Trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, declară Kaja Kallas în plenul PE
Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin contra Ucrainei este un act de agresiune militară brutală împotriva unei ţări care vrea doar să-şi îndeplinească visul european, în timp ce guvernul rus recurge la practici de tip sovietic, a declarat miercuri premierul Estoniei, Kaja Kallas, în plenul Parlamentului European.
Kallas a fost invitată la dezbaterea 'Rolul UE într-o lume în schimbare şi situaţia securităţii Europei în urma agresiunii ruse şi a invadării Ucrainei'.
Din 24 februarie - când a început această agresiune militară ordonată de Putin şi exact ziua când Estonia a marcat 104 ani de la independenţa sa - lumea nu mai este la fel. Trebuie să redescoperim faptul că o ordine mondială bazată pe libertate este esenţială. Trebuie să ajutăm Ucraina prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie, a spus şefa executivului eston.
Ea a salutat reacţia Uniunii Europene, care a acţionat ca o uniune geopolitică şi care l-a surprins pe liderul rus Vladimir Putin. ''Rusia se aşteaptă acum ca noi să facem rapid câţiva paşi înapoi'', a spus Kaja Kallas.
În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să acţioneze pe două direcţii. În primul rând, trebuie continuată politica de izolare a Rusiei, cu atenţia concentrată simultan pe ''o consolidare a lumii libere'', pe baza a ceea ce s-a realizat în ultimele săptămâni în urma introducerii sancţiunilor europene contra Moscovei.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană trebuie să investească în apărare şi, în pofida faptului că puterea militară a Rusiei este imensă, UE să poată compensa prin calitate şi tehnologii moderne.
Kallas a subliniat că o perspectivă privind aderarea Ucrainei la UE ar fi ''nu numai în interesul Uniunii Europene, dar chiar o obligaţie morală''.
Foto: (c) JULIEN WARNAND / EPA
În intervenţia sa, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a făcut o pledoarie pentru pace. ''Nouă, europenilor, nu ne place războiul. Universul mintal al lui Putin este diferit de al nostru, el a crezut că Ucraina este servilă şi slabă, dar s-a înşelat, a crezut că divizarea între SUA şi UE este prea mare pentru a ne uni, dar s-a înşelat, şi a crezut că armata rusă e capabilă să ocupe Ucraina în câteva zile, iar s-a înşelat'', a afirmat înaltul demnitar european.
El a adăugat că o prioritate actuală pentru UE trebuie să fie tăierea fluxurilor care îi permit Rusiei să acumuleze resurse cu care finanţează războiul. ''Este momentul ca sistematic şi constant Europa să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc'', a explicat el.
Din partea grupului Partidului Popular European (PPE), eurodeputatul francez Arnaud Danjean a afirmat că este nevoie de ''măsuri concrete şi ireversibile'', în condiţiile în care războaiele din Iugoslavia, din urmă cu 30 de ani, au arătat ce se poate întâmpla în absenţa măsurilor respective.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
În opinia lui Siegfried Mureşan (PPE), UE ar trebui să nu mai cumpere deloc gaz rusesc. De asemenea, UE ar trebui să aloce mai mult pentru apărare şi securitate, în contextul în care Rusia este o ameninţare. De altfel, eurodeputatul român şi alţi 96 de membri ai PE au semnat o scrisoare deschisă în care solicită introducerea unui embargou total asupra importurilor de gaz, petrol, dar şi cărbune dinspre Federaţia Rusă până când Rusia va înceta războiul în Ucraina.
''Cererea noastră are la bază o rezoluţie a Parlamentului European din aprilie 2021 care prevede clar ca UE să oprească importurile de gaz şi petrol din Federaţia Rusă în momentul în care Rusia va ataca Ucraina. Au trecut două săptămâni de la începerea războiului şi noi continuăm să plătim facturi de sute de milioane de euro către Rusia. Acest lucru trebuie să se oprească. Trebuie să introducem acest embargo, iar, în paralel, să începem deja diversificarea resurselor energetice şi pregătirea stocurilor pentru iarna viitoare'', a explicat Mureşan într-o postare pe Facebook.
Lidera grupului S&D, Iratxe Garcia Perez (S&D), a susţinut că ''atacul criminal al lui Putin ne-a pus în faţă o oglindă în care vedem punctele tari şi pe cele slabe''. Potrivit ei, prin reacţia la invadarea Ucrainei de forţele ruse, UE a făcut un pas enorm înainte în evoluţia sa ca actor global.
''Nu trebuie sacrificate drepturile omului în schimbul gazului. Trebuie să ne pregătim pentru a ajuta poporul ucrainean, securitatea ucrainenilor este şi a noastră'', a spus ea, adăugând că ''ceea ce face Putin în legătură cu coridoarele umanitare încalcă Convenţia de la Geneva''.
Nathalie Loiseau (grupul Renew) a ţinut să remarce la rândul său reacţia UE, care într-un timp foarte scurt a impus sancţiuni. ''Totuşi, trebuie să facem mai mult pentru a-i apăra pe ucraineni şi astfel şi pe noi'', a spus ea. În opinia sa, o atenţie sporită trebuie să fie acordată Republicii Moldova, care primeşte mulţi refugiaţi şi care tremură la gândul că ar putea fi următoarea ţintă. ''Trebuie să consolidăm solidaritatea şi să nu renunţăm la ideea Europei Apărării'', a insistat Loiseau.
''Realitatea este că nu facem destul pentru Ucraina. Nu există nicio interdicţie asupra gazului şi petrolului rusesc. Noi continuăm să finanţăm maşina de război a lui Putin'', a accentuat colegul său de partid Guy Verhofstadt.
Potrivit co-liderei grupului Verzilor, Ska Keller, războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina este ''gândit ca unul împotriva întregii lumi, statului de drept, democraţiei şi păcii''.
''Securitatea pentru Europa înseamnă şi solidaritate între ţările membre, împărţirea eforturilor pentru primirea refugiaţilor ucraineni. Când acţionăm împreună, suntem puternici'', a declarat ea.
Jaak Madison (grupul Identitate şi Democraţie) a declarat că ''în fiecare zi în care noi aşteptăm dezastrul creşte''. ''Dacă ruşii reuşesc în Ucraina, apoi ne întrebăm cine urmează. Trebuie să oprim cât mai repede acest război şi să înţelegem că populaţia rusă i-a furnizat un mare sprijin lui Putin, vedeţi cum a reacţionat ea după anexarea Crimeei'', a atenţionat el.
''Obişnuiam să spunem că Uniunea Sovietică este imperiul răului, acum ascultând ştirile după această agresiune dură, crudă, la scară mare contra Ucrainei avem un sentiment de deja vu. Ucrainenii îşi apără teritoriul cu arma în mână, un teritoriu recunoscut internaţional'', a afirmat Anna Fotyga, din partea grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.
Martin Schirdewan (grupul Stângii) a făcut apel la luarea tuturor măsurilor posibile pentru ''ca acest război din inima Europei să se oprească cât mai rapid''. ''Putin este cel ce poartă răspunderea pentru ceea ce se întâmplă acum. Solidaritatea şi empatia faţă de ucraineni sunt îmbucurătoare. Mă gândesc acum şi la tinerii ruşi care demonstrează pe străzi deşi ştiu că vor fi arestaţi'', a spus el, care a adăugat că sancţiunile europene ar trebui să vizeze un număr mai mare de oligarhi ruşi. AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* UE extinde sancţiunile împotriva Rusiei şi Belarusului în urma invaziei din Ucraina
* Kremlinul susţine că SUA au declarat război economic Rusiei
* Zelenski îi îndeamnă pe occidentali să se decidă mai repede în privinţa avioanelor MiG-29
* Ucraina: Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată de la reţeaua electrică; risc de radiaţii
* MAE rus: Ţările care trimit arme sau mercenari în Ucraina vor răspunde pentru aceasta
* China acuză NATO că a dus tensiunile dintre Rusia şi Ucraina până la un ''punct de rupere''
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Coreea de Sud: Președintele Yoon a fost inculpat pentru insurecție
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care se confruntă cu o procedură de destituire, a fost acuzat duminică în calitate de 'lider' al unei insurecții după încercarea sa din decembrie de a impune legea marțială, au declarat procurorii într-un comunicat de presă citat de France Presse. Magistrații sud-coreeni și-au însoțit deci
Hamas și Israel se acuză reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza
Hamas a acuzat duminică Israelul că a încălcat acordul de armistițiu împiedicând întoarcerea locuitorilor în nordul Fâșiei Gaza de unde au fost forțați să fugă de bombardamente și de lupte spre sudul enclavei palestiniene, informează AFP. Mișcarea islamistă palestiniană a indicat că 'urmărește chestiunea cu mediatorii
Președintele Donald Trump susține că locuitorii din Groenlanda și-ar dori să facă parte din SUA
Locuitorii din Groenlanda și-ar dori să facă parte din Statele Unite, a indicat președintele american Donald Trump în declarații pentru presă făcute la bordul avionului Air Force One, informează duminică dpa. 'Cred că Groenlanda va fi rezolvată cu noi. Cred că o vom avea. Și cred că oamenii vor să fie cu noi, așa cum știți. Su
Șeful diplomației iraniene la Kabul într-o vizită rară în Afganistan
Șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, a sosit duminică la Kabul, fiind cel mai înalt oficial iranian care vizitează Afganistanul de când talibanii au preluat puterea, informează AFP, citând televiziunea iranian de stat. Iranul și Afganistanul sunt două țări vecine separate de o graniță permeabilă, lungă de peste 900 de
Alegeri Belarus: Președintele Aleksandr Lukașenko candidează pentru al șaptelea mandat consecutiv
Belarușii au început duminică să voteze în alegerile prezidențiale destinate să îl realeagă pentru al șaptelea mandat consecutiv pe președintele Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, în absența tolerării unei opoziții, relatează AFP. Urnele s-au deschis la ora locală 08:00 (05:00 GMT) într-un scrutin care se anunță fără s
Președintele Donald Trump propune mutarea palestinienilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania
Președintele american Donald Trump a propus mutarea locuitorilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania ca parte a unui plan de pace de a face curățenie în teritoriului palestinian, unde armistițiul dintre Israel și Hamas a intrat duminică în a doua săptămână, transmite duminică AFP. Acordul de încetare a focului intrat î
SUA: Trump dă de înțeles că a deblocat livrarea către Israel a bombelor de 2000 de livre
Președintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă că 'o mulțime de lucruri' comandate de Israel din Statele Unite sunt în prezent livrate, răspunzând informațiilor din presă că administrația sa a deblocat o livrare de bombe de 2.000 de livre (907 kg), notează AFP. 'O mulțime de lucruri care au fost comandate
SUA: Trump invitat să se adreseze celor două camere ale Congresului pe 4 martie
Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, l-a invitat sâmbătă pe Donald Trump să se adreseze ambelor Camere ale Congresului pe 4 martie, primul său discurs oficial în fața parlamentarilor de la revenirea sa la putere, notează AFP. Johnson i-a trimis o scrisoare președintelui Trump invitându-l să '
Coreea de Nord anunță că a testat mai multe rachete de croazieră strategice
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice lansate de pe mare, a anunțat agenția de oficială de presă KCNA, adăugând că rachetele și-au atins ținta 'cu precizie', transmite AFP. 'Mijloacele de descurajare ale forțelor armate ale Republicii Populare Democrate Coreene sunt mult mai perfecționate', a declarat li
Noua Caledonie: Parisul denunță noi ingerințe ale Azerbaidjanului
Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a deplâns sâmbătă că Azerbaidjanul a 'căutat din nou să destabilizeze politica națională' a Franței în Noua Caledonie și a cerut ca aceste ingerințe să înceteze 'imediat', notează AFP. '+Grupul de la Baku+ a căutat din nou să ne destabilizeze viața
Belarus: Lukașenko 'nu are nicio legitimitate', afirmă șefa diplomației UE
Aleksandr Lukașenko, care ar urma să obțină al șaptelea mandat consecutiv în alegerile prezidențiale organizate duminică în Belarus, 'nu are nicio legitimitate', a afirmat sâmbătă șefa diplomației europene, Kaja Kallas, notează AFP. 'Lukașenko se agață de putere de 30 de ani. Mâine se va renumi pe el î
Trei civili uciși într-un bombardament ucrainean în regiunea Herson (oficial rus)
Trei civili au fost uciși după ce forțele ucrainene au bombardat orașul controlat de ruși Oleșki, în regiunea Herson , a declarat sâmbătă Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia, relatează Reuters. 'Pericolul pentru civili rămâne - orașul este presărat cu mine și alte muniții neexplodate', a scris Saldo pe apli
Germania: Musk intervine prin videoconferință pentru a-și exprima sprijinul față de extrema dreaptă
Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting electoral în Germania, în plină controversă după salutul său, considerat nazist de unii, în ziua învestirii lui Donald Trump, relatează AFP.
NATO monitorizează 'tot ceea ce se întâmplă în Marea Baltică' (comandant)
Baltic Sentry, misiunea NATO pentru a proteja infrastructurile subacvatice sensibile ale țărilor membre în Marea Baltică, 'monitorizează tot ceea ce se întâmplă' în regiune, a afirmat sâmbătă un comandant belgian, Erik Knockx, care participă la misiune, relatează AFP. 'Obiectivul nostru principal este
Ucraina se oferă să trimită cărbune 'gratuit' în Transnistria (Zelenski)
Ucraina a propus sâmbătă să trimită cărbune 'gratuit' către centralele termice din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă afectată de întreruperi de curent și penuria de gaz rusesc de la începutul lunii ianuarie, relatează AFP. 'A