logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Președintele executiv al IICCMER cere coaliției adoptarea de urgență a unei inițiative care să interzică simbolurile comuniste

Image

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, a adresat o scrisoare publică reprezentanților partidelor politice care formează coaliția de guvernare solicitând adoptarea de urgență a unei inițiative legislative care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist și cultul persoanelor care l-au susținut.

'În contextul recentului eveniment unde IICCMER a prezentat rezultatele sondajului privind nostalgia pentru comunism și având în vedere dezbaterile și analizele precedente, considerăm imperativă demararea unor măsuri legislative ferme pentru a contracara această tendință periculoasă. Datele prezentate, precum și opiniile exprimate de specialiști evidențiază clar necesitatea adoptării urgente a unei legi care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist și cultul persoanelor care l-au susținut. Istoria nu se repetă identic, dar se poate reactiva și poate fi manipulată, mai ales într-un prezent vulnerabil. Într-o societate democratică, memoria nu este doar o datorie, ci un instrument esențial al consolidării valorilor democratice și al prevenirii reapariției extremismelor', a scris Șandru, miercuri, într-o postare pe pagina de Facebook a IICCMER.

Potrivit acestuia, 'în condițiile în care extremismul și rescrierea falsă a trecutului devin tot mai frecvente, lipsa unei astfel de legislații poate duce la reactivarea simbolurilor și ideologiilor totalitare, cu consecințe greu de controlat asupra stabilității sociale și a coeziunii naționale'.

'Pentru a preveni această situație, este obligatoriu ca Parlamentul să adopte legea fără întârziere, oferindu-ne un cadru clar pentru respingerea oficială a oricărei forme de glorificare a regimului comunist. Considerăm memoria drept o formă de justiție și atunci angajamentul nostru în apărarea acestei memorii devine, inevitabil, un act de responsabilitate morală. Într-o perioadă în care valorile fundamentale ale democrației sunt tot mai des puse la încercare de un val de extremism și de rescriere periculoasă a trecutului, adoptarea unei astfel de legi devine nu doar o necesitate, ci o prioritate urgentă', consideră președintele executiv al IICCMER.

El spune că vrea să fie tras un semnal de alarmă asupra faptului că amânarea acestei decizii poate avea consecințe grave pentru societatea românească, inclusiv riscul de a legitima, chiar și involuntar, idei totalitare și de a submina eforturile de consolidare a culturii democratice autentice.

'Este momentul să acționăm cu responsabilitate și curaj pentru a proteja valorile fundamentale ale națiunii noastre. În același timp, aceste valori ne cer să respectăm memoria tuturor victimelor regimurilor autoritariste din istoria României. (...) Ceea ce ne dorim este să oprim propagarea în spațiul public a simbolurilor legitimatoare pentru un regim care a produs suferință și a distorsionat înțelegerea adevărului, cu consecințe până astăzi. Prin urmare, solicităm respectuos tuturor reprezentanților partidelor politice care formează coaliția de guvernare să inițieze, cu responsabilitate și celeritate, diligențele necesare pentru ca Parlamentul să adopte fără întârziere această lege esențială pentru viitorul democrației noastre. Ne angajăm să punem la dispoziție expertiza specialiștilor IICCMER în acest demers', precizează prof. univ. dr. Florin-Daniel Șandru, președinte executiv al IICCMER.

Peste 48% dintre români sunt de părere că se trăia mai bine în perioada regimului comunist, reiese dintr-un sondaj INSCOP, realizat la comanda IICCMER.

Datele au fost culese în perioada 25 iunie - 3 iulie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1.505 persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 2,53% la un grad de încredere de 95%.

Conform studiului, 48,4% dintre români consideră că se trăia mai bine în timpul regimului comunist, în timp ce 34,7% apreciază că se trăia mai rău în acea perioadă.

55,8% dintre cei chestionați apreciază că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România, în timp ce 34,5% adoptă o opinie contrară.

Cei chestionați consideră că înainte de 1989: mâncarea era mai sănătoasă (85,1%), era mai puțină libertate (80,9%), oamenii se ajutau mai mult unii pe alții (80%), era mai multă siguranță publică (75,1%), se produceau mai multe decât în prezent (68,5%), statul avea mai multă grijă de cetățeni (66,4%), era mai puțină corupție (65,1%), instituțiile statului erau mai eficiente (58,7%), accesul la educație era mai ușor (49,9%), accesul la servicii de sănătate era mai ușor (48,6%), se trăia mai bine (48,4%), se promovau mai multe valori decât în prezent (48,2%).

77,2% dintre subiecții sondajului consideră că înainte de 1989 România era o țară mai bogată decât în prezent, iar 73,2% spun că era mai respectată pe plan extern. Totodată, 52,8% sunt de părere că în timpul regimului comunist poluarea generată de industrie era mai mică.

59,2% dintre cei chestionați spun că regimul comunist s-a făcut responsabil de abuzuri și crime, în timp ce 23,7% au o opinie contrară.

De asemenea, 66,2% spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun, în timp ce 24,1% consideră că a fost un lider rău. AGERPRES/(AS - redactor: Andreea Rotaru, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 871

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 27-07-2025 20:19

VIDEO Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidențial și vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoș Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deținut funcțiile de consilier prezidențial și pe cea de vicepremier în Guvernul Ilie Bolojan, a deținut un certificat ORNISS care îi permitea, între altele, accesul la informații cu diferite grade de confidențialitate. Întrebat într

Politic 27-07-2025 18:32

Dan Tanasă (AUR): Demisia lui Anastasiu - un gest de igienă morală; cine urmează?

Demisia lui Dragoș Anastasiu din funcția de vicepremier reprezintă un gest de 'igienă morală', consideră purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul Dan Tanasă. 'După zile întregi de tăcere, de sfidare a românilor, Dragoș Anastasiu a demisionat, așa cum AUR a cerut public printr

Politic 27-07-2025 17:59

Dominic Fritz: Demisia vicepremierului, un gest de asumare; întărește valorile care stau la baza reformelor Bolojan

Președintele USR, Dominic Fritz, afirmă că demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu a fost 'un gest de normalitate, demnitate și asumare' care 'întărește valorile care stau la baza reformelor Bolojan'. 'Demisia vicepremierului a fost necesară și inevitabilă. În același timp, este un gest de normalitate, demnitat

Politic 27-07-2025 17:44

VIDEO UPDATE/Vicepremierul Dragoş Anastasiu şi-a anunţat demisia din funcţie; există şpăgi de supravieţuire şi de îmbogăţire

Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat, duminică după-amiază, demisia din funcție, precizând că nu mai poate să accepte 'să fie denigrat și în acest fel să decredibilizeze imaginea Guvernului României'. 'În acest moment, în acest climat, mie îmi e foarte clar că nu mai pot să ajut, că indife

Politic 27-07-2025 17:03

VIDEO Conferință de presă susținută de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ora 17:00

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a susținut, duminică, la ora 17:00, o conferință de presă, la Palatul Victoria, a anunțat Biroul de Presă al Guvernului.

Politic 26-07-2025 20:13

MAE: Atenționare de călătorie pentru Republica Franceză - Risc crescut de incendii de vegetație și păduri în zona de sud

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză asupra faptului că autoritățile locale au emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o alertă de incendii de vegetație și de păduri în zona de sud a țării. Alerta pentru riscul de producere

Politic 26-07-2025 19:20

Președintele Dan și cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relația bilaterală

Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan și cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părți de a deschide unui nou capitol în relația bilaterală, printr-un dialog politic și o cooperare economică susținută și printr-o coordonare strânsă în plan european, inform

Politic 26-07-2025 18:08

Nicușor Dan - întrevedere cu Cancelarul Austriei: Cred că Strategia Dunării este o bună oportunitate pentru noi

Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit sâmbătă cu Cancelarul Federal al Republicii Austria, Christian Stocker, context în care i-a transmis acestuia că Strategia Dunării este o ocazie pentru ambele state. 'Vă mulțumesc pentru invitație, cred că după situ

Politic 26-07-2025 17:18

Tusvanyos/Viktor Orbán - discurs axat pe suveranitate, familie, creștinism, critici la adresa Bruxelles-ului și a Vestului

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a susținut, sâmbătă, la Băile Tușnad, tradiționalul său discurs, în care a prezentat toate temele abordate în ultimii ani la lucrările Universității de Vară 'Tusvanyos', respectiv suveranitate, familie, creștinism, precum și critici la adresa conducerii Uniunii Europene și a Vestului. Numeroși

Politic 26-07-2025 15:11

Anastasiu: Nu am depus un denunț în dosarul de corupție de la ANAF; am dat declarații cu privire la faptele care au avut loc

Vicepremierul Dragoș Anastasiu, afirmă că nu a semnat și nu a depus un denunț în dosarul de corupție ale unor funcționari din ANAF și solicită DNA o copie a 'presupusului denunț'. 'În scopul clarificării în spațiul public a calității mele de martor în dosarul privind faptele de corupție ale unor funcționari din ANAF, am trim

Politic 26-07-2025 14:10

Ministrul român al Mediului i-a prezentat Parcul Natural Văcărești omologului său german

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, i-a prezentat, sâmbătă, ministrului federal pentru Mediu, Protecția Climei și Siguranță Nucleară, Carsten Schneider, aflat într-o vizită în România, Parcul Natural Văcărești, un simbol al reconectării urbane cu natura, potrivit unei postări pe o rețea de socializare a ministerului de resort.

Politic 26-07-2025 11:57

Nicușor Dan, referitor la situația lui Dragoș Anastasiu: E o problemă mare

Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan, s-a referit, sâmbătă, la situația în care se află vicepremierul Dragoș Anastasiu punctând că aceasta este 'o problemă mare'. 'E o problemă mare, e o problemă mare. Atât', a comentat el. Șeful statului a s

Politic 26-07-2025 11:44

Tusvanyos/Viktor Orban: Bolojan, un politician serios, interesat în succesele româno-ungare

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avut sâmbătă, în deschiderea discursului pe care îl susține la Universitatea de Vară 'Tusvanyos', de la Băile Tușand, cuvinte de apreciere despre prim-ministrul României, Ilie Bolojan, cu care a avut, miercuri seara, o întâlnire informală. Viktor Orban l-a catalogat pe Ilie Bolojan

Politic 26-07-2025 11:39

Nicușor Dan - primit cu onoruri la Salzburger Festspiele

Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan a fost primit, cu onoruri sâmbătă dimineață, la festivitatea de deschidere a Salzburger Festspiele 2025. Ulterior, șeful statului va avea o întrevedere cu cancelarul federal al Republicii Austria, Christian Stocker, iar la finalul zilei va particip

Politic 26-07-2025 11:35

Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, solicită demiterea viceprim-ministrului Dragoș Anastasiu

Senatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Petrișor Peiu, solicită demiterea de urgență a viceprim-ministrului Dragoș Anastasiu, într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Ilie Bolojan. Petrișor Peiu consideră că un asemenea gest este 'moral', având în vedere acuzațiile care i s-au adus viceprim-ministrul