Slovenia preia joi preşedinţia Consiliului UE, pe fondul temerilor în legătură cu statul de drept

Slovenia preia joia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment în care disputele premierului Janez Jansa cu Bruxellesul pe subiecte precum statul de drept, cooperarea cu Parchetul European şi libertatea presei stârnesc îngrijorări, comentează AFP.
Este a doua oară când Slovenia, ţară cu două milioane de locuitori, ocupă această poziţie, însă atmosfera este cu totul alta în prezent.
În 2008, Slovenia era considerată un elev model al UE, iar preşedinţia Consiliului din prima jumătate a anului respectiv a fost celebrată ca o piatră de hotar pe drumul independenţei pentru această ţară din fosta Iugoslavie.
Liderul conservator Janez Jansa era şi atunci prim-ministru. Între timp, însă, el s-a distanţat de unele valori liberale, iar detractorii săi îl acuză că imită stilul autoritar al premierului ungar suveranist Viktor Orban, aliat al său.
Printre priorităţile anunţate de Slovenia pentru preşedinţia de şase luni se numără şi summitul privind integrarea Balcanilor de Vest pe care îl va găzdui la toamnă.
Ljubljana speră de asemenea "să întărească rezistenţa UE" în faţa pandemiei de COVID-19, într-un moment în care ţările membre se pregătesc să primească cele 750 de miliarde de euro prevăzute de Bruxelles pentru relansarea economică.
Însă atenţia se va concentra pe un alt punct al programului său: Slovenia promite "întărirea statului de drept şi a valorilor europene", un subiect care divizează cele 27 de ţări membre.
La summitul UE de săptămâna trecută, Janez Jansa s-a abţinut de la acuzarea omologului său ungar Viktor Orban, aflat sub tirul criticilor pentru o lege considerată homofobă.
Premierul sloven a făcut apel la evitarea "unor noi diviziuni inutile", în timp ce pe site-ul oficial al preşedinţiei Consiliului UE el promite respectarea "identităţilor naţionale", un ecou al discursului premierului ungar.
În aceeaşi direcţie, liderul de 62 de ani s-a întâlnit cu şefa partidului de extremă-dreapta Fraţii Italiei, Giorgia Meloni, precum şi cu premierul polonez conservator Mateusz Morawiecki, care este de asemenea ţinta criticilor UE.
Disputele lui Jansa cu Bruxellesul au fost numeroase de la revenirea sa la putere în martie 2020.
Ignorând apelurile la respectarea valorilor europene, el şi-a înmulţit atacurile împotriva jurnaliştilor şi a privat de fonduri publice agenţia naţională de presă STA, calificată drept "ruşine naţională" pentru tonul său considerat prea critic.
În martie, el a întrerupt o videoconferinţă cu eurodeputaţi despre situaţia presei din ţara sa, spunând că este victima cenzurii.
Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) l-a acuzat de "dispreţ" faţă de libertatea presei.
"Suntem îngrijoraţi de riscul ca guvernul sloven să profite de această preşedinţie pentru a obstrucţiona eforturile de întărire a libertăţii media în Europa", scris ONG-ul într-un comunicat, făcând apel la celelalte state membre să fie vigilente.
Premierul sloven a refuzat de asemenea să desemneze doi procurori delegaţi la Parchetul European, o nouă instanţă de luptă împotriva fraudei. Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a acuzat "lipsa de cooperare" a guvernului sloven.
"Sunt lucruri care ne îngrijorează", comentează eurodeputata franceză Gwendoline Delbos-Corfield (Grupul Verzilor), raportor pentru Ungaria al Parlamentului European, observând "apropierea puternică între premierul sloven şi Viktor Orban".
"E greu de ştiut cum va aborda preşedinţia slovenă (a Consiliului UE) chestiunea" urmăririi procedurii Articolului 7 declanşată în 2018 împotriva Budapestei pentru "riscul de încălcare gravă a valorilor UE", a spus ea pentru AFP, evidenţiind "ecourile contradictorii" pe acest subiect.
În opinia editorialistului Uros Esih de la cotidianul Delo, un lucru este sigur: "Vor exista tensiuni constante între preşedinţia slovenă, propunerile sale şi instituţiile europene".
Janez Jansa a răspuns la critici cu postări virulente pe Twitter. "Nu datorăm nimic Uniunii Europene. Ne-am luptat pentru libertatea noastră şi pentru democraţie în urmă cu 30 de ani", a spus premierul, care este supranumit uneori 'Mareşalul Twitto'. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Investiție militară de 38 de miliarde de dolari convenită în timpul vizitei lui Trump în Qatar
SUA și Qatar au semnat miercuri un memorandum pentru o 'potențială investiție' de 38 de miliarde de dolari în capacități de apărare și securitate maritimă pentru statul din Golf, înțelegere care include costuri comune pentru baza aeriană Al Udeid, cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, relatează agenția EFE.
Lituania impune sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik
Lituania a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva liderului politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, căutat de justiția din țara sa, unde este acuzat că a încălcat Constituția, informează AFP. Ministerul Afacerilor Externe lituanian a explicat pentru AFP într-un comunicat că aceste măsuri au fost luate de
Austriacul Johannes Hahn, desemnat emisar special al Comisiei Europene pentru problema cipriotă
Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru #Ucraina care va încerca să îi judece pe ruși
Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022, relatează agenția EFE. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care și-a desfășurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul
Israel-Hamas/Șefa guvernului italian Giorgia Meloni denunță situația umanitară 'nejustificabilă' din Gaza
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a estimat miercuri că situația umanitară din Fâșia Gaza este 'tot mai dramatică și nejustificabilă', într-un discurs susținut în fața deputaților, informează AFP. Evocând discuții 'adesea dificile' cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Meloni a reiterat
Germania: Co-lidera extremei drepte, Alice Weidel, critică prestația noului cancelar
Co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, l-a descris miercuri pe noul cancelar Friedrich Merz drept un lider de tipul ''a doua opțiune'', transmite DPA. ''Vulnerabilitatea și instabilitatea sunt semnalele trimise de startul nostru istoric fals. Sunteți un cancelar de tipul
Libia: Ministerul Apărării anunță o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale la Tripoli
Ministerul libian al Apărării a anunțat miercuri o încetare a focului după ciocniri violente între miliții rivale în capitala Tripoli, transmite dpa. Potrivit ministerului, forțe de securitate neutre au fost desfășurate în zone cheie, într-un efort de a limita violențele și a restabili ordinea. Guve
Negocierea păcii în Ucraina nu va fi ușoară; ONU e decisă să ofere părților tot sprijinul, inclusiv o misiune de pace (Guterres)
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a atenționat miercuri că negocierea unei păci juste în Ucraina nu va fi 'o muncă ușoară', asigurând că ONU va oferi celor două părți orice fel de sprijin asupra căruia pot conveni, inclusiv o misiune de menținere a păcii, transmite EFE. O încetare a focului tre
Qatarul a comandat 160 de avioane Boeing în valoare de 200 de miliarde de dolari, 'un record', anunță Trump
Compania aeriană Qatar Airways a făcut o comandă de 160 de avioane în valoare totală de 200 de miliarde de dolari de la compania Boeing, a anunțat miercuri președintele american Donald Trump, în vizită oficială în Qatar, a doua etapă a turneului său în Golf, informează AFP și Reuters. 'Este cea mai importantă comand
Grupuri din Parlamentul European salută decizia judiciară referitoare la afacerea SMS-urilor privind vaccinurile anti-COVID
Grupurile Verzilor și Stângii din Parlamentul European au salutat miercuri verdictul prin care Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia prin care Comisia Europeană (CE) a respins cererea cotidianului american The New York Times de acces la schimbul de mesaje dintre președinta CE, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer, Al
Menținerea păcii: Ministrul de externe german atenționează că eventuala retragere a finanțării americane ar fi dificil de acoperit
Țările nu vor fi capabile să acopere diferența apărută în cazul în care Statele Unite își retrag finanțarea pentru misiunea de pace a ONU, a susținut miercuri noul ministru de externe german Johann Wadephul, transmite Reuters. ''Nu vom putea fi integral capabili să acoperim diferența dacă SUA se retrag din finanțarea
Mega-pana de elecriticitate din Spania: Operatorul rețelei nu a fost victima unui atac cibernetic, confirmă guvernul
După mega-pana de curent electric din 28 aprilie nu a fost detectat niciun indiciu că aceasta ar fi fost provocată de un atac cibernetic, a dat asigurări miercuri guvernul spaniol, care a confirmat că pana a debutat cu o serie de incidente în sud-vestul țării, relatează AFP. 'După analizarea tuturor datelor, nu a fost găsit niciun in
Franța promite 10 milioane de euro pentru repararea sarcofagului de la Cernobîl
Franța va contribui cu 10 milioane de euro la repararea sarcofagului care izolează centrala nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, avariat în februarie de un atac cu dronă, a anunțat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), transmite AFP. Aceste fonduri vor contribui la 'restaurarea unor funcții cheie&
Israel-Hamas/ Netanyahu îl acuză pe Macron că se plasează de partea unei 'organizații teroriste'
Benjamin Netanyahu l-a acuzat miercuri pe Emmanuel Macron că se plasează de partea unei 'organizații teroriste', după criticile președintelui francez cu privire la linia urmată de prim-ministrul israelian în Fâșia Gaza, informează AFP. 'Macron a ales din nou să se plaseze de partea unei organizații teroriste islamiste u
Cancelarul Merz promite că Germania va redeveni o locomotivă economică și va avea cea mai puternică armată în Europa
Germania 'poate redeveni o locomotivă economică pe care lumea o admiră' și poate avea 'cea mai puternică armată în Europa', a spus miercuri în Bundestag noul cancelar german de centru-dreapta Friedrich Merz, într-un discurs de politică generală în care a promis că va 'face totul' pentru redresarea economiei germane care