Reacţie dură a Moscovei după anularea legii care conferă limbii ruse statut special în Republica Moldova


Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a criticat vineri în termeni virulenţi decizia din urmă cu o zi a Curţii Constituţionale de la Chişinău prin care a fost declarată neconstituţională legea care conferea limbii ruse statut special în Republica Moldova.
Criticilor au fost exprimate într-o postare pe blogul senatorilor ruşi de pe pagina de internet a Consiliului Federaţiei, intitulată 'În Europa prin încălcarea drepturilor ruşilor?'.
Kosaciov pune pe acelaşi plan decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi pe cea a Ucrainei din 16 ianuarie prin care întregul sector de servicii din această ţară trece exclusiv la limba ucraineană, calificându-le pe ambele drept 'atacuri împotriva limbii ruse', potrivit portalului Deschide.md.
Senatorul rus vede o legătură între cele două măsuri şi aspiraţia de integrare europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei. 'Am impresia că Europa tratează cu indulgenţă astfel de decizii, considerându-le în deplină concordanţă cu valorile europene, la care aderă în mod declarativ Kievul şi Chişinăul, încălcând de fapt convenţiile europene', susţine Kosaciov, în opinia căruia 'rusofobia devine un element sistemic al politicii europene, încurajată de Uniunea Europeană în vecinătatea Rusiei'.
Referitor la decizia de joi a Curţii Constituţionale de la Chişinău, el susţine că aceasta a fost luată la presiunea forţelor proeuropene. 'Aceşti politicieni înţeleg integrarea ţării lor într-un mod specific, prin renunţarea la vechea identitate moldovenească şi a propriei statalităţi de dragul alipirii la România', scrie Kosaciov, adăugând că nu întâmplător atât preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, cât şi deputaţii care au contestat legea votată la sfârşitul anului trecut şi promulgată de Igor Dodon deţin cetăţenie română.
În acest context, Kosaciov aminteşte că preşedintele Maia Sandu a promis în campania electorală că vrea să construiască un stat în care cetăţenii tuturor grupurilor etnice se vor simţi în siguranţă, în care drepturile lor, inclusiv dreptul de a-şi folosi limba, vor fi protejate în mod fiabil. Dacă Maia Sandu va susţine decizia Curţii Constituţionale, atunci, în opinia sa, va fi foarte dificil să realizeze obiectivul declarat de ea: 'stabilirea unor relaţii bune cu Rusia şi rezolvarea multor probleme acumulate între ţările noastre'.
'Nu mai puţin important este faptul că decizia Curţii Constituţionale îndepărtează Moldova şi mai mult de soluţionarea conflictului transnistrean. Este greu de imaginat că locuitorii din stânga Nistrului, care au suferit o tragedie în urmă cu 30 de ani, din cauza aceloraşi probleme lingvistice şi aceloraşi dorinţe ale autorităţilor de la Chişinău de a efectua o românizare forţată, ar dori brusc să se reintegreze cu o astfel de Republică Moldova', afirmă senatorul rus.
Ambasada Rusiei de la Chişinău a calificat drept alarmantă decizia Curţii Constituţionale de anulare a legii prin care limbii ruse i se conferă statutul de limbă de comunicare interetnică.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a emis un comunicat prin care cere misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să se abţină de la comentarii pe marginea deciziei Curţii Constituţionale de anulare a legii prin care limba rusă a fost declarată limbă de comunicare interetnică.
Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat joi neconstituţională Legea 234 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, care conferea un statut special limbii ruse, lege ce a fost adoptată în luna decembrie de o majoritate constituită între Partidul Socialist şi Partidul Şor în parlamentul moldovean, relatează Radio Chişinău, Ziarul de Gardă şi Agora.md.
"Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat Domnica Manole, făcând referire la rezultatele recensământului din 2014, când 77, 87% din populaţia Republicii Moldova a declarat că vorbeşte limba română şi doar 9, 39% - limba rusă. Conform datelor recensământului de atunci, 4,08% din populaţie a declarat că vorbeşte limba găgăuză, 3,82% - limba ucraineană, 1,48% - limba bulgară, au informat Radio Chişinău şi Ziarul de Gardă.
Proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost adoptat în a doua lectură, cu votul a 55 de deputaţi, într-o sesiune desfăşurată de parlament în cursul nopţii de 15 spre 16 decembrie. Mai exact, proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi deputaţii platformei "Pentru Moldova", din care face parte şi Partidul Şor. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
SUA 'nu vor permite' o influență chineză asupra Canalului Panama (secretarul american al Apărării)
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a dat asigurări marți în Panama că administrația Donald Trump 'nu va permite' Chinei 'să pună în pericol' funcționarea canalului interoceanic, relatează AFP. 'Astăzi, Canalul Panama se confruntă cu noi amenințări. Statele Unite nu vor permite Chinei comuniste sau oricărei alte țări să
Giorgia Meloni va discuta cu Donald Trump despre tarife pe 17 aprilie în SUA
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni se va deplasa săptămâna viitoare în Statele Unite pentru discuții despre tarife cu președintele american Donald Trump pe 17 aprilie, a anunțat marți biroul său, transmite Reuters. Meloni este confruntată cu un exercițiu de echilibru diplomatic dat fiind faptul că este o aliată a lui Trump, dar în același
Israel: Procuratura îl acuză pe Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet pentru o 'chestiune personală'
Procuratura israeliană l-a acuzat marți pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet (serviciul de informații interne), Ronen Bar, pentru o 'chestiune personală', în timpul unei audieri tensionate în fața Curții Supreme, care a fost suspendată de mai multe ori din cauza protestelor publice, transmite EFE. Această audi
Trump vrea să atace cu drone cartelurile drogurilor din Mexic (presă)
Administrația președintelui american Donald Trump ia în considerare atacuri cu drone asupra cartelurilor drogurilor din Mexic, pentru a combate traficul transfrontalier de droguri, relatează marți postul NBC News, potrivit Reuters. Postul citează șase actuali sau foști responsabili americani din armată, servicii de informații și justiție.
Comandantul forțelor NATO în Europa cere menținerea trupelor SUA pe continent la nivelul actual
Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marți că SUA ar trebui să-și mențină prezența militară în Europa la nivelul actual, în timp ce Pentagonul reevaluează desfășurarea militară americană în străinătate și, conform unor surse citate de postul NBC News, ar intenționa să retragă din estul E
Gaza: Evreii nu sunt responsabili de politica guvernului israelian, declară un oficial al Ligii Islamice Mondiale
Tragedia umană din Fâșia Gaza cade în 'responsabilitatea guvernului israelian, și nu a poporului israelian sau a evreilor din lumea întreagă', a subliniat marți Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, secretarul general al Ligii Islamice Mondiale (Muslim World League - MWL), în timpul unei vizite la Paris, relatează AFP. 'N
Trupele americane părăsesc hub-ul logistic polonez Rzeszów, folosit pentru transportul de arme spre #Ucraina
Statele Unite urmează să-și retragă trupele și echipamentele de la baza Rzeszów-Jasionka, un aerodrom din sud-estul Poloniei folosit ca centru logistic pentru transportul ajutorului militar destinat Ucrainei, gestionarea acestei platforme urmând să fie preluată de Polonia și de alți aliați din cadrul NATO, au anunțat marți comandamentul militar american și minis
Trump spune că China nu știe cum să îl abordeze, dar în cele din urmă va negocia tarifele
Președintele american Donald Trump a declarat marți că China dorește 'cu disperare un acord tarifar, dar nu știe cum să înceapă' negocierile și că Washingtonul așteaptă un apel din partea președintelui chinez Xi Jinping, după ce cele două țări și-au impus reciproc tarife mari și au amenințat cu noi măsuri protecționiste, transmite EFE. Într
#Ucraina extinde luptele în regiunea rusă Belgorod, în timp ce Rusia își accentuează presiunea în Kursk și Sumî
Ucraina se luptă să mențină controlul de-a lungul graniței sale de nord-est cu Rusia, respingând în același timp încercările de înaintare ale Moscovei în regiunea Sumî și eforturile ruse de a recupera în totalitate regiunea Kursk, iar noua operațiune ucraineană în regiunea rusă Belgorod are drept scop de a disloca efective ruse
Croația își va crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB până în 2030
Croația intenționează să își crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB până în 2027 și la 3% din PIB până în 2030, a anunțat marți această țară membră a NATO, promițând cheltuieli militare mai mari pe fondul presiunilor președintelui american Donald Trump, relatează Reuters. Zagrebul alocă în prezent
Noile discuții ruso-americane de la Istanbul vor fi conduse exclusiv de diplomați
Delegațiile participante la noua rundă de consultări ruso-americane ce va avea loc săptămâna aceasta la Istanbul vor fi conduse, de partea rusă, de noul ambasador în SUA, Alexander Darciev, iar de partea americană de Sonata Coulter, adjuncta asistentului secretarului de stat pentru Rusia și Europa Centrală, a anunțat marți Ministerul rus de Externe, relatează Reu
Doi presupuși soldați chinezi capturați în Donețk: #Ucraina îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri al Chinei
Ucraina a anunțat marți că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Chinei la Kiev pentru 'explicații' după anunțul capturării de către armata ucraineană a doi soldați chinezi care lupta
#Ucraina: Doi soldați chinezi care luptau de partea Rusiei au fost capturați în Donețk (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți că armata sa a capturat pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în 2022 doi soldați chinezi care luptau, potrivit lui, de partea forțelor ruse în estul Ucrainei, relatează France Presse și Unian. 'Militarii noștri au capturat doi cetățeni chinezi care luptau în cadrul
#Ucraina: Generalul Zalujnîi recunoaște implicarea substanțială a SUA în planificarea operațiunilor de luptă ale armatei ucrainene
Armata ucraineană și-a planificat împreună cu SUA, la baza militară americană din orașul german Wiesbaden, operațiunile de luptă pentru combaterea invaziei ruse, a afirmat marți fostul comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, relatează agenția DPA. 'Au fost mult discuții despre Wiesbaden săptămâna trecută. Acea bază
Italia va cere UE suspendarea reglementărilor 'nebunești' din Green Deal, afirmă ministrul pentru întreprinderi
Guvernul italian va cere Uniunii Europene să suspende reglementările 'nebunești' ale Green Deal (Pactul Verde european) pentru a ajuta companiile după ce președintele american Donald Trump a impus tarife considerabile asupra importurilor în SUA, a declarat marți ministrul italian pentru întreprinderi și 'Made in Italy', Adolfo Urso, transmite ANSA