SUA: Audiaţi în Senat, şefii reţelelor Twitter şi Facebook şi-au apărat imparţialitatea politică

Fondatorii Twitter şi Facebook au fost audiaţi din nou marţi în legătură cu puterea platformelor pe care le conduc asupra dezbaterii politice, de către senatori divizaţi între democraţi, care le-ar dori mai stricte, şi republicani, care se consideră discriminaţi, relatează AFP.
"Se pare că aţi devenit ultimul editor", a declarat Lindsey Graham, preşedintele republican al Comisiei Juridice, care a organizat această audiere despre "gestionarea alegerilor din 2020" şi despre "cenzura" ale cărei victime se consideră Donald Trump şi aliaţii săi, în ciuda audienţei lor considerabile de pe aceste reţele de socializare.
Foto: (c) Chip Somodevilla/EPA
Graham le reproşează reţelelor în special decizia de a limita distribuirea de articole din cotidianul conservator New York Post, care a susţinut că are probe despre un caz de corupţie în care ar fi fost implicat democratul Joe Biden, cu circa două săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial.
"Nu am lăsa niciodată guvernul să reglementeze ce scrie presa, dar permitem unor companii private, devenite de fapt forumuri publice, să reglementeze cuvântul", a declarat senatorul republican John Cornyn. "Nu mai vreau să vă deleg aceste decizii, la fel cum nu aş vrea să vă las să votaţi în locul meu", a adăugat el.
Jack Dorsey (Twitter) şi Mark Zuckerberg (Facebook), audiaţi de Senat pentru a doua oară în mai puţin de o lună, au apărat măsurile luate în timpul alegerilor pentru a combate dezinformarea şi încercările de a discredita procesul democratic.
Regulile nou introduse le-au permis să atenţioneze şi să limiteze răspândirea a numeroase mesaje ale lui Donald Trump - urmărit de aproape 89 de milioane de utilizatori pe Twitter -, care refuză să recunoască victoria democratului Joe Biden şi acuză fraude în unele state americane.
Însă "regulile noastre nu sunt bazate pe vreo ideologie", a subliniat Dorsey. "Credem cu tărie în imparţialitate şi aplicăm echitabil regulile Twitter", a subliniat el.
Sub numeroase postări de pe Twitter ale liderului de la Casa Albă sunt afişate note de atenţionare precum 'această afirmaţie despre fraude electorale este contestată'. Senatoarea democrată Dianne Feinstein consideră însă insuficient acest lucru, deoarece postările rămân vizibile.
Foto: (c) BILL CLARK /EPA
"Domnule Zuckerberg, de câte ori are dreptul (Steve Bannon) să facă apel la uciderea unor înalţi responsabili ai administraţiei până când Facebook îi suspendă contul?", a întrebat la rândul său senatorul democrat Richard Blumenthal.
Twitter, Youtube şi Facebook l-au sancţionat recent pe Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump, ale cărui pagini promovau încercările republicanilor de a convinge că au existat fraude masive organizate de democraţi la alegerile prezidenţiale din SUA.
El a făcut de asemenea apeluri la uciderea doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecţioase, şi a directorului FBI, Christopher Wray. Facebook e eliminat paginile care transmiteau afirmaţiile lui Bannon, dar nu şi contul său.
Senatorii republicani şi democraţi au căzut de acord asupra necesităţii de a reforma Section 230 din 'Communications Decency Act', care împiedică acţiunile în justiţie în legătură cu conţinutul publicat de terţi pe platforme.
Jack Dorsey şi Mark Zuckerberg au declarat de asemenea că sunt necesare schimbări la această lege care le garantează imunitatea juridică şi le-a permis în mare parte să îşi construiască reţelele gigant.
"Provocările cu care ne confruntăm sunt mai mari decât ale oricărei alte platforme", a spus şeful Facebook.
"Este vorba de a găsi un echilibru (...) pentru a proteja libertatea de expresie, securitatea publică şi viaţa privată. Prin urmare, consider că am putea beneficia de orientări mai clare din partea aleşilor politici", a explicat Zuckerberg.
El a reiterat că nu vrea să fie un "arbitru al adevărului".
Discuţiile despre puterea pe care o are Silicon Valley ar urma să continue şi în lunile următoare.
La 28 octombrie, cei doi directori au fost deja audiaţi, alături de Sundar Pichai, şeful Google şi, implicit, al YouTube, despre Section 230.
Mai mulţi senatori au abordat marţi şi alte chestiuni, cum ar fi acuzaţiile de practici neconcurenţiale, dependenţa publicului de reţele sau reglementarea datelor personale.
Autorităţile federale au în desfăşurare anchete asupra unor eventuale abuzuri de poziţie dominantă.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prima congregație a cardinalilor pentru a organiza succesiunea Papei Francisc va avea loc marți
Vaticanul a început să aprobe primele numiri pentru a organiza succesiunea Papei Francisc, care a murit luni. Prima congregație a cardinalilor care vor gestiona procesul va avea loc marți, transmite EFE. După ritualul de confirmare a
Papa Francisc și-a petrecut ultima zi lucrând, în pofida ordinelor medicilor
După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârșit, relatează Reuters. În Duminica Paștelui, cu o zi înainte
VIDEO Trump ordonă arborarea drapelelor în bernă, în onoarea Papei Francisc, 'un om bun'
Donald Trump a ordonat luni ca drapelele americane să fie arborate în bernă pe clădirile publice din întreaga țară în semn de omagiu adus Papei Francisc, pe care l-a descris drept un 'om bun' care 'a muncit din greu', transmite France Presse. 'El a iubit lumea. Este o onoare să fac acest lucru', a decl
Discuții privind conflictul din #Ucraina: Zelenski anunță că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o 'încetare necondiționată a focului' cu Rusia și apoi o 'pace reală și durabilă', relatează AFP. 'Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit
Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin
Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări
Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei
Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser
Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc
Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d
Vaticanul, statul condus de Papă
Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat
Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc
Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și
Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors
Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',
Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)
Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor
Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)
Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.
Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă
Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.
NATO elogiază ''dedicarea pentru pace'' a papei Francisc, iar premierul italian mărturisește că s-a bucurat de prietenia sa
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc și a subliniat ''dedicarea acestuia pentru pace'', potrivit EFE. '
Decesul Papei Francisc/ Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul după decesul acestuia, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite agenția italiană de presă ANSA. Șocul, neîncrederea și durerea au predominat printre credincioșii care se adunau deja l