SUA: Biden şi managerii giganţilor tehnologici caută ''soluţii concrete'' la problemele de securitate cibernetică

Preşedintele american Joe Biden a convocat miercuri la Casa Albă miniştri şi managerii giganţilor tehnologici şi ai marilor companii pentru o reuniune de urgenţă privind securitatea cibernetică, după un val de atacuri informatice care a scos la iveală vulnerabilităţi majore, relatează AFP.
"Realitatea este că majoritatea infrastructurilor noastre esenţiale sunt deţinute şi gestionate de sectorul privat, iar guvernul nu poate răspunde la această provocare singur", a declarat preşedintele.
"V-am invitat astăzi aici pentru că aveţi puterea, capacitatea şi responsabilitatea, cred, de a ridica nivelul în materie de securitate cibernetică. Avem mult de lucru", a adăugat el.
La finalul discuţiilor, marile societăţi tehnologice, şi în special cei trei lideri mondiali în servicii de cloud, au anunţat programe de formare şi investiţii în securitate cibernetică, potrivit unui comunicat.
Astfel, Microsoft intenţionează să investească 20 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru "a accelera eforturile de integrare a securităţii by default" în sistemele informatice, începând cu cele ale instituţiilor americane naţionale şi locale.
Amazon, la rândul său, a promis că va face accesibilă pentru public formarea în domeniul securităţii cibernetice concepută pentru angajaţii săi, în timp ce Google va investi 10 miliarde de dolari în cinci ani pentru "a ajuta la securizarea lanţurilor de aprovizionarea informatică" şi a întări securitatea sistemelor aşa-numite "open-source".
Furturile de date şi atacurile de tip ransomware s-au înmulţit în ultimele luni, ţintind diverse întreprinderi şi organizaţii, printre care un operator american de oleoducte, o firmă de procesare a cărnii, sistemul informatic al serviciilor sanitare irlandeze şi o mare companie aeriană indiană.
Aceste incidente "au creat un sentiment de urgenţă", a declarat un înalt responsabil al guvernului marţi presei, înainte de a promite "anunţuri concrete". "Trebuie să evoluăm spre un sistem în care securitatea este asigurată by default", a precizat el.
Obiectivul reuniunii era identificarea deficienţelor care le permit piraţilor informatici să penetreze sistemele şi deci să facă echipamentele şi programele mai rezistente şi mai impermeabile.
"Potrivit estimărilor voastre şi calculelor noastre, circa o jumătate de milion de posturi nu sunt ocupate în securitate cibernetică", a subliniat miercuri Joe Biden.
Gigantul atac cibernetic care a lovit SUA la sfârşitul lui 2020 a afectat serverele de e-mail ale Microsoft şi a compromis software-ul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supervizarea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii.
Acest episod a suscitat întrebări privind protecţia celor 16 "infrastructuri-cheie", printre care energia, apărarea, producţia industrială şi alimentaţia.
Unii analişti au cerut sancţiuni mai ferme împotriva Rusiei şi a altor ţări acuzate că ar găzdui piraţi informatici.
"Am raliat ţările G7 pentru a lua măsuri împotriva naţiunilor care îi adăpostesc pe aceşti infractori", a precizat preşedintele american.
"Şi am avut un summit cu Vladimir Putin în care i-am spus cu claritate că aşteptăm acţiuni şi din partea sa, pentru că ştiu unde sunt şi cine sunt", a mai spus Biden.
Alţi experţi propun o reglementare mai bună a criptomonedelor, utilizate de hackeri care solicită răscumpărări pentru a restabili un serviciu pe care l-au blocat, după principiului atacului de tip ransomware.
Managerii Sundar Pichai (Google), Andy Jassy (Amazon), Tim Cook (Apple) şi Satya Nadella (Microsoft) au venit la Casa Albă, la fel ca preşedinţii marilor bănci, precum JP Morgan Chase, Bank of America, firmelor de asigurări şi grupurilor care asigură servicii esenţiale (apă, electricitate).
De asemenea, au luat parte la discuţii directori ai organizaţiilor din educaţie şi miniştrii comerţului şi securităţii interne, precum şi înalţi consilieri în materie de securitate cibernetică.AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Francisc, papa celor defavorizați care a încercat să schimbe Biserica (EFE)
Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost papa celor defavorizați în cei puțin peste 12 ani de pontificat, în care a încercat să schimbe mecanismele unei Biserici prea centralizate în Curia Romană, să combată abuzurile acesteia și să își schimbe limbajul pentru a vorbi despre milă și despre cei din urmă. Doar timpu
Rusia își reia loviturile aeriene în #Ucraina după armistițiu
Rusia și-a reluat loviturile aeriene asupra Ucrainei după expirarea fragilului armistițiu pascal de 30 de ore, decretat de Moscova, au anunțat luni responsabili ucraineni, în timp ce Donald Trump speră într-un 'acord' în cursul săptămânii între cele două țări, relatează France Presse. Conform agenției de p
Ministrul Apărării SUA, implicat într-o altă breșă de securitate (media)
Ministrul american al apărării, Pete Hegseth, implicat într-o breșă de securitate luna trecută, a împărtășit informații despre o lovitură în Yemen cu un alt grup pe mesageria Signal, au relatat duminică mai multe media americane, potrivit France Presse. Hegseth, fost prezentator al canalului Fox News, face obiectul unei anche
#Ucraina, sub alertă de raid aerian, la câteva ore după încheierea încetării focului de o zi declarată de Rusia
Ucraina a emis alerte de raid aerian la Kiev și în jumătatea de est a țării în noaptea de duminică spre luni, în timp ce explozii au zguduit orașul Mikolaiv (sud-est), la câteva ore după ce încetarea focului de o zi declarată de președintele rus Vladimir Putin s-a încheiat, potrivit Reuters, citând autorități ucrainene.
Donald Trump: ''Sper'' că Rusia și #Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Președintele SUA, Donald Trump, a transmis duminică un mesaj în notă optimistă cu privire la conflictul din Ucraina, după ''armistițiul pascal'' de 30 de ore declarat sâmbătă de Moscova, potrivit DPA și EFE. ''Sper ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord săptămâna aceasta'', a scris el cu maj
#Ucraina: Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică Rusiei să înceteze timp de 30 de zile orice atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii civile, informează Reuters. 'Dacă Rusia nu este de acord cu o astfel de măsură, va fi o dovadă că intenționează să continue doar lucruri care distrug vieți omenești și prelungesc ră
Kremlinul nu a ordonat prelungirea încetării focului în #Ucraina
Cu cinci ore înainte de expirarea încetării focului în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat - conform agenției TASS preluate de Reuters - că 'nu s-au dat alte ordine' privind prelungirea măsurii. Președintele rus Vladimir Putin ordonase încetarea tuturor operațiunilor mil
Armata israeliană raportează 'eșecuri profesionale' drept cauza uciderii personalului de urgență din Gaza
Armata israeliană a comunicat duminică rezultatul anchetei privind uciderea a 15 membri ai personalului de intervenție din Gaza, luna trecută: cauzele sunt identificate drept eșecuri profesionale și încălcări ale ordinelor, însă este exclusă intenția de mușamalizare, transmite Reuters. Asistenții de urgență au fost uciși cu gloanțe
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Ministerul apărării de la Londra a anunțat duminică printr-un comunicat preluat de Reuters că avioane de vânătoare britanice au interceptat săptămâna aceasta aeronave rusești deasupra Mării Baltice, în apropierea spațiului aerian al NATO. A fost vorba de două incidente distincte, marți și joi. Primul a constat
VIDEO Papa Francisc denunță ''situația umanitară dramatică'' din Gaza și cere un armistițiu
Papa Francisc a denunțat duminică ''situația umanitară dramatică și josnică'' din Gaza, avertizând în același timp asupra ''climatului de antisemitism în creștere care se răspândește în întreaga lume'', în discursul susținut cu ocazia Paștelui, relatează AFP.
Rusia susține că a ''respins'' atacuri nocturne ale Ucrainei în ciuda armistițiului
Rusia susține că forțele sale armate au ''respins'' atacuri ucrainene lansate în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în ciuda armistițiului de Paște decretat de președintele Vladimir Putin și acceptat de Kiev, relatează AFP. Conform unui anunț de duminică al Ministerului rus al Apărării, unitățile ucrainen
Papa Francisc l-a primit pe JD Vance la Vatican timp de câteva minute, anunță Vaticanul
Papa Francisc l-a primit duminică pe vicepreședintele american J.D. Vance, în marja sărbătorii de Paște, a anunțat Vaticanul, la două luni după ce liderul Bisericii Catolice a criticat dur politica de imigrație a administrației lui Donald Trump, relatează AFP și Reuters. Această ''întâlnire privată'' de '&
Teheranul, în poziție de forță în fața Washingtonului după discuțiile de la Roma (presa iraniană)
Iranul, care a purtat sâmbătă o a doua rundă de discuții nucleare cu Statele Unite la Roma, pare să fie într-o poziție de forță pentru negocieri, a scris duminică presa iraniană, înaintea noilor negocieri programate pentru sfârșitul săptămânii viitoare, relatează AFP. Cele două țări, inamice de la Revoluția Islami
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor
Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni în duminica Paștelui să nu renunțe la speranța că pacea va reveni în țara lor și să persevereze pentru a depăși calea dificilă a războiului pe care se află de 1.152 de zile, relatează Reuters. Purtând o cămașă tradițională ucraineană și stând în fața
Un ministru israelian de extremă-dreapta cere ocuparea completă a Fâșiei Gaza
Ministrul israelian de finanțe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a cerut ocuparea completă a Fâșiei Gaza și, dacă este necesar, o guvernare militară din partea Israelului, relatează dpa. ''Aceasta este calea pentru a ne garanta siguranța și aceasta este calea pentru a aduce ostaticii acasă rapid'', a scris el sâ