BEC: Măsuri în cazul organizării referendumurilor locale la aceeași dată cu alegerile prezidențiale din acest an

Biroul Electoral Central a adoptat, marți, măsurile în cazul organizării și desfășurării referendumurilor locale la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din acest an, stabilind, între altele, că obiectul și data referendumului local vor fi stabilite prin hotărârile consiliilor locale, iar cheltuielile vor fi suportate de la bugetul local al localităților sau al județelor respective.
Potrivit hotărârii aprobate de BEC, obiectul și data referendumului local organizat la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, județean sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz.
În cel mult 24 de ore de la convocarea, prin hotărâre, a unui referendum local, consiliul local, județean sau CGMB adoptă calendarul acțiunilor din perioada electorală, precum și măsurile pentru asigurarea fondurilor necesare, de stabilire a bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a scrutinului.
Aceste hotărâri se comunică Guvernului României, Ministerului Dezvoltării, Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Institutului Național de Statistică, Regiei Autonome Monitorul Oficial și instituției prefectului competentă teritorial până cel mai târziu la data de 14 aprilie 2025, ora 24:00, în cazul referendumului local organizat la aceeași dată cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din acest an, respectiv până cel mai târziu la data de 28 aprilie 2025, ora 24:00, în cazul organizării referendumului local simultan cu al doilea tur.
De asemenea, cheltuielile pentru hârtia efectiv consumată pentru imprimarea și distribuirea buletinelor de vot și a tipizatelor proceselor verbale, cu transportul hârtiei, cu eventuale indemnizații suplimentare acordate, pentru dotarea logistică suplimentară a secțiilor de votare, precum și alte categorii de cheltuieli se suportă de la bugetul local al localităților sau al județelor în care sunt organizate referendumurile locale.
De asemenea, autoritățile locale vor întocmi angajamente legale cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea hârtiei necesare imprimării buletinelor de vot, respectiv cu Regia Autonomă Monitorul Oficial, în vederea asigurării imprimării buletinelor de vot.
Operațiunile necesare organizării referendumurilor locale sunt îndeplinite de birourile electorale constituite la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, iar procedura de votare se realizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale privind alegerile prezidențiale.
Alegătorii din localitățile unde sunt convocate respectivele referendumuri locale votează în aceleași secții de votare organizate la alegerile pentru Președintele României, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea 'Votat', pe buletine de vot separate.
Aceștia pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, prezența acestora la vot urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
Primarii asigură urne de vot distincte pentru fiecare buletin de vot aferent referendumului local, altele decât cele utilizate la alegerile pentru Președintele României și se va folosi o singură urnă specială pentru toate tipurile de alegeri și consultări.
La referendumul local își pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetățenie română care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială sau în județul în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reședinței, aceștia urmând să voteze numai la secția de votare unde sunt înscriși în listele electorale permanente.
Cei cu mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective.
Prevederile referitoare la Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și la Sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale din Legea nr. 208/2015 sunt aplicabile referendumurilor locale organizate la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.
Alegătorul care optează să își exercite dreptul de vot la referendumul local și îndeplinește condițiile legale pentru a vota, va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul referendumului, respectiv câte un exemplar din fiecare.
Rezultatele referendumurilor locale se validează de biroul electoral județean ierarhic superior secțiilor de votare din localitatea în care se organizează referendumul local, respectiv la Biroul Electoral Central, în cazul în care referendumul local este organizat la nivelul municipiului București.
La referendumurile locale organizate la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, alegătorii își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, cu aplicarea corespunzătoare a dispozițiilor Deciziei Biroului Electoral Central nr. 10D/04.03.2025 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.
Observatorii și reprezentanții mass-mediei acreditați la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 au dreptul să observe și operațiunile specifice referendumului local.
Totodată, operatorii de sondaje de opinie la ieșirea de la urne acreditați de Biroul Electoral Central au dreptul să efectueze sondaje de opinie și la referendumul local.
Campania pentru un referendum local organizat la aceeași dată cu primul tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 începe la data aducerii la cunoștință publică a datei referendumului și se încheie la data de 3 mai 2025, ora 07:00. În cazul organizării referendumului local odată cu al doilea tur al prezidențialelor, campania începe la data aducerii la cunoștință publică a datei referendumului, se suspendă în perioada cuprinsă între data de 3 mai 2025, ora 07:00, și data de 4 mai 2025, ora 21:00, și se încheie la data de 17 mai 2025, ora 07:00.
Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice fel pentru participarea la referendumul local, mai prevede hotărârea adoptată. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Nicușor Dan: Nu se pune problema creșterii cotelor de TVA de 5% și 9%
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu se pune problema creșterii cotelor reduse de TVA, de 5% și 9%. El a menționat, într-o declarație acordată presei, că scenariile privind o eventuală creștere a TVA sunt 'absolut teoretice', deoarece nu iau în calcul aspecte precum creșterea evaziunii fiscale și limitare
Nicușor Dan estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern se vor finaliza în două-patru săptămâni
Președintele ales, Nicușor Dan, estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern ar putea dura între două și patru săptămâni. Întrebat cât ar putea dura până ce noul Guvern va fi instalat la Palatul Victoria, el a răspuns: 'Două, trei, patru săptămâni'. Nicușor Dan a menționat că
Țâgârlaș (PNL): Securitatea nu mai este demult doar o problemă militară, ci se extinde în mediul digital
Securitatea nu mai este demult doar o problemă militară, ci una care se extinde în mediul digital, a declarat senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură, care participă la Forumul parlamentar internațional 'Intelligence and Security' de la Madrid. Evenimentul reunește parlamen
Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră
Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam
AEP: Peste 19 milioane de lei - subvenții virate partidelor în luna mai
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat, în luna mai, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, S.O.S. România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 19.001.474 lei. Potrivit site-ului AEP, Partidul Social Democrat a primit 6.304.530 de lei, Alianța pentru Unirea Românilor - 3.727.96
Nicușor Dan: Respect deciziile tratatelor la care suntem parte; vrem să continuăm relația bună cu Israelul
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că datoria sa este să respecte tratatele convenite de România, menționând, totodată, că țara noastră dorește să continue relația 'foarte bună' cu Statul Israel. Nicușor Dan a fost întrebat dacă îl consideră vinovat de crime de război pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Nicușor Dan: Statul român trebuie să rezolve obstacolele pe care le întâmpină investitorii
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, joi, că statul trebuie să soluționeze obstacolele pe care le întâmpină românii din diaspora care doresc să investească în țară. Statul trebuie să ia măsuri pentru a stimula 'economia adevărată', a transmis Nicușor Dan, la Gala RePatriot. 'Cred că la
MAE avertizează asupra unei campanii de manipulare și interferență informațională străină: Prezintă caracteristicile dezinformării rusești
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi că este ''încă în desfășurare'' o campanie susținută de manipulare și interferență informațională străină menită să influențeze opinia publică din România, care ''prezintă toate caracteristicile dezinformării rusești''. ''Ministerul român al Afacerilor
Prezidențiale2025/ BEC își încetează activitatea pe 24 mai
Biroul Electoral Central își încetează activitatea la data de 24 mai, ora 23:59. BEC a emis joi o decizie privind încetarea activității sale pentru alegerea președintelui României. Potrivit documentului, Biroul Electoral Central sistează de îndată asigurarea relației cu publicul. ''Comunicăril
Emil Hurezeanu: Atașamentul față de proiectul european este și credința noastră pentru viitorul României
Atașamentul față de proiectul european, ce reprezintă însuși nucleul viziunii politice a președintei Metsola, este și credința noastră pentru viitorul României, a declarat joi ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu, prezent la
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan îi mulțumește premierului Netanyahu pentru felicitări
Președintele ales, Nicușor Dan, îi mulțumește premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru felicitările transmise, asigurându-l de angajamentul său în vederea consolidării relațiilor dintre România și Israel. 'Apreciez sincer mesajul dumneavoastră și prețuiesc profund prietenia istorică dintre România și Israel. Vă asigur d
Roberta Metsola, la Timișoara: Românii au transmis un semnal pro european
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat joi, la Timișoara, că rezultatul alegerilor prezidențiale arată că românii au transmis 'un semnal pro european' și că abia așteaptă să lucreze cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Vreau să vă le mulțumesc domnului primar Dominic Fritz și juriului pentru această re
Parlament: Ședință solemnă - luni, la ora 12,00; Nicușor Dan va depune jurământul de președinte al României
Senatul și Camera Deputaților se reunesc, luni, de la ora 12,00, în ședința solemnă în care președintele ales, Nicușor Dan, va depune jurământul, a decis, joi, conducerea Parlamentului.
PSD spune că nu negociază portofolii în următoarea perioadă; în urma discuțiilor, va decide dacă intră sau nu la guvernare
PSD a precizat, joi, că în discuțiile pe care le va purta cu președintele României și cu celelalte forțe politice în următoarea perioadă nu va negocia nimic în privința portofoliilor sau a altor funcții dintr-un viitor guvern, iar dialogul se va rezuma strict la clarificarea pozițiilor politice ale fiecărui partid, astfel încât PSD să poat
UPDATE Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit Premiul Timișoara pentru Valori Europene
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit joi Premiul Timișoara pentru Valori Europene, cea mai înaltă distincție a municipiului, acordată personalităților care susțin valorile fundamentale europene. Roberta Metsola a fost apreciată pentru atitudinea sa fermă în momente de criză, sprijinul necondiționat pentru Ucraina și