Lupte intense în Nagorno-Karabah; impas diplomatic şi militar

Lupte intense opuneau marţi forţele separatiste armene din Nagorno-Karabah şi armata azeră, ignorând în continuare armistiţiul umanitar, în timp ce Crucea Roşie estimează la sute de mii de persoane populaţia afectată de conflict, potrivit AFP.
La fel cum s-a întâmplat de când au început luptele pe 27 septembrie, beligeranţii îşi aruncă reciproc responsabilitatea confruntărilor soldate cu peste 600 de morţi, dintre care 73 de civili, conform unor bilanţuri parţiale. Azerbaidjanul nu comunică numărul deceselor în rândul trupelor sale.
Pentru a patra zi consecutiv, şi în pofida apelurilor insistente din partea Rusiei şi a occidentalilor, încetarea focului negociată la Moscova şi care ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbătă a rămas literă moartă.
''Astăzi, după două săptămâni de lupte intense şi care din nefericire se intensifică (...), vedem că sute de mii de persoane sunt deja afectate în regiune'', a menţionat într-un comunicat directorul pentru regiunea Eurasia al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Martin Schuepp.
Potrivit acestuia, continuă discuţiile între beligeranţi pentru schimburi de prizonieri şi de corpuri ale celor ucişi, conform armistiţiului negociat la Moscova.
Cât despre evoluţia situaţiei pe front, separatiştii din Nagorno-Karabah au acuzat armata azeră că a lansat o triplă ofensivă la sud, nord şi nord-est de republica autoproclamată. La rândul său, Azerbaidjanul afirmă că ''respectă încetarea focului'' şi acuză adversarul armean că bombardează districtele azere Goranboy, Terter şi Agdam.
Azerbaidjanul pare să fi cucerit câteva teritorii în cele puţin mai mult de două săptămâni de lupte, dar nu a reuşit să obţină un avantaj semnificativ asupra separatiştilor, care controlează în continuare zonele muntoase.
''Azerbaidjanul a înregistrat unele succese militare, dar fără nimic spectaculos. Baku este departe de preluarea controlului asupra Karabah-ului'', notează Guela Vassadze, expert la Centrul georgian de analiză strategică, evocând totodată o situaţie de ''impas diplomatic şi militar''.
În districtul Terter, pe frontul de nord, o echipă a AFP a văzut de departe forţele azere bombardând cu artileria munţi unde se aflau poziţiile de pe care armenii trăgeau asupra zonei.
Într-un adăpost subteran întunecos, circa 20 de azeri stau adăpostiţi. ''Suntem aici de 16 zile, în fiecare zi ne bombardează, în pofida încetării focului. Ieri şi astăzi a fost fără întrerupere'', povesteşte Akiif Aslamiv, în vârstă de 62 de ani. O scenă similară celei la care jurnaliştii AFP au fost martori cu două săptămâni în urmă de partea armeană a frontului, unde civilii de asemenea se refugiază în adăposturi.
Şi de la Stepanakert, capitala regiunii separatiste, se putea auzi artileria deschizând focul pe frontul de sud.
Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, s-a separat de Azerbaidjan, de unde a rezultat la începutul anilor '90 un război soldat cu circa 30.000 de morţi. Ostilităţile aflate acum în desfăşurare sunt cele mai grave după anul 1994.
După aproape 30 de ani de impas diplomatic, preşedintele azer Ilham Aliev a promis că va prelua controlul asupra regiunii separatiste.
Beligeranţii se mai acuză reciproc că atacă deliberat zone civile populate, de crime de război şi de folosirea unor bombe cu fragmentare, o armă interzisă.
Pe lângă o potenţială criză umanitară, există şi teama unei posibile internaţionalizări a conflictului, întrucât Turcia încurajează ofensiva azeră, în timp ce Rusia are un tratat militar cu Armenia.
Turcia este în plus acuzată că a trimis combatanţi pro-turci din Siria să lupte alături de azeri, ceea ce guvernul de la Baku dezminte. Totuşi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), 119 combatanţi sirieni din facţiuni pro-turce au fost ucişi de când au început luptele la sfârşitul lui septembrie, din cei circa 1.450 de astfel de combatanţi desfăşuraţi în Nagorno-Karabah.
Deocamdată, Armenia şi Azerbaidjanul au evitat o confruntare militară directă în afara regiunii Nagorno-Karabah.
Pe de altă parte, evoluţia epidemiei de COVID-19 în regiune îngrijorează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a constatat o creştere puternică a numărului cazurilor de infectare. ''Mobilizarea trupelor, deplasarea populaţiilor, toate acestea ajută virusul să se răspândească'', remarcă un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Irina Cristea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O delegație a PE se va deplasa la Washington pentru discuții cu omologi americani despre relațiile transatlantice
Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu Statele Unite se va deplasa la Washington de miercuri până vineri pentru discuții cu reprezentanți ai Congresului american, informează luni un comunicat de presă al legislativului UE. Vizita eurodeputaților are loc pe fondul anunțului recent al președintelui american Donald Trump privind introducerea d
Papa Francisc trimite patru ambulanțe în zonele de război din #Ucraina
Papa Francisc va trimite patru ambulanțe în zonele de război din Ucraina, într-un nou 'gest de apropiere într-unul dintre cele mai dureroase locuri, afectat de război de trei ani', a informat luni Dicasterul pentru Caritate al Vaticanului, transmite EFE. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, Suveranul Pontif îl va trimite p
Kremlinul susține că nu va exista o încetare a focului până când nu vor fi rezolvate problemele care preocupă Rusia
Kremlinul a declarat luni că nu va exista nicio încetare a focului cu Ucraina până când nu vor fi rezolvate problemele care stârnesc preocuparea Rusiei, subliniind în același timp că există o înțelegere comună între Rusia și SUA pentru continuarea contactelor între cele două părți, relatează EFE, Reuters și Interfax.
Marea Britanie: Guvernul intenționează să închidă sute de organisme publice pentru a reduce cheltuielile
Marea Britanie și-a anunțat intenția de a închide sute de organisme publice, în contextul eforturilor de reformare a statului pentru reducerea cheltuielilor și ameliorarea productivității în 'noua eră de instabilitate globală', transmite Reuters. În Marea Britanie există sute de organizații neguvernamentale cvasi-autonome, finan
Moscova declară ''indezirabil'' un ONG nipon acuzat că militează pentru retrocedarea unor insule disputate
Parchetul rus a anunțat luni că a declarat ''indezirabilă'' o organizație nonguvernamentală acuzată că militează pentru retrocedarea către Japonia a insulelor Kurile de Sud, anexate de Rusia după Al Doilea Război Mondial, o decizie sinonimă de fapt cu interzicerea acestei organizații, informează AFP. ''Organizația, al c
O delegație ucraineană se va afla în SUA săptămâna aceasta pentru a negocia un acord privind minereurile
O delegație ucraineană se va afla în Statele Unite săptămâna aceasta pentru a negocia cu reprezentanții administrației președintelui Donald Trump așa-numitul acord privind minereurile, au confirmat luni pentru EFE surse din Ministerul Economiei ucrainean. Echipa ucraineană va avea ca misiune ''să facă să avanseze negocieril
Merz cere acțiune rapidă pentru a asigura competitivitatea Germaniei, ca răspuns la ''situația dramatică'' de pe burse
Viitorul cancelar federal german, Friedrich Merz, a făcut apel luni la o acțiune rapidă pentru a asigura competitivitatea Germaniei, ca răspuns la căderile de pe bursă după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea de tarife vamale, relatează Reuters. ''Situația de pe piețele internaționale de acțiuni și obligațiuni
Încă nu există un plan pentru milioanele de refugiați ucraineni din UE pentru perioada post-conflict
Milioane de refugiați ucraineni aflați în Uniunea Europeană și-ar putea vedea statutul juridic în pericol, întrucât nu există deocamdată nicio intenție clară de a li se permite să rămână pe teritoriul UE după încheierea războiului între Rusia și Ucraina, notează luni Euractiv. De la începerea inv
Primarul din Kursk, capitala regiunii ruse atacate de #Ucraina, a demisionat
Igor Kuțak, primarul orașului rus Kursk, capitala regiunii omonime de la granița cu Ucraina, și-a anunțat luni demisia din motive familiale în cadrul unei ședințe a guvernului regional, informează EFE. ''Am luat decizia de a părăsi funcția din proprie inițiativă din motive familiale'', a declarat el, citat de agenția ofic
China se angajează să mențină relații stabile cu Coreea de Sud după destituirea președintelui Yoon
China s-a angajat luni să mențină relații stabile cu Coreea de Sud vecină, după destituirea președintelui Yoon Suk Yeol de către Curtea Constituțională de la Seul, informează AFP. ''Sperăm că Seulul (...) va menține stabilitatea politică și socială'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor chinez, Lin
China și Cambodgia au desfășurat exerciții militare comune la o bază navală cambodgiană recent extinsă
China și Cambodgia au desfășurat duminică exerciții militare comune la o bază navală recent extinsă de pe coasta Golfului Thailandei, o facilitate în legătură cu care SUA sunt preocupate că ar putea deveni un avanpost pentru forțele chineze, relatează Reuters. Exercițiile, desfășurate la o zi după inaugurarea bazei navale Ream extinse, a
Germania: 15 școli au rămas închise luni după primirea unor amenințări extremiste
Cincisprezece școli din orașul Duisburg (vestul Germaniei) au rămas închise luni după ce au primit amenințări extremiste, a anunțat o purtătoare de cuvânt a administrației districtuale, transmite DPA. Măsura afectează un total de 17.980 de elevi. La mai multe instituții de învățământ vizate de această măs
Republica Moldova marchează 16 ani de la protestele violente din 2009
Republica Moldova marchează luni 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009, soldate cu cel puțin un mort, cu arestarea a peste 600 de tineri și devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției, informează presa de peste Prut. Manifestațiile din 2009 au început pașnic în data de 6 aprilie, dar au escaladat pe 7
China promite să rămână un loc sigur pentru investițiile străine
China va proteja companiile americane și va rămâne un loc sigur pentru investițiile străine, în pofida războiului comercial și impunerii unor taxe vamale de 34% asupra importurilor americane, a indicat luni Beijingul, potrivit AFP. Gigantul asiatic a adoptat săptămâna trecută măsuri de retorsiune la adresa taxelor, de același
Șeful diplomației franceze anunță ''o nouă fază'', de parteneriat egal, în relațiile dintre Franța și Algeria
Șeful diplomației franceze Jean-Noel Barrot a anunțat, după o vizită întreprinsă duminică la Alger unde a avut o întrevedere cu președintele Abdelmadjid Tebboune, dorința celor două țări de ''a intra într-o nouă fază'' după grava criză din relațiile lor bilaterale, informează AFP. ''Alături de pre