SUA sfidează lumea transferându-şi ambasada la Ierusalim (comentariu AFP)

Statele Unite ale Americii îşi inaugurează luni ambasada de la Ierusalim, fără a ţine cont de dezaprobarea comunităţii internaţionale şi de riscul unei mobilizări a palestinienilor, într-un moment în care tensiunile regionale sunt deja puternice, notează joi AFP.
Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel - decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi faţă de consensul internaţional şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi mânie în rândul palestinienilor.
Inaugurarea va coincide cu cea de-a 70-a aniversare, potrivit calendarului gregorian, a creării statului Israel. A doua zi, palestinienii comemorează "Nakba" ("Catastrofa", în arabă), exodul a sute de mii dintre ei, alungaţi de acasă în 1948.
În plus, inaugurarea are loc într-o perioadă deja sensibilă. Palestinienii manifestează de mai multe săptămâni în Fâşia Gaza împotriva blocadei israeliene şi în numele "dreptului de întoarcere" pe teritoriile din 1948. Peste 50 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană în cursul acestei mobilizări, începând din 30 martie.
Mai mult: anunţul preşedintelui Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul a contribuit la intensificarea profundei incertitudini de pe plan regional. Tensiunile au crescut brusc în noaptea de miercuri spre joi între Iran şi Israel, în Siria. Joi dimineaţa, pentru prima dată, tiruri de rachetă atribuite în mod direct Iranului au vizat poziţii israeliene pe Platoul Golan, provocând o ripostă puternică din partea statului evreu în Siria.
Iniţial, Trump îşi exprimase dorinţa de a asista la inaugurarea ambasadei, instalată provizoriu în clădirea care găzduise consulatul american, până la construirea unei noi reprezentanţe. El nu va fi însă prezent, se pare, în cele din urmă, vor fi în schimb de faţă fiica sa Ivanka, soţul acesteia, consilierul Casei Albe Jared Kushner, secretarul de stat adjunct John Sullivan şi ministrul de finanţe Steven Mnuchin, nume care figurează între cei 800 de invitaţi aşteptaţi la eveniment.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat transferul ambasadei şi a încurajat alte ţări să urmeze exemplul americane, care nu a determinat efectul de "antrenare" sperat.
Un înalt responsabil palestinian, Nabil Shaath, l-a acuzat în ce-l priveşte miercuri pe Trump că susţine "epurarea, de către Israel, a prezenţei poporului nostru în Ierusalim".
În contextul aniversării creării Israelului şi al Nakba, pentru 14 şi 15 mai sunt prevăzute manifestaţii ale palestinienilor. În Fâşia Gaza - la mai puţin de 100 km de Ierusalim -, palestinienii se declară gata să încerce forţarea barierei de securitate israeliene, cu riscul de a muri sub gloanţele soldaţilor postaţi de cealaltă parte. Armata israeliană afirmă că nu trage cu gloanţe adevărate decât ca ultimă soluţie, pentru a-i proteja pe propriii soldaţi şi pe civilii riverani, iar la acuzaţiile de exces de forţă răspunde acuzând mişcarea islamistă Hamas - care controlează Fâşia Gaza şi împotriva căreia a luptat în trei războaie - de instigarea manifestanţilor.
"Vom distruge bariera şi vom intra" în Israel, a declarat Hani, un locuitor din Fâşia Gaza în vârstă de 22 ani, care s-a prezentat doar cu numele mic, dar a dat asigurări că nu se teme de moarte. "Vieţile noastre valorează mai puţin decât Palestina", a adăugat acesta.
Mutarea ambasadei readuce pe tapet statutul Ierusalimului, unul din cele mai sensibile aspecte ale conflictului israeliano-palestinian. Atât palestinienii, cât şi Israel consideră acest oraş capitala lor. Israelul a ocupat Ierusalimul de est în timpul războiului din 1967, iar ulterior l-a anexat, iar în 1980 a proclamat întregul Ierusalim capitala sa "eternă şi indivizibilă".
Această decizie a fost declarată ilegală de comunitatea internaţională, care consideră Ierusalimul de est drept ocupat şi deci, până la reglementarea statutului final prin negocieri între cele două părţi - ceea ce nu pare că se va întâmpla prea curând -, Ierusalimul nu trebuie să găzduiască ambasade.
Israelul consideră decizia lui Trump drept recunoaşterea - mult întârziată - a unei realităţi istorice. Pentru conducerea palestiniană, este vorba de un summum al poziţiilor părtinitoare ale administraţiei Trump.
Relaţiile dintre conducerea palestiniană şi administraţia Trump s-au deteriorat grav, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas mergând până la a-l numi pe ambasadorul american în Israel David Friedman "fiu de căţea".
Această situaţie subminează demersurile în vederea unui acord diplomatic "suprem" la care preşedintele Trump a spus că vrea să asiste. Totuşi, se speculează că este posibil ca administraţia SUA să prezinte un plan de pace după mutarea ambasadei. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Turcia consideră 'motivată politic' decizia unui comisar european de a-și anula o vizită
Turcia a apreciat joi drept 'motivată politic' decizia comisarului european pentru extindere, Marta Kos, de a-și anula participarea la un forum diplomatic în Turcia din cauza reprimării protestului declanșat de arestarea primarului Istanbulului, notează AFP. 'Considerăm anunțul comisarului european pentru extindere, Marta Kos
Breșă de securitate: O anchetă internă va fi deschisă împotriva secretarului american al Apărării
Inspectorul general al Departamentului Apărării va ancheta asupra utilizării de către șeful său, Pete Hegseth, a aplicației de mesagerie criptată Signal, după încălcarea securității în ceea ce privește atacurile americane asupra rebelilor houthi din Yemen, potrivit unei note publicate joi, notează AFP. Afacerea, care a zguduit admi
Apărarea civilă din Gaza anunță 31 de morți într-un atac israelian
Apărarea civilă din Gaza a anunțat joi că 31 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâșiei Gaza, în atac fiind lovită o școală care găzduiește persoane strămutate din cauza războiului, relatează AFP. Această lovitură a vizat școala Dar al-Arqam situată în cartierul al-Tuffah, în nord-estu
Groenlanda: 'Nu puteți anexa o altă țară', afirmă premierul danez, adresându-se administrației Trump
Premierul danez Mette Frederiksen, în vizită în Groenlanda, a reafirmat joi integritatea teritorială a imensei insule arctice, pe care Statele Unite intenționează să o anexeze, relatează AFP și Reuters. 'Nu puteți anexa o altă țară', a declarat ea, adresându-se direct administrației Trump și subliniind că Danemarca nu
Netanyahu și Orban au vorbit cu Trump despre retragerea Ungariei din CPI (biroul premierului israelian)
Executivul israelian a anunțat joi seara că premierul Benjamin Netanyahu și omologul său ungar Viktor Orban au vorbit cu președintele american Donald Trump despre retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională (CPI), potrivit unui comunicat difuzat de biroul premierului israelian, relatează AFP . 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și
Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, afirmă la Bruxelles șeful diplomației ucrainene
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, în timp ce Ucraina este un gardian al păcii și securității euro-atlantice și nu o țară care doar caută protecție, 800.000 de soldați ucraineni fiind apărători ai Ucrainei, dar și apărători ai Europei, a declarat joi seară ministrul d
Sănătate: O criză 'fără precedent' amenință milioane de persoane în Africa (raport)
Africa se confruntă cu o 'criză financiară fără precedent' care ar putea cauza două până la patru milioane de decese suplimentare pe an, a avertizat joi agenția sanitară a Uniunii Africane (Africa CDC), relatează AFP. Membrii Uniunii Africane s-au angajat în 2001 să aloce cel puțin 15% din bugetele lor naționale pentru sănă
Franța: Macron critică decizia 'brutală și nefondată' a lui Trump privind tarifele
Președintele francez Emmanuel Macron a calificat joi ca 'brutală și nefondată' decizia omologului său american Donald Trump de a majora tarifele, transmite AFP pe marginea unei reuniuni la Palatul Elysée cu responsabilii principalelor sectoare franceze afectate de aceste măsuri. Președintele american a semnat un decret care gene
#Ucraina: SUA s-au retras din grupul care strânge dovezi ale unor crime de război ruse
Statele Unite ale Americii s-au retras dintr-un grup internațional însărcinat cu strângerea de dovezi ale unor eventuale crime de război ruse în Ucraina, a anunțat joi directorul instituției la care este afiliat acest grup, informează AFP. Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune îm
Proiectul de lege privind retragerea Ungariei din CPI a fost înaintat parlamentului (ministrul de externe ungar)
Ministerul de Externe al Ungariei a pregătit și a înaintat parlamentului proiectul de lege privind retragerea țării din Curtea Penală Internațională, a afirmat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. 'Curtea Penală Internațională nu numai că s-a discreditat, dar a discreditat întregul sistem judiciar inte
Italia finanțează cu 20 de milioane de euro repatrierea de migranți din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia
Italia a decis să aloce 20 de milioane de euro pentru a-i repatria pe migranții din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia către țările lor de origine, în cooperare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), a anunțat diplomația italiană, informează joi AFP. Guvernul ultraconservator al Giorgiei Meloni
Polonia va aloca anul viitor circa 5% din PIB-ul său pentru cheltuielile militare (ministrul apărării)
Polonia va aloca anul viitor circa 5% din Produsul său Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare, comparativ cu 4,7% anul acesta, a anunțat joi ministrul polonez al apărării, informează AFP. Polonia, care este o susținătoare fermă a Ucrainei vecine atacată de Rusia și care are frontiere comune de asemenea cu Federația Rusă și Republica Be
Țările trebuie să permită importul mai multor produse din SUA ca tarifele să scadă (secretarul american al comerțului)
Administrația Trump discută cu toți partenerii comerciali importanți din întreaga lume despre modalități de a reduce noile tarife ale președintelui Donald Trump, a declarat joi secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, adăugând că partenerii comerciali ai SUA vor trebui să-și schimbe regulile pentru a permite mai multe importuri de produse americ
Siria: Trimisul ONU condamnă atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului
Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a condamnat joi atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului în această țară, subliniind că ele o 'destabilizează într-un moment sensibil', informează AFP. Potrivit unui comunicat, trimisul ONU 'cheamă Israelul să înceteze aceste atacuri care ar
Scholz 'nu-și poate imagina' ca Netanyahu să fie arestat în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat joi că 'nu-și poate imagina' să fie executat un mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei potențiale vizite a acestuia în Germania, relatează dpa. Comentariile cancelarului în exercițiu au venit ca răspuns la întrebarea unui