Francisc, papa celor defavorizați care a încercat să schimbe Biserica (EFE)

Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost papa celor defavorizați în cei puțin peste 12 ani de pontificat, în care a încercat să schimbe mecanismele unei Biserici prea centralizate în Curia Romană, să combată abuzurile acesteia și să își schimbe limbajul pentru a vorbi despre milă și despre cei din urmă. Doar timpul și succesorul său vor putea confirma dacă a reușit, comentează EFE.
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care a murit la 7:35 a.m. (5:35 GMT) în reședința sa de la Casa Santa Marta, a fost primul papă non-european și primul iezuit ales la 13 martie 2013, după ce a convins majoritatea cardinalilor în timpul reuniunilor pre-conclave cu un discurs de schimbare și descentralizare a bisericii.
În fața credincioșilor, acest cardinal argentinian, considerat moderat și deschis dialogului - deși s-a opus ferm kirchnerismului în privința legii avortului și a căsătoriilor homosexuale -, iubitor de tango și suporter al echipei de fotbal San Lorenzo, s-a prezentat cu un simplu ''bună ziua'' și a adăugat: ''Este clar că cardinalii au vrut să aleagă episcopul Romei de la capătul lumii''.
Francisc a primit un pontificat anormal după demisia lui Benedict al XVI-lea, cu doi papi care au trăit împreună timp de aproape 10 ani la Vatican și, deși potrivit lui Bergoglio relația a fost foarte bună, uneori a scos în evidență cele două aripi ale Bisericii, cea moderată și cea mai conservatoare și reacționară.
Papă al săracilor
Papa, care și-a ales numele Francisc după ce cardinalul brazilian Hummes i-a spus să ''își amintească de săraci'' după alegerea sa în Capela Sixtină, a subliniat în primul său discurs ideea unei ''biserici sărace pentru săraci'' și de atunci toate eforturile sale s-au concentrat pe reformarea Sfântului Scaun, eliminând privilegiile cardinalilor și făcând mai transparente finanțele necontrolate, ceea ce a creat mai mulți dușmani în biserică.
Marea sa schimbare a fost noua constituție ''Praedicate Evangelium'' (Predicați Evanghelia), care a schimbat administrația Vaticanului cu noi ministere precum Evanghelizarea și Finanțele, care au preluat controlul tuturor fondurilor pentru a evita ilegalitățile.
Marea problemă cu care a trebuit să se confrunte a fost abuzul sexual din partea preoților. El a fost clar că unul dintre obiectivele sale a fost să lupte împotriva pederastiei în Biserică și să asculte victimele și a dat o serie de reguli pentru ca diocezele din întreaga lume să poată pune capăt acestui flagel. Cu toate acestea, cazuri recente au arătat clar că Biserica are încă multe de făcut.
Călătoriile sale la periferiile lumii
În plus, Francisc a introdus un nou limbaj în Biserica Catolică care, încurajată de discursurile sale și de călătoriile sale apostolice, a început să se ocupe de cei mai nevoiași, de ultimii, de 'periferiile existențiale', un termen inventat de Bergoglio și care rezumă direcția magisteriului său.
Acest lucru s-a reflectat, de asemenea, în călătoriile sale, începând cu Lampedusa, mica insulă siciliană care este o ''poartă spre Europa'' pentru mii de migranți, precum și în cele 47 de vizite internaționale în care a atins țări cu mici minorități catolice.
Sub Francisc, Biserica a început, de asemenea, să vorbească despre primirea homosexualilor și a celor divorțați și recăsătoriți, ceea ce era de neconceput acum câțiva ani.
În timpul pontificatului său, a fost aprobat documentul de acceptare a binecuvântării cuplurilor homosexuale, pe care mulți episcopi nu l-au acceptat și care va fi unul dintre argumentele cheie pentru următorul pontif.
Papa celor defavorizați s-a născut la Buenos Aires în 1936 într-o familie de origine italiană și și-a început cariera în Biserică la vârsta de 21 de ani, după ce a studiat chimia. A fost hirotonit preot pe 13 decembrie 1969 și, în plină dictatură militară argentiniană, între 1973 și 1979, a fost trimis în Germania, de unde s-a mutat la biserica Compania de Jesus din Cordoba, Spania
Cunoscut pentru simplitatea sa, Bergoglio a locuit singur într-un apartament de la primul etaj al clădirii Curiei de lângă Catedrala din Buenos Aires, în inima orașului, iar în calitate de papă a părăsit apartamentele papale pentru a locui în Casa Santa Marta, o reședință pentru preoții care tranzitează Roma.
Papa care i-a sfidat pe conservatori
A fost, de asemenea, papa care, pentru prima dată, s-a confruntat public cu cea mai ultraconservatoare zonă a Bisericii Catolice, care și-a arătat fără ezitare opoziția față de orice decizie a pontifului.
Au existat multe exemple ale acestei opoziții clare față de Francisc, dar cel mai evident a fost scrisoarea publică pe care patru cardinali i-au scris-o papei, exprimându-și ''dubia'' (îndoielile) cu privire la unele dintre scrierile sale și cerând un răspuns. Sau nota anonimă care a circulat printre oponenții papei - fiind scrisă de cardinalul australian George Pell după cum s-a descoperit după moartea acestuia - care descria pontificatul ca fiind ''catastrofal''.
Moștenirea sa va fi reflectată în enciclicele sale și în special în ''Laudato si'', în care a făcut apel la fraternitatea universală și la ''prietenia socială'' în mijlocul conflictelor, cum ar fi războiul din Ucraina, pe care a trebuit să-l trăiască la sfârșitul vieții sale și în care a încercat cu toate mijloacele diplomatice aflate la dispoziția sa să medieze, dar nu a reușit.
De asemenea, a fost aspru criticat pentru că a denunțat violența împotriva poporului palestinian din Israel, cum ar fi atunci când a spus că ar trebui să se pună întrebarea dacă se comite un genocid. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisia Europeană justifică un zbor charter de numai 200 de km pentru președinta von der Leyen
Comisia Europeană a apreciat luni că deplasarea președintei Ursula von der Leyen cu un avion charter de la Bruxelles până în Luxemburg - pe o distanță de numai 200 de km - a fost justificată, informează dpa. Președinta Comisiei a fost însoțită în călătorie de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și de preșe
Germania: Ambasadorul ucrainean salută faptul că Merz a decis să țină secret ajutorul militar pentru Kiev
Ambasadorul ucrainean în Germania l-a lăudat pe noul cancelar Friedrich Merz pentru faptul că ține secretă amploarea ajutorului militar pentru Kiev, ceea ce este considerată o încercare de a crea 'ambiguitate strategică' menită să lase Rusia în necunoștință despre capabilitățile Ucrainei, transmite luni dpa. După ce a
#Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Miniștrii de externe ai mai multor țări europene au exercitat luni presiuni asupra Rusiei pentru a face progrese ''fără întârziere'' care să permită negocieri asupra unei păci ''juste și durabile'' în Ucraina, evocând noi sancțiuni contra Rusiei, la finalul unei reuniuni desfășurate la Londra, transmite AFP.
Iranul avertizează puterile europene că reintroducerea sancțiunilor ar putea avea consecințe ireversibile
Ministrul iranian de externe a avertizat luni Marea Britanie, Franța și Germania că o decizie de a declanșa mecanismul ONU care ar reinstitui sancțiunile împotriva Teheranului ar putea duce la o escaladare ireversibilă a tensiunilor, relatează Reuters. În baza rezoluției ONU de ratificare a pactului nuclear din 2015, cele trei pute
Veterani ai forțelor speciale britanice își acuză foști colegi că au ucis civili neînarmați în Irak și Afganistan
Veterani din forțele speciale britanice au relatat despre cum colegi de-ai lor 'psihopați' au omorât, pe când serveau în misiuni în Irak și Afganistan, civili neînarmați care dormeau, inclusiv un băiețel care a fost încătușat și împușcat, potrivit unei investigații realizate de BBC și preluate de PA Media și dpa.
Protestatari polonezi reiau blocada la un punct de frontieră cu #Ucraina
Șoferi polonezi de camion au blocat luni un punct de frontieră la granița cu Ucraina, într-un protest prin care transportatorii rutieri polonezi încearcă să atragă din nou atenția asupra a ceea ce ei consideră a fi concurența neloială cu care se confruntă din partea transportatorilor ucraineni, relatează agențiile DPA și Reuters. &
Securitatea și apărarea, principalele subiecte de pe agenda summitului UE-Regatul Unit din 19 mai
Uniunea Europeană și-a stabilit prioritățile pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, securitatea și apărarea fiind principalele subiecte ce vor fi abordate în cadrul reuniunii la nivel înalt, notează luni Politico. Este de așteptat ca reprezentanții Uniunii Europene și cei ai Regatului Unit să semn
'A primi #Ucraina înseamnă a primi războiul în UE', spune Orban; UE nu-și poate permite lipsa de unitate, atenționează Metsola
'Dacă Ucraina este primită în Uniunea Europeană, războiul va fi și el primit', a atenționat luni premierul ungar Viktor Orban, la o conferință a liderilor de parlamente din Europa desfășurată la Budapesta, transmite MTI. Premierul ungar a amintit că mai multe state membre ale UE sunt pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina
Rusia respinge ca 'inacceptabil' ultimatumul de încetare a focului în #Ucraina
Kremlinul a calificat luni drept inacceptabil ultimatumul adresat Rusiei de Ucraina și de aliații europeni ai acesteia, care au cerut Moscovei să accepte de luni, 12 mai, un armistițiu pentru 30 de zile, amenințând-o că în cazul unui refuz va fi supusă unor noi sancțiuni, relatează agențiile AFP și EFE. 'Limbajul ultimatumurilo
Iranul se pregătește pentru o vizită a președintelui rus Vladimir Putin
Purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Teheran, Fatemeh Mohajerani, a declarat luni că Iranul se pregătește pentru o vizită a președintelui rus Vladimir Putin, transmite agenția de presă iraniană de stat RIA, preluată de Reuters. 'Se acționează în prezent pentru călătoria lui Putin la Teheran, pregătirile sunt în curs
Terorism: UE avertizează că instabilitatea din Siria reprezintă un risc pentru blocul comunitar
Situația din Siria ar putea implica riscuri de securitate pentru Europa, indică un document de lucru al Uniunii Europene referitor la combaterea terorismului, ce menționează că nivelul de amenințare teroristă pe continentul european rămâne ridicat, transmite luni Reuters. ''Terorismul și extremismul violent continuă să reprezinte
Franța va răspunde ferm la decizia Algeriei de a expulza încă 15 oficiali francezi, declară ministrul de externe Barrot
Franța va răspunde deciziei 'nejustificate' a Algeriei de a expulza 15 oficiali francezi, a declarat luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, în contextul în care relațiile dintre cele două state continuă să se înrăutățească, transmite Reuters. Legăturile Franței cu fosta sa colonie au fost complicate de multă
Fâșia Gaza se confruntă cu un 'risc critic de foamete' (raport)
Fâșia Gaza se confruntă cu un 'risc critic de foamete', 22% din populație urmând să ajungă în curând într-o situație 'catastrofală', după 19 luni de conflict și peste două luni de blocare a ajutorului umanitar, relevă raportul IPC (Cadrul integrat de clafisicare a securității alimentare) publicat luni, citat de Reuters și
Statele Unite analizează oferta Qatarului de a furniza un avion prezidențial
Guvernul de la Washington va acționa conform legii în privința ofertei Qatarului de a furniza Departamentului Apărării Statelor Unite un avion pentru președintele Donald Trump; purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karolin Leavitt, a declarat luni că partea americană nu este îngrijorată de ceea ce ar putea cere qatarezii în schimb, transmite Reu
Afrikanerii primiți în SUA 'nu pot furniza nicio dovadă de persecuție' în Africa de Sud, declară Pretoria
Afrikanerii primiți în SUA ca refugiați 'nu pot furniza nicio dovadă de persecuție', a declarat luni ministrul de externe sud-african Ronald Lamola în timpul unei conferințe de presă la Pretoria, informează AFP. Un grup de 49 de afrikaneri, descendenți ai primilor coloniști europeni în sudul Africii, urmează să ateriz