INTERVIU/Noua lege a ANI din Republica Moldova permite extinderea verificărilor la membrii familiilor demnitarilor

Proprietăţile demnitarilor sau ale funcţionarilor publici din Republica Moldova vor putea fi evaluate, pentru a fi făcută o corelaţie între venituri şi valoarea de piaţă a bunurilor deţinute. Măsura este prevăzută în noua lege privind funcţionarea Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii octombrie. Actul normativ mai dă posibilitatea inspectorilor de integritate să extindă verificările în cazul membrilor familiilor demnitarilor sau funcţionarilor publici, dacă aceştia beneficiază de donaţii suspecte.
Într-un interviu acordat AGERPRES, preşedintele ANI a Republicii Moldova, Rodica Antoci, vorbeşte atât despre legea care dă bătăi de cap tuturor bugetarilor moldoveni, dar şi despre anchetele pe care instituţia pe care o conduce le-a deschis împotriva fostului preşedinte al ţării Igor Dodon.
AGERPRES: În ce măsură Republica Moldova avea nevoie de o instituţie de control aşa cum este Autoritatea Naţională de Integritate?
Rodica Antoci: În Republica Moldova Agenţia Naţională de Integritate a fost un deziderat important în crearea şi asigurarea statului de drept, mai ales din partea partenerilor de dezvoltare, şi aici ne referim la Uniunea Europeană, care a dorit foarte mult ajustarea cadrului normativ pe declararea averilor şi intereselor personale - ce intrau în competenţa fostei Comisii Naţionale de Integritate - şi ajustarea acestui cadru pentru a deveni o instituţie independentă, apolitică şi care să prevină şi să asigure integritatea funcţiei publice şi a funcţiei de demnitate publică în Republica Moldova, anume prin acele controale pe care le fac inspectorii de integritate, prin modul cum se declară averile şi interesele personale ale funcţionarilor, modul de soluţionare a conflictelor de interese, a incompatibilităţilor, restricţiilor şi limitărilor.
Rolul Autorităţii Naţionale de Integritate se regăseşte în mai multe documente politice prin care Republica Moldova are mai multe angajamente faţă de Uniunea Europeană şi nu numai, faţă de toţi partenerii săi externi. Datorită acestui suport masiv din partea partenerilor externi, astăzi în Republica Moldova avem o instituţie puternică, cum este ANI, o instituţie care deja este funcţională, cu inspectori de integritate, care, dacă analizăm activitatea domniilor lor şi a rezultatelor pe care le au în urma dosarelor de control pe care le-au obţinut, constatăm importanţa şi deranjul creat acelor subiecţi ai declarării care cad sub incidenţa legii ANI.
AGERPRES: Cadrul juridic cu privire la activitatea ANI a fost modificat de curând, iar noua lege abia a intrat în vigoare. Ce aduce nou acest act normativ?
Rodica Antoci: Cadrul legislativ al ANI este o idee şi o promovare a Autorităţii încă din 2019, pentru că în acel cadru legal, aprobat în 2016 şi care a fost aplicat cu întârziere de către inspectorii de integritate, s-a constatat că sunt necesare anumite ajustări pentru a debloca anumite aspecte de control pentru inspectorii de integritate. Noua lege, care deja a intrat în vigoare din data de 28 octombrie anul curent, aduce ca noutate cele trei condiţionalităţi ale documentului de politici macro-financiare de suport COVID-19, şi anume declararea bunurilor la valoarea de piaţă, atât din partea subiecţilor declarării, cât şi posibilitatea extinderii în procedură de control a faptului ca inspectorii de control să solicite evaluarea bunurilor mobile sau imobile, ceea ce nu permitea legea anterioară. În cazul în care în procedura de control există persoane terţe sau copii majori ce deţin donaţii sau alte bunuri pe care le donează subiectul declarării, aceste persoane să facă parte din procedura de control. Bineînţeles, pe alocuri, cadrul nou adoptat poate nu a îndeplinit doleanţele Autorităţii Naţionale de Integritate sau ale experţilor tehnici ai Consiliului Europei. La moment, suntem în perioada de analiză şi implementare, cu reevaluarea, elaborarea şi ajustarea cadrului metodologic intern şi a regulamentelor interne, astfel încât procedurile de control care sunt în derulare sau vor fi în derulare la inspectorii de integritate să nu sufere blocaje. Ne-am fi dorit să avem la dispoziţii finale şi tranzitorii un termen rezonabil ca să putem ajusta mai multe aspecte interne.
AGERPRES: Se impune o bună colaborare cu celelalte instituţii de control din Republica Moldova?
Rodica Antoci: Aveţi dreptate. Prin lege s-a impus acum ca toate instituţiile să coopereze cu Autoritatea, deoarece în mai multe interviuri şi solicitări am menţionat că este o lipsă de cooperare inter-instituţională între ANI şi celelalte instituţii, pentru că, atunci când se constată aspecte ce ţin de domeniul fiscal sau de organul de urmărire penală, inspectorul imediat sesizează organele fiscale, procuratura anti-corupţie. Marea majoritate rămâneau a nu fi examinate sau a fi refuzate de către aceşti ofiţeri. De aceea, prin lege s-a menţionat ca aceste structuri să coopereze sau să acorde suportul necesar, deoarece până la urmă în comun facem un lucru benefic societăţii, şi anume a identifica dacă avem funcţionari în funcţii publice sau în funcţii înalte în Republica Moldova care deţin averi nejustificate, care, ulterior, într-un dosar penal poate să fie examinat şi sub aspectul dacă nu există o îmbogăţire ilicită sau dacă nu există încălcări penale cu privire la falsul în declaraţia de avere de interese personale. Aici ne referim şi la organele fiscale, care trebuie să revizuiască care a fost contribuţia acelor donatori la sume exagerate, dacă au plătit impozite. Toate aceste lucruri aduc îmbunătăţiri atât statului, cât şi bugetului statului pentru a avea o viaţă mai bună în Republica Moldova
AGERPRES: Din perspectiva cetăţeanului simplu, este evidentă îmbogăţirea ilegală a demnitarului şi a funcţionarului public?
Rodica Antoci: Să ştiţi că noi avem din 2018 sistemul informaţional e-integritate, care a permis depunerea electronică a declaraţiilor de avere de către subiecţii declarării. În tot acest răstimp, o dată ce a devenit publică declaraţia pe care o depune orice funcţionar care vine într-o funcţie publică, am constatat că este o completare mult mai corectă, iar cetăţeanul simplu poate verifica dacă cunoaşte bunuri sau ce deţine acel funcţionar. Imediat poate să sesizeze Autoritatea, ceea ce ne permite să examinăm. Ceea ce nu putem încă la moment să demonstrăm sunt acele bunuri nejustificate sau acele bunuri pe care le deţin subiecţii în afara teritoriului Republicii Moldova. Dacă analizăm dosarele de avere pe care le deţin inspectorii de integritate, totuşi constatăm că, indiferent că este un simplu consilier, funcţionar public sau este un demnitar, toţi admit încălcări şi au averi nejustificate sau diferenţe substanţiale pe care le constată inspectorii în procedura de control şi pe care ulterior le transmit Procuraturii pentru a le examina sub aspect de îmbogăţire ilicită.
AGERPRES: Care este persoana cu cea mai înaltă demnitate publică pe care aţi anchetat-o?
Rodica Antoci: Dacă veţi analiza rapoartele Autorităţii, veţi observa la noi că toţi subiecţii declarării sunt de la cel mai înalt nivel, de la foşti preşedinţi de ţară până la simpli funcţionari publici, chiar şi din cadrul bibliotecilor sau directori de şcoală. Foarte multă lume ne critică că mai mult ne concentrăm pe consilieri, sau primari, sau directori de şcoală, dar aici vin mai multe sesizări din partea cetăţeanului simplu, pentru că ei cunosc care este situaţia în acea localitate şi, o dată ce află de Autoritate, ne sesizează. Avem funcţionari de la judecători, procurori, conducători de instituţii până la simpli cetăţeni. Categoria strictă ce este reglementată în cadrul legal al ANI sunt subiecţii de competenţă de control ai ANI şi ei sunt toţi egali în faţa legii.
AGERPRES: Acţiunile dumneavoastră s-au îndreptat şi împotriva unui fost preşedinte al Republicii Moldova. În ce constau verificările?
Rodica Antoci: În privinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova (n.r.- Igor Dodon) sunt mai multe sesizări. Sunt sesizări şi sub aspectul de control al averilor şi intereselor personale, avem şi aspectul privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor. La momentul dat, ambele sunt în procedură de control la inspectorii de integritate şi aşteptăm soluţii şi deciziile lor pe aceste două aspecte.
AGERPRES: Cum este valorificat actul final al ANI? E contestat de cele mai multe ori?
Rodica Antoci: Bineînţeles. Marea majoritate, 90% din actele de constatare, cu constatarea încălcării regimului juridic, indiferent dacă este avere, dacă este conflict de interese, se contestă în instanţa de judecată. În viziunea mea, marea majoritate trag de timp, pentru că acel act de constatare produce anumite efecte, fie că este un control într-un dosar penal la Procuratură, fie că această persoană deja este introdusă într-un registru de interdicţii de a ocupa o funcţie publică o anumită perioadă de timp, fie acea persoană îşi pierde mandatul. Dacă mai avem şi avere, se merge pe confiscarea averii în instanţa de judecată, acele sume care au fost constatate cu diferenţă substanţială. Avem puţine decizii finale. Sperăm în viitorul apropiat, cu noua modificare a cadrului legal, să reuşim ca acest timp să nu mai fie tăiat şi să avem o finalitate mult mai clară, astfel încât munca depusă de inspectorii de integritate şi cele constatate cu adevărat să vină cu soluţii din partea instanţelor şi ulterior să demonstrăm acel indicator de performanţă per instituţie.AGERPRES/ (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Netanyahu: Ungaria a făcut 'lucruri remarcabile pentru Israel și poporul evreu'
Sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a făcut 'lucruri remarcabile pentru Israel și poporul evreu', a declarat joi premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o conferință de presă comună la Budapesta cu omologul său ungar, lăudând în special retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională, a consemnat MTI. Po
Rusia: Un tânăr rus a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru sabotaj feroviar în folosul Ucrainei
Un tribunal din regiunea rusă Volgograd a anunțat joi că a condamnat la 14 ani de închisoare un tânăr acuzat de sabotaj feroviar, care ar fi fost comis pentru a ajuta 'serviciile speciale ale Ucrainei', informează AFP. După declanșarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei, autoritățile ruse și-au înmulțit arest
Germania: Lidera formațiunii de extremă-dreapta AfD Alice Weidel, susținătoare a lui Trump, critică tarifele americane
Copreședinta formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) Alice Weidel a calificat joi drept 'otravă pentru comerțul liber' taxele vamale anunțate câteva ore mai devreme de președintele SUA, Donald Trump, relatează dpa. Alice Weidel, al cărei partid s-a apropiat de Trump și consilierul său Elon Musk în p
Franța și Germania îndeamnă europenii la unitate în fața taxelor vamale ale lui Trump
Șeful diplomației franceze Jean-Noel Barrot a îndemnat joi europenii la 'unitate', la o zi după ofensiva comercială masivă lansată de Donald Trump și care generează temeri cu privire la consecințe grele pentru economia mondială, informează AFP. 'Răspunsul nostru va fi la înălțime doar dacă va fi unitar, dacă europenii v
Bulgaria: Guvernul Jeliazkov a supraviețuit unei moțiuni de cenzură
Guvernul bulgar, condus de prim-ministrul Rosen Jeliazkov, a supraviețuit joi unei moțiuni de cenzură cu privire la politica sa externă, transmite Reuters, citând BTA. Moțiunea, inițiată de partidul Vazrajdane și sprijinită de deputați ai formațiunilor Velicie și MEch, nu a reușit să întrunească majoritatea necesară pentru a fi ado
Ungaria impune toleranță zero față de toate formele de antisemitism, îl asigură președintele ungar pe premierul israelian
Președintele ungar Tamas Sulyok l-a primit joi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la palatul prezidențial Sandor, relatează MTI. La întâlnire, cei doi oameni de stat au trecut în revistă statutul relațiilor bilaterale, oportunitățile viitoare și actualele provocări internaționale, convenind că împărtășesc aceleaș
Amenințările americane cu lovituri militare împotriva Iranului sunt inacceptabile, potrivit Moscovei
Rusia a declarat joi că amenințările cu lovituri militare împotriva aliatului său Iran sunt inacceptabile, și a avertizat că atacarea Republicii islamice ar putea avea rezultate catastrofale dacă ar fi bombardate instalații nucleare, transmite Reuters. Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tar
Rusia salută întărirea cooperării sale militare cu Mali și cu Alianța Statelor din Sahel
Rusia a salutat joi o întărire a cooperării sale militare cu Mali, cu ocazia unei vizite la Moscova a miniștrilor de externe ai țărilor care fac parte din recent înființata Alianță a Statelor din Sahel, informează AFP. 'Cooperarea noastră în domeniul militar se intensifică', a declarat ministrul rus al afacerilor exte
Franța și Israelul vor să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară (diplomația israeliană)
Franța și Israelul au ca 'obiectiv comun să nu permită Iranului să se doteze cu arma nucleară', a declarat joi șeful diplomației israeliene Gideon Saar într-o conferință de presă la Paris, unde întreprinde o vizită de lucru, potrivit AFP. Ministrul israelian, care s-a întâlnit în cursul dimineții cu omolog
Tiruri soldate cu morți asupra unor ambulanțe palestiniene în Gaza: Armata israeliană spune că investighează incidentul
Armata israeliană a declarat joi că investighează 'incidentul din 23 martie 2025' din sudul Fâșiei Gaza, când 15 persoane au fost ucise de tiruri israeliene asupra unor ambulanțe, afirmând totodată că soldații săi au deschis focul asupra unor 'teroriști', relatează AFP. 'Incidentul din 23 martie 2025 (de l
Rubio: SUA doresc un angajament al țărilor NATO că alocă cel puțin 5% din PIB pentru apărare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Statele membre ale NATO trebuie să se angajeze că își sporesc cheltuielile pentru apărare la cel puțin 5% din produsul lor intern brut (PIB), a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, care a dat asigurări că țara sa va rămâne o membră activă a NATO așa cum a fost întotd
Antonio Guterres îndeamnă la consolidarea multilateralismului printr-o arhitectură financiară 'mai echitabilă'
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi consolidarea multilateralismului prin construirea unei arhitecturi financiare 'mai echitabile și mai eficiente', care să garanteze resursele necesare pentru finanțarea dezvoltării durabile, transmite EFE. 'Peisajul internațional este, fără îndoială, complex, dar î
Unele forțe încearcă să provoace discordie între SUA și Rusia, susține la Washington emisarul lui Putin
Trimisul președintelui rus Vladimir Putin pentru investiții și cooperare economică, Kirill Dmitriev, care se află săptămâna aceasta într-o vizită la Washington, a declarat joi că forțe neidentificate încearcă să provoace tensiune între Rusia și SUA, relatează Reuters. 'Astăzi, numeroase forțe interesate de menținere
Ungaria anunță că se retrage din Curtea Penală Internațională, după sosirea la Budapesta a lui Netanyahu
Guvernul ungar și-a anunțat joi decizia de a se retrage din Curtea Penală Internațională (CPI), potrivit ministrului de interne, Gergely Gulyas, care a postat un mesaj în acest sens pe Facebook, transmite EFE.
Rutte: Angajamentul SUA în cadrul NATO este clar, Washingtonul este un aliat de încredere
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: SUA sunt în mod categoric un aliat demn de încredere în cadrul NATO și angajamentul Washingtonului este clar, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din cele 32 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice. '