Trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, declară Kaja Kallas în plenul PE

Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin contra Ucrainei este un act de agresiune militară brutală împotriva unei ţări care vrea doar să-şi îndeplinească visul european, în timp ce guvernul rus recurge la practici de tip sovietic, a declarat miercuri premierul Estoniei, Kaja Kallas, în plenul Parlamentului European.
Kallas a fost invitată la dezbaterea 'Rolul UE într-o lume în schimbare şi situaţia securităţii Europei în urma agresiunii ruse şi a invadării Ucrainei'.
Din 24 februarie - când a început această agresiune militară ordonată de Putin şi exact ziua când Estonia a marcat 104 ani de la independenţa sa - lumea nu mai este la fel. Trebuie să redescoperim faptul că o ordine mondială bazată pe libertate este esenţială. Trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, a spus şefa executivului eston.
Ea a salutat reacţia Uniunii Europene, care a acţionat ca o uniune geopolitică şi care l-a surprins pe liderul rus Vladimir Putin. ''Rusia se aşteaptă acum ca noi să facem rapid câţiva paşi înapoi'', a spus Kaja Kallas.
În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să acţioneze pe două direcţii. În primul rând, trebuie continuată politica de izolare a Rusiei, cu atenţia concentrată simultan pe ''o consolidare a lumii libere'', pe baza a ceea ce s-a realizat în ultimele săptămâni în urma introducerii sancţiunilor europene contra Moscovei.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană trebuie să investească în apărare şi, în pofida faptului că puterea militară a Rusiei este imensă, UE să poată compensa prin calitate şi tehnologii moderne.
Kallas a subliniat că o perspectivă privind aderarea Ucrainei la UE ar fi ''nu numai în interesul Uniunii Europene, dar chiar o obligaţie morală''.
Foto: (c) JULIEN WARNAND / EPA
În intervenţia sa, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut o pledoarie pentru pace. ''Nouă, europenilor, nu ne place războiul. Universul mintal al lui Putin este diferit de al nostru, el a crezut că Ucraina este servilă şi slabă, dar s-a înşelat, a crezut că divizarea între SUA şi UE este prea mare pentru a ne uni, dar s-a înşelat, şi a crezut că armata rusă e capabilă să ocupe Ucraina în câteva zile, iar s-a înşelat'', a afirmat înaltul demnitar european.
El a adăugat că o prioritate actuală pentru UE trebuie să fie tăierea fluxurilor care îi permit Rusiei să acumuleze resurse cu care finanţează războiul. ''Este momentul ca sistematic şi constant Europa să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc'', a explicat el.
Din partea grupului Partidului Popular European (PPE), eurodeputatul francez Arnaud Danjean a afirmat că este nevoie de ''măsuri concrete şi ireversibile'', în condiţiile în care războaiele din Iugoslavia, din urmă cu 30 de ani, au arătat ce se poate întâmpla în absenţa măsurilor respective.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
În opinia lui Siegfried Mureşan (PPE), UE ar trebui să nu mai cumpere deloc gaz rusesc. De asemenea, UE ar trebui să aloce mai mult pentru apărare şi securitate, în contextul în care Rusia este o ameninţare. De altfel, eurodeputatul român şi alţi 96 de membri ai PE au semnat o scrisoare deschisă în care solicită introducerea unui embargou total asupra importurilor de gaz, petrol, dar şi cărbune dinspre Federaţia Rusă până când Rusia va înceta războiul în Ucraina.
''Cererea noastră are la bază o rezoluţie a Parlamentului European din aprilie 2021 care prevede clar ca UE să oprească importurile de gaz şi petrol din Federaţia Rusă în momentul în care Rusia va ataca Ucraina. Au trecut două săptămâni de la începerea războiului şi noi continuăm să plătim facturi de sute de milioane de euro către Rusia. Acest lucru trebuie să se oprească. Trebuie să introducem acest embargo, iar, în paralel, să începem deja diversificarea resurselor energetice şi pregătirea stocurilor pentru iarna viitoare'', a explicat Mureşan într-o postare pe Facebook.
Lidera grupului S&D, Iratxe Garcia Perez (S&D), a susţinut că ''atacul criminal al lui Putin ne-a pus în faţă o oglindă în care vedem punctele tari şi pe cele slabe''. Potrivit ei, prin reacţia la invadarea Ucrainei de forţele ruse, UE a făcut un pas enorm înainte în evoluţia sa ca actor global.
''Nu trebuie sacrificate drepturile omului în schimbul gazului. Trebuie să ne pregătim pentru a ajuta poporul ucrainean, securitatea ucrainenilor este şi a noastră'', a spus ea, adăugând că ''ceea ce face Putin în legătură cu coridoarele umanitare încalcă Convenţia de la Geneva''.
Nathalie Loiseau (grupul Renew) a ţinut să remarce la rândul său reacţia UE, care într-un timp foarte scurt a impus sancţiuni. ''Totuşi, trebuie să facem mai mult pentru a-i apăra pe ucraineni şi astfel şi pe noi'', a spus ea. În opinia sa, o atenţie sporită trebuie să fie acordată Republicii Moldova, care primeşte mulţi refugiaţi şi care tremură la gândul că ar putea fi următoarea ţintă. ''Trebuie să consolidăm solidaritatea şi să nu renunţăm la ideea Europei Apărării'', a insistat Loiseau.
''Realitatea este că nu facem destul pentru Ucraina. Nu există nicio interdicţie asupra gazului şi petrolului rusesc. Noi continuăm să finanţăm maşina de război a lui Putin'', a accentuat colegul său de partid Guy Verhofstadt.
Potrivit co-liderei grupului Verzilor, Ska Keller, războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina este ''gândit ca unul împotriva întregii lumi, statului de drept, democraţiei şi păcii''.
''Securitatea pentru Europa înseamnă şi solidaritate între ţările membre, împărţirea eforturilor pentru primirea refugiaţilor ucraineni. Când acţionăm împreună, suntem puternici'', a declarat ea.
Jaak Madison (grupul Identitate şi Democraţie) a declarat că ''în fiecare zi în care noi aşteptăm dezastrul creşte''. ''Dacă ruşii reuşesc în Ucraina, apoi ne întrebăm cine urmează. Trebuie să oprim cât mai repede acest război şi să înţelegem că populaţia rusă i-a furnizat un mare sprijin lui Putin, vedeţi cum a reacţionat ea după anexarea Crimeei'', a atenţionat el.
''Obişnuiam să spunem că Uniunea Sovietică este imperiul răului, acum ascultând ştirile după această agresiune dură, crudă, la scară mare contra Ucrainei avem un sentiment de deja vu. Ucrainenii îşi apără teritoriul cu arma în mână, un teritoriu recunoscut internaţional'', a afirmat Anna Fotyga, din partea grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.
Martin Schirdewan (grupul Stângii) a făcut apel la luarea tuturor măsurilor posibile pentru ''ca acest război din inima Europei să se oprească cât mai rapid''. ''Putin este cel ce poartă răspunderea pentru ceea ce se întâmplă acum. Solidaritatea şi empatia faţă de ucraineni sunt îmbucurătoare. Mă gândesc acum şi la tinerii ruşi care demonstrează pe străzi deşi ştiu că vor fi arestaţi'', a spus el, care a adăugat că sancţiunile europene ar trebui să vizeze un număr mai mare de oligarhi ruşi. AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* UE extinde sancţiunile împotriva Rusiei şi Belarusului în urma invaziei din Ucraina
* Kremlinul susţine că SUA au declarat război economic Rusiei
* Zelenski îi îndeamnă pe occidentali să se decidă mai repede în privinţa avioanelor MiG-29
* Ucraina: Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la reţeaua electrică; risc de radiaţii
* MAE rus: Ţările care trimit arme sau mercenari în Ucraina vor răspunde pentru aceasta
* China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un ''punct de rupere''
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Negocieri ruso-ucrainene: În Turcia se desfășoară un maraton diplomatic pe trei fronturi, sub semnul confuziei (sinteză)
Turcia se află de joi în centrul unui maraton diplomatic care are ca scop ajungerea la un plan de pace, sau cel puțin la un armistițiu, în războiul declanșat odată cu invazia Rusiei în Ucraina, cu toate că ziua a fost umbrită de refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa la convorbiri, transmite EFE. Omologul său
Rubio nu vede o soluție militară la războiul din #Ucraina și spune că Trump dorește să pună capăt conflictului
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că nu există o soluție militară la războiul din Ucraina, dar că o soluție va veni pe canale diplomatice, și a adăugat că președintele american Donald Trump dorește să vadă conflictul încheiat, informează EFE. 'Nu există o soluție militară la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Ac
Prim-ministrul Pakistanului propune Indiei un dialog cuprinzător pe marginea disputelor bilaterale
Primul ministru pakistanez, Shehbaz Sharif, a invitat India să mențină un 'dialog integral' cu privire la disputele bilaterale, inclusiv cele legate de suveranitatea Kashmirului și de Tratatul Apelor Indusului din 1960, suspendat unilateral în aprilie de New Delhi, în contextul recentei escaladări a tensiunilor între cele două puteri nuclear
Negocieri ruso-ucrainene: Ucraina: Trump anunță că ar putea călători vineri în Turcia 'dacă ar fi oportun'
Președintele american Donald Trump a declarat joi, la Doha, că va participa vineri la negocierile dintre Rusia și Ucraina în Turcia 'dacă ar fi oportun', informează Reuters. 'Mă gândeam să merg, dar este foarte dificil... Dacă s-ar întâmpla ceva, aș merge vineri, dacă ar fi oportun', a afirmat Trump la un mic dej
Mark Rutte consideră că mingea este în terenul Rusiei pentru a negocia pacea în #Ucraina
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că mingea este în terenul Rusiei când vine vorba de negocierea încheierii războiului din Ucraina, informează EFE și AFP. 'Mingea este, în mod clar, acum în terenul Rusiei', a declarat politicianul olandez la sosirea la reuniunea informală a miniștrilor
Delegația rusă a sosit la Istanbul pentru negocieri cu #Ucraina (presa de stat)
Delegația rusă a sosit la Istanbul, în Turcia, pentru negocieri cu Ucraina, au relatat joi agențiile de stat ruse Ria Novosti și TASS, citate de AFP. 'Delegația rusă a aterizat' la Istanbul, a declarat o sursă citată de Ria Novosti. Agenția dpa citează Interfax care a relatat că avionul delegației ruse a aterizat p
Estonia a încercat să rețină o navă a 'flotei din umbră' a Rusiei în Marea Baltică
Marina estoniană a declarat că a încercat marți să rețină un petrolier ce se îndrepta spre Rusia, aflat sub sancțiunile Marii Britanii, susținând că acesta naviga ilegal fără pavilion, dar nu l-a abordat când acesta a refuzat să coopereze, escortându-l în schimb în apele rusești, informează joi Reuters.
China suspendă unele măsuri netarifare luate împotriva unor entități americane după 'armistițiul' tarifar
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri seară suspendarea temporară a unora din măsurile netarifare luate împotriva a 17 entități americane pe care le adăugase pe lista entităților nesigure în aprilie și a 28 de entități adăugate pe lista de control al exporturilor, transmite joi EFE. Potrivit ministerului, suspendarea v
O fundație umanitară anunță că intenționează să distribuie ajutoare în Gaza până la sfârșitul lunii mai
Fundația umanitară din Gaza (GHF) a anunțat miercuri că intenționează să înceapă distribuirea de ajutoare în Fâșia Gaza până la sfârșitul lunii mai, relatează AFP. Aceasta survine după 'discuții cu oficiali israelieni care vizează permiterea furnizării unui ajutor tranzitoriu către Gaza', a indicat fundați
Gaza: Foști ostatici cer premierului Netanyahu și președintelui Trump un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor
Peste 65 de persoane eliberate după ce au fost răpite în atacurile din 7 octombrie 2023 i-au cerut miercuri premierului israelian Benjamin Netanyahu și președintelui american Donald Trump să găsească o soluție negociată pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza, relatează AFP. 'Numai revenirea i
Negocieri la Istanbul: Kremlinul prezintă delegația, fără Putin
Kremlinul a anunțat miercuri membrii delegației care se vor deplasa joi la Istanbul pentru negocieri directe cu ucrainenii, fără a menționa numele președintelui Vladimir Putin, care a fost invitat să se deplaseze acolo de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir
#Ucraina este pregatită pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este pregătit pentru 'orice formă de negocieri' pentru a pune capăt războiului cu Rusia și a afirmat că va decide asupra 'măsurilor care trebuie luate' atunci când va ști cine va reprezenta Moscova la discuțiile prevăzute joi la Istanbul, relatează AFP. '
Investiție militară de 38 de miliarde de dolari convenită în timpul vizitei lui Trump în Qatar
SUA și Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o 'potențială investiție' de 38 de miliarde de dolari în capacități de apărare și securitate maritimă pentru statul din Golf, înțelegere care include costuri comune pentru baza aeriană Al Udeid, cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, relatează agenția EFE.
Lituania impune sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik
Lituania a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, căutat de justiția din țara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituția, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe lituanian a explicat pentru AFP într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate de
Austriacul Johannes Hahn, desemnat emisar special al Comisiei Europene pentru problema cipriotă
Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a