Consultări la Geneva: SUA reafirmă că uşile NATO rămân deschise; Rusia cere Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări
Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor de luni cu Rusia privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, în timp ce viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters, AFP şi EFE.
Wendy Sherman a mai spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.
Washingtonul a avertizat Moscova că "politica porţilor deschise" a NATO va continua în pofida solicitărilor ruse, a spus ea în cadrul unei teleconferinţe cu jurnalişti. Ea a adăugat că i-a transmis lui Serghei Riabkov că SUA sunt dispuse să continue aceste convorbiri pe viitor.
Dar ''am fost fermi (...) în respingerea propunerilor de securitate care sunt pur şi simplu inacceptabile pentru SUA'', a punctat adjuncta secretarului de stat american. ''Nu vom permite nimănui să oprească politica NATO a uşilor deschise, care a fost mereu de bază în alianţa NATO'', a asigurat ea.
Wendy Sherman a mai precizat că Rusia nu a dat niciun răspuns la cererea americană privind o "detensionare" a situaţiei la frontiera ucraineană cu prilejul consultărilor de luni de la Geneva.
Adjuncta secretarului american de stat le-a explicat jurnaliştilor că Moscova poate angaja această detensionare "trimiţând în cazărmi soldaţii" comasaţi la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanţii în acest sens, ea a răspuns: "Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare".
De asemenea, Sherman a promis că Washigtonul nu va face înţelegeri cu Rusia despre Europa, Ucraina sau NATO fără participarea acestora. ''Nu vom renunţa la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu SUA şi nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO'', a asigurat ea.
Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept ''complicate, dar foarte profesioniste, profunde şi concrete'' şi a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri.
Rusia este mulţumită de ''seriozitatea'' cu care Statele Unite au primit luni solicitările Rusiei privind garanţiile de securitate, a spus Riabkov la conferinţa de presă ulterioară consultărilor cu SUA, el asigurând că Rusia ''nu are intenţia'' să atace Ucraina.
Moscova urmează să decidă asupra continuării discuţiilor cu SUA după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO şi în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus, atenţionând în acelaşi timp că aceste consultări ''nu se pot transforma într-un proces care să dureze luni sau ani''.
El a apreciat că există o bază pentru o înţelegere între Rusia şi SUA şi că ''situaţia nu este disperată'', dar a transmis Washingtonului să nu ''subestimeze'' riscul unei confruntări. Riabkov a confirmat că discuţiile de la Geneva nu au adus progrese în problema excluderii Ucrainei dintr-o eventuală nouă extindere a NATO, excludere cerută insistent de Moscova.
Rusia are nevoie de garanţii ''scrise în piatră'' că Ucraina şi Georgia nu vor deveni vreodată membre ale NATO, a subliniat responsabilul rus. Garanţiile de securitate privind neextinderea NATO sunt un ''imperativ absolut'' pentru Rusia, la fel şi cele privind desfăşurarea armamentului ofensiv care ameninţă teritoriul rus, a explicat el.
Mai mult, NATO trebuie să renunţe la ''asimilarea'' teritoriului ţărilor care au intrat în această alianţă după 1997, a continuat Riabkov.
Dacă nu vor exista progrese în aceste trei direcţii cheie, Rusia nu va putea ''face concesii'', a conchis diplomatul rus, susţinând că Moscova caută ''compromisuri'' şi un ''echilibru de interese''.
Răspunsul Moscovei faţă de un eşec al negocierilor de securitate cu SUA va fi de natură tehnico-militară, a mai spus vice-ministrul de externe rus, refuzând să precizeze la ce măsuri se referă în mod concret, menţionând doar că deocamdată Moscova se concentrează pe diplomaţie şi nu doreşte să discute despre noi desfăşurări militare pe care le-ar putea întreprinde în eventualitatea unui eşec al discuţiilor cu Washingtonul.
Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* Consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii de la Geneva s-au încheiat
* La Geneva au început negocieri cruciale între SUA şi Rusia
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bulgaria: Coaliția guvernamentală a fost aprobată de parlament
Parlamentul bulgar a aprobat joi fragila coaliție guvernamentală născută dintr-un compromis dificil între conservatori și alte formațiuni, printre care socialiștii, pentru a încerca să ofere puțină stabilitate în Bulgaria, țară care trece printr-o gravă criză politică, transmite AFP. Coaliția guvernamentală, formată din alian
Beijingul denunță ''atacurile nejustificate'' ale lui Marco Rubio la adresa Chinei
Beijingul a denunțat joi ''atacuri nejustificate'' la adresa sa după ce Marco Rubio, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat al SUA, a calificat China drept ''cel periculos adversar'', în timpul unei audieri în Senat, informează AFP. ''Partea americană trebuie să ajungă
Armata ucraineană anunță că a capturat 27 de militari ruși în regiunea Kursk
Armata ucraineană a anunțat joi că a capturat 27 de militari ruși în regiunea rusă Kursk, din care o mică parte este controlată din august anul trecut de forțele Kievului, relatează AFP. ''În ultimele zile, 27 de militari inamici au fost capturați în timpul luptelor'' în regiunea frontalieră rusă Kursk,
VIDEO Joe Biden îndeamnă în ultimul său discurs la amendarea Constituției în chestiunea imunității președintelui
În discursul său de adio în calitate de președinte al SUA, Joe Biden a îndemnat miercuri la adoptarea unui amendament constituțional privind imunitatea prezidențială, în ceea ce a părut a fi un ultim atac la succesorul său, Donald Trump, relatează dpa.
Omenirea a eliberat relele unei Cutii moderne a Pandorei, avertizează Antonio Guterres
Omenirea a eliberat ''relele unei Cutii moderne a Pandorei'', a avertizat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, incluzând ''tehnologiile scăpate de sub control'' printre amenințările existențiale ale lumii de astăzi, alături de războaie și încălzirea globală, relatează AFP. ''
Premierul britanic, la Kiev pentru a semna un acord de parteneriat pe 100 de ani
Invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a fost un ''eșec strategic monumental'', a afirmat premierul britanic Keir Starmer, aflat joi la Kiev pentru a semna un acord de parteneriat pe 100 de ani, relatează dpa. Starmer a fost întâmpinat la gara din Kiev de ambasadorul britanic în Ucraina, Mar
Vizita premierului rus în Vietnam: Au fost încheiate șapte acorduri, inclusiv în domeniile nuclear și energetic
Premierul rus Mihail Mișustin a avut miercuri o întrevedere cu președintele vietnamez Luong Cuong, în dorința de a întări legăturile cu un vechi aliat, în condițiile în care izolarea Moscovei se accentuează din cauza războiului din Ucraina, comentează AFP. Vizita de două zile a lui Mișustin la Hanoi intervine la ș
Noul premier francez se confruntă cu o moțiune de cenzură
Noul prim-ministru francez François Bayrou se confruntă joi după-amiază cu o moțiune de cenzură în parlament, relatează dpa. Dacă va fi încununată de succes, moțiunea va duce la căderea noului guvern de centru-dreapta format chiar înainte de Crăciun și va slăbi și mai mult poziția președintelui francez Emmanuel Macron.
Bulgaria: Parlamentul supune la vot noul guvern, condus de Rosen Jeliazkov
Parlamentul bulgar se pronunță joi prin vot asupra noului guvern după ce în ziua anterioară a fost anunțată formarea unei coaliții din trei partide, transmite DPA. Miercuri, alianța proeuropeană Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei-Uniunea Forțelor Democrate (GERB-SDS) a anunțat formarea unei coaliții guvernamentale alături
Coreea de Sud: Președintele suspendat refuză un nou interogatoriu după arestarea sa
Președintele sud-coreean suspendat Yoon Suk Yeol își afirmă dreptul la tăcere și refuză să participe la un nou interogatoriu programat pentru joi, la o zi după arestarea sa spectaculoasă pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, a declarat avocatul său, conform AFP. Liderul, devenit pri
Cuba își are locul pe lista neagră a Washingtonului, spune viitorul secretar de stat al SUA
Șeful diplomației americane desemnat de Donald Trump, Marco Rubio, a declarat miercuri că Havana își are locul pe lista neagră a Washingtonului a statelor care susțin terorismul, sugerând că va anula decizia luată cu o zi înainte de Joe Biden, relatează France Presse. Administrația președintelui democrat a anunțat marți că el
Kim Jong Un este un dictator, afirmă viitorul secretar de stat al SUA
Șeful diplomației americane desemnat de Donald Trump, Marco Rubio, a declarat miercuri că Kim Jong Un este un ''dictator'', o afirmație aparent în dezacord cu pozițiile viitorului președinte al SUA, care a dezvoltat o relație strânsă cu liderul nord-coreean în timpul primului său mandat, informează AFP. Marco
SUA: China s-a aflat în centrul audierii în Senat a viitorului secretar de stat
Problema rivalității dintre Beijing și Washington a fost în centrul audierii de miercuri din Senat a lui Marco Rubio, șeful diplomației SUA desemnat de Donald Trump, relatează AFP. În fața Comisiei pentru Afaceri Externe, probabilul viitor secretar de stat în vârstă de 53 de ani a declarat că China este ''cel ma
VIDEO În discursul de rămas-bun, Biden și-a exprimat îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei 'oligarhii'
Într-un discurs sumbru de rămas-bun, președintele american în exercițiu Joe Biden și-a exprimat miercuri îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei 'oligarhii', vizându-i, fără a-i numi, pe președintele ales Donald Trump și miliardarii din domeniul tehnologiei aliniați acum în spatele acestuia, relatează AFP și
Gaza: Netanyahu le mulțumește lui Trump și Biden pentru ajutorul în acordul privind eliberarea ostaticilor
Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al biroului său, primul de la oficializarea armistițiului în Gaza, relatează AFP. 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vorbit cu președintele ale