Prezidențiale2025/ Persoanele netransportabile, cele spitalizate sau deținuții - vot cu urna mobilă

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 4 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.
*** Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, la alegerile prezidențiale din 4 mai, poate depune cerere pentru a-și exercita dreptul constituțional de a alege prin intermediul urnei speciale.
Potrivit Biroului Electoral Central, cererea trebuie să fie însoțită fie de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului netransportabil, fie de copia oricărui act medical sau oficial din care rezultă situația care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secției de votare, respectiv boala ori starea de invaliditate, nefiind necesar ca documentele să cuprindă în mod expres sintagma 'persoană netransportabilă'.
Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale, însoțită de documentele necesare, se depune fizic la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției, în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00. Pentru a primi cererile, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor asigura permanența la sediul secției, în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00.
Documentele pot fi depuse prin intermediul oricărei persoane. Cererea trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.
Totodată, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale și documentele necesare pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, și la biroul electoral județean sau la biroul electoral al sectorului municipiului București, cel mai târziu la data de 2 mai, ora 17:00, fizic sau prin mijloace electronice. În această situație, cererea poate fi semnată electronic sau poate fi transmis exemplarul scanat sau fotografiat al cererii semnate olograf.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, el este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean, al sectorului municipiului București sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea, după caz.
*** Și alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul constituțional prin intermediul urnei speciale. În această situație, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 07:00 - 21:00. Nu este obligatorie ștampilarea adeverinței de către angajator.
*** Totodată, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale și alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, precum și aparținătorii acestora sau aparținătorii persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate.
Cererile în acest caz pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării, până la ora 12:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, prin intermediul oricărei persoane, fizic sau prin mijloace electronice.
Conducătorii unităților respective aduc la cunoștința alegătorilor din asemenea unitate, cu suficient timp înainte de preziua votării, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, îi asistă să întocmească cererile, să realizeze copii ale actelor necesare, precum și să depună documentele fizic sau prin email.
În cazul aparținătorilor, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale vor fi însoțite de o adeverință eliberată de conducătorii unităților din care să reiasă imposibilitatea deplasării aparținătorului la sediul secției de votare cauzată de necesitatea asistării unei persoane internate sau cazate într-o asemenea unitate.
*** De asemenea, persoanele deținute în baza unui mandat de reținere sau arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale.
Cererile se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere sau la o persoană desemnată în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, ora 09:00. Aceștia asigură depunerea cererilor cel mai târziu în preziua votării, ora 13:00, la biroul electoral județean sau al sectorului municipiului București, fizic sau prin mijloace electronice.
Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18:00 - 20:00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.
***
Echipa care se va deplasa cu urna specială va fi formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare.
Este interzisă deplasarea echipei la alte adrese decât cele prevăzute în extrasul de pe listele electorale întocmit de președintele biroului electoral al secției de votare.
Echipa nu poate primi noi cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale, nu poate modifica sau completa datele înscrise de președintele biroului electoral al secției de votare în extrasul de pe listele electorale.
Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale formulate pentru primul tur al alegerilor pentru președintele României din anul 2025 nu sunt luate în considerare cu ocazia celui de-al doilea tur de scrutin. Alegătorii aflați în această situație trebuie să depună noi cereri dacă optează pentru a vota la al doilea tur de scrutin prin intermediul urnei speciale. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvernul alocă 91 de milioane de lei pentru plata cotizației la Instrumentul European pentru Pace
Guvernul a aprobat, joi, alocarea a 93,1 milioane lei pentru plata cotizației României la Instrumentul European pentru Pace (European Peace Facility - EPF). Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru bugetul Ministerului Afacerilor Externe, a informat un comunicat al Executivului remis AGERPRES.
Cuantumul alocației de masă care poate fi decontat în cadrul programelor de tineret, majorat de Guvern
Guvernul a aprobat, joi, prin hotărâre, actualizarea cuantumului alocației de masă care poate fi decontat în cadrul programelor de tineret pentru asigurarea unor condiții mai bune în desfășurarea acestora și pentru adaptarea normelor de cheltuieli la realitățile economice actuale. Astfel, cuantumul alocației de masă pentru pa
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Agricultorii afectați de breșele făcute în diguri vor fi despăgubiți
Persoanele din județul Covasna ale căror culturi agricole au fost inundate, după ce autoritățile au decis realizarea unor breșe în digurile de apărare pentru protejarea comunităților locale, vor fi despăgubite, a declarat joi, în timpul unei conferințe de presă organizate la Tulcea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Guvernul a actualizat modul de distribuție a banilor din PNRR către instituțiile care se ocupă de reforme și investiții
Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, actualizarea modului în care sunt distribuiți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) către instituțiile care se ocupă de reforme și investiții, ca urmare a reorganizării mai multor ministere. Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba despre măsura prin care Minis
Daniel David: Dacă se întrunesc niște lucruri, rămân la Educație, altfel mă întorc la UBB
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, joi, la Cluj, că ar putea să rămână în continuare ministrul Educației, dar pentru asta trebuie să fie îndeplinite anumite condiții. 'M-a bucurat faptul că președintele m-a numit direct, în sensul că i-ar plăcea să fie o continuitate. Pe de altă parte, misiunea mea pentru c
Pauliuc: Este mare nevoie de creșterea responsabilizării participanților la traficul rutier; România, pe locul doi în UE la decese
România este pe locul doi în Uniunea Europeană la numărul de decese în urma accidentelor rutiere, context în care este 'mare nevoie' de aplicarea și respectarea Legii nr. 42/2025, care vizează creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, a transmis, joi, președintele Comisiei pentru apărare din
Ziua Eroilor/Nicușor Dan: Avem datoria să ducem mai departe o țară demnă, unită și respectată
Președintele Nicușor Dan a declarat, joi, de Ziua Eroilor, că avem datoria să ducem mai departe ceea ce au început eroii căzuți la datorie, respectiv o țară demnă, unită și respectată. 'Mă bucur că acesta este primul eveniment oficial la care parti
Ziua Eroilor/Bolojan: O națiune nu-și uită niciodată eroii; să păstrăm recunoștință și să ne înclinăm în fața sacrificiului lor
O națiune nu își uită niciodată eroii, a evidențiat, joi, cu prilejul Zilei Eroilor, președintele Senatului, Ilie Bolojan, care a adăugat că memoria celor care au plătit cu viața idealurile de libertate, credință și demnitate ale poporului român trebuie cinstit
Buzău/Constantin Toma: PSD este setat pe autodistrugere; Marcel Ciolacu nu mai are niciun viitor în politică
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, consideră că actuala conducere a Partidului Social Democrat (PSD) ar trebui să facă un pas în spate la următorul congres, la acest moment partidul fiind 'setat pe autodistrugere' iar fostul lider și premier Marcel Ciolacu nu mai are 'niciun viitor' în politica românească. J
Dan Șucu: Nu suntem de acord cu creșterea de taxe
Președintele Confederației Concordia, Dan Șucu, a declarat joi că mediul de afaceri nu este de acord cu creșterea de taxe. 'Așteptăm cu nerăbdare să vedem această comisie care se ocupă de diminuarea de cheltuieli, de micșorarea de cheltuieli, cum va funcționa și cum va fi pusă în aplicare. (...) Noi avem un punct de vedere foarte clar - taxele plătit
Tanczos Barna: Nu există niciun risc de neplată a salariilor și pensiilor și de nerealizare a investițiilor care sunt bugetate
Ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, joi, că nu există 'niciun risc' de neplată a salariilor și pensiilor și de nerealizare a investițiilor care sunt bugetate în prezent, dar, în același timp, trebuie agreat un pachet de măsuri care să ducă la deficitul bugetar estimat. 'În niciun caz, nu există ni
Hurezeanu precizează că România va plăti cotizația la Instrumentul European pentru Pace
Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, declară că România va plăti cotizația la Instrumentul European pentru Pace, care trebuia achitată până pe 13 mai. Precizările au fost făcute joi, după ce ministrul a fost întrebat de presă când va fi plătită cotizația de 18,6 milioane euro și ce penalități va suporta țara noastr
Tanczos Barna: Noua construcție politică va decide care este pachetul de măsuri privind reforma fiscală
Noua construcție politică va decide care este pachetul de măsuri privind reforma fiscală, obligația Ministerului Finanțelor fiind de a pune pe masa partidelor toate scenariile posibile, cu toate analizele de impact, și, în funcție de discuții, să se ia o decizie, a declarat, joi, ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna. 'Obligația noastră es
Rafila: O construcție e bună atunci când e făcută pe principii clare, inclusiv un program de guvernare agreat
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că un viitor Guvern ar trebui construit în baza unor principii 'clare', acceptate de la început. Întrebat dacă PSD ar trebui să intre la guvernare sau mai degrabă să rămână în opoziție, el a replicat că ar trebui agreat, în primul rând,
Nicușor Dan: Înainte de 30 iunie trebuie să pregătim un pachet privind măsurile pe deficit
Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanții mediului asociativ de afaceri. 'Sper să fie prima din mai multe întâlniri pe care să le avem și v-aș propune, pentru că știți că este un moment dificil pentru politica fiscală a României, ca să spun așa, să împărțim discuția în două: