Consultări la Geneva: SUA reafirmă că uşile NATO rămân deschise; Rusia cere Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor de luni cu Rusia privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, în timp ce viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters, AFP şi EFE.
Wendy Sherman a mai spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.
Washingtonul a avertizat Moscova că "politica porţilor deschise" a NATO va continua în pofida solicitărilor ruse, a spus ea în cadrul unei teleconferinţe cu jurnalişti. Ea a adăugat că i-a transmis lui Serghei Riabkov că SUA sunt dispuse să continue aceste convorbiri pe viitor.
Dar ''am fost fermi (...) în respingerea propunerilor de securitate care sunt pur şi simplu inacceptabile pentru SUA'', a punctat adjuncta secretarului de stat american. ''Nu vom permite nimănui să oprească politica NATO a uşilor deschise, care a fost mereu de bază în alianţa NATO'', a asigurat ea.
Wendy Sherman a mai precizat că Rusia nu a dat niciun răspuns la cererea americană privind o "detensionare" a situaţiei la frontiera ucraineană cu prilejul consultărilor de luni de la Geneva.
Adjuncta secretarului american de stat le-a explicat jurnaliştilor că Moscova poate angaja această detensionare "trimiţând în cazărmi soldaţii" comasaţi la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanţii în acest sens, ea a răspuns: "Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare".
De asemenea, Sherman a promis că Washigtonul nu va face înţelegeri cu Rusia despre Europa, Ucraina sau NATO fără participarea acestora. ''Nu vom renunţa la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu SUA şi nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO'', a asigurat ea.
Riabkov a descris discuţiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept ''complicate, dar foarte profesioniste, profunde şi concrete'' şi a estimat că este nevoie de un progres şi de compromisuri.
Rusia este mulţumită de ''seriozitatea'' cu care Statele Unite au primit luni solicitările Rusiei privind garanţiile de securitate, a spus Riabkov la conferinţa de presă ulterioară consultărilor cu SUA, el asigurând că Rusia ''nu are intenţia'' să atace Ucraina.
Moscova urmează să decidă asupra continuării discuţiilor cu SUA după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO şi în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus, atenţionând în acelaşi timp că aceste consultări ''nu se pot transforma într-un proces care să dureze luni sau ani''.
El a apreciat că există o bază pentru o înţelegere între Rusia şi SUA şi că ''situaţia nu este disperată'', dar a transmis Washingtonului să nu ''subestimeze'' riscul unei confruntări. Riabkov a confirmat că discuţiile de la Geneva nu au adus progrese în problema excluderii Ucrainei dintr-o eventuală nouă extindere a NATO, excludere cerută insistent de Moscova.
Rusia are nevoie de garanţii ''scrise în piatră'' că Ucraina şi Georgia nu vor deveni vreodată membre ale NATO, a subliniat responsabilul rus. Garanţiile de securitate privind neextinderea NATO sunt un ''imperativ absolut'' pentru Rusia, la fel şi cele privind desfăşurarea armamentului ofensiv care ameninţă teritoriul rus, a explicat el.
Mai mult, NATO trebuie să renunţe la ''asimilarea'' teritoriului ţărilor care au intrat în această alianţă după 1997, a continuat Riabkov.
Dacă nu vor exista progrese în aceste trei direcţii cheie, Rusia nu va putea ''face concesii'', a conchis diplomatul rus, susţinând că Moscova caută ''compromisuri'' şi un ''echilibru de interese''.
Răspunsul Moscovei faţă de un eşec al negocierilor de securitate cu SUA va fi de natură tehnico-militară, a mai spus vice-ministrul de externe rus, refuzând să precizeze la ce măsuri se referă în mod concret, menţionând doar că deocamdată Moscova se concentrează pe diplomaţie şi nu doreşte să discute despre noi desfăşurări militare pe care le-ar putea întreprinde în eventualitatea unui eşec al discuţiilor cu Washingtonul.
Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* Consultările dintre SUA şi Rusia în domeniul securităţii de la Geneva s-au încheiat
* La Geneva au început negocieri cruciale între SUA şi Rusia
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
SUA: Ordinul lui Trump vizând susținerea industriei cărbunelui citează în mod fals Germania ca exemplu
Ordinul executiv semnat marți de președintele american Donald Trump pentru susținerea industriei cărbunelui din SUA citează în mod greșit Germania ca model pentru revenirea la combustibilii fosili, relatează miercuri dpa. Vorbind la un eveniment la Casa Albă în prezența unui grup de mineri, înainte de semnarea ordinului, Trum
Washingtonul se declară 'tulburat' de faptul că doi presupuși soldați chinezi au fost capturați în #Ucraina
Statele Unite s-au declarat marți 'tulburate' de capturarea a doi cetățeni chinezi care, potrivit Kievului, luptau în cadrul armatei ruse în estul Ucrainei, acuzând din nou Beijingul că susține războiul din Ucraina, relatează AFP. 'Capturarea unor soldați chinezi este tulburătoare', a declarat presei Tammy Bru
Cel puțin 20 de răniți în atacuri ruse cu drone asupra mai multor orașe din #Ucraina
Cel puțin 20 de oameni au fost răniți în noaptea de marți spre miercuri în atacuri ruse cu drone împotriva mai multor orașe din Ucraina, potrivit autorităților locale, informează AFP. La Dnipro (sud-est), un număr nedeterminat de drone au lovit clădiri rezidențiale, făcând cel puțin 14 răniți, dintre care unul grav, a a
UE nu va accepta amenințări la adresa integrității teritoriale a Bosniei, declară șefa diplomației europene
Uniunea Europeană ''nu va accepta nicio amenințare la adresa integrității teritoriale'' a Bosniei, țară confruntată cu una dintre cele mai grave crize politice din ultimii 30 de ani, a avertizat marți șefa diplomației europene Kaja Kallas, în timpul unei vizite la Sarajevo, transmit AFP, Reuters și HINA. ''Orice a
SUA: Administrația Trump îi despăgubește pe militarii concediați pentru refuzul lor de a se vaccina anticoronavirus
Administrația președintelui american Donald Trump a decis să îi despăgubească pe militarii care au fost concediați după ce au refuzat să se vaccineze contra COVID-19 și care doresc la ora actuală să intre din nou în rândurile armatei, a anunțat marți Pentagonul, informează AFP. 'Despăgubirea va lua în calcul retribu
VIDEO Trump afirmă că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali
Președintele american Donald Trump a declarat marți că va încheia 'acorduri pe măsură' cu partenerii comerciali ai SUA, la câteva zile după ce a anunțat taxe vamale suplimentare punitive împotriva majorității țărilor din lume, relatează AFP. 'Totul merge foarte bine pentru noi, facem ceea ce eu numesc acorduri pe
Washingtonul anunță că discuțiile americano-ruse vor avea loc joi la Istanbul
Statele Unite și Rusia vor purta discuții joi la Istanbul cu privire la restabilirea unor activități ale ambasadelor lor care au fost reduse semnificativ în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat marți Departamentul de Stat american, relatează AFP. 'Nu există probleme politice sau de securitate pe agendă, iar Ucraina nu e
SUA 'nu vor permite' o influență chineză asupra Canalului Panama (secretarul american al Apărării)
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a dat asigurări marți în Panama că administrația Donald Trump 'nu va permite' Chinei 'să pună în pericol' funcționarea canalului interoceanic, relatează AFP. 'Astăzi, Canalul Panama se confruntă cu noi amenințări. Statele Unite nu vor permite Chinei comuniste sau oricărei alte țări să
Giorgia Meloni va discuta cu Donald Trump despre tarife pe 17 aprilie în SUA
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni se va deplasa săptămâna viitoare în Statele Unite pentru discuții despre tarife cu președintele american Donald Trump pe 17 aprilie, a anunțat marți biroul său, transmite Reuters. Meloni este confruntată cu un exercițiu de echilibru diplomatic dat fiind faptul că este o aliată a lui Trump, dar în același
Israel: Procuratura îl acuză pe Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet pentru o 'chestiune personală'
Procuratura israeliană l-a acuzat marți pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet (serviciul de informații interne), Ronen Bar, pentru o 'chestiune personală', în timpul unei audieri tensionate în fața Curții Supreme, care a fost suspendată de mai multe ori din cauza protestelor publice, transmite EFE. Această audi
Trump vrea să atace cu drone cartelurile drogurilor din Mexic (presă)
Administrația președintelui american Donald Trump ia în considerare atacuri cu drone asupra cartelurilor drogurilor din Mexic, pentru a combate traficul transfrontalier de droguri, relatează marți postul NBC News, potrivit Reuters. Postul citează șase actuali sau foști responsabili americani din armată, servicii de informații și justiție.
Comandantul forțelor NATO în Europa cere menținerea trupelor SUA pe continent la nivelul actual
Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marți că SUA ar trebui să-și mențină prezența militară în Europa la nivelul actual, în timp ce Pentagonul reevaluează desfășurarea militară americană în străinătate și, conform unor surse citate de postul NBC News, ar intenționa să retragă din estul E
Gaza: Evreii nu sunt responsabili de politica guvernului israelian, declară un oficial al Ligii Islamice Mondiale
Tragedia umană din Fâșia Gaza cade în 'responsabilitatea guvernului israelian, și nu a poporului israelian sau a evreilor din lumea întreagă', a subliniat marți Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, secretarul general al Ligii Islamice Mondiale (Muslim World League - MWL), în timpul unei vizite la Paris, relatează AFP. 'N
Trupele americane părăsesc hub-ul logistic polonez Rzeszów, folosit pentru transportul de arme spre #Ucraina
Statele Unite urmează să-și retragă trupele și echipamentele de la baza Rzeszów-Jasionka, un aerodrom din sud-estul Poloniei folosit ca centru logistic pentru transportul ajutorului militar destinat Ucrainei, gestionarea acestei platforme urmând să fie preluată de Polonia și de alți aliați din cadrul NATO, au anunțat marți comandamentul militar american și minis
Trump spune că China nu știe cum să îl abordeze, dar în cele din urmă va negocia tarifele
Președintele american Donald Trump a declarat marți că China dorește 'cu disperare un acord tarifar, dar nu știe cum să înceapă' negocierile și că Washingtonul așteaptă un apel din partea președintelui chinez Xi Jinping, după ce cele două țări și-au impus reciproc tarife mari și au amenințat cu noi măsuri protecționiste, transmite EFE. Într