înainte de summitul Uniunii Europene din 23-24 iunie şi de summitul G7 din 26-28 iunie.
Trupele ruseşti îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei şi încearcă să zdrobească orice rezistenţă în provinciile Lugansk şi Doneţk, care au fost principalele ţinte de la invazia lansată la sfârşitul lunii februarie.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
Macron, Scholz şi Draghi, în drum spre Kiev cu trenul (media)
Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei în vizită la Kiev pentru a-şi exprima solidaritatea
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iranul trebuie să oprească îmbogățirea uraniului, afirmă emisarul lui Trump
Iranul trebuie să înceteze complet toate activitățile de îmbogățire a uraniului dacă dorește să ajungă la un acord cu Statele Unite, a declarat marți emisarul președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, clarificând afirmații făcute cu o zi înainte, relatează AFP. 'Orice compromis final trebuie să ofere un cadru pentr
Washingtonul aprobă vânzarea a 600 de rachete către Maroc
Administrația americană a aprobat marți vânzarea către Maroc a 600 de rachete antiaeriene portabile Stinger și a echipamentelor acestora, în valoare de 825 de milioane de dolari (730 de milioane de euro), notează AFP. Tranzacția era deja aprobată de Departamentul de Stat, dar anunțul Agenției americane de cooperare în domeniu
Israel: Armata a doborât o dronă care transporta arme din Egipt
Armata israeliană a anunțat marți că a doborât o dronă care, potrivit acesteia, transporta arme din Egipt în Israel, notează AFP. 'Forțele de securitate sosite la fața locului au localizat drona (doborâtă), patru arme și muniție', a indicat armata într-un comunicat fără a oferi alte detalii. În trecut, armat
Washingtonul ridică sancțiunile împotriva unui apropiat al premierului Viktor Orban
Statele Unite au anunțat marți că ridică sancțiunile împotriva unui apropiat al premierului ungar Viktor Orban, semn al relațiilor strânse dintre Ungaria și administrația Trump, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP. Secretarul de stat american, Marco Rubio, a făcut cunoscută decizia de a-l retrage pe Anta
Polonia: Atacurile cibernetice rusești se intensifică înaintea alegerilor prezidențiale (ministru)
Ministrul polonez al afacerilor digitale a denunțat marți seară intensificarea atacurilor cibernetice rusești împotriva Poloniei cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din această țară care se învecinează cu Rusia și Ucraina, relatează AFP. De la începutul anului, 'sunt din ce în ce mai multe în fi
Netanyahu către trupele din Gaza: 'Hamas va continua să primească lovitură după lovitură'
Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a declarat marți trupelor care operează în nordul Fâșiei Gaza că mișcarea islamistă palestiniană 'Hamas va continua să primească lovitură după lovitură', au anunțat serviciile sale, relatează AFP. 'Insistăm să ne elibereze ostaticii și insistăm să ne atingem toate obiectivele de
Peru: Fostul președinte Ollanta Humala, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Odebrecht
Fostul președinte peruan Ollanta Humala, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat marți la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani în scandalul de corupție legat de gigantul brazilian al construcțiilor Odebrecht, relatează AFP și Reuters. Ollanta Humala este al doilea dintre cei patru foști președinți peruani care a
Franța anunță expulzarea a 12 agenți algerieni și îl recheamă pe ambasador pentru consultări (Elysée)
Președintele francez Emmanuel Macron a decis să expulzeze 'doisprezece agenți care lucrează în rețeaua consulară și diplomatică algeriană din Franța' și să-l recheme pentru consultări pe ambasadorul Franței la Alger, Stéphane Romatet, ca represalii la expulzări similare anunțate de Algeria, a anunțat marți Palatul Elysée, relatează AFP.
#Ucraina discută despre securitatea în Marea Neagră cu Regatul Unit, Franța și Turcia
Reprezentanți ai Ucrainei, Regatului Unit, Franței și Turciei urmează să discute marți despre securitatea în Marea Neagră, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Reuniunea găzduită de Turcia este 'militară, despre securitatea în Marea Neagră în primul rând, despre o coaliție de volunt
Finlanda: Cercetători dezvoltă un program informatic menit să contracareze bruiajul sistemelor de poziționare prin satelit imputat Rusiei
Cercetători finlandezi dezvoltă un program informatic menit să contracareze bruiajul sistemelor de poziționare prin satelit, un fenomen care este în creștere în țară din 2022, a declarat marți pentru AFP șeful proiectului. Finlanda a înregistrat o creștere a cazurilor suspectate de bruiaj al serviciilor sistemului global de n
Netanyahu a făcut o vizită în nordul Gazei, în prima sa deplasare în enclavă de la reluarea ofensivei israeliene
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat marți într-o vizită în nordul Fâșiei Gaza, au anunțat serviciile sale, în plină ofensivă militară israeliană asupra teritoriului palestinian, relatează AFP, EFE și Reuters. 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a efectuat astăzi o vizită în nordul Fâș
Trump afirmă că ar 'adora' să trimită infractori americani într-o închisoare din El Salvador
Președintele SUA Donald Trump a reafirmat că ar ''adora'' să trimită într-o închisoare din El Salvador cetățeni americani care au comis infracțiuni grave, potrivit unui extras dintr-un interviu publicat marți, o nouă escaladare în dorința sa aparentă de a testa limitele drepturilor fundamentale în Statele Unite, transmite AFP.
SUA: Președintele Trump amenință Universitatea Harvard cu retragerea facilităților fiscale
Președintele american Donald Trump a amenințat marți că va retrage facilitățile fiscale de care beneficiază Universitatea Harvard, instituție care refuzase luni să îi îndeplinească unele cerințe, transmite AFP. Guvernul de la Washington a retras deja universității respective subvenții federale multianuale în valoare de 2,2 mi
Președinta Maia Sandu a discutat cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți o întrevedere cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău după o vizită surpriză la Odesa. Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire
Comisia Europeană a lansat o licitație pentru crearea unei 'Rețele Europene de Verificatori de Fapte'
Comisia Europeană a lansat marți o licitație publică prevăzută cu o finanțare de 5 milioane de euro pentru crearea unei 'Rețele Europene de Verificatori de Fapte' (European Network of Fact-Checkers), despre care afirmă că va permite combaterea dezinformării în toate limbile oficiale ale UE și va sprijini activitatea 'verificatorilor de fapte' ex