LIVE UPDATE Parlament - buget2025/ Bugetul de stat pe anul 2025, în dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului

Bugetul de stat pe anul 2025 a intrat miercuri în dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Marți dimineață, bugetul pe acest an a trecut prin comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuțiile în Comisiile pentru buget-finanțe, care s-au întins până noaptea târziu. Au fost întocmite rapoarte favorabile de către senatorii și deputații din Comisiile de buget. Proiectul de buget pe 2025 a fost aprobat pe 1 februarie de Guvern.
UPDATE ORA 22.16 Parlament - buget2025/ Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2025 a fost adoptat
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri seara, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Au votat 'pentru' 255 de senatori și deputați, iar 192 au votat 'împotrivă'.
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în forma elaborată de Guvern.
UPDATE ORA 22.14 Parlament - buget2025/ Proiectul legii bugetului de stat - adoptat
Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri seara, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
S-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă.
UPDATE ORA 21.56 Parlament - buget2025/ Senatorii și deputații au finalizat dezbaterile pe proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat
Plenul Parlamentului a finalizat, miercuri seara, dezbaterile asupra articolelor și anexelor proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, urmând să fie dat votul final.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Potrivit raportului Comisiilor de buget, proiectul de lege prevede și autorizează pentru anul bugetar 2025 veniturile pe capitole și subcapitole și cheltuielile pe destinații pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, sinteza bugetelor instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii, precum și reglementări specifice exercițiului bugetar al anului 2025.
UPDATE ORA 21.39 Parlament - buget2025/ Senatorii și deputații au finalizat dezbaterile pe proiectul legii bugetului de stat; urmează votul final
Plenul Parlamentului a finalizat, miercuri seara, dezbaterile asupra articolelor și anexelor proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2025, urmând să fie dat votul final.
Dezbaterile din plenul reunit au durat aproximativ șapte ore, iar discuțiile din comisii mai mult de 20 de ore, în cursul zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri.
UPDATE ORA 17.18 Parlament - buget2025/Ciolacu: Fără buget de stat trecut în acest moment, România ar avea foarte mult de suferit
Premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat speranţa ca proiectul bugetului de stat pe anul 2025 să fie adoptat joi de Parlament, menţionând că fără acesta România ar avea "foarte mult de suferit".
"Sper ca mâine să avem aprobarea bugetului, să ne încadrăm în timpul estimat de liderii de grup şi preşedinţii celor două Camere. Cred că suntem cu toţii de acord că, fără buget de stat trecut în acest moment, România ar avea foarte mult de suferit - vorbesc de salarii, de pensii, de fonduri europene. Am venit cu un buget, după ce am vorbit ieri cu mai mulţi investitori străini, am venit cu un buget care se va încadra în deficitul asumat de 7%. A existat o degradare a deficitului bugetar anul trecut, explicabilă prin investiţiile majore în nevoia de cofinanţare, mai ales pe rutier, unde ştim cu toţii că am ajuns la cofinanţări de 60%, ştim cu toţii necesitatea, atât pentru România, dar pentru întreaga zonă a autostrăzii Moldova", a afirmat Ciolacu, miercuri, la Parlament.
UPDATE ORA 17.15 Parlament - buget2025/Zamfir (PSD): Un guru îndeamnă să boicotăm hipermarketurile; soluţia este să cumpărăm româneşte
Liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir, a criticat miercuri propunerea lui Călin Georgescu privind boicotarea, pe data de 10 februarie, a supermarket-urilor.
"Avem un guru al spiralelor cosmice, al aurului atomic şi al apei vorbitoare. Un guru care îndeamnă să boicotăm hipermarketurile. Şi ce frumos sună. Marele guru ne-a dat un duşman al poporului - cu 'P' mare, bineînţeles - pe care să ne putem răzbuna. Soluţia nu e, cum ne spune marele guru, să cumpărăm biscuiţi din import de la buticul din colţ şi nu de la hipermarket. Soluţia este să cumpărăm româneşte. Soluţia este să cumpărăm biscuiţii româneşti, indiferent dacă se află pe rafturile hipermarket-ului sau ale buticului din colţ. Soluţia este să cumpărăm româneşte, cum îndeamnă PSD de multă vreme. (...) Să cumpărăm de la români ca să asigurăm creşterea economiei şi locuri de muncă în România. Să cumpărăm produse româneşti, ca să creştem producţia românească", a spus el, în plenul reunit al celor două Camere, cu ocazia dezbaterilor privind proiectul de buget pe anul 2025.
UPDATE ORA 16.54 Parlament - buget2025/ Horga (PNL), către opoziţie: Retorica fără acoperire în fapte nu se traduce în măsuri concrete
Senatoarea PNL Maria Horga le-a transmis reprezentanţilor opoziţiei, miercuri, la dezbaterile privind bugetul de stat pe acest an, că "retorica fără acoperire în fapte nu se traduce în măsuri concrete pentru oameni".
"Retorica fără acoperire în fapte concrete ale colegilor din opoziţie mai ales poate ţine atenţia publică o dată sau de două ori, dar nu se traduce în măsuri concrete pentru oameni. Să nu uităm că PNL nu a avut niciodată singur majoritate parlamentară, niciodată. Şi cu toate acestea, cei care veniţi astăzi ţineţi discursuri frumoase despre cota unică, despre necesitatea menţinerii cotei unice, despre pilonul II de pensii, despre cota de TVA, o faceţi pentru că PNL le-a introdus şi a făcut-o fără majoritate parlamentară atunci când le-a introdus în România începând cu acum 20 de ani. Deci, nu mai vorbiţi despre ceea ce fac alţii, încercaţi să faceţi şi voi, că sunteţi în Parlament de nouă ani, alţii de peste cinci ani, aveţi grupuri parlamentare şi niciun proiect concret", a spus Horga în plenul Parlamentului.
UPDATE ORA 16.30 Parlament - buget2025/ Gavrilă (POT): Aţi dezvoltat ţara până au plecat românii şi ne-aţi îngropat în datorii
Liderul deputaţilor POT, Anamaria Gavrilă, a contrazis, miercuri, declaraţiile premierului Marcel Ciolacu privind dezvoltarea României, invocând faptul că românii pleacă peste hotare, iar ţara a fost "îngropată în datorii".
De asemenea, ea l-a criticat pe Marcel Ciolacu pentru faptul că nu a fost prezent în sală în timp ce reprezentanţii grupurilor politice au luat cuvântul, în cadrul dezbaterilor privind proiectul de buget.
UPDATE ORA 16.15 Parlament - buget2025/ Năsui: Bugetul ascunde minciuna că statul ar strânge cureaua
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, miercuri, că bugetul pe anul 2025 "ascunde minciuna că statul ar strânge cureaua" şi a acuzat coaliţia de guvernare că îl trece "pe repede înainte" în Parlament.
"Vedem din nou că aţi fost campioni la politică, dar repetenţi la economie. Fix aceeaşi poveste se repetă în fiecare an, nici măcar nu schimbaţi ceva la ea, aceleaşi minciuni de fiecare dată, care se demonstrează a fi minciuni în cursul anului, aceleaşi venituri umflate doar să justifice cheltuieli mai mari pentru că partea de venituri nu vă interesează, de fapt, decât ca să justificaţi aceste cheltuieli pe care le faceţi an de an şi pe ziceţi că vreţi că le scădeţi. Acest buget ascunde aceeaşi minciună a lui Marcel Ciolacu, demascată an de an, minciuna că statul ar strânge cureaua şi că nu aţi vrea să creşteţi taxe şi impozite", a susţinut Năsui, în plenul reunit al Parlamentului care dezbate proiectul legii bugetului de stat.
UPDATE ORA 16.09 Parlament - buget2025/ Cerva (S.O.S.): Datoria publică a României în 2025 ar putea ajunge la 1.150 de miliarde de lei
Datoria publică a României în 2025 ar putea ajunge la 1.150 de miliarde de lei, a declarat, miercuri, senatoarea S.O.S., Cosmina Cerva, în cadrul dezbaterii privind bugetul pe 2025.
"Am făcut o paralelă între programul de guvernare citit în decembrie şi ceea ce ne-a introdus acest Guvern în februarie, în proiectul de buget. Dacă în decembrie ne promitea domnul Ciolacu, la capitolul reforme fiscal-bugetare reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi de dezvoltare şi multe altele, pe pagini multe, astăzi vine şi ne prezintă un proiect de buget care stă în felul următor - în anul 2024, în proiectul de buget s-a prevăzut un deficit de 96 de miliarde de lei. Cu toate acestea, deficitul bugetar a fost mult mai mare. La cele 96 de miliarde de lei estimate iniţial s-au adăugat încă 21,5 miliarde venituri nerealizate şi 31,1 miliarde chetuieli bugetare efectuate suplimentar faţă de cele estimate în proiectul de buget, ajungându- se astfel la un deficit bugetar de 148,6 miliarde de lei", a explicat aceasta.
UPDATE ORA 15.56 Parlament-buget2025/Ciolacu: Banca Mondială are o părere mai bună despre potenţialul ţării decât mulţi români
Premierul Marcel Ciolacu a susţinut, miercuri, în plenul Parlamentului, că reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai unor mari fonduri americane de investiţii cu care s-a întâlnit în aceste zile au o părere "mai bună" despre potenţialul ţării noastre decât o au mulţi dintre români.
El a menţionat că, în ultimii 10 - 15 ani, România a câştigat o poziţie economică "mult mai bună" decât în toată istoria modernă a ţării.
UPDATE ORA 15.47 Parlament - buget2025/Ciolacu: Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca şi noi, făcând deficite bugetare semnificative
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului care dezbate proiectul bugetului de stat, că nu există ţară europeană modernă care să nu se fi dezvoltat făcând deficite bugetare "semnificative".
"Am auzit un cunoscut om de afaceri care spunea că bugetul ţării ar trebui să fie sinonim cu cel al unei firme, să nu ai costuri mai mari decât veniturile. Adică, dacă ai deficit bugetar, este ceva rău. Este o abordare extrem de simplistă, care nu ţine cont de realităţile ţării şi, mai ales, de contextul economic de dezvoltare în care se află România. Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca şi noi, făcând deficite bugetare semnificative. Vă dau câteva exemple: Spania, Italia, Franţa, Portugalia, Belgia sau Grecia şi alte ţări moderne ale continentului au cheltuit masiv şi nu doar din bani europeni. Dacă ne uităm la gradul lor de îndatorare publică şi îl comparăm cu al României, suntem la jumătate din ponderea lor", a afirmat Ciolacu.
UPDATE ORA 15.44 Parlament - buget2025/ George Simion: Aţi dus ţara noastră spre ruină
Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, miercuri, în cadrul dezbaterii plenului reunit al Parlamentului pe tema bugetului de stat pe anul 2025 că actualul Guvern a dus ţara "spre ruină".
Totodată, a acuzat "artificii" din partea coaliţiei de guvernare la votarea bugetului.
UPDATE ORA 15.17 Ciolacu: Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010; bugetul prevede cea mai mare alocare de fonduri UE
Premierul Marcel Ciolacu a infirmat, miercuri, declaraţiile din spaţiul public conform cărora bugetul pentru 2025 ar fi unul "de austeritate", invocând faptul că acesta include cea mai mare alocare de resurse din finanţări europene după aderarea la UE, precum şi 27 de miliarde de lei pentru dezvoltarea locală şi mai mulţi bani pentru investiţii.
"Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget - în mod paradoxal, aflate în totală antiteză unul faţă de celălalt. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalţi spun că, dimpotrivă, este un buget optimist şi că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în anul 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, s-a mărit TVA şi s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creştere medie de 40%; nici la salarii, unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creştem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populaţiei, în special al celor cu venituri mici. Şi nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene şi bani din PNRR", a spus premierul în plenul reunit al Parlamentului, cu ocazia dezbaterilor privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul în curs.
Ora 14.52 Parlament - buget2025/ A început plenul reunit în care se dezbate bugetul de stat pe acest an
Dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul 2025 au început, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
La ședință participă premierul Marcel Ciolacu și membri ai Guvernului.
Parlamentarii USR afișează pancarte prin care cer demisia prim-ministrului.
Anterior, Birourile permanente reunite au stabilit timpii de dezbatere în plen a proiectelor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Marți dimineață, bugetul a fost dezbătut în comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuțiile în Comisiile pentru buget-finanțe, care s-au încheiat noaptea târziu, fiind întocmite rapoarte favorabile. AGERPRES
* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Prezidențiale2025 - dezbatereTV/Nicușor Dan: Mă voi lupta pentru condiția socială a profesorilor, inclusiv pentru salariile acestora
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale se va lupta pentru condiția socială a cadrelor didactice, inclusiv pentru salariile acestei categorii profesionale. 'Este un domeniu la care țin. Locul meu de muncă, înainte de a fi politician, a fost cercet
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Voi reduce drastic numărul de instituții de control, vom reduce birocrația
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, le-a transmis joi seara un mesaj antreprenorilor, promițând reducerea 'drastică a numărului de instituții de control, reducerea birocrației, reducerea impozitării muncii'.
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Vreau să fac un Guvern împreună cu partidele pro-occidentale, inclusiv PSD
Nicușor Dan, candidat independent la Președinție, a declarat, joi, că, în cazul în care va deveni șef al statului, intenționează să formeze un Guvern cu partidele pro-occidentale, inclusiv Partidul Social Democrat. 'Am spus că nu avem nevoie de alegeri anticipate, am spus că nu avem nevoie de un Guvern minoritar, pe scurt - că
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Vizez un guvern de uniune națională care să liniștească lucrurile
Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, spune că vizează, dacă va câștiga turul al doilea de scrutin, un guvern de largă majoritate națională, care să asigure ieșirea României din crizele suprapuse în care se află. 'Conform prevederilor constituționale, în momentul în care nu există o majoritate parlam
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Sunt necesari specialiști în resurse umane pentru a redefini politica de cadre
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat joi că sunt necesari specialiști în resurse umane și firme de consultanță, pentru a redefini politica de cadre a statului român. Prezent la dezbaterea electorală organizată de Euronews România, edilul general a declarat că
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion despre sistemul medical românesc: Să lăsăm specialiștii să conducă instituțiile medicale
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, afirmă că problemele din sistemul medical românesc, cum este și rata scăzută a vaccinării contra rujeolei, ține de autoritățile locale, de cadrele medicale și de cei care se află în fruntea instituțiilor de profil, care ar trebui să fie specialiști, meritocrația să fie pe primul plan, iar pacienții
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Să donezi într-o campanie din buzunarul tău pentru un candidat e democrație
Să donezi într-o campanie electorală din buzunarul tău pentru un candidat - asta este democrație, a afirmat, joi, Nicușor Dan, candidat independent la Președinție. El a fost întrebat, la dezbaterea electorală de la Euronews România, de către contracandidatul său George Simion (AUR), cine a donat 600.000 de lei pentru campania
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Trebuie să aducem înapoi școlile profesionale; meseria este brățară de aur
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a pledat, joi, pentru reînființarea școlilor profesionale și reconversia profesională, pentru a nu 'rămâne acoperiți' pe piața forței de muncă 'de cetățeni din India, Pakistan, Bangladesh'. 'În România ultimilor 20 de ani au fost distruse lice
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: E necesară o educație corespunzătoare, pentru a preveni numărul mare de mame minore
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, susține implementarea unei educații 'corespunzătoare' pentru a preveni 'numărul uriaș' de mame minore din România. El a fost întrebat în dezbaterea electorală organizată de Euronews România dacă susține dreptul l
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Avem 6 milioane de români peste hotare; fondurile UE să meargă la rezolvarea acestei probleme
Sunt 6 milioane de români care lucrează peste hotare, iar fondurile UE nu trebuie să meargă către Ucraina, ci către cetățenii români și copiii acestora și către rezolvarea acestei probleme de pe piața forței de muncă, a afirmat, joi, candidatul AUR la prezidențiale, George Simion. El a fost întrebat, în dezbaterea de la
Nicolae Giugea - numit președinte al Casei Naționale de Pensii
Nicolae Giugea a fost numit în funcția de președinte al Casei Naționale de Pensii, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. Acesta a fost deputat PNL de Dolj. ''Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Nicolae Giugea se numește în funcția de pre
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Cred că Trump nu apreciază lideri ce au dat fuga la Washington să ia o șapcă
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, joi seara, că președintele Statelor Unite 'nu apreciază lideri ai țărilor europene care au dat fuguța - fuguța la Washington să ia o șapcă'. El a precizat, în dezbaterea electorală televizată organizată de Euronews România, că susține Parteneriatul
VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Multe din pozițiile lui Viktor Orban vor fi politică de stat și în România
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a afirmat, joi, că toți etnicii maghiari 'trebuie să înțeleagă că sunt cetățeni buni ai României' și a subliniat că apreciază 'multe din pozițiile' premierului ungar Viktor Orban, adăugând și că 'vor fi politică de stat și în România'. Simion a răspu
Președintele interimar Ilie Bolojan: Fie ca Papa Leon al XIV-lea să îi călăuzească pe credincioși cu înțelepciune și inspirație
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, i-a transmis joi seara 'cele mai calde felicitări' Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea pentru alegerea ca Suveran Pontif. 'Cele mai calde felicitări Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea pentru alegerea pe Scaunul Sfântului Petru. Fie ca el să aibă un lung pontificat ș