logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Gorghiu: Dacă vrei să conduci, nu consumi droguri; în caz contrar, legiuitorul e obligat să intervină ferm și necondiționat

Imagine din galeria Agerpres

Deputata PNL Alina Gorghiu a subliniat, marți, în cadrul dezbaterii legislative ''Fără droguri la volan'', necesitatea înăspririi pedepselor în cazul persoanelor care se urcă la volan sub influența substanțelor psihoactive, pe fondul creșterii ''enorme'' a numărului de infracțiuni rutiere grave, în 2023 înregistrându-se 3.700 de astfel de fapte la nivel național, potrivit unui raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA).


''Această soluție pe care inițiatorii o propun astăzi respectă practica judiciară (...). Să nu fie o portiță acest proiect pentru legalizarea drogurilor și nici toleranță față de droguri (...). Dacă vrei să conduci, nu consumi droguri. Dacă te hotărăști să consumi droguri sau substanțe psihoactive, nu urci la volan. În considerarea acestui proiect de lege, participanții la trafic vor ști foarte limpede, înainte să acționeze în vreun fel, dacă legea penală incriminează sau nu fapta lor (...). Legiuitorul este obligat să folosească această intervenție și interdicție, fermă și necondiționată, datorită pericolului extrem pe care îl reprezintă conducerea vehiculului sub influența substanțelor psihoactive - numărul mare și în continuă creștere de accidente grave'', a transmis Gorghiu.

Declarația a fost făcută la dezbaterea organizată la Senat de inițiatorii propunerii legislative ''Fără droguri la volan'', care prevede modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării, în conformitate cu standardele din statele Uniunii Europene, a consumului de substanțe cu efecte psihoactive înaintea conducerii vehiculelor pe drumurile publice.

Potrivit deputatei liberale, raportul publicat de ANA evidențiază că a crescut ''enorm'', în ultimii ani, numărul de infracțiuni provocate de șoferii aflați sub influența drogurilor.

''A crescut, în ultimii ani, numărul de infracțiuni la regimul conducerii unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. În 2007 am avut două cazuri, în 2016 s-a ajuns la 100 de cazuri de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. În 2018 ajunsesem la 729 de cazuri, în 2021 am ajuns la 1.535, în 2022 la 3.242 de cazuri, iar în cursul anului 2023 au fost constatate 3.700 de infracțiuni la regimul producerii de infracțiuni sub influența consumului substanțelor psihoactive'', a precizat Gorghiu.

În opinia sa, posibilitatea ca incriminarea unor astfel de fapte să depindă de o expertiză ar reprezenta o ''încălcare flagrantă a principiului legalității''.

''O astfel de abordare ar reprezenta o încălcare flagrantă a principiului legalității (...). Sigur că există situații de excepție, din diferite motive, în anumite dosare. În aceste situații, există soluții legale la îndemâna magistraților și pot fi aplicate aceste soluții deja folosite în practică. În schimb, soluția cu care absolut sunt de acord și pe care trebuie să o avem în vedere - în sensul că deturnarea sensului legii nu reprezintă o soluție (...). Această propunere legislativă aduce acest element de noutate, prins în proiectul de lege, este să se renunțe la prezența substanțelor psihoactive în sânge. În schimb, proba de sânge este cea mai potrivită pentru a se putea stabili, așa cum spun toți specialiștii, poate conduce la stabilirea existenței sau nu a substanțelor psihoactive'', a punctat Gorghiu.

Deputata liberală a respins 'legendele urbane' potrivit cărora sunt oameni la pușcărie pentru că au luat nurofen.

''A fost o întreagă campanie de dezinformare și de manipulare, continuă și în momentul în care avem această dezbatere, și anume că la pușcărie sunt oameni care au consumat nurofen. Nu există nicio persoană în pușcărie care să fi consumat nurofen la volan. Avem date oficiale de la penitenciare, avem toată statistica. La ce servesc aceste legende urbane, pe care avem obligația toți oamenii responsabili să le demontăm? Pe cine servesc ele? Discuția nu este în niciun caz despre medicamente, este vorba despre siguranța participanților la trafic'', a conchis Gorghiu.

La dezbatere participă senatori și deputați, reprezentanți ai instituțiilor interesate, medici cu diverse specializări, psihologi, reprezentanți ai DIICOT, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, alți specialiști și experți.

Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ''legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțe psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creșterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanțe cu efecte psihoactive''.

În prezent, Codul penal pedepsește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. AGERPRES/(A, AS - redactor: Sorinel Peneș, editor: Florin Marin, editori online: Irina Giurgiu, Gabriela Badea)

Afisari: 818

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 18-05-2025 08:46

Prezidențiale2025/Ilie Bolojan: Decizia la vot va avea efecte asupra vieților copiilor și nepoților noștri

Decizia la vot va avea efecte asupra vieților copiilor și nepoților noștri, iar țara este 'în mâinile' celor care se vor exprima la scrutin, a declarat, duminică, președintele interimar Ilie Bolojan. El a votat pentru al doilea tur de scrutin al prezidențialelor la Școala Numărul 150 din Capitală. 'Am vot

Politic 18-05-2025 08:40

Prezidențiale2025/ George Simion, alături de Călin Georgescu la urne: Am votat împotriva nedreptăților făcute poporului român

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a votat duminică la o secție din Mogoșoaia, avându-l alături pe Călin Georgescu. După ce și-a exercitat dreptul constituțional, Călin Georgescu a declarat că 'ceea ce este astăzi este mai mult decât un vot, este o mărturisire' și că a votat pentru o Românie creștină, 

Politic 18-05-2025 08:29

Prezidențiale2025/AEP: Până duminică la ora 8:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 747.000 de alegători

Peste 747.000 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 8:00, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri (ora 7:00 locală) până duminică, la ora 8:00, au votat &icir

Politic 18-05-2025 08:28

Prezidențiale2025/ VIDEO Dajbog (MAI): 76 posibile incidente semnalate sâmbătă și pe parcursul nopții; 9 nu s-au confirmat

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost sesizate cu privire la 76 de posibile incidente petrecute sâmbătă și în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, mai mult de jumătate dintre acestea fiind despre continuarea propagandei electorale, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Politic 18-05-2025 08:20

Prezidențiale2025/Cătălin Predoiu: Am votat pentru o Președinție care să consolideze și să dezvolte rolul României în lume

Premierul interimar Cătălin Predoiu a declarat că a votat, duminică, pentru o Președinție care să consolideze rolul României în lume și să dezvolte parteneriatele euroatlantice. 'Am votat cu gândul la locuri de muncă, la investiții, la bunăstarea cetățenilor români. Am votat, de asemenea, pentru o Președinție care s

Politic 18-05-2025 08:19

Prezidențiale2025/ AEP: Până la ora 8:00 au votat 6,33% dintre alegători

Până la ora 8:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 1.138.429 de alegători, reprezentând 6,33% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 18-05-2025 07:24

LIVE UPDATE Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Aproape 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidați ajunși în cursa finală pentru Cotroceni. Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise

Politic 18-05-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Începe procesul de vot în România; secțiile din țară s-au deschis

Cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în țară s-au deschis duminică, la ora 7:00, aproape 18 milioane de alegători fiind așteptați la urne să își aleagă președintele dintre cei doi candidați ajunși în cursa finală. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale perm

Politic 18-05-2025 06:35

Prezidențiale2025/ Fapte contravenționale sau penale privind legislația electorală - ce sancțiuni se pot aplica

Alegătorii trebuie să știe că în cazul încălcării legislației electorale pot fi sancționați penal sau contravențional. Pentru corecta informare a publicului și pentru a evita riscul comiterii unor abateri de la normele legale din motive de necunoaștere a legii, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu precizări privind principalele

Politic 18-05-2025 06:30

Prezidențiale2025/ Aproximativ 43.000 de angajați ai MAI mențin siguranța publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor menține siguranța publică și vor asigura protecția secțiilor de vot în ziua alegerilor. Ministerul Afacerilor Interne a precizat că, duminică, aproximativ 43.000 de angajați vor asigura cercetarea sesizărilor privind posibile incidente electorale, precum și protecția s

Politic 18-05-2025 06:25

Prezidențiale2025/ 87 de jurnaliști străini și 159 de observatori internaționali, acreditați la scrutinul din România

Un număr de 299 de acreditări au fost eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă asociațiilor și fundațiilor, jurnaliștilor străini și observatorilor internaționali, pentru observarea alegerilor prezidențiale din România. Potrivit AEP, 87 de jurnaliști străini au fost acreditați pentru observarea alegerilor prezidențiale din țara noa

Politic 18-05-2025 06:20

Prezidențiale2025/ BEC prezintă duminică datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real

Biroul Electoral Central va prezenta, duminică, datele privind prezența cetățenilor români la urne la al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Politic 18-05-2025 06:15

Prezidențiale2025/ Trei institute vor efectua sondaje de opinie la ieșirea de la urne

Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică. Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Pub

Politic 18-05-2025 06:10

Prezidențiale2025/ Operațiunile de numărare a voturilor la închiderea secțiilor - înregistrate prin intermediul unei tablete

Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete, iar președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți

Politic 18-05-2025 06:05

Prezidențiale2025/ Votarea se poate prelungi acolo unde sunt alegători la rând; aceștia primesc bonuri de ordine

Votul la al doilea tur al alegerilor prezidențiale se poate prelungi atât la secțiile din țară, cât și în străinătate pentru cei aflați la rând la ora la care urnele ar trebui să se închidă. *** În străinătate, românii votează timp de trei zile. În cele trei zile, se