Polonia pregăteşte ofensiva diplomatică împotriva sancţiunilor europene

Guvernul polonez pregăteşte o 'ofensivă diplomatică' pentru a contracara decizia Comisiei Europene de a activa articolul 7 din Tratatul UE, o măsură inedită luată ca răspuns în faţa reformei sistemului judiciar polonez, dar suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE (măsura prevăzută în acel articol) va fi greu de realizat, întrucât necesită un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a anunţat deja că se va opune, relatează duminică agenţiile EFE şi PAP.
Executivul comunitar i-a dat celui polonez şi un termen de trei luni să revină asupra acestei reforme considerată la Bruxelles 'un risc evident de încălcare a statului de drept'. Anul trecut, tot în luna decembrie, Comisia Europeană a mai dat guvernului de la Varşovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituţional. Guvernul polonez a răspuns în ultima zi a acelui termen şi a respins toate acuzaţiile, iar acum acţiunile executivului de la Varşovia arată că va folosi noul termen pentru a explica poziţia sa atât Comisiei Europene, cât şi diferiţilor lideri europeni.
Astfel, ministrul polonez de externe Witold Wasczykowski a anunţat o 'ofensivă diplomatică' ce va începe din data de 3 ianuarie, când noul premier polonez Mateusz Morawiecki se va întâlni la Budapesta cu omologul său ungar Viktor Orban.
Acesta din urmă, aliat al Varşoviei şi care el însuşi are o relaţie dificilă cu Comisia Europeană, tot pe teme ce ţin de statul de drept, precum şi din cauza opoziţiei faţă de cotele de refugiaţi şi a noii legi ungare privind învăţământul superior - care vizează Universitatea Central-Europeană creată de George Soros -, a anunţat că va apăra Polonia în aplicarea articolului 7 şi că va bloca prin veto orice acţiune a Bruxelles-ului împotriva acestei ţări.
Polonia ar putea de asemenea să ceară sprijinul celorlalte două ţări din grupul de la Vişegrad, Cehia şi Slovacia, mai ales că nici premierii acestora, Andrej Babis şi Robert Fico, nu sunt văzuţi favorabil la Bruxelles, în special din cauza poziţiei lor ostile în chestiunea migraţiei. Andrej Babis, recent numit premier, este considerat un politician populist, supranumit şi 'Trump al Cehiei', ţară vizată împreună cu Polonia şi Ungaria de o procedură comunitară de infringemenent pentru că au refuzat să aplice cotele obligatorii de refugiaţi.
În următoarea etapă a ofensivei sale diplomatice, premierul Morawiecki va avea pe 9 ianuarie o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar pe 15 ianuarie va avea discuţii cu responsabilii bulgari, având în vedere că la 1 ianuarie Bulgaria preia preşedinţia semestrială Consiliului UE.
Deşi nu au mai fost comunicate alte date precise, şeful de cabinet al lui Morawiecki a spus că în săptămânile următoare 'probabil acesta va efectua un turneu diplomatic prin statele UE', urmând probabil să participe şi la Forumul de la Davos.
Premierul polonez şi-a manifestat disponibilitatea de a 'explica partenerilor europeni de ce pentru Polonia reformele din sistemul judiciar sunt necesare'. 'Sper că vom ajunge pe un teren comun, măcar în ceea ce priveşte înţelegerea poziţiilor fiecărei părţi', a indicat Mateusz Morawiecki.
Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Comisia Europeană încă de la scurt timp după ce formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul anului 2015 şi a preluat astfel conducerea executivului.
Prima iniţiativă promovată a fost o reformă a Tribunalului Constituţional, care a vizat în principal înlocuirea judecătorilor pe care guvernul formaţiunii liberale Platforma Civică (PO) îi numise chiar înaintea alegerilor, conservatorii acuzându-i pe liberali că au încercat atunci prin acele numiri să-şi asigure controlul asupra acestei instanţe în perspectiva pierderii scrutinului legislativ.
Au urmat reforme ce au vizat funcţionarea tribunalelor de drept comun şi a Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Europeană considerând aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive, în timp ce guvernul de la Varşovia susţine că a luat aceste decizii pentru a pune capăt 'castei corupte' a judecătorilor care funcţionează într-un sistem ineficient şi au format o elită ce s-a îndepărtat de problemele cetăţenilor.
Parlamentul polonez a adoptat luna aceasta două legi privind Curtea Supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii, acte normative promulgate de preşedintele Andrzej Duda chiar în ziua în care Comisia Europeană a activat articolul 7. Preşedintele Duda, provenit şi el din formaţiunea PiS, a blocat în luna iulie unele iniţiative, dar în cele din urmă a acceptat majoritatea propunerilor avansate. El a aprobat de exemplu normele privind revizuirea funcţionării puterii judiciare şi care permit executivului să numească judecătorii tribunalelor regionale şi pe cei ai Curţilor de Apel. Opoziţia reclamă faptul că legea privind Curtea Supremă are printre obiective şi pensionarea preşedintei acesteia, care a fost numită pe vremea fostului guvern.
Preşedintele formaţiuni PiS, Jaroslaw Kaczynski, considerat liderul de facto al Poloniei, a declarat recent că sistemul judiciar al Poloniei necesită 'o reformă profundă' şi a asigurat că nu va accepta doar 'schimbări superficiale'.
Executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură de infringement pe tema respectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta, tot în iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiaţi. Vorbind duminică despre aceasta din urmă, premierul Morawiecki a declarat că Polonia nu îşi va schimba poziţia. 'Nu vom permite să ni se impună propuneri greşite care nu ajută la rezolvarea problemei la sursă (...) Impunerea unilaterală a unei asemenea soluţii statelor membre este o negare a principiilor UE', a scris premierul polonez pe Twitter.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luna trecută că de la începutul anului a trimis guvernului polonez patru invitaţii la dialog, toate rămase fără răspuns, executivul de la Varşovia acuzând în schimb oficialii europeni că evaluările lor pe tema reformei sistemului judiciar şi a statului de drept sunt mai degrabă politice decât juridice.
AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Coreea de Sud: Curtea Constituțională îl demite pe președintele Yoon
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat vineri în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere pentru că a decretat legea marțială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, notează AFP. Într-o hotărâre copleșitoare citită în 23 de minute de președintele s
#Ucraina: Trei morți și peste 30 de răniți în atacuri cu drone la Harkov
Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat responsabili ucraineni în cursul nopții de joi spre vineri, relatează AFP. Corpurile a trei persoane au fost găsite în dărâmăturile unor clădiri rezidențiale și de birouri
Turcia consideră 'motivată politic' decizia unui comisar european de a-și anula o vizită
Turcia a apreciat joi drept 'motivată politic' decizia comisarului european pentru extindere, Marta Kos, de a-și anula participarea la un forum diplomatic în Turcia din cauza reprimării protestului declanșat de arestarea primarului Istanbulului, notează AFP. 'Considerăm anunțul comisarului european pentru extindere, Marta Kos
Breșă de securitate: O anchetă internă va fi deschisă împotriva secretarului american al Apărării
Inspectorul general al Departamentului Apărării va ancheta asupra utilizării de către șeful său, Pete Hegseth, a aplicației de mesagerie criptată Signal, după încălcarea securității în ceea ce privește atacurile americane asupra rebelilor houthi din Yemen, potrivit unei note publicate joi, notează AFP. Afacerea, care a zguduit admi
Apărarea civilă din Gaza anunță 31 de morți într-un atac israelian
Apărarea civilă din Gaza a anunțat joi că 31 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâșiei Gaza, în atac fiind lovită o școală care găzduiește persoane strămutate din cauza războiului, relatează AFP. Această lovitură a vizat școala Dar al-Arqam situată în cartierul al-Tuffah, în nord-estu
Groenlanda: 'Nu puteți anexa o altă țară', afirmă premierul danez, adresându-se administrației Trump
Premierul danez Mette Frederiksen, în vizită în Groenlanda, a reafirmat joi integritatea teritorială a imensei insule arctice, pe care Statele Unite intenționează să o anexeze, relatează AFP și Reuters. 'Nu puteți anexa o altă țară', a declarat ea, adresându-se direct administrației Trump și subliniind că Danemarca nu
Netanyahu și Orban au vorbit cu Trump despre retragerea Ungariei din CPI (biroul premierului israelian)
Executivul israelian a anunțat joi seara că premierul Benjamin Netanyahu și omologul său ungar Viktor Orban au vorbit cu președintele american Donald Trump despre retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională (CPI), potrivit unui comunicat difuzat de biroul premierului israelian, relatează AFP . 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și
Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, afirmă la Bruxelles șeful diplomației ucrainene
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, în timp ce Ucraina este un gardian al păcii și securității euro-atlantice și nu o țară care doar caută protecție, 800.000 de soldați ucraineni fiind apărători ai Ucrainei, dar și apărători ai Europei, a declarat joi seară ministrul d
Sănătate: O criză 'fără precedent' amenință milioane de persoane în Africa (raport)
Africa se confruntă cu o 'criză financiară fără precedent' care ar putea cauza două până la patru milioane de decese suplimentare pe an, a avertizat joi agenția sanitară a Uniunii Africane (Africa CDC), relatează AFP. Membrii Uniunii Africane s-au angajat în 2001 să aloce cel puțin 15% din bugetele lor naționale pentru sănă
Franța: Macron critică decizia 'brutală și nefondată' a lui Trump privind tarifele
Președintele francez Emmanuel Macron a calificat joi ca 'brutală și nefondată' decizia omologului său american Donald Trump de a majora tarifele, transmite AFP pe marginea unei reuniuni la Palatul Elysée cu responsabilii principalelor sectoare franceze afectate de aceste măsuri. Președintele american a semnat un decret care gene
#Ucraina: SUA s-au retras din grupul care strânge dovezi ale unor crime de război ruse
Statele Unite ale Americii s-au retras dintr-un grup internațional însărcinat cu strângerea de dovezi ale unor eventuale crime de război ruse în Ucraina, a anunțat joi directorul instituției la care este afiliat acest grup, informează AFP. Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune îm
Proiectul de lege privind retragerea Ungariei din CPI a fost înaintat parlamentului (ministrul de externe ungar)
Ministerul de Externe al Ungariei a pregătit și a înaintat parlamentului proiectul de lege privind retragerea țării din Curtea Penală Internațională, a afirmat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. 'Curtea Penală Internațională nu numai că s-a discreditat, dar a discreditat întregul sistem judiciar inte
Italia finanțează cu 20 de milioane de euro repatrierea de migranți din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia
Italia a decis să aloce 20 de milioane de euro pentru a-i repatria pe migranții din Africa Subsahariană prezenți în Algeria, Tunisia și Libia către țările lor de origine, în cooperare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), a anunțat diplomația italiană, informează joi AFP. Guvernul ultraconservator al Giorgiei Meloni
Polonia va aloca anul viitor circa 5% din PIB-ul său pentru cheltuielile militare (ministrul apărării)
Polonia va aloca anul viitor circa 5% din Produsul său Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare, comparativ cu 4,7% anul acesta, a anunțat joi ministrul polonez al apărării, informează AFP. Polonia, care este o susținătoare fermă a Ucrainei vecine atacată de Rusia și care are frontiere comune de asemenea cu Federația Rusă și Republica Be
Țările trebuie să permită importul mai multor produse din SUA ca tarifele să scadă (secretarul american al comerțului)
Administrația Trump discută cu toți partenerii comerciali importanți din întreaga lume despre modalități de a reduce noile tarife ale președintelui Donald Trump, a declarat joi secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, adăugând că partenerii comerciali ai SUA vor trebui să-și schimbe regulile pentru a permite mai multe importuri de produse americ