Criza dintre Ucraina şi Rusia: Ce este planul de pace de la Minsk?

Ameninţarea unei invazii ruse pe scară largă în Ucraina a aruncat procesul de pace de la Minsk în centrul atenţiei. Dar care este situaţia acestuia? În aprilie 2014, soldaţii ucraineni au început să lupte împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia în regiunea estică Donbass, iar cinci luni mai târziu, în capitala belarusă Minsk a fost semnată o încetare a focului, notează marţi DPA.
Acordul de la Minsk a avut în vedere un statut politic special, în interiorul Ucrainei, pentru teritoriile aflate sub controlul separatiştilor.
Totuşi, planul de pace în 12 puncte nu a fost niciodată pus în aplicare integral şi luptele au continuat pe parcursul anilor.
În pofida neajunsurilor sale majore, unii lideri europeni au văzut în Acordul de la Minsk un plan pentru detensionarea crizei actuale. Dar recunoaşterea regiunilor rebele ale Ucrainei de către Moscova ca state independente, survenită luni, pare să fi înăbuşit acele speranţe. Există câteva probleme legate de Acordul de la Minsk, menţionează agenţia de presă germană.
Negocieri sub mediere franco-germană
Încetarea iniţială a focului în septembrie 2014 nu a fost respectată, luptele fiind reluate la începutul lui 2015. Trupele ucrainene au cedat teritorii suplimentare în jurul nodului de transport Debalţeve.
Fostul cancelar german Angela Merkel şi fostul preşedinte francez Francois Hollande au mediat negocierile între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean de atunci, Petro Poroşenko.
Planul de la Minsk a fost extins de la 12 la 13 puncte şi, chipurile, a devenit mai concret.
De atunci, Rusia a afirmat că practic nu a fost niciodată parte a acordului şi că a avut doar rol de mediator, la fel ca francezii şi germanii. Insistenţa din partea Moscovei potrivit căreia nu ia parte la conflictul din Donbass şi în consecinţă nu se simte obligată de prevederile Acordului de la Minsk a complicat eforturile de a implementa termenii acestuia.
Încălcările acordului
În linie cu planul de pace, au avut loc mai multe schimburi de prizonieri, în care au fost implicaţi sute de oameni capturaţi în luptă. Totuşi în fiecare zi observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au consemnat încălcări ale înţelegerii.
De exemplu, retragerea armamentului greu de pe linia frontului nu a fost niciodată realizată integral. În plus, ambele părţi folosesc drone de recunoaştere, în pofida unei interdicţii de zbor.
De asemenea contrar acordului, nu a fost realizată restabilirea completă a relaţiilor socio-economice, printre care plata pensiilor. Începând din 2017, teritoriile separatiste au făcut obiectul unei blocade economice complete din partea Kievului, excepţie făcând doar ajutorul umanitar.
Autonomia avută în vedere de planul pentru zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei nu a fost realizată niciodată şi nu a fost inclusă în Constituţia ucraineană aşa cum era prevăzut iniţial.
Ce are prioritate: realinierea frontierei sau alegerile?
Alegerile au fost un punct nevralgic esenţial. Kievul a insistat ca, înainte de organizarea oricăror alegeri în Donbass, să obţină controlul asupra secţiunii de 400 de kilometri lungime din frontiera cu Rusia care fusese pierdut în favoarea separatiştilor.
Totuşi, planul de pace a prevăzut de fapt întâi organizarea de alegeri şi ulterior o revenire graduală a controlului asupra secţiunii frontaliere respective.
O altă condiţie pusă de Kiev pentru organizarea de alegeri a fost retragerea completă a tuturor combatanţilor străini care îi sprijineau pe separatişti, dar şi dezarmarea insurgenţilor.
Paris 2019: mai multe acorduri - şi mai multe probleme
În decembrie 2019, la Paris au fost negociate acorduri mai ambiţioase decât planul de pace din 2015. De exemplu, s-a decis să se continue dezangajarea militară graduală de-a lungul liniei frontului.
Totuşi, acest lucru s-a întâmplat doar foarte lent sau chiar deloc. Ambele părţi s-au acuzat reciproc pentru eşecul de a deschide două noi puncte de trecere între teritoriul aflat sub control guvernamental şi regiunea separatistă.
Cu toate aceste obstacole, chiar şi înainte de recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste de către Rusia, mulţi observatori vedeau şanse minime pentru implementarea planului de pace, încheie DPA. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ştefan, editor online: Ada Vîlceanu)
Citeşte şi:
* Rusia va acorda republicilor Doneţk şi Lugansk sprijin militar, declară Vladimir Putin
* VIDEO Criza din Ucraina: Biden anunţă prima serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei
* Criza ucraineană: Uniunea Europeană aprobă în unanimitate un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
* Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei
* Ucraina: Un soldat rănit, alţi şase răniţi în estul ţării
* Criza din Ucraina: Joe Biden a autorizat transferul de soldaţi americani în statele baltice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina anunță că a recuperat trupurile a 909 de soldați ucraineni uciși în lupte
Ucraina a anunțat vineri că a recuperat trupurile a 909 de soldați ucraineni uciși în lupte, după un schimb identic care a avut loc la sfârșitul lui martie, cel mai mare de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, informează AFP. 'Trupurile a 909 de apărători ucraineni căzuți în luptă au fost aduse înapoi în U
Iranul își expune arsenalul militar în cadrul unor parade organizate cu ocazia Zilei Armatei
Parade militare au fost organizate vineri în Iran cu ocazia Zilei Armatei, în timpul cărora autoritățile iraniene au expus arsenalul militar al țării, în special drone, rachete și tancuri fabricate pe plan local, informează AFP. Aceste parade, la Teheran și în alte orașe ale Iranului, au avut loc cu o zi înainte de o a doua sesiun
Ordinul lui Putin de a suspenda loviturile asupra infrastructurii energetice din #Ucraina a expirat, declară Peskov
Ordinul dat pe 18 martie de președintele rus Vladimir Putin de a suspenda pentru 30 de zile loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina 'a expirat', a anunțat vineri Kremlinul, informează AFP și Reuters. 'Luna (de moratoriu) a expirat de fapt. Pentru moment, nu au fost alte instrucțiuni din partea comandantului suprem, președintele Put
Noul ambasador al SUA în Israel a depus la Zidul Plângerii un mesaj de pace scris de Donald Trump
Noul ambasador al SUA în Israel a depus vineri la Zidul Plângerii din Ierusalim un mesaj scris de mâna lui Donald Trump, dând asigurări că președintele american se roagă pentru pace și întoarcerea ostaticilor israelieni acasă, informează AFP. Fostul guvernator republican Mike Huckabee, apropiat mediilor israeliene pro-colonizare,
China îi răspunde lui Zelenski că nu a furnizat niciodată arme letale Rusiei pentru războiul din #Ucraina
China a dat vineri asigurări că nu a livrat 'niciodată' arme letale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, denunțând 'acuzații arbitrare' și o 'manipulare politică', după acuzații formulate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP. Acest schimb de acuzații intervine în condițiile în care
JD Vance va avea o întrevedere cu Giorgia Meloni la Roma, înainte de a sărbători Paștele la Vatican
Vicepreședintele american JD Vance a sosit vineri dimineața la Roma pentru o vizită în timpul căreia el urmează să aibă o întrevedere cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, înainte de a sărbători Paștele la Vatican, unde va fi primit de brațul drept al Papei Francisc, informează AFP și ANSA. Avionul vicepreședintelui american, Air Force T
Trebuie să determinăm în următoarele zile dacă pacea în #Ucraina este 'fezabilă', declară șeful diplomației americane
Secretarul de stat american Marco Rubio a estimat vineri că este timpul 'să se determine în următoarele zile' dacă pacea 'este fezabilă' în Ucraina, subliniind totodată că 'SUA au alte priorități', la o zi după discuțiile de la Paris între americani, europeni și ucraineni, informează AFP. 'Trebuie să determinăm &ic
Yemen: Armata americană a distrus un port petrolier strategic; rebelii houthi anunță 38 de morți și peste 100 de răniți
Armata americană a anunțat că a distrus un port petrolier strategic în Yemen, unde ea îi vizează pe rebelii houthi, care au anunțat la rândul lor, vineri, 38 de morți și peste 100 de răniți în urma atacului american, potrivit unui nou bilanț, informează AFP și Reuters. 'Treizeci și opt de muncitori și angajați au fost uciși și alți
Donald Trump spune că nu îl învinovățește pe Zelenski pentru războiul din #Ucraina, continuând să-l critice
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski 'responsabil' pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe președintele ucrainean, informează AFP. 'Nu-l consider pe Zelenski responsabil, însă nu sunt deloc încântat că acest război a fost declanșat. (...) Nu-l învinovățesc, î
#Ucraina: Cel puțin doi morți și zeci de răniți în atacuri ruse asupra orașelor Harkov și Sumî
Două persoane au murit și alte cel puțin 40 de persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri la Harkov și Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene, informează agențiile internaționale de presă. La Harkov, o persoană a murit și alte circa 40 au fost rănite, potrivit unui bilanț provizoriu, a anunțat primarul aces
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un 'memorandum de intenție' (ministrul ucrainean)
Washingtonul și Kievul au semnat joi un 'memorandum de intenție' care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, a anunțat un oficial ucrainean, relatează AFP. 'Suntem încântați să anunțăm semnarea, cu partenerii noștri americani, a unui protocol
'Pacea este posibilă în Ucraina', afirmă secretarul de stat american în cadrul unei convorbiri cu ministrul de externe rus
Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că 'pacea este posibilă' dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord, relatează AFP. Secretarul de stat 'i-a transm
VIDEO/SUA: Trump afirmă că acordul privind mineralele cu #Ucraina va fi semnat 'joia viitoare'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că un acord privind exploatarea resurselor minerale strategice ale Ucrainei va fi semnat 'joia viitoare', relatează AFP. 'Avem un acord privind mineralele care, cred, va fi semnat joi (...) joia viitoare. Curând. Și presupun că vor onora acordul. Vom vedea. Dar avem un acord &
#Ucraina: Parisul salută un 'schimb excelent' care 'a permis convergența' în favoarea unei 'păci solide'
Franța a salutat un 'schimb excelent' privind Ucraina, joi, la Paris, într-un format 'inedit' între americani, ucraineni, francezi, britanici și germani, care 'a permis o convergență' asupra obiectivului unei 'păci solide' între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'Astăzi, la Paris, am lansat u
#Ucraina: Zelenski acuză China că sprijină Rusia furnizând armament și capacități de producție
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi China că furnizează arme Rusiei și participă la producția de armament pe teritoriul rus, informează AFP. ''Am primit în sfârșit informații conform cărora China furnizează arme Rusiei (...) credem că reprezentanți chinezi sunt implicați în producția anumitor arme p