Francisc, papa celor defavorizați care a încercat să schimbe Biserica (EFE)

Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost papa celor defavorizați în cei puțin peste 12 ani de pontificat, în care a încercat să schimbe mecanismele unei Biserici prea centralizate în Curia Romană, să combată abuzurile acesteia și să își schimbe limbajul pentru a vorbi despre milă și despre cei din urmă. Doar timpul și succesorul său vor putea confirma dacă a reușit, comentează EFE.
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care a murit la 7:35 a.m. (5:35 GMT) în reședința sa de la Casa Santa Marta, a fost primul papă non-european și primul iezuit ales la 13 martie 2013, după ce a convins majoritatea cardinalilor în timpul reuniunilor pre-conclave cu un discurs de schimbare și descentralizare a bisericii.
În fața credincioșilor, acest cardinal argentinian, considerat moderat și deschis dialogului - deși s-a opus ferm kirchnerismului în privința legii avortului și a căsătoriilor homosexuale -, iubitor de tango și suporter al echipei de fotbal San Lorenzo, s-a prezentat cu un simplu ''bună ziua'' și a adăugat: ''Este clar că cardinalii au vrut să aleagă episcopul Romei de la capătul lumii''.
Francisc a primit un pontificat anormal după demisia lui Benedict al XVI-lea, cu doi papi care au trăit împreună timp de aproape 10 ani la Vatican și, deși potrivit lui Bergoglio relația a fost foarte bună, uneori a scos în evidență cele două aripi ale Bisericii, cea moderată și cea mai conservatoare și reacționară.
Papă al săracilor
Papa, care și-a ales numele Francisc după ce cardinalul brazilian Hummes i-a spus să ''își amintească de săraci'' după alegerea sa în Capela Sixtină, a subliniat în primul său discurs ideea unei ''biserici sărace pentru săraci'' și de atunci toate eforturile sale s-au concentrat pe reformarea Sfântului Scaun, eliminând privilegiile cardinalilor și făcând mai transparente finanțele necontrolate, ceea ce a creat mai mulți dușmani în biserică.
Marea sa schimbare a fost noua constituție ''Praedicate Evangelium'' (Predicați Evanghelia), care a schimbat administrația Vaticanului cu noi ministere precum Evanghelizarea și Finanțele, care au preluat controlul tuturor fondurilor pentru a evita ilegalitățile.
Marea problemă cu care a trebuit să se confrunte a fost abuzul sexual din partea preoților. El a fost clar că unul dintre obiectivele sale a fost să lupte împotriva pederastiei în Biserică și să asculte victimele și a dat o serie de reguli pentru ca diocezele din întreaga lume să poată pune capăt acestui flagel. Cu toate acestea, cazuri recente au arătat clar că Biserica are încă multe de făcut.
Călătoriile sale la periferiile lumii
În plus, Francisc a introdus un nou limbaj în Biserica Catolică care, încurajată de discursurile sale și de călătoriile sale apostolice, a început să se ocupe de cei mai nevoiași, de ultimii, de 'periferiile existențiale', un termen inventat de Bergoglio și care rezumă direcția magisteriului său.
Acest lucru s-a reflectat, de asemenea, în călătoriile sale, începând cu Lampedusa, mica insulă siciliană care este o ''poartă spre Europa'' pentru mii de migranți, precum și în cele 47 de vizite internaționale în care a atins țări cu mici minorități catolice.
Sub Francisc, Biserica a început, de asemenea, să vorbească despre primirea homosexualilor și a celor divorțați și recăsătoriți, ceea ce era de neconceput acum câțiva ani.
În timpul pontificatului său, a fost aprobat documentul de acceptare a binecuvântării cuplurilor homosexuale, pe care mulți episcopi nu l-au acceptat și care va fi unul dintre argumentele cheie pentru următorul pontif.
Papa celor defavorizați s-a născut la Buenos Aires în 1936 într-o familie de origine italiană și și-a început cariera în Biserică la vârsta de 21 de ani, după ce a studiat chimia. A fost hirotonit preot pe 13 decembrie 1969 și, în plină dictatură militară argentiniană, între 1973 și 1979, a fost trimis în Germania, de unde s-a mutat la biserica Compania de Jesus din Cordoba, Spania
Cunoscut pentru simplitatea sa, Bergoglio a locuit singur într-un apartament de la primul etaj al clădirii Curiei de lângă Catedrala din Buenos Aires, în inima orașului, iar în calitate de papă a părăsit apartamentele papale pentru a locui în Casa Santa Marta, o reședință pentru preoții care tranzitează Roma.
Papa care i-a sfidat pe conservatori
A fost, de asemenea, papa care, pentru prima dată, s-a confruntat public cu cea mai ultraconservatoare zonă a Bisericii Catolice, care și-a arătat fără ezitare opoziția față de orice decizie a pontifului.
Au existat multe exemple ale acestei opoziții clare față de Francisc, dar cel mai evident a fost scrisoarea publică pe care patru cardinali i-au scris-o papei, exprimându-și ''dubia'' (îndoielile) cu privire la unele dintre scrierile sale și cerând un răspuns. Sau nota anonimă care a circulat printre oponenții papei - fiind scrisă de cardinalul australian George Pell după cum s-a descoperit după moartea acestuia - care descria pontificatul ca fiind ''catastrofal''.
Moștenirea sa va fi reflectată în enciclicele sale și în special în ''Laudato si'', în care a făcut apel la fraternitatea universală și la ''prietenia socială'' în mijlocul conflictelor, cum ar fi războiul din Ucraina, pe care a trebuit să-l trăiască la sfârșitul vieții sale și în care a încercat cu toate mijloacele diplomatice aflate la dispoziția sa să medieze, dar nu a reușit.
De asemenea, a fost aspru criticat pentru că a denunțat violența împotriva poporului palestinian din Israel, cum ar fi atunci când a spus că ar trebui să se pună întrebarea dacă se comite un genocid. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă
Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.
NATO elogiază ''dedicarea pentru pace'' a papei Francisc, iar premierul italian mărturisește că s-a bucurat de prietenia sa
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc și a subliniat ''dedicarea acestuia pentru pace'', potrivit EFE. '
Decesul Papei Francisc/ Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul după decesul acestuia, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite agenția italiană de presă ANSA. Șocul, neîncrederea și durerea au predominat printre credincioșii care se adunau deja l
Moartea papei: Uniunea Europeană omagiază un om ''al iubirii pentru cei mai nevoiași''
Liderii instituțiilor UE au adus un omagiu luni papei Francisc, ''simțului său al egalității și iubirii sale atât de pure pentru cei mai nevoiași'', potrivit cuvintelor pr
Vicepreședintele american, JD Vance, ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit pe Papa Francisc
Vicepreședintele american JD Vance este ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit personal pe Papa Francisc, care a murit luni la Roma, la vârsta de 88 de an
Pașii pentru alegerea succesorului Papei Francisc
Odată cu moartea Papei Francisc, anunțată luni de Vatican, Biserica Romano-Catolică va începe ritualurile elaborate, pline de tradiție, care marchează sfârșitul unei papalități și c
Primele reacții după anunțul morții Papei Francisc
Șefi de state și de guvern din toate colțurile lumii au reacționat imediat după anunțul morții papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, agenția de presă France Presse consemnând prim
Rusia își reia loviturile aeriene în #Ucraina după armistițiu
Rusia și-a reluat loviturile aeriene asupra Ucrainei după expirarea fragilului armistițiu pascal de 30 de ore, decretat de Moscova, au anunțat luni responsabili ucraineni, în timp ce Donald Trump speră într-un 'acord' în cursul săptămânii între cele două țări, relatează France Presse. Conform agenției de p
Ministrul Apărării SUA, implicat într-o altă breșă de securitate (media)
Ministrul american al apărării, Pete Hegseth, implicat într-o breșă de securitate luna trecută, a împărtășit informații despre o lovitură în Yemen cu un alt grup pe mesageria Signal, au relatat duminică mai multe media americane, potrivit France Presse. Hegseth, fost prezentator al canalului Fox News, face obiectul unei anche
#Ucraina, sub alertă de raid aerian, la câteva ore după încheierea încetării focului de o zi declarată de Rusia
Ucraina a emis alerte de raid aerian la Kiev și în jumătatea de est a țării în noaptea de duminică spre luni, în timp ce explozii au zguduit orașul Mikolaiv (sud-est), la câteva ore după ce încetarea focului de o zi declarată de președintele rus Vladimir Putin s-a încheiat, potrivit Reuters, citând autorități ucrainene.
Donald Trump: ''Sper'' că Rusia și #Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Președintele SUA, Donald Trump, a transmis duminică un mesaj în notă optimistă cu privire la conflictul din Ucraina, după ''armistițiul pascal'' de 30 de ore declarat sâmbătă de Moscova, potrivit DPA și EFE. ''Sper ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord săptămâna aceasta'', a scris el cu maj
#Ucraina: Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică Rusiei să înceteze timp de 30 de zile orice atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii civile, informează Reuters. 'Dacă Rusia nu este de acord cu o astfel de măsură, va fi o dovadă că intenționează să continue doar lucruri care distrug vieți omenești și prelungesc ră
Kremlinul nu a ordonat prelungirea încetării focului în #Ucraina
Cu cinci ore înainte de expirarea încetării focului în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat - conform agenției TASS preluate de Reuters - că 'nu s-au dat alte ordine' privind prelungirea măsurii. Președintele rus Vladimir Putin ordonase încetarea tuturor operațiunilor mil
Armata israeliană raportează 'eșecuri profesionale' drept cauza uciderii personalului de urgență din Gaza
Armata israeliană a comunicat duminică rezultatul anchetei privind uciderea a 15 membri ai personalului de intervenție din Gaza, luna trecută: cauzele sunt identificate drept eșecuri profesionale și încălcări ale ordinelor, însă este exclusă intenția de mușamalizare, transmite Reuters. Asistenții de urgență au fost uciși cu gloanțe