Economista bulgară Kristalina Georgieva, alegerea UE la conducerea Fondului Monetar Internaţional
Economista bulgară Kristalina Georgieva a fost desemnată vineri candidata UE la conducerea Fondului Monetar Internaţional, contra-candidatul olandezul Jeroen Dijsselbloem acceptând rezultatul după a doua rundă de voturi, informează AFP şi Reuters.
"O felicit pe Kristalina Georgieva pentru rezultatul voturilor europene de astăzi. Îi doresc succes deplin", a scris pe Twitter Dijsselbloem.
"Felicitări Georgieva pentru alegerea drept candidat european la conducerea FMI. În faţă tensiunilor globale în creştere este imperativă susţinerea FMI ca simbol al multilateralismului", a declarat Mario Centeno, preşedintele Eurogrup.
"O veste bună şi bine meritată", a declarat preşedintele Băncii Mondiale David Malpass, într-o declaraţie transmisă Reuters pe email. Georgieva "va aduce o conducere puternică şi cunoştinţe aprofundate despre ţări", a apreciat Malpass.
"Doamna Georgieva a obţinut sprijinul a 56% din ţări, reprezentând 57% din populaţia 'UE, în timp ce Dijsselbloem a primit susţinerea a 44% din statele membre, reprezentând 43% din populaţie", informează AFP citând o sursă de la Bruxelles, care a mai precizat că miniştrii de finanţe europeni aveau programată o conferinţă telefonică în seara de vineri pentru a analiza votul.
Georgieva, în vârstă de 65 de ani, este un politician de centru-dreapta. Apreciată pentru abordarea sa directă, Georgieva şi-a construit cariera prin forţele proprii, urcând până în vârful ierarhiei Băncii Mondiale, unde a ajuns să ocupe postul de director executiv în 2017, după o experienţă de aproape 7 ani la Bruxelles, unde a ocupat, în cadrul Comisiei Europene, posturile de comisar pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, respectiv buget şi resurse umane.
În cadrul Băncii Mondiale, Georgieva s-a făcut remarcată pentru susţinerea acordată egalităţii de gen şi combaterii schimbărilor climatice.
Pe profilul contului său de Twitter, Kristalina Georgieva are postată o imagine alb-negru a familiei sale şi următorul comentariu: "Dintr-un sat din Bulgaria, CEO al Băncii Mondiale - aşa arată posibilul".
Kristalina Georgieva vorbeşte curent limba rusă şi şi-a construit relaţii bune cu Moscova în urma experienţei ca director pentru Rusia în cadrul Băncii Mondiale în perioada 2004 - 2007.
Ea şi-a început cariera la Banca Mondială în 1993, după câţiva ani în care a predat, în special la prestigioasa Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.
Nu s-a prezentat la niciun scrutin electoral în ţara din care provine, Bulgaria, concetăţenii descoperind-o practic odată cu numirea sa în cadrul Comisiei Europene. La nivel european, este afiliată dreptei moderate şi pro-europene a Partidului popular European (PPE), conform AFP.
Guvernele statelor membre UE au înaintat o listă cu candidaţi, din care s-a detaşat Georgieva, chiar dacă, pentru ca aceasta să preia postul, ar trebui modificate regulile FMI care impun ca directorii generali să aibă mai puţin de 65 de ani în momentul numirii.
Necesitatea acestei schimbări de reguli ar putea slăbi candidatura prezentată de UE dacă un număr suficient de mare de state membre ale FMI se opun modificării.
Conform opiniei unui oficial citat de Reuters, sprijinul UE şi SUA ar fi suficient pentru a modifica regulile în cadrul acestei instituţii internaţionale, dominată în mod istoric de statele occidentale. Aceeaşi sursă a mai spus că Franţa, care conduce procesul de selecţie, a obţinut deja sprijinul Washingtonului în acest sens.
Poziţia de director general al FMI, pentru care candidează Kristalina Georgieva, a fost întotdeauna ocupată de un european. Până în iulie la conducerea FMI din Washington s-a aflat franţuzoaica Christine Lagarde, care a demisionat pentru a ocupa postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.
În ultimii ani, Kristalina Georgieva a mai fost candidată la conducerea ONU (2016), numele său fiind de asemenea vehiculat luna trecută de mai mulţi lideri europeni pentru ocuparea posturilor de preşedinte al Comisiei Europene sau a Consiliului European.
Nominalizarea sa la conducerea FMI a fost văzută de unii ca o încercare de a da satisfacţie statelor est-europene membre ale UE, după ce niciun candidat din fostul bloc comunist nu a fost selectat pentru cele cinci posturi de vârf ale instituţiilor Uniunii, în urma scrutinului europarlamentar din mai.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru postul de director general al FMI este 6 septembrie, iar selecţia finală este aşteptată să se încheie până pe pe 4 octombrie.
AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Trump dă de înțeles că a deblocat livrarea către Israel a bombelor de 2000 de livre
Președintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă că 'o mulțime de lucruri' comandate de Israel din Statele Unite sunt în prezent livrate, răspunzând informațiilor din presă că administrația sa a deblocat o livrare de bombe de 2.000 de livre (907 kg), notează AFP. 'O mulțime de lucruri care au fost comandate
SUA: Trump invitat să se adreseze celor două camere ale Congresului pe 4 martie
Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, l-a invitat sâmbătă pe Donald Trump să se adreseze ambelor Camere ale Congresului pe 4 martie, primul său discurs oficial în fața parlamentarilor de la revenirea sa la putere, notează AFP. Johnson i-a trimis o scrisoare președintelui Trump invitându-l să '
Coreea de Nord anunță că a testat mai multe rachete de croazieră strategice
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice lansate de pe mare, a anunțat agenția de oficială de presă KCNA, adăugând că rachetele și-au atins ținta 'cu precizie', transmite AFP. 'Mijloacele de descurajare ale forțelor armate ale Republicii Populare Democrate Coreene sunt mult mai perfecționate', a declarat li
Noua Caledonie: Parisul denunță noi ingerințe ale Azerbaidjanului
Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, a deplâns sâmbătă că Azerbaidjanul a 'căutat din nou să destabilizeze politica națională' a Franței în Noua Caledonie și a cerut ca aceste ingerințe să înceteze 'imediat', notează AFP. '+Grupul de la Baku+ a căutat din nou să ne destabilizeze viața
Belarus: Lukașenko 'nu are nicio legitimitate', afirmă șefa diplomației UE
Aleksandr Lukașenko, care ar urma să obțină al șaptelea mandat consecutiv în alegerile prezidențiale organizate duminică în Belarus, 'nu are nicio legitimitate', a afirmat sâmbătă șefa diplomației europene, Kaja Kallas, notează AFP. 'Lukașenko se agață de putere de 30 de ani. Mâine se va renumi pe el î
Trei civili uciși într-un bombardament ucrainean în regiunea Herson (oficial rus)
Trei civili au fost uciși după ce forțele ucrainene au bombardat orașul controlat de ruși Oleșki, în regiunea Herson , a declarat sâmbătă Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia, relatează Reuters. 'Pericolul pentru civili rămâne - orașul este presărat cu mine și alte muniții neexplodate', a scris Saldo pe apli
Germania: Musk intervine prin videoconferință pentru a-și exprima sprijinul față de extrema dreaptă
Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting electoral în Germania, în plină controversă după salutul său, considerat nazist de unii, în ziua învestirii lui Donald Trump, relatează AFP.
NATO monitorizează 'tot ceea ce se întâmplă în Marea Baltică' (comandant)
Baltic Sentry, misiunea NATO pentru a proteja infrastructurile subacvatice sensibile ale țărilor membre în Marea Baltică, 'monitorizează tot ceea ce se întâmplă' în regiune, a afirmat sâmbătă un comandant belgian, Erik Knockx, care participă la misiune, relatează AFP. 'Obiectivul nostru principal este
Ucraina se oferă să trimită cărbune 'gratuit' în Transnistria (Zelenski)
Ucraina a propus sâmbătă să trimită cărbune 'gratuit' către centralele termice din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă afectată de întreruperi de curent și penuria de gaz rusesc de la începutul lunii ianuarie, relatează AFP. 'A
Zelenski dorește ca aliații săi să găsească un 'format' pentru discuții cu Rusia care să includă Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri că discuțiile de pace cu Rusia nu pot avea 'rezultate reale' fără Ucraina și le-a cerut aliaților săi să găsească un format pentru convorbiri în acest sens, relatează vineri AFP. 'Este imposibil ca Ucraina să fie exclusă din orice platformă de negociere. Sau această platformă de nego
Conflictul din Yemen: Rebelii houthi eliberează 153 de prizonieri
Rebelii houthi au eliberat sâmbătă 153 de prizonieri 'legați de conflictul' care sfâșie această țară de un deceniu, la două zile după ce arestase alți membri ai personalului ONU, a anunțat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), informează AFP.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit la Kiev pentru a discuta despre energie și securitate
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit sâmbătă la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un context de tensiuni energetice în Transnistria, regiune separatistă prorusă situată între cele două țări, informează AFP și Reuters. Această fâșie de pământ cu circa o jumătate de milion d
Israel-Hamas/Cele patru femei-soldat israeliene au fost predate Comitetului Internațional al Crucii Roșii și urmează să ajungă în Israel
Cele patru femei-soldat israeliene ce fuseseră ținute ostatice de Hamas din 7 octombrie 2023 au fost predate sâmbătă, la puțin după orele locale 11:00 (09:00 GMT), Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), în cadrul acordului de armistițiu, informează agențiile
Israel-Hamas: Zeci de combatanți înarmați ai Hamas și Jihadului Islamic s-au adunat în Gaza înaintea unui schimb de prizonieri
Zeci de combatanți înarmați ai grupărilor Hamas și Jihadul Islamic s-au adunat sâmbătă pe o piață din orașul Gaza, unde ar urma să fie predați Crucii Roșii patru femei-soldat israelience, în cadrul unui nou schimb de prizonieri, informează AFP și Reuters. Combatanți ai Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, ramura militară a Hamas, în uniforme d
Germania/Partidul lui Scholz și Verzii îi atenționează pe conservatori cu privire la o eventuală deschidere spre AfD în problema migrației
Partidul de centru-stânga al lui Olaf Scholz și Verzii i-au atenționat vineri pe conservatorii germani împotriva oricărei apropieri de extrema dreaptă pentru adoptarea rapidă a unei înăspriri a legislației privind dreptul de azil după atacul sângeros cu cuțitul din Aschaffenburg, în sudul Germaniei, informează AFP. Secretarul gene