VIDEO Constantin: Măsuri noi pentru publicitatea politică la prezidențialele din 4 mai; amenzi până la 50.000 lei

Guvernul a stabilit, joi, în pachetul actelor normative privind alegerile prezidențiale din 4 mai, măsuri noi privind derularea campaniei electorale și realizarea publicității politice, fiind prevăzute și amenzi în cazul nerespectării lor de la 15.000 lei la 50.000 lei, a anunțat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Autoritatea Electorală Permanentă urmează să publice un ghid al finanțării campaniei electorale pentru aceste alegeri.
'Mai există o prevedere nouă față de alegerile prezidențiale din 2024 și anume măsuri privind derularea campaniei electorale și realizarea publicității politice în condiții de transparență. Concret, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru președintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea împreună cu fiecare material publicitar politic a următoarelor informații: o indicație că este vorba despre un material publicitar politic, identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de email și, dacă este publică, o adresă poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică adresa la care acesta își are sediul', a precizat Constantin, după ședința de Guvern.
El a adăugat că pe aceste materiale publicitare politice mai trebuie menționat, după caz, că 'au făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public țintă sau de distribuire a materialelor publicitare'.
'E vorba de acei algoritmi calibrați în funcție de interesul unui diseminator de mesaje - se întâmplă în marketing în scop comercial de ani buni de zile - să fie țintită și o anumită categorie socio-profesională din cadrul corpului de cetățeni cu drept de vot. Ei bine, dacă există o astfel de prelucrare, acest lucru trebuie precizat odată cu difuzarea materialului respectiv. De asemenea, este obligatorie o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sumele permise de Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată cu modificările și completările ulterioare', a completat Mihai Constantin.
Potrivit acestuia, 'după caz, mai trebuie făcută o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovări electorale plătite'.
'Aceste dispoziții se aplică și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editarea unor materiale publicate politic pe platforme online, pe platforme online foarte mari, pe motoare de căutare online sau alte rețele de socializare. (...) Detalierea modului de promovare, distribuire, postare sau editare a materialelor publicitare politice se vor stabili prin hotărârile subsecvente emise de Autoritatea Electorală Permanentă și se vor regăsi centralizate într-un ghid al finanțării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale ale României din anul 2025, care va fi publicat în timp util', a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Încălcarea acestor dispoziții constituie contravenție dacă fapta nu a fost săvârșită astfel încât să fie considerată potrivit legii infracțiune. Contravenția se sancționează cu o amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei, a menționat el.
'Există în derulare și va fi reglat mai intens în această perioadă electorală și un mecanism de monitorizare a materialelor care vor fi publicate pe rețelele sociale. Aceste sesizări, care pot veni și din afara sistemului de monitorizare, aceste petiții, aceste reclamații trebuie depuse la Biroul Electoral Central și ele trebuie sesizate și puse pe circuit imediat pentru a fi verificate prin instrumente specifice de securitate cibernetică, dacă este cazul', a transmis Constantin.
Guvernul a precizat, într-un comunicat, că 'la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat'.
'Birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate vor redirecționa de îndată Biroului Electoral Central, prin intermediul poștei electronice, plângerile adresate acestora cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900). Deciziile Biroului Electoral Central prin care sunt admise plângerile și deciziile birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București și ale biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate prin care sunt admise plângerile privind campania electorală online reprezintă ordine de a acționa împotriva conținutului ilegal în sensul Regulamentului privind serviciile digitale', a mai arătat sursa citată.
Deciziile BEC se vor comunica de îndată Autorității Electorale Permanente în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900), sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de cinci ore de la notificarea AEP, nu elimină materialul publicitar în cauză.
Deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel București, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a BEC, mai precizează Executivul.
Guvernul a aprobat, joi, ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 4 mai, urmând ca perioada electorală să înceapă în 18 februarie. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Georgiana Teodorescu (AUR): Decizia CCR privind secretizarea declarațiilor de avere, scandaloasă; liber la banul public
Europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu afirmă că decizia Curții Constituționale privind secretizarea declarațiilor de avere este 'scandaloasă, subminează ani întregi de eforturi pentru transparență și integritate în viața publică' și se poate traduce în 'liber la banul public, fără urmă de control'. 'A
Nicușor Dan: Decizia CCR, în contradicție cu un principiu esențial al democrației - transparența în exercitarea funcțiilor publice.
Președintele Nicușor Dan afirmă că decizia Curții Constituționale referitoare la declarațiile de avere este 'în contradicție cu un principiu esențial al democrației - transparența în exercitarea funcțiilor publice'. 'Accesul cetățenilor la informații privind declarațiile de avere ale demnitarilor este o garanție a integ
Birchall: Decizia CCR de a elimina caracterul public al declarațiilor de avere și interese - un regres grav și periculos
Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a declarat, joi, că decizia Curții Constituționale de a elimina caracterul public al declarațiilor de avere și de interese este 'un regres grav și periculos', menționând că Ministerul Justiției are obligația să vină de urgență cu o propunere legislativă care să corecteze această situație printr-o reglementare cl
SRI răspunde Parlamentului: Directorul serviciului de informații externe al Franței nu a vizitat România în 2025
Informațiile potrivit cărora Nicolas Lerner, directorul serviciului de informații externe al Franței (DGSE), ar fi efectuat o vizită în România în acest an sunt 'false' și reprezintă 'o formă de dezinformare', precizează Serviciul Român de Informații (SRI) într-un răspuns adresat deputatului Eugen Bejinariu, președintele
Dominic Fritz propune modificarea legislației și utilizarea tehnologiei pentru verificarea automatizată a averii demnitarilor
Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, propune o revizuire 'rapidă' a legislației, după ce Curtea Constituțională a decis că demnitarii și funcționarii publici nu mai sunt obligați să facă publice declarațiile de avere. El susține o reformă a Agenției Naționale de Integritate (ANI) și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală
USR lucrează la un pachet de măsuri pentru reducerea risipei bugetare: sporul de antenă totalizează 6 miliarde de lei
USR lucrează la un pachet de măsuri pentru reducerea risipei bugetare, reforma aparatului de stat și 'tăierea' birocrației. Echipa de lucru, condusă de președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a fost alcătuită în contextul consultărilor informale convocate de președintele Nicușor Dan, reiese dintr-un comunicat transmis de Un
Cseke Attila: Alocăm peste 11 milioane de lei pentru consolidarea seismică și construirea a trei unități de învățământ
Ministerul Dezvoltării alocă 11.326.373 de lei pentru consolidarea seismică și construirea a trei unități de învățământ, a anunțat, joi, ministrul Cseke Attila. Astfel, Ministerul Dezvoltării alocă peste 3 milioane de lei pentru construirea unei grădinițe în comuna Coțofenii din Dos, județul Dolj, iar peste 1,6 milioane de le
Grindeanu, despre intrarea la guvernare: Nu am spus 'nu', nu am spus nici 'da'; vrem să consultăm baza partidului, poate unora nu le place
Intrarea Partidului Social Democrat la guvernare este decizia noastră, iar atunci când o vom lua vreau să avem toate datele, a transmis, joi, președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Am văzut - și nu o dată - dorința de a avea PSD-ul în interiorul coaliției de guvernare. N-am spus '
Sorin Grindeanu: Un program de guvernare nu se face niciodată la Cotroceni; demersul președintelui - spre informare
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, că un program de guvernare nu se face la Palatul Cotroceni, iar consultările din zilele acestea propuse de Nicușor Dan sunt demersuri din dorința de informare a președintelui și din dorința acestuia de a fi parte la găsirea soluțiilor pentru redresarea țării. Grindeanu a spus la
Nicușor Dan: Sunt informat despre evoluția inundațiilor; am cerut autorităților să intervină rapid
Președintele Nicușor Dan a transmis, joi, că este informat în timp real cu privire la inundații și că a solicitat autorităților să intervină rapid, să mobilizeze toate resursele necesare și să ia măsuri urgente pentru salvarea vieților oamenilor și protejarea bunurilor. 'Gândurile mele se îndreaptă către familiile lovite
Guvernul alocă 91 de milioane de lei pentru plata cotizației la Instrumentul European pentru Pace
Guvernul a aprobat, joi, alocarea a 93,1 milioane lei pentru plata cotizației României la Instrumentul European pentru Pace (European Peace Facility - EPF). Suma se alocă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru bugetul Ministerului Afacerilor Externe, a informat un comunicat al Executivului remis AGERPRES.
Cuantumul alocației de masă care poate fi decontat în cadrul programelor de tineret, majorat de Guvern
Guvernul a aprobat, joi, prin hotărâre, actualizarea cuantumului alocației de masă care poate fi decontat în cadrul programelor de tineret pentru asigurarea unor condiții mai bune în desfășurarea acestora și pentru adaptarea normelor de cheltuieli la realitățile economice actuale. Astfel, cuantumul alocației de masă pentru pa
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Agricultorii afectați de breșele făcute în diguri vor fi despăgubiți
Persoanele din județul Covasna ale căror culturi agricole au fost inundate, după ce autoritățile au decis realizarea unor breșe în digurile de apărare pentru protejarea comunităților locale, vor fi despăgubite, a declarat joi, în timpul unei conferințe de presă organizate la Tulcea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Guvernul a actualizat modul de distribuție a banilor din PNRR către instituțiile care se ocupă de reforme și investiții
Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, actualizarea modului în care sunt distribuiți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) către instituțiile care se ocupă de reforme și investiții, ca urmare a reorganizării mai multor ministere. Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba despre măsura prin care Minis
Daniel David: Dacă se întrunesc niște lucruri, rămân la Educație, altfel mă întorc la UBB
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, joi, la Cluj, că ar putea să rămână în continuare ministrul Educației, dar pentru asta trebuie să fie îndeplinite anumite condiții. 'M-a bucurat faptul că președintele m-a numit direct, în sensul că i-ar plăcea să fie o continuitate. Pe de altă parte, misiunea mea pentru c