logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#11septembrie Cea mai importantă victimă colaterală a atentatelor din SUA a fost Afganistanul (comentariu EFE)

Image

La mii de kilometri de New York, Afganistanul a devenit victima colaterală a atentatelor de la 11 septembrie 2001, atunci când preşedintele de la acea vreme, republicanul George W. Bush, a lansat o operaţiune pentru a înlătura de la putere regimul taliban, scrie agenţia EFE într-un comentariu, adăugând că tocmai aceşti talibani au revenit la putere, 20 de ani mai târziu, şi au transformat operaţiunea militară americană într-unul din cele mai mari fiasco din istoria contemporană.

În cele două decenii scurse de la 11 septembrie 2001, administraţiile americane au cheltuit miliarde de dolari în Afganistan, potrivit studiului "Proiectul Costuri de Război" al Universităţii Brown. Un război care s-a încheiat cu o retragere în grabă a trupelor americane din ţară, lăsând în urmă o cantitate uriaşă de armament şi echipament în mâinile talibanilor.

 

Foto: (c) STRINGER / EPA


Însă bilanţul militar nu este unicul ce trebuie luat în considerare, după 20 de ani de prezenţă străină în ţară, fiindcă Afganistanul pe care îl controlează în prezent talibanii este radical diferit de acea ţară din care au fost expulzaţi via forţele armate în 2001, în operaţiunea americană.

Kabulul pe care l-au găsit militarii americani

Când trupele americane au intrat în Afganistan, la doar câteva luni după atentatele jihadiste din 11 septembrie, nu era niciun secret că găsirea lui Osama Bin Laden şi răzbunarea pe Al Qaida - responsabili de atentatele din SUA - reprezentau obiectivul principal al acelei operaţiuni botezată ostentativ "Libertate durabilă", notează EFE.

La sosirea trupelor americane, în capitala afgană domnea o uriaşă neîncredere şi mai ales teama pe care o aduc cu sine intervenţiile militare străine. Reconstrucţia unei ţări izolate de comunitatea internaţională avea să fie o sarcină de durată, şi nu doar din punct de vedere practic, ci şi ideologic.

 

Foto: (c) STRINGER / EPA


Întemeiat pe obiceiurile etniei paştune, codul moral foarte conservator ''paştunwali'' în interpretarea sa cea mai radicală a dus la interdicţia educaţiei fetelor şi excluderea femeilor din forţa de lucru, cu extrem de rare excepţii (femei medic pentru a trata alte femei).

Totodată, era evidentă lipsa infrastructurii: aproape că nu existau drumuri asfaltate într-o ţară eminamente rurală, nici telefoane mobile, nici iluminat public în oraşe.

Bănci, telefoane şi funcţionare

Douăzeci de ani mai târziu, talibanii nu vor mai guverna o societate izolată de lume. Există 20 de milioane de linii de telefon mobil, mii de kilometri de autostrăzi, sute de spitale publice şi private, puncte medicale în întreaga ţară şi şcoli la care asistă fete şi băieţi deopotrivă (sunt nouă milioane de şcolari în învăţământul primar).

Treizeci la sută din funcţionarii civili sunt femei, unele dintre ele ieşind deja în stradă pentru a cere public dreptul de a-şi păstra locurile de muncă. Deocamdată, talibanii reacţionează cu perplexitate şi cu o oarecare moderaţie la revendicările femeilor, consideră EFE.

 

Foto: (c) STRINGER / EPA


Este la fel de adevărat că bugetul ţării depinde în proporţie de până la 65% de finanţarea străină, căreia i se datorează crearea infrastructurii, a serviciilor de bază şi până şi a forţelor armate şi de poliţie afgane.

Cei 20 de ani scurşi de la sosirea americanilor în Afganistan au fost marcaţi totodată de o extindere înfloritoare a entităţilor bancare în toată ţara, ceea ce le-a permis afganilor să economisească în conturi bancare banii pe care înainte de 2001 îi ţineau la saltea. Însă căderea regimului afgan al preşedintelui Ashraf Ghani a făcut ca cetăţenii să se înghesuie la bancomate pentru a-şi scoate toate economiile.

Afganistanul, unde 72% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei (cu mai puţin de un dolar pe zi), s-ar putea confrunta cu o creştere a acestui procent la 97% în numai şase luni, după cum a avertizat Programul de Dezvoltare al ONU (PNUD) pentru Asia şi Pacific. Cu toate că PNUD consideră că acesta ar fi "scenariul cel mai pesimist", sunt câţiva factori care îl fac destul de probabil: seceta prelungită, pandemia de coronavirus, sistarea ajutorului extern şi presiunea asupra sectorului bancar.

 

Foto: (c) STRINGER / EPA


"Gestionarea războiului în ultimii 20 de ani a fost simplă pentru talibani, însă adevărata probă a adevărului abia acum începe, când vor avea de gestionat un întreg sistem. Să formezi un luptător pentru război durează câteva luni, însă să pregăteşti un profesionist în finanţe, educaţie sau sănătate durează ani de zile", avertizează din Kabul, pentru EFE, Timor Khan, care până de curând conducea o companie de pregătire profesională a funcţionarilor. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu; editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citeşte şi:

 

#11septembrie Statele Unite comemorează atentatele de acum două decenii în jurul unui preşedinte în dificultate (AFP)

 

#11septembrie: Regizorul Wim Wenders a inaugurat la Londra o expoziţie cu fotografii ale ruinelor World Trade Center

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 06-04-2025 19:48

Macron cere 'acțiuni puternice' dacă Rusia continuă să 'refuze pacea'

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat duminică noile 'lovituri criminale' ale Rusiei în Ucraina și a cerut 'acțiuni puternice' dacă Moscova continuă să 'refuze pacea', transmite AFP. 'Aceste lovituri ale Rusiei trebuie să se încheie. Este nevoie de o încetare a focului cât mai cur&a

Politic Ex 06-04-2025 19:22

Senzori ruși de spionaj au fost detectați în apele britanice (Sunday Times)

Senzori care s-ar putea să fi fost instalați de Rusia pentru a spiona submarinele nucleare britanice au fost descoperiți în apele din jurul Regatului Unit, potrivit unei investigații publicate duminică de ziarul The Sunday Times, citat de AFP. Potrivit acestei publicații, mai mulți senzori de acest fel au fost descoperiți după ce au eșua

Politic Ex 06-04-2025 17:21

Taiwanul nu va răspunde taxelor vamale americane cu alte taxe, ci va reduce barierele comerciale și va crește investițiile în SUA

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a declarat că Taiwanul nu va impune taxe vamale reciproce împotriva Statelor Unite, ci va reduce barierele comerciale și companiile taiwaneze își vor crește treptat investițiile în SUA, relatează duminică Reuters. Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri taxe vamale const&ac

Politic Ex 06-04-2025 16:20

Rusia revendică o înaintare a trupelor sale în provincia ucraineană Sumî

Rusia a revendicat duminică ocuparea de către trupele sale a unui sat în regiunea ucraineană Sumî și a semnalat lupte în desfășurare în zona mai multor alte localități din această regiune învecinată cu provincia rusă Kursk, unde trupele ucrainene controlează încă o fâșie de teritoriu, relatează agențiile AFP și Reuters.

Politic Ex 06-04-2025 15:47

Noi negocieri ruso-americane săptămâna viitoare, anunță emisarul economic al Kremlinului

Rusia și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare, a declarat duminică, după revenirea de la Washington, emisarul economic special al președintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev, relatează agențiile AFP și EFE. 'Vor fi săptămâna viitoare', a spus el la postul public rus de televiziune Rossiya 1, unde a

Politic Ex 06-04-2025 14:35

Expertă în securitate: Noile taxe propuse de administrația Trump ar putea afecta considerabil economia europeană

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Pericolul ca noile taxe și tarife propuse de administrația Trump să afecteze considerabil economia europeană este unul real, în condițiile în care Uniunea Europeană și Statele Unite au cea mai integrată relație economică din lume, comerțul dintre cele două blocuri reprezentând apr

Politic Ex 06-04-2025 14:21

#Ucraina: ONU denunță 'disprețul fără limite al Rusiei pentru viața civililor', după ce au fost uciși copii

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a denunțat duminică 'disprețul fără limite al Rusiei pentru viața civililor', după bombardamentul asupra orașului Krivîi Rih (Krivoi Rog), cel mai sângeros atac împotriva unor copii după declanșarea invaziei ruse contra Ucrainei în 2022, informează AFP.

Politic Ex 06-04-2025 13:48

#Ucraina denunță un atac masiv al Rusiei, soldat cu un mort, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ucraina a denunțat duminică un 'atac masiv la scară națională' al Rusiei asupra teritoriului ucrainean, atac ce a făcut cel puțin un mort și trei răniți în capitala Kiev, precum și o altă victimă în sudul țării, informează AFP. 'La primele ore ale acestei dimineți, Rusia a lansat un atac masiv la scară națională î

Politic Ex 06-04-2025 12:46

Tarife vamale americane: Keir Starmer este 'gata să protejeze industria britanică' în fața unei 'noi lumi'

Guvernul britanic 'este gata' să intervină mai mult în economie pentru a proteja industria națională de tarifele vamale americane, estimând că 'lumea așa cum o cunoșteam a dispărut', a afirmat duminică premierul Keir Starmer, informează AFP. 'Lumea așa cum o cunoșteam a dispărut (...). Noua lume este mai puțin g

Politic Ex 06-04-2025 11:07

Gaza: Hamas difuzează o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în viață

Ramura armată a Hamas a difuzat sâmbătă o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în Gaza, în care ei afirmă că au supraviețuit unui presupus atac al Israelului, informează AFP și EFE. După două luni de la încheierea unui armistițiu fragil între Hamas și Israel, armata israeliană a reluat pe 18 martie

Politic Ex 06-04-2025 10:27

Volodimir Zelenski salută 'progrese tangibile' cu privire la un potențial contingent european în #Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă 'progrese tangibile' și 'primele detalii' privind desfășurarea unui contingent european pe teritoriul ucrainean în cazul unui armistițiu, la o zi după deplasarea șefilor de stat major francez și britanic la Kiev, informează AFP. 'Există progrese tangibi

Politic Ex 06-04-2025 10:04

Iranul respinge propunerea lui Trump de a negocia direct cu SUA

Teheranul a respins duminică orice dialog direct cu SUA, estimând că acesta 'nu ar avea niciun sens', în momentul în care președintele american Donald Trump sugerează negocieri fără intermediari și amenință cu bombardarea Iranului în cazul în care diplomația va eșua, informează duminică AFP. Țările occiden

Politic Ex 06-04-2025 08:26

#Ucraina: Atac rus cu rachete asupra capitalei Kiev și altor orașe; aviațiile poloneză și aliate, în alertă

Trei persoane au fost rănite la Kiev într-un 'atac cu rachete', a anunțat duminică primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, la două zile după moartea a 18 oameni, dintre care jumătate copii, într-un atac rus asupra orașului natal al președintelui Volodimir Zelenski, informează duminică agențiile de presă internaționale.

Politic Ex 05-04-2025 22:37

Sprijinul lui Donald Trump pentru Marine Le Pen este o 'ingerință', afirmă premierul francez

Sprijinul acordat liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen de către Donald Trump, care a considerat că aceasta este victima unei 'vânători de vrăjitoare', este o 'ingerință', a declarat premierul francez François Bayrou într-un interviu pentru ziarul Le Parisien Dimanche, relatează sâmbătă AFP. &I

Politic Ex 05-04-2025 21:35

Starmer și Macron împărtășesc ideea că războiul comercial nu este 'în interesul nimănui'

Un război comercial nu este 'în interesul nimănui', dar nimic nu trebuie 'exclus', au convenit sâmbătă premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron, după impunerea de noi taxe vamale de către președintele Donald Trump, potrivit Downing Street, relatează AFP Cei doi lideri au vorbit la tele