Criza dintre Ucraina şi Rusia: Ce este planul de pace de la Minsk?
Ameninţarea unei invazii ruse pe scară largă în Ucraina a aruncat procesul de pace de la Minsk în centrul atenţiei. Dar care este situaţia acestuia? În aprilie 2014, soldaţii ucraineni au început să lupte împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia în regiunea estică Donbass, iar cinci luni mai târziu, în capitala belarusă Minsk a fost semnată o încetare a focului, notează marţi DPA.
Acordul de la Minsk a avut în vedere un statut politic special, în interiorul Ucrainei, pentru teritoriile aflate sub controlul separatiştilor.
Totuşi, planul de pace în 12 puncte nu a fost niciodată pus în aplicare integral şi luptele au continuat pe parcursul anilor.
În pofida neajunsurilor sale majore, unii lideri europeni au văzut în Acordul de la Minsk un plan pentru detensionarea crizei actuale. Dar recunoaşterea regiunilor rebele ale Ucrainei de către Moscova ca state independente, survenită luni, pare să fi înăbuşit acele speranţe. Există câteva probleme legate de Acordul de la Minsk, menţionează agenţia de presă germană.
Negocieri sub mediere franco-germană
Încetarea iniţială a focului în septembrie 2014 nu a fost respectată, luptele fiind reluate la începutul lui 2015. Trupele ucrainene au cedat teritorii suplimentare în jurul nodului de transport Debalţeve.
Fostul cancelar german Angela Merkel şi fostul preşedinte francez Francois Hollande au mediat negocierile între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean de atunci, Petro Poroşenko.
Planul de la Minsk a fost extins de la 12 la 13 puncte şi, chipurile, a devenit mai concret.
De atunci, Rusia a afirmat că practic nu a fost niciodată parte a acordului şi că a avut doar rol de mediator, la fel ca francezii şi germanii. Insistenţa din partea Moscovei potrivit căreia nu ia parte la conflictul din Donbass şi în consecinţă nu se simte obligată de prevederile Acordului de la Minsk a complicat eforturile de a implementa termenii acestuia.
Încălcările acordului
În linie cu planul de pace, au avut loc mai multe schimburi de prizonieri, în care au fost implicaţi sute de oameni capturaţi în luptă. Totuşi în fiecare zi observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au consemnat încălcări ale înţelegerii.
De exemplu, retragerea armamentului greu de pe linia frontului nu a fost niciodată realizată integral. În plus, ambele părţi folosesc drone de recunoaştere, în pofida unei interdicţii de zbor.
De asemenea contrar acordului, nu a fost realizată restabilirea completă a relaţiilor socio-economice, printre care plata pensiilor. Începând din 2017, teritoriile separatiste au făcut obiectul unei blocade economice complete din partea Kievului, excepţie făcând doar ajutorul umanitar.
Autonomia avută în vedere de planul pentru zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei nu a fost realizată niciodată şi nu a fost inclusă în Constituţia ucraineană aşa cum era prevăzut iniţial.
Ce are prioritate: realinierea frontierei sau alegerile?
Alegerile au fost un punct nevralgic esenţial. Kievul a insistat ca, înainte de organizarea oricăror alegeri în Donbass, să obţină controlul asupra secţiunii de 400 de kilometri lungime din frontiera cu Rusia care fusese pierdut în favoarea separatiştilor.
Totuşi, planul de pace a prevăzut de fapt întâi organizarea de alegeri şi ulterior o revenire graduală a controlului asupra secţiunii frontaliere respective.
O altă condiţie pusă de Kiev pentru organizarea de alegeri a fost retragerea completă a tuturor combatanţilor străini care îi sprijineau pe separatişti, dar şi dezarmarea insurgenţilor.
Paris 2019: mai multe acorduri - şi mai multe probleme
În decembrie 2019, la Paris au fost negociate acorduri mai ambiţioase decât planul de pace din 2015. De exemplu, s-a decis să se continue dezangajarea militară graduală de-a lungul liniei frontului.
Totuşi, acest lucru s-a întâmplat doar foarte lent sau chiar deloc. Ambele părţi s-au acuzat reciproc pentru eşecul de a deschide două noi puncte de trecere între teritoriul aflat sub control guvernamental şi regiunea separatistă.
Cu toate aceste obstacole, chiar şi înainte de recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste de către Rusia, mulţi observatori vedeau şanse minime pentru implementarea planului de pace, încheie DPA. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ştefan, editor online: Ada Vîlceanu)
Citeşte şi:
* Rusia va acorda republicilor Doneţk şi Lugansk sprijin militar, declară Vladimir Putin
* VIDEO Criza din Ucraina: Biden anunţă prima serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei
* Criza ucraineană: Uniunea Europeană aprobă în unanimitate un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
* Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei
* Ucraina: Un soldat rănit, alţi şase răniţi în estul ţării
* Criza din Ucraina: Joe Biden a autorizat transferul de soldaţi americani în statele baltice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Echipajul elicopterului militar prăbușit miercuri era într-o unitate pentru misiuni de evacuare a liderilor americani
Elicopterul Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri miercuri la Washington se afla într-un zbor de antrenament pe o rută esențială pentru misiunea rar discutată de a evacua oficiali de rang înalt în eventualitatea unui atac asupra SUA, au declarat oficiali citați de Reuters. Misiunea militară, cunoscută sub numele
#Ucraina anunță că a utilizat drone cu o încărcătură de 250 de kilograme pentru a lovi în interiorul Rusiei
Forțele sistemelor de zbor fără pilot din Ucraina au confirmat că au efectuat atacuri la distanță lungă împotriva Rusiei cu drone unice în categoria lor capabile să transporte o bombă aeriană de 250 de kilograme, informează sâmbătă EFE. 'Comandamentul Forțelor Sistemelor fără pilot confirmă utilizarea dronelor cu rază lun
Principalul candidat la funcția de premier al Canadei avertizează că țara sa nu va ceda în fața lui Trump
Canada nu va ceda presiunii făcute de președintele american Donald Trump, a declarat principalul candidat pentru înlocuirea lui Justin Trudeau în funcția de prim-ministru al Canadei, Mark Carney, liderul Partidului Liberal din Canada (PLC), informează EFE. Carney, fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, a declarat l
Punctul de trecere a frontierei Rafah se redeschide pentru a permite pacienților palestinieni să intre în Egipt
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, principalul punct de intrare și ieșire pentru teritoriul palestinian, a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată din mai 2024 pentru a permite pacienților palestinieni să treacă din Gaza în Egipt pentru a primi tratament medical, informează agențiile internaționale de presă. Dr. Mohamed
Peste 30 de deținuți palestinieni au ajuns la Ramallah după eliberarea celor trei ostatici israelieni
Un autobuz cu 33 de deținuți palestinieni a sosit sâmbătă la Ramallah, oraș palestinian din centrul Cisiordaniei ocupate, unde au fost întâmpinați cu bucurie de sute de oameni după ce au părăsit închisoarea israeliană Ofer, au anunțat autoritățile penitenciare, transmite EFE. În total, 183 de deținuți palestinieni
Tom Homan, ''Țarul frontierelor'': ''Sperăm că în 30 de zile'' SUA vor începe să transfere migranți la Guantanamo
''Sperăm că în 30 de zile'' Statele Unite vor începe să transfere migranți într-un centru de detenție din Golful Guantanamo, în Cuba, a declarat șeful agenției responsabile pentru controlul frontierelor și imigrație din SUA (ICE), Tom Homan, supranumit 'Țarul frontierelor', citat vineri de publicația The Washington Post
Fostul președinte german Horst Koehler a murit la vârsta de 81 de ani
Fostul președinte al Germaniei, Horst Koehler, care a ocupat această funcție între anii 2004 și 2010, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, au declarat autoritățile, informează AFP. Horst Koehler 'a murit în această dimineață devreme la Berlin', 'după o maladie scurtă și gravă', 'înconjurat
Încă trei ostatici israelieni au fost eliberați de gruparea islamistă palestiniană Hamas
După 484 de zile de captivitate în Fâșia Gaza, ostaticii Ofer Kalderon, Yarden Bibas și Keith Siegel au fost predați sâmbătă de gruparea islamistă palestiniană Hamas reprezentanților Crucii Roșii, în Khan Yunis și în orașul Gaza, informează agențiile internaționale de presă. Primii eliberați, în Khan Yunis (
#Ucraina: Atacuri ruse în mai multe regiuni și alertă de atac aerian la nivel național
Autoritățile ucrainene au informat cu privire la atacuri ruse în mai multe regiuni, între care două în est, sâmbătă dimineața, după ce au emis o alertă de atac aerian la nivel național, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei, informează AFP și Reuters. Rusia a lansat un baraj de d
Belgia: Acord de guvernare după șapte luni de negocieri
La șapte luni și jumătate de la alegerile legislative din Belgia, vineri a fost încheiat un acord de guvernare în jurul liderului conservatorilor flamanzi, Bart De Wever, căruia ar trebui să-i revină rapid postul de prim-ministru, relatează AFP. Acordul a fost obținut după o ultimă sesiune maraton de aproape șaizeci de ore de discu
VIDEO Premierul canadian amenință cu un 'răspuns puternic și imediat' la tarifele vamale impuse de SUA
Premierul canadian Justin Trudeau a amenințat cu un 'răspuns puternic și imediat' dacă Statele Unite continuă cu un tarif de 25% pentru mărfurile canadiene, măsură care urmează să intre în vigoare sâmbătă, relatează vineri dpa. 'Nimeni - de o parte și de alta a graniței - nu vrea să vadă tarife americane la mărfuri cana
SUA: Donald Trump afirmă că va impune taxe vamale la produsele europene
Președintele american Donald Trump a dat asigurări vineri că va impune taxe vamale la produsele europene, în timp ce urmează să impună taxe de 25% pentru produsele canadiene și mexicane și 10% pentru produsele chinezești, relatează AFP. 'Voi impune taxe vamale Uniunii Europene? Vreți răspunsul real sau răspunsul diplomatic? Absolut.
SUA: Casa Albă confirmă impunerea de la 1 februarie de taxe vamale Canadei, Mexicului și Chinei
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri că taxele vamale anunțate de Donald Trump și prevăzute de la 1 februarie pentru produsele din Canada, Mexic și China vor intra în vigoare în acest weekend, relatează AFP. 'Președintele va impune de mâine taxe vamale de 25% Mexicului, taxe de 25% Canadei ș
Liderii statelor UE vor aborda la un summit informal relațiile cu Trump și creșterea autonomiei militare europene
Președintele francez Emmanuel Macron va susține preferința europeană în contractele pentru achiziții de armament ale statelor UE, în cadrul unui summit informal al liderilor europeni ce va avea loc luni la Bruxelles, unde aceștia vor discuta despre urgența asumării unei mai mari autonomii europene în materie de Apărare și a dezvoltării unor capacități milit
Trump a trimis un emisar în Venezuela pentru a-i cere lui Maduro să îi repatrieze pe 'criminali' (oficial american)
Un trimis al președintelui american Donald Trump s-a deplasat vineri în Venezuela pentru a-i cere liderului Nicolas Maduro să îi repatrieze pe migranții 'criminali' sau, în caz contrar, să-și asume 'consecințele', potrivit unui înalt oficial american, relatează AFP. 'Statele Unite și președintele Trump se așteaptă ca