Prezidențiale2025/ 11 pentru Cotroceni; patru independenți și șapte reprezentanți ai unor partide și alianțe - în cursa finală

Unsprezece candidați dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni își vor disputa cea mai înaltă funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai.
Candidaturile sunt, începând de joi, definitive, după ce au fost parcurse toate etapele și termenele prevăzute de calendarul alegerilor, astfel că cele 11 nume se vor regăsi pe buletinul de vot.
Alegătorii vor avea de ales, pe 4 mai, dintre următorii candidați:
* Nicușor Dan (independent)
* Crin Antonescu (Alianța România Înainte)
* Victor Ponta (independent)
* Elena Lasconi (USR)
* George Simion (AUR)
* Lavinia Șandru (PUSL)
* Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* John-Ion Banu-Muscel (independent)
* Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* Daniel Funeriu (independent)
* Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
O situație aparte a reprezentat-o cazul președintei Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, care a primit undă verde de la BEC și CCR să candideze, însă a decis miercuri seară să se retragă din competiție, în favoarea liderului AUR, George Simion, care rămâne candidatul suveraniștilor. Cei doi își depuseseră candidatura după ieșirea din cursă a lui Călin Georgescu. ''Pentru a dărui mișcării suveraniste, susținută de români, cele mai multe șanse, am ales să mă retrag din această cursă. Eu am făcut tot ce a depins de mine în această luptă și am încredere în decizia care a fost luată. (...) Noi, cei de la POT, am asigurat certitudinea de a avea o a doua candidatură care să treacă prin filtrul CCR și BEC. Dragi români, această misiune este despre noi toți și despre libertatea noastră'', a scris ea pe Facebook.
Totodată, în cazul a doi dintre candidații care se găsesc pe lista finală - Sebastian-Constantin Popescu, propus de Partidul Noua Românie, și al lui John-Ion Banu-Muscel (independent) - Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală în vederea stabilirii autenticității listelor de susținători care au însoțit candidaturile.
Cinci candidați - Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu - au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională.
***
Printre candidaturile respinse de BEC pentru scrutinul din luna mai se numără cea a lui Călin Georgescu și a președintei SOS România, Diana Șoșoacă.
Referitor la Călin Georgescu, Biroul Electoral Central a motivat, în hotărârea din 9 martie, că a ținut cont de aspectele fundamentale 'deja tranșate' de Curtea Constituțională în luarea deciziei de respingere a înregistrării candidaturii acestuia.
'Biroul Electoral Central nu poate da prevalență analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranșate deja de Curte. De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curții Constituționale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carențe să fie înregistrată și să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituțională să fie pusă în situația infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiții de înregistrare a acesteia', se afirma în decizia BEC.
Tot la o decizie a CCR a făcut trimitere BEC și în motivarea respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă, aceasta nereușind nici anul trecut să intre în cursa prezidențială. 'Atât timp cât instanța de contencios constituțional a statuat deja prin Hotărârea 2/2024, raportat la acest ciclu electoral, cu privire la atitudinile, conduitele, luările de poziție ale acestui candidat, constatând că sunt contrare principiilor și valorilor constituționale, Biroului Electoral Central îi revine obligația de a da eficiență aspectelor reținute de Curtea Constituțională', arăta BEC.
Deciziile BEC în cazul celor doi au fost contestate la CCR, însă Curtea nu le-a dat câștig de cauză.
Ieșirea din cursă a lui Călin Georgescu a determinat depunerea candidaturilor de către George Simion (AUR) și Anamaria Gavrilă (POT), susținători ai acestuia, candidaturi atacate și ele la CCR, însă cei doi au rămas în competiția electorală. Ulterior, Anamaria Gavrilă și-a anunțat retragerea din lupta pentru Cotroceni.
***
BEC a mai respins candidaturile depuse de alte 11 persoane, principala cauză fiind lipsa numărului minim de semnături de susținere.
Printre acestea s-a numărat și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care și-a depus candidatura ca independent, însă a recunoscut că nu are listă de semnături, deoarece ''în nicio țară membră a Uniunii Europene nu sunt solicitate atât de multe semnături de susținere precum în România''. 'De exemplu, în Bulgaria un candidat independent se poate înscrie cu doar 2.500 de semnături. În Austria este nevoie de 6.000 de semnături pentru a fi înscris în cursa prezidențială. În plus, întreaga dezbatere din ultimele zile privind modalitățile potențial oneroase de a strânge 200.000 de semnături de susținere dovedește că nu este o cerință democratică. De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că, inclusiv la alegerile prezidențiale de anul trecut, au fost mai mulți candidați care nu au obținut nici măcar o zecime de voturi din numărul de semnături depuse la înscriere. Atunci, care mai este rostul acestor semnături de susținere, ce dovedesc ele? În aceste condiții, consider că prevederea din legea electorală de a avea o listă de 200.000 de susținători, impusă acum două decenii, nu este în conformitate cu spiritul Constituției României', spunea Pricopie într-o postare pe Facebook.
Au mai fost respinse candidaturile depuse de: Petru Mîndru (independent), Maria Marcu (independent), Ion Popa (independent), Matei Vanea (independent), Paul Ispas (independent), Constantin Vieriu (independent), Oana Crețu (Partidul Social Democrat Unit), Gelu Drăgan (independent), Constantin Titian Filip (independent), Gicu-Romeo Tiță (independent).
În cazul lui Petru Mîndru și al Mariei Marcu, BEC a fost nevoit să le respingă de mai multe ori candidatura, aceștia depunând de trei, respectiv patru ori dosarul, dar fără respectarea condițiilor impuse de lege.
***
În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor - 22 martie - se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.
Pe 4 aprilie începe campania electorală și se încheie pe 3 mai, la ora 7,00. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Sondaj IRSOP: George Simion și Nicușor Dan - pe primele două locuri
Președintele AUR, George Simion, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se află pe primele două locuri în preferințele electoratului pentru alegerile prezidențiale din luna mai, cu o diferență de trei procente între ei, potrivit unui sondaj IRSOP realizat în perioada 4 - 14 aprilie. Conform cercetării sociologice, 31%
Prezidențiale2025/INTERVIU Elena Lasconi: Depun contestații la CCR, AEP și în instanță; nu mă lasă să îmi fac campanie, e infracțiune
Președintele USR, Elena Lasconi, candidat în alegerile prezidențiale din luna mai, a susținut, într-un interviu acordat AGERPRES, că va depune contestații la Curtea Constituțională, la Autoritatea Electorală Permanentă și în instanță pentru că este împiedicată să meargă în campanie, arătând că, prin decizia luată de 'o mâ
Ședință de guvern - Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, pe agendă
Guvernul va aproba în ședința de miercuri, prin ordonanță de urgență, Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României. Pentru ca economia românească să progreseze pe calea tranziției digitale (și ecologice), dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor este o direcție de investiții presantă și esențială, se afir
Ambasadorul Germaniei la București a primit Ordinul de onoare al Comunităților Evreiești din România
Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a fost distins marți cu Ordinul de onoare al Comunităților Evreiești din România drept recunoaștere a angajamentului său pentru promovarea vieții evreiești, combaterea antisemitismului și apărarea valorilor democratice și europene în țara noastră. 'Ordinul de onoare al Comunităț
Prezidențiale2025/ BEC: 175 de decizii de admitere a plângerilor despre materiale publicitare politice, în perioada 4 - 12 aprilie
Biroul Electoral Central (BEC) a informat marți că în perioada 4 - 12 aprilie au fost emise 175 de decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conținut ilegal, respectiv 104 decizii de respingere. Din cele 175 de decizii de admitere a plângerilor, 41 au vizat materiale publicitare politice c
Prezidențiale2025/ Antonescu: Nu am avut nicio relație cu Securitatea decât în calitate de urmărit; declarația să fie făcută publică
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat marți că nu a avut nicio relație cu fosta Securitate decât în calitate de urmărit și a cerut ca declarația sa de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să fie făcută publică. 'Nu am fost niciodată, sub nicio formă
Premierul - întrevedere cu delegația Congresului SUA: România este interesată de consolidarea relației bilaterale excelente cu SUA
România este interesată de consolidarea relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite
Prezidențiale2025/INTERVIU Crin Antonescu: Proiectul meu de țară - România pe deplin occidentalizată
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că proiectul său de țară este România pe deplin occidentalizată, subliniind că este nevoie de schimbări în ceea ce privește clasa politică. 'Nu avem o altă clasă politică să aducem din altă parte. Treb
Țuțuianu: Resursele financiare pentru funcționarea independentă a AMPIP timp de doi ani sunt asigurate
Resursele financiare pentru funcționarea independentă a Agenției pentru Monitorizarea Performanței Întreprinderilor Publice (AMPIP) sunt asigurate pentru o perioadă de doi ani, fondurile care s-au strâns în acest sens din tariful de monitorizare a întreprinderilor publice fiind de 82 de milioane de lei, a declarat secretarul adjunct al Secreta
Moșteanu (USR) a transmis delegației SUA că Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru România
Programul Visa Waiver rămâne 'o prioritate' pentru România, a precizat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, marți, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții delegației Congresului Statelor Unite, aflată într-o vizită oficială în România. 'Programul Visa Waiver rămâne o prioritate pentru U
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Neacșu: Ghidul OCDE-principalul standard pentru elaborarea unor reglementări eficiente pentru guvernanța întreprinderilor de stat
Reforma guvernanței corporative rămâne una dintre prioritățile Guvernului, iar Ghidul OCDE reprezintă principalul standard pentru elaborarea unor cadre instituționale și de reglementare eficiente pentru proprietatea și guvernanța întreprinderilor de stat, a declarat vicepremierul Marian Neacșu. Acesta a participat marți, la Palatul
Simion - întrevedere cu membri ai delegației SUA: M-am asigurat că știu totul despre lovitura dată democrației
Președintele AUR, George Simion, a avut marți o întrevedere cu Anna Paulina Luna, membră a Camerei Reprezentanților a SUA din partea statului Florida, reprezentantă a Partidului Republican, întâlnirea având loc în contextul vizitei oficiale în România a unei delegații americane. Potrivit unui comunicat
Prezidențiale2025/ BEC: Persoanele fizice care postează repetitiv în online materiale de propagandă electorală - actori politici
Biroul Electoral Central (BEC) susține că persoanele fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice și care postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent și repetitiv, materiale de propagandă electorală dobândesc calitatea de actori politici cu potențial de influențare a electoratului și a