Capacităţile militare ale Ucrainei pe care poate conta împotriva Rusiei (analiză Reuters)

Forţele armate ale Ucrainei sunt mult inferioare ca număr şi înzestrare celor ale Rusiei, dar, în vreme cu Moscova lansează ceea ce ar putea fi o invazie pe scară largă, experţi militari apreciază că ele vor fi capabile să opună o rezistenţă semnificativă şi să provoace pierderi grele inamicului, notează Reuters într-o analiză difuzată joi.
De asemenea, armata ucraineană este mai bine instruită şi echipată decât în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina fără luptă, şi este considerată extrem de motivată să-şi apere patria.
Reuters prezintă câteva detalii despre armata Ucrainei:
Cum arată cifrele?
În ce priveşte efectivele şi armamentul, aritmetica arată sumbru pentru Ucraina.
Majoritatea experţilor militari estimează la peste 100.000 numărul militarilor ruşi lângă frontiera cu Ucraina.
De asemenea, Rusia a mutat trupe în Belarus, la nord de Ucraina, pentru manevre militare.
Armata terestră a Rusiei are în componenţă 280.000 de militari, iar forţele sale armate combinate totalizează circa 900.000, în timp ce numărul tancurilor de luptă, 2.840, depăşeşte de peste trei dotările armatei Ucrainei, potrivit Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra.
Premierul ucrainean a afirmat că recentul decret semnat de preşedintele Volodimir Zelenski - cu măsuri prioritare de întărire a capacităţilor de apărare ale ţării şi de creştere a atractivităţii serviciului militar şi de trecerea graduală la o armată de profesionişti - ar aduce în cele din urmă efectivele armate la 360.000 de militari.
Deşi Ucraina şi-a triplat bugetul militar în termeni reali din 2010 până în 2020, cheltuielile sale totale de apărare s-au cifrat în 2020 la doar 4,3 miliarde de dolari, o zecime din cele ale Rusiei.
Analişti militari afirmă că apărările antiaeriană şi antirachetă ale Ucrainei sunt slabe, lăsând-o foarte vulnerabilă faţă de lovituri ruseşti împotriva infrastructurii sale critice. Ei mai spun că Rusia va încerca să-şi valorifice superioritatea în războiul electronic pentru a paraliza comanda şi controlul inamicului şi pentru a tăia comunicaţiile cu unităţile de pe teren.
Cât de experimentate sunt forţele ucrainene?
Forţele Ucrainei au dobândit experienţă de luptă în regiunea Donbas din estul ţării, unde se confruntă din 2014 cu separatiştii sprijiniţi de Rusia, şi sunt extrem de motivate.
Ele deţin sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă şi armament antitanc, inclusiv rachete Javelin livrate de SUA, care ar ajuta la încetinirea avansului trupelor ruse.
Pe lângă armata regulată, Ucraina are unităţi de apărare teritorială formate din voluntari şi în jur de 900.000 de rezervişti. Majoritatea bărbaţilor adulţi au cel puţin instruire militară de bază, aşa încât Rusia s-ar putea confrunta cu o rezistenţă încăpăţânată şi prelungită dacă ar încerca să captureze şi să păstreze controlul teritoriului.
Provocarea militară ar fi incomparabil mai mare decât în războaiele precedente ale Rusiei de după prăbuşirea URSS, precum cele din Cecenia în anii 1990 şi împotriva Georgiei în 2008.
Cum ajută Occidentul armata Ucrainei?
State occidentale şi-au intensificat livrările de arme către Ucraina, dar Kiev spune că are nevoie de suplimentarea lor. Statele Unite au exclus trimiterea de trupe americane pentru a lupta în Ucraina.
SUA au acordat ajutor militar de peste 2,5 miliarde de dolari începând din 2014, constând în rachete antitanc Javelin, ambarcaţiuni pentru patrule de coastă, Humvees, puşti cu lunetă, drone de recunoaştere, sisteme radar, echipament cu vedere pe timp de noapte şi echipament radio. Alte livrări ar putea include rachete antiaeriene Stinger, arme uşoare şi ambarcaţiuni.
Turcia, la rândul său, a vândut Kievului câteva loturi de drone Bayraktar TB2, pe care acesta le-a desfăşurat împotriva separatiştilor din est.
Marea Britanie a trimis Ucrainei în ianuarie 2.000 de rachete antitanc cu rază scurtă, vehicule blindate Saxon şi specialişti care să asigure instruirea.
Estonia a anunţat că trimite rachete Javelin, iar Letonia şi Estonia livrează rachete Stinger. Cehia are în plan să doneze muniţie de artilerie de 152 mm.
Germania a exclus să trimită arme în Ucraina, dar cofinanţează cu 6 milioane de dolari un spital de campanie şi furnizează instruire.
Ar putea Rusia să organizeze o invazie la scară totală?
Numeroşi analişti militari consideră improbabilă o astfel de invazie, pentru că ar implica un război lung şi complicat, cu pierderi grele inevitabile. Ei se aşteaptă ca Rusia să opteze pentru lovituri aeriene şi/sau cuceriri teritoriale limitate, mai degrabă decât pentru un război total cu lupte pentru oraşele principale.
O opţiune ar fi pentru Rusia să preseze spre sud şi vest dinspre regiunea estică Donbas, controlată deja de forţe proruse, pentru a face legătura cu Crimeea anexată şi cu Marea Neagră. Există de asemenea o posibilitatea ca trupe din Belarus să pătrundă pe la graniţa de nord a Ucrainei.
Pe de altă parte, este probabil ca Putin să se confrunte cu critici din partea propriei opinii publice din cauza purtării războiului cu o altă naţiune slavă, precum şi cu un intens sentiment antirus în interiorul Ucrainei.
Rusiei i-au fost deja aplicate sancţiuni după ce a trimis trupe în regiunile separatiste din estul Ucrainei şi, foarte probabil, s-ar confrunta cu unele mult mai severe în cazul unei invazii totale, mai arată analiza Reuters. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
LIVE UPDATE Rusia: Preşedintele Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară în Ucraina
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Un tunisian arestat în Italia, bănuit de pregătirea unui atac al SI
Poliția italiană anti-terorism a anunțat vineri că a arestat un cetățean tunisian suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), care, potrivit autorităților de la Roma, a plănuit un atac în Italia, notează AFP. Bărbatul, care locuiește la Cosenza, în regiunea Calabria (sud), este căutat de Tunisia 'pentru că a fost impli
Bulgaria afirmă că a vândut EAU armele găsite în Sudan
Bulgaria, negând orice încălcare a sancțiunilor internaționale, a afirmat că a livrat Emiratelor Arabe Unite (EAU) arme transferate ulterior în Sudan în ciuda embargoului UE, potrivit unei anchete a canalului de televiziune France 24 publicată vineri, relatează AFP. 'Produsele au fost recepționate în înt
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din #Ucraina
Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în urma unui ultimatum criptic emis de secretarul de stat Marco Rubio, relatează dpa. Întrebat vineri la Casa Albă, Trump a declarat că dorește să vadă un acord 'foarte curând'.
Starmer și Trump au discutat pentru prima dată după anunțarea tarifelor
Premierul britanic, Keir Starmer, a avut prima convorbire cu președintele american, Donald Trump, de când acesta a anunțat taxele de 10 % pe toate bunurile importate în Statele Unite din Regatul Unit, relatează PA Media/dpa. Cei doi lideri s-au referit la 'discuțiile continue și productive' privind comerțul dintre cele două
Site-ul Casei Albe susține teoria conform căreia coronavirusul provine dintr-un laborator
Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susține teoria conform căreia COVID-19 a apărut într-un laborator, relatează dpa vineri. Pagina, care seamănă cu un poster de film de la Hollywood, afișe
Președintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această țară în 16 ani
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu președintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse. Potrivit unei surse guvernamentale siriene, scopul vizitei este de a discuta modalitățile de consolidare a relațiilor siri
Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard
Republicanii din Congresul SUA au anunțat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universități, transmite France Presse. De câteva săptămâni, administrația Trump poartă un război financiar cu
Fostul premier sloven Janez Jansa, achitat în primă instanță de acuzații de corupție
O instanță din Slovenia a pronunțat vineri decizia de achitare în primă instanță a lui Janez Jansa, trei ori prim-ministru și principala figură a opoziției din această țară, și a doi presupuși complici, acuzați de abuz în serviciu și corupție, relatează Reuters. Jansa, președintele celui mai mare partid de opoziție, Partidul Democr
Londra interzice intrarea scriitorului francez Renaud Camus în Regatul Unit
Autoritățile britanice au interzis scriitorului francez Renaud Camus să intre în Marea Britanie, a confirmat vineri pentru AFP editorul său de limbă engleză. 'Putem confirma că lui Renaud Camus i-a fost într-adevăr interzisă intrarea în Marea Britanie, unde trebuia să ia cuvântul la un eveniment al Partidului Patrie
VIDEO/JD Vance participă la celebrările Patimilor din Vinerea Mare la Vatican, oficiate în absența papei
Vicepreședintele american JD Vance a participat vineri la slujba din Vinerea Mare dedicată Patimilor Domnului, în Bazilica Sfântul Petru. Cardinalul Claudio Gugerotti a prezidat serviciul religios, delegat de papa Francisc, aflat în convalescență, relatează ANSA. Vance și soția sa Usha sunt catolici practicanți. În Vine
Administrația Trump publică documente despre asasinarea senatorului Robert F. Kennedy
Arhivele Naționale ale SUA au publicat mii de pagini de documente legate de asasinarea senatorului Robert F. Kennedy, potrivit site-ului agenției, ca urmare a ordinului președintelui Donald Trump de a publica informații clasificate anterior, relatează Reuters. Arhivele Naționale au publicat peste 10.000 de pagini de documente în legătură
Lovituri israeliene în Gaza după ce Hamas a respins o propunere de armistițiu
Cel puțin 24 de persoane au murit în urma unor noi lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a anunțat vineri Apărarea civilă palestiniană, la o zi după ce Hamas a respins o propunere israeliană de armistițiu, transmite France Presse. La rândul său, mișcarea islamistă palestiniană îndeamnă comunitatea internațională să fa
Rebelii houthi din Yemen revendică o dublă operațiune împotriva Israelului și a navelor americane
Rebelii houthi din Yemen au revendicat vineri responsabilitatea pentru o dublă operațiune, împotriva Israelului și a navelor de război americane desfășurate în Marea Roșie și Marea Arabiei, care s-a desfășurat vineri dimineață, după ce SUA au bombardat portul petrolier Ras Issa, provocând zeci de morți și sute de răniți, transmite EFE. Houthi
Donald Trump a acceptat invitația prim-ministrului italian de a efectua o vizită oficială în Italia curând
Președintele american, Donald Trump, a acceptat invitația prim-ministrului italian, Giorgia Meloni, de a efectua o vizită oficială în Italia în viitorul foarte apropiat, se arată într-o declarație comună a liderilor publicată vineri, după ce s-au întâlnit cu o zi înainte la Washington - relatează Reuters. În timpul &ic
Giorgia Meloni s-a întâlnit cu vicepreședintele SUA, JD Vance, la Roma, pentru a doua oară în 24 de ore
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, s-a întâlnit vineri la Roma cu vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, pe care l-a primit glumind în biroul său din Palazzo Chigi, la o zi după întâlnirea cu președintele american, Donald Trump, la Casa Albă, la care a fost prezent și acesta, relatează ANSA. 'Sunt onorată să îi urez