Trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, declară Kaja Kallas în plenul PE

Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin contra Ucrainei este un act de agresiune militară brutală împotriva unei ţări care vrea doar să-şi îndeplinească visul european, în timp ce guvernul rus recurge la practici de tip sovietic, a declarat miercuri premierul Estoniei, Kaja Kallas, în plenul Parlamentului European.
Kallas a fost invitată la dezbaterea 'Rolul UE într-o lume în schimbare şi situaţia securităţii Europei în urma agresiunii ruse şi a invadării Ucrainei'.
Din 24 februarie - când a început această agresiune militară ordonată de Putin şi exact ziua când Estonia a marcat 104 ani de la independenţa sa - lumea nu mai este la fel. Trebuie să redescoperim faptul că o ordine mondială bazată pe libertate este esenţială. Trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, a spus şefa executivului eston.
Ea a salutat reacţia Uniunii Europene, care a acţionat ca o uniune geopolitică şi care l-a surprins pe liderul rus Vladimir Putin. ''Rusia se aşteaptă acum ca noi să facem rapid câţiva paşi înapoi'', a spus Kaja Kallas.
În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să acţioneze pe două direcţii. În primul rând, trebuie continuată politica de izolare a Rusiei, cu atenţia concentrată simultan pe ''o consolidare a lumii libere'', pe baza a ceea ce s-a realizat în ultimele săptămâni în urma introducerii sancţiunilor europene contra Moscovei.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană trebuie să investească în apărare şi, în pofida faptului că puterea militară a Rusiei este imensă, UE să poată compensa prin calitate şi tehnologii moderne.
Kallas a subliniat că o perspectivă privind aderarea Ucrainei la UE ar fi ''nu numai în interesul Uniunii Europene, dar chiar o obligaţie morală''.
Foto: (c) JULIEN WARNAND / EPA
În intervenţia sa, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut o pledoarie pentru pace. ''Nouă, europenilor, nu ne place războiul. Universul mintal al lui Putin este diferit de al nostru, el a crezut că Ucraina este servilă şi slabă, dar s-a înşelat, a crezut că divizarea între SUA şi UE este prea mare pentru a ne uni, dar s-a înşelat, şi a crezut că armata rusă e capabilă să ocupe Ucraina în câteva zile, iar s-a înşelat'', a afirmat înaltul demnitar european.
El a adăugat că o prioritate actuală pentru UE trebuie să fie tăierea fluxurilor care îi permit Rusiei să acumuleze resurse cu care finanţează războiul. ''Este momentul ca sistematic şi constant Europa să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc'', a explicat el.
Din partea grupului Partidului Popular European (PPE), eurodeputatul francez Arnaud Danjean a afirmat că este nevoie de ''măsuri concrete şi ireversibile'', în condiţiile în care războaiele din Iugoslavia, din urmă cu 30 de ani, au arătat ce se poate întâmpla în absenţa măsurilor respective.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
În opinia lui Siegfried Mureşan (PPE), UE ar trebui să nu mai cumpere deloc gaz rusesc. De asemenea, UE ar trebui să aloce mai mult pentru apărare şi securitate, în contextul în care Rusia este o ameninţare. De altfel, eurodeputatul român şi alţi 96 de membri ai PE au semnat o scrisoare deschisă în care solicită introducerea unui embargou total asupra importurilor de gaz, petrol, dar şi cărbune dinspre Federaţia Rusă până când Rusia va înceta războiul în Ucraina.
''Cererea noastră are la bază o rezoluţie a Parlamentului European din aprilie 2021 care prevede clar ca UE să oprească importurile de gaz şi petrol din Federaţia Rusă în momentul în care Rusia va ataca Ucraina. Au trecut două săptămâni de la începerea războiului şi noi continuăm să plătim facturi de sute de milioane de euro către Rusia. Acest lucru trebuie să se oprească. Trebuie să introducem acest embargo, iar, în paralel, să începem deja diversificarea resurselor energetice şi pregătirea stocurilor pentru iarna viitoare'', a explicat Mureşan într-o postare pe Facebook.
Lidera grupului S&D, Iratxe Garcia Perez (S&D), a susţinut că ''atacul criminal al lui Putin ne-a pus în faţă o oglindă în care vedem punctele tari şi pe cele slabe''. Potrivit ei, prin reacţia la invadarea Ucrainei de forţele ruse, UE a făcut un pas enorm înainte în evoluţia sa ca actor global.
''Nu trebuie sacrificate drepturile omului în schimbul gazului. Trebuie să ne pregătim pentru a ajuta poporul ucrainean, securitatea ucrainenilor este şi a noastră'', a spus ea, adăugând că ''ceea ce face Putin în legătură cu coridoarele umanitare încalcă Convenţia de la Geneva''.
Nathalie Loiseau (grupul Renew) a ţinut să remarce la rândul său reacţia UE, care într-un timp foarte scurt a impus sancţiuni. ''Totuşi, trebuie să facem mai mult pentru a-i apăra pe ucraineni şi astfel şi pe noi'', a spus ea. În opinia sa, o atenţie sporită trebuie să fie acordată Republicii Moldova, care primeşte mulţi refugiaţi şi care tremură la gândul că ar putea fi următoarea ţintă. ''Trebuie să consolidăm solidaritatea şi să nu renunţăm la ideea Europei Apărării'', a insistat Loiseau.
''Realitatea este că nu facem destul pentru Ucraina. Nu există nicio interdicţie asupra gazului şi petrolului rusesc. Noi continuăm să finanţăm maşina de război a lui Putin'', a accentuat colegul său de partid Guy Verhofstadt.
Potrivit co-liderei grupului Verzilor, Ska Keller, războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina este ''gândit ca unul împotriva întregii lumi, statului de drept, democraţiei şi păcii''.
''Securitatea pentru Europa înseamnă şi solidaritate între ţările membre, împărţirea eforturilor pentru primirea refugiaţilor ucraineni. Când acţionăm împreună, suntem puternici'', a declarat ea.
Jaak Madison (grupul Identitate şi Democraţie) a declarat că ''în fiecare zi în care noi aşteptăm dezastrul creşte''. ''Dacă ruşii reuşesc în Ucraina, apoi ne întrebăm cine urmează. Trebuie să oprim cât mai repede acest război şi să înţelegem că populaţia rusă i-a furnizat un mare sprijin lui Putin, vedeţi cum a reacţionat ea după anexarea Crimeei'', a atenţionat el.
''Obişnuiam să spunem că Uniunea Sovietică este imperiul răului, acum ascultând ştirile după această agresiune dură, crudă, la scară mare contra Ucrainei avem un sentiment de deja vu. Ucrainenii îşi apără teritoriul cu arma în mână, un teritoriu recunoscut internaţional'', a afirmat Anna Fotyga, din partea grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.
Martin Schirdewan (grupul Stângii) a făcut apel la luarea tuturor măsurilor posibile pentru ''ca acest război din inima Europei să se oprească cât mai rapid''. ''Putin este cel ce poartă răspunderea pentru ceea ce se întâmplă acum. Solidaritatea şi empatia faţă de ucraineni sunt îmbucurătoare. Mă gândesc acum şi la tinerii ruşi care demonstrează pe străzi deşi ştiu că vor fi arestaţi'', a spus el, care a adăugat că sancţiunile europene ar trebui să vizeze un număr mai mare de oligarhi ruşi. AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* UE extinde sancţiunile împotriva Rusiei şi Belarusului în urma invaziei din Ucraina
* Kremlinul susţine că SUA au declarat război economic Rusiei
* Zelenski îi îndeamnă pe occidentali să se decidă mai repede în privinţa avioanelor MiG-29
* Ucraina: Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la reţeaua electrică; risc de radiaţii
* MAE rus: Ţările care trimit arme sau mercenari în Ucraina vor răspunde pentru aceasta
* China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un ''punct de rupere''
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei
Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser
Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc
Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d
Vaticanul, statul condus de Papă
Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat
Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc
Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și
Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors
Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',
Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)
Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor
Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)
Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.
Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă
Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.
NATO elogiază ''dedicarea pentru pace'' a papei Francisc, iar premierul italian mărturisește că s-a bucurat de prietenia sa
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc și a subliniat ''dedicarea acestuia pentru pace'', potrivit EFE. '
Decesul Papei Francisc/ Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul după decesul acestuia, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite agenția italiană de presă ANSA. Șocul, neîncrederea și durerea au predominat printre credincioșii care se adunau deja l
Moartea papei: Uniunea Europeană omagiază un om ''al iubirii pentru cei mai nevoiași''
Liderii instituțiilor UE au adus un omagiu luni papei Francisc, ''simțului său al egalității și iubirii sale atât de pure pentru cei mai nevoiași'', potrivit cuvintelor pr
Vicepreședintele american, JD Vance, ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit pe Papa Francisc
Vicepreședintele american JD Vance este ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit personal pe Papa Francisc, care a murit luni la Roma, la vârsta de 88 de an
Pașii pentru alegerea succesorului Papei Francisc
Odată cu moartea Papei Francisc, anunțată luni de Vatican, Biserica Romano-Catolică va începe ritualurile elaborate, pline de tradiție, care marchează sfârșitul unei papalități și c
Primele reacții după anunțul morții Papei Francisc
Șefi de state și de guvern din toate colțurile lumii au reacționat imediat după anunțul morții papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, agenția de presă France Presse consemnând prim
Francisc, papa celor defavorizați care a încercat să schimbe Biserica (EFE)
Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost papa celor defavorizați în cei puțin peste 12 ani de pontificat, în care a încercat să schimbe mecanismele unei Biserici prea centralizate în Curia Romană, să combată abuzurile acesteia și să își schimbe limbajul pentru a vorbi despre milă și despre cei din urmă. Doar timpu