VIDEO Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă
.jpg)
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham, transmite Reuters.
Imagine: ©AP
"Cu profundă tristeţe Majestatea Sa Regina anunţă decesul iubitului Său soţ, Alteţa Sa Regală Prinţul Philip, Duce de Edinburgh", a transmis Palatul într-un comunicat.
Foto: (c) Ian West/Pool via REUTERS
"Alteţa Sa Regală a decedat în pace, în această dimineaţă, la Castelul Windsor. Alte anunţuri vor fi făcute la timpul potrivit. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume care deplâng dispariţia sa", se mai spune în comunicat.
Decesul a survenit la trei săptămâni după ce a fost internat timp de lună în spital pentru o infecţie şi apoi o problemă cardiacă. După externare, prinţul Philip a revenit la castelul Windsor, situat la vest de Londra, unde şi-a petrecut perioada de izolare alături de soţia sa în vârstă de 94 de ani, aminteşte AFP.
Foto: (c) Mike Parsson/REUTERS
Ducele de Edinburgh, care ar fi împlinit 100 de ani în iunie, a fost internat la data de 16 februarie în spitalul privat King Edward VII din capitala britanică ca "măsură de precauţie" după ce s-a simţit rău. Palatul Buckingham a precizat câteva zile mai târziu că spitalizarea venea ca urmare a unei infecţii.
La începutul lunii martie, el a fost transferat la o altă unitate medicală din Londra, St Bartholomew's Hospital, unde se află cel mai mare serviciu cardiovascular specializat din Europa, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale desfăşurate "cu succes". A revenit la spital pentru a-şi continua recuperarea.
Spitalizarea prinţului Philip a venit într-un moment de criză în sânul familiei regale, după difuzarea, la data de 7 martie, în Statele Unite, a unui interviu exploziv cu prinţul Harry, nepotul reginei, şi soţia lui, Meghan Markle, la aproape un an după retragerea efectivă a cuplului din cadrul monarhiei britanice şi exilul lor în California.
Cuplul a denunţat rasismul unor membri ai familiei regale - precizând în acelaşi timp că nu se refereau nici la regină, nici la soţul său - iar Meghan a mărturisit că a avut gânduri suicidare.
Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei.
Foto: (c) WILL OLIVER / EPA
Tatăl lui a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei (1882-1944), unul dintre fiii regelui George I al Greciei. Mama lui a fost prinţesa Alice (1885-1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, marchiz de Milford Haven, şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a reginei Victoria.
Atunci când prinţul Philip avea vârsta de 18 ani, unchiul lui, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat din ţară, după Războiul greco-turc. Alături de părinţii şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.
Foto: (c) Olivia Harris / REUTERS
După ce a ajuns în Marea Britanie, a fost trimis în Scoţia pentru a învăţa mai întâi la şcoala Gordonstoun, în apropiere de Elgin, iar apoi, din 1939, a studiat la Royal Naval College din Dartmouth, Anglia. Din ianuarie 1940 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat pentru Marina britanică în mai multe bătălii navale care au avut loc în Marea Mediterană şi în Oceanul Pacific.
Pe 28 februarie 1947, Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten. În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta. Căsătoria lor a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947. În ajunul nunţii regale, prinţul Philip a primit titlul de Alteţă Regală, alături de cele de baron de Greenwich, conte de Merioneth şi duce de Edinburgh. Primul copil al cuplului regal, prinţul Charles Philip Arthur George, s-a născut în 1948. El a fost urmat de prinţesa Anne Elizabeth Alice Louise (născută în 1950), prinţul Andrew Albert Christian Edward (născut în 1960) şi prinţul Edward Anthony Richard Louis (născut în 1964).
Prinţul Philip şi-a continuat serviciul activ în cadrul Marinei Regale, comandând fregata Magpie, până la ascensiunea pe tron a reginei Elisabeta a II-a pe 6 februarie 1952. Începând de la acea dată, prinţul a însoţit-o pe suverană în activităţile sale oficiale şi publice. A participat în medie la 350 de angajamente oficiale pe an în numele casei regale. În 1957 a primit titlul de prinţ al Marii Britanii, iar în 1960 numele lui de familie a fost combinat în mod oficial cu numele de familie al reginei, devenind Mountbatten-Windsor şi fiind atribuit de atunci membrilor cu ranguri mai mici în ierarhia familiei regale britanice.
Celebru pentru caracterul puternic, dar şi pentru gafele şi glumele sale mai puţin inspirate, alături de devotamentul lui faţă de coroana britanică, ducele de Edinburgh a exprimat adeseori în public opinii tranşante, plasând uneori în situaţii stânjenitoare o monarhie care încerca să renunţe la imaginea ei tradiţională şi excesiv de conservatoare.
Foto: (c) WILL OLIVER / EPA
Prinţul Philip s-a implicat şi în numeroase angajamente filantropice. A fost preşedintele World Wildlife Fund (WWF) din 1981 până în 1996, iar programul său International Award a permis unui număr de peste 6 milioane de tineri adulţi să participe la servicii comunitare, cursuri de dezvoltare a aptitudinilor manageriale şi activităţi fizice.
El a doborât în 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până atunci de Charlotte, soţia regelui George al III-lea.
Foto: (c) ANDY RAIN / EPA
În 2011, pentru a sărbători momentul în care soţul ei a împlinit vârsta de 90 de ani, regina Elisabeta a II-a a acordat titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Regale.
În mai 2017, Palatul Buckingham a anunţat că prinţul Philip, care a fost unul dintre cei mai activi membri ai casei regale, participând la peste 22.000 de apariţii individuale la diverse evenimente, urma să renunţe la angajamentele sale publice începând din luna august. Ultimul eveniment public individual al prinţului Philip datează din 2 august 2017. De atunci, el a continuat totuşi să o însoţească pe regina Elisabeta a II-a la aumite evenimente oficiale.
Foto: (c) Oli Scarff/REUTERS
Cuplul regal a celebrat în noiembrie 2017 nunta de platină la Castelul Windsor, situat la 30 de kilometri de Londra. Clopotele de la Westminster Abbey, unde Philip şi Elisabeta s-au căsătorit în 1947, au răsunat cu acea ocazie timp de trei ore, în semn de omagiu adus cuplului regal. AGERPRES/(AS - autori: Dana Purgaru, Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* VIDEO Moartea prinţului Philip: Drapelele de la Palatul Buckingham au fost coborâte în bernă
* Premierul britanic Boris Johnson i-a adus un omagiu prinţului Philip
* Moartea prinţului Philip: Familia regală a Norvegiei a transmis condoleanţe Reginei Elisabeta a II-a
* Reacţii internaţionale la decesul prinţului Philip al Marii Britanii
* Prinţul Philip, figura centrală morocănoasă a monarhiei britanice (Reuters)
* Moartea prinţului Philip: Cele mai incomode remarci ale ducelui de Edinburgh
* Regatul Unit: Ploaie de omagii pentru prinţul Philip, decedat vineri la vârsta de 99 de ani
* Ambasada României în Regatul Unit, mesaj de condoleanţe după decesul prinţului Philip
* Vladimir Putin omagiază personalitatea prinţului Philip
* Ceremoniile dedicate prinţului Philip vor ţine cont de restricţiile pandemice
* Clopotele de la Westminster Abbey vor bate de 99 de ori în memoria Prinţului Philip
* Condoleanţe şi omagii de la personalităţi ale lumii la moartea prinţului Philip
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump se abține în a califica drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman
Președintele american Donald Trump s-a abținut joi să califice drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, o schimbare în raport cu predecesorul său democrat Joe Biden, informează vineri AFP. Turcia, al cărei președinte Recep Tayyip Erdogan a legat relații str&a
RECTIFICARE Guvernul polonez încearcă să obţină aprobare europeană pentru reforma judiciară
Rectificăm știrea difuzată luni, la ora 11:46, pe fluxurile Politic Ex și Ora Europei, întrucât agenția de presă Reuters a corectat știrea inițială ce conținea erori în titlu și lead. Retransmitem integral știrea în forma corectă. Guvernul polonez încearcă să obțină aprobare europeană pentru reforma
#Ucraina ar putea ceda temporar teritorii pentru a obține încetarea războiului, declară primarul Kievului
Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei pentru a încheia o ''pace temporară'' cu Moscova, a afirmat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-un interviu pentru BBC difuzat vineri, informează AFP. ''Unul dintre scenarii... ar fi abandonarea de teritorii. Este injust, însă pentru pace, pentru o pace tempor
Președintele Trump deschide calea pentru mineritul în oceane, inclusiv în apele internaționale
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv care deschide calea către exploatarea la scară mare a resurselor minerale de sub mări și oceane, inclusiv în apele internaționale, informează AFP. Washingtonul atacă astfel atribuțiile Autorității Internaționale pentru Fundul Mărilor (AIFM), care deține teoretic jurisdicți
Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei sunt în grafic, afirmă ministrul apărării Andris Spruds
Construirea planificată a unei linii de apărare de-a lungul frontierei estice a Letoniei cu Rusia și Belarus, prevăzută a se încheia până în 2028, este în grafic, a declarat vineri ministrul leton al apărării Andris Spruds, potrivit DPA. ''Activitatea se desfășoară conform planului'', a spus Spruds &icir
Șepci și tricouri ''Trump 2028'' au fost puse în vânzare în magazinul online al lui Donald Trump
Magazinul online al lui Donald Trump, a cărui cotă de popularitate este în scădere, propune deja șepci roșii și tricouri cu inscripția ''Trump 2028'', anul următoarelor alegeri prezidențiale americane, la care, conform Constituției, republicanul nu mai poate participa, informează AFP. Unul dintre conturile președintelui a
Australia: O ceremonie de comemorare a foștilor combatanți a fost perturbată de un neonazist
O ceremonie de comemorare de Anzac Day, în onoarea foștilor combatanți, a fost întreruptă pentru scurt timp vineri, la Melbourne, de huiduielile unui militant neonazist, informează AFP. Huiduieli au perturbat celebrarea în zorii zilei, din partea ''cuiva care este un neonazist cunoscut'', a afirmat ministrul a
Funeralii Papa Francisc: Benjamin Netanyahu transmite condoleanțe Bisericii Catolice, în numele țării sale
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat, în numele țării sale, condoleanțe Bisericii Catolice după moartea Papei Francisc, survenită luni dimineață, transmite vineri AFP. ''Statul Israel transmite cele mai profunde condoleanțe ale sale Bisericii Catolice și comunității catolice din lumea întreagă pentru decesul P
Șeful de cabinet al secretarului apărării american va renunța la funcție
Joe Kasper, șeful de cabinet al secretarului american al apărării Pete Hegseth, va renunța la funcție, a anunțat joi o înaltă oficialitate din Pentagon, un minister afectat de un val de scurgeri de informații și destituiri, notează France Presse. Este vorba despre cea mai recentă plecare din Pentagon, instituție care la finalul lunii mar
O judecătoare americană blochează parțial un ordin executiv al președintelui Trump privind alegerile
Judecătoarea federală Colleen Kollar-Kotelly a blocat parțial, joi, un ordin executiv al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, conform căruia alegătorii trebuie să dovedească în momentul votării că sunt cetățeni americani, prezentând un act de identitate, transmite AFP. Agenția apreciază că este o nouă înfrângere
Brazilia: Un judecător al Curții Supreme ordonă ''arestarea imediată'' a fostului președinte Fernando Collor de Mello
Un judecător al Curții Supreme a Braziliei a ordonat joi arestarea fostului președinte al țării Fernando Collor de Mello, condamnat în 2023 la opt ani și zece luni de închisoare pentru corupție, informează AFP. Judecătorul Curții Supreme federale Alexandre de Moraes a respins un ultim recurs al apărării și a ordonat ''arest
SUA: Steve Witkoff, emisarul președintelui Trump, se va întâlni cu iranienii sâmbătă, în Oman
Emisarul președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, va participa sâmbătă, în Oman, la discuțiile cu Iran, a treia sa întâlnire din ultimele săptămâni consacrată programului nuclear al Teheranului, a anunțat vineri Departamentul de Stat, citat de AFP. ''Viitorul ciclu de negocieri va avea loc s&aci
Justiția americană îi interzice administrației Trump să suprime fondurile federale alocate orașelor ''sanctuar'' pentru migranți
Un judecător american a interzis joi administrației Trump să suprime sau să condiționeze fondurile federale pentru orașele sau colectivitățile ''sanctuar'' care iau măsuri pentru protecția migranților, estimând că această politică este contrară Constituției, potrivit unui document judiciar, informează AFP. Aceasta este o
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, pe prima poziție în sondaje înaintea alegerilor prezidențiale
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, conduce în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 32% din intențiile de vot, indică un sondaj al agenției Opinia, citat joi de postul de televiziune privat TVN24, potrivit Reuters. Karol Nawrocki, candidatul principalului
#Ucraina: Serghei Lavrov declară că Rusia este gata să încheie un acord pentru a pune capăt războiului
Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat că Rusia este gata să încheie un acord pentru a pune capăt războiului în Ucraina, potrivit unor fragmente dintr-un interviu pentru un canal de televiziune american, date publicității joi, informează vineri AFP. Președintele american Donald Trump ''vorbește despre un acord și