logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Biro Rozalia: România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Biro Rozalia, a afirmat că România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, în urma unei întrevederi avute recent cu viceprim-ministrul pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei, Olha Stefanişina.

"România a sprijinit constant aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, care trebuie să se bazeze pe un proces de reforme cuprinzător, în conformitate cu Acordul de asociere al Ucrainei la UE şi angajamentele asumate în relaţia cu NATO. România a fost, de altfel, primul stat care a ratificat Acordul de asociere", a declarat, într-un comunicat remis AGERPRES, Biro Rozalia.

Totodată, Biro Rozalia a apreciat "comportamentul echilibrat al Ucrainei care contribuie la de-escaladarea tensiunilor în Marea Neagră" şi a adăugat că "aşteptarea noastră de la Summit-ul din 14 iunie este întărirea Alianţei cu statele din Parteneriatul estic".

Ea a promis, în cadrul întrevederii din 2 iunie de la Parlament, că va prezenta preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, documentul transmis de autorităţile ucrainene, pentru a fi examinat în vederea prezentării în cadrul Summit-ului NATO din 14 iunie.

"Partea ucraineană a precizat că au existat mai multe runde de convorbiri privind eforturile de descurajare a acţiunilor Rusiei, considerând foarte importantă apropierea de structurile euro-atlantice. În acest context, autorităţile de la Kiev au transmis Ministerului Afacerilor Externe al României, prin intermediul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, un document care cuprinde patru puncte privind poziţia clară în consens cu cea a NATO în acest context, transmiţând, totodată, rugămintea părţii române de a examina posibilitatea de a susţine aceste semnale pentru includerea lor în Declaraţia de solidaritate şi comunicatul final al Summit-ului Alianţei, care va avea loc la 14 iunie, la Bruxelles. Vicepremierul Ucrainei, d-na Olha Stefanişina, şi-a exprimat speranţa că ţara sa va primi un răspuns pozitiv la Summit-ul NATO", se arată în comunicatul semnat de deputata Biro.

Aceasta a reiterat sprijinul ferm pentru "suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional", referitor la poziţia Ucrainei exprimată în documentul transmis părţii române şi şi-a exprimat "îngrijorarea că Rusia păstrează în mod nejustificat trupe şi echipament la graniţa cu Ucraina".

Referitor la acelaşi document, Biro Rozalia a afirmat că "România nu recunoaşte anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia şi, în acelaşi timp, sprijină şi aplică în mod cuprinzător şi strict politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea".

Întrevederea cu delegaţia ucraineană a avut loc marţi, 2 iunie, la Palatul Parlamentului, unde alături de vicepremierul Olha Stefanişina s-au aflat însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ucrainei în România, Păun Rohovei, împreună cu Oleksander Zlatin şi Petro Stoian, care deţin funcţia de secretar II la Ambasada Ucrainei în România.

Din partea română au mai participat la discuţii vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Bogdan Ionel Rodeanu şi reprezentantul Uniunii Ucrainenilor din România în Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi.

Deputata Biro Rozalia a salutat reluarea, după mai mulţi ani, a dialogului interparlamentar între România şi Ucraina, "important în colaborarea pe multiple planuri şi îndeplinirea obiectivelor propuse".

"Sperăm să realizăm contacte cu colegii din Rada Supremă a Ucrainei în viitorul apropiat, atât pe teme privind relaţia bilaterală, cât şi parcursul european şi euroatlantic al Ucrainei. De asemenea, exprimăm disponibilitatea de a avea întâlniri şi la nivelul Comisiilor de specialitate ale Parlamentelor noastre", a subliniat Biro Rozalia.

Vicepremierul Ucrainei a mulţumit părţii române pentru disponibilitate şi a subliniat că este foarte importantă continuarea dialogului cu România, în formatul de cooperare pe dimensiunea parlamentară, mai ales în domenii de interes precum apărarea drepturilor omului, a drepturilor minorităţilor, politicile de apărare şi securitate şi în mod deosebit, relaţiile externe, în contextul în care Ucraina depune eforturi în vederea integrării în structurile euro-atlantice.

Deputata Biro a evidenţiat dialogul politico-diplomatic recent, respectiv discuţiile miniştrilor afacerilor externe din 23 aprilie 2021, la Bucureşti şi convorbirea telefonică a preşedinţilor român şi ucrainean din 12 mai 2021. AGERPRES/(AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 26-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici

Politic 26-04-2025 05:00

Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif

Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i

Politic 25-04-2025 17:50

Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului

Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile

Politic 25-04-2025 16:56

Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE

România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap

Politic 25-04-2025 16:30

USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat

Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.

Politic 25-04-2025 15:34

Ciolacu: Aderarea la UE, alături de cea la NATO - cel mai important obiectiv, după căderea comunismului

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, că aderarea la UE, alături de cea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al țării noastre după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești. 'Ani

Politic 25-04-2025 15:13

MAE: Cazul românului reținut de FSB este mai vechi; demersuri pentru a-i acorda protecție

Cazul românului reținut de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) este din decembrie anul trecut, autoritățile române făcând eforturi pentru a-i asigura protecție și asistență consulară, a transmis, vineri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 'Are toate datele unui caz de manual FIMI RU de 'reî

Politic 25-04-2025 15:01

Prezidențiale2025/Lasconi: Trăim cea mai prosperă perioadă din istoria noastră; să păstrăm drumul spre Vest

Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat, vineri, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, că România este în 'cea mai prosperă' perioadă din istorie și se poate face 'mai mult și mai bine' prin menținerea 'drumului drept spre Vest'. 'Acum 20 de a

Politic 25-04-2025 14:31

Bolojan - întâlnire cu delegația ODIHR care se află în România în cadrul unei misiuni de observare a procesului electoral

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), condusă de Eoghan Murphy, șef al misiunii de observare a alegerilor în România. Potrivit Administrației P

Politic 25-04-2025 13:39

Prezidențiale2025/Sebastian Popescu: Decizia CA Ploiești - un precedent periculos și o încălcare flagrantă a principiilor democratice

Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, dezaprobă decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea CCR privind anularea scrutinului preziden

Politic 25-04-2025 13:35

Prezidențiale2025/DREPT - plângere penală la DNA împotriva AEP; documentul - cu scopul de a afecta imaginea lui Nicușor Dan

Partidul DREPT anunță vineri că depune plângere penală la DNA împotriva Autorității Electorale Permanente pentru 'abuz în serviciu și divulgare de informații nedestinate publicării', menționând că plângerea vizează apariția în presă a unui 'document neverificat și neasumat oficial de către AEP', cu scopul de a afecta imagin

Politic 25-04-2025 13:35

MAE: România contribuie activ la aprofundarea proiectului european

România contribuie activ la aprofundarea proiectului european, afirmă Ministerul Afacerilor Externe, într-un mesaj transmis vineri, pe platforma X, la celebrarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. 'Azi, ca stat membru angajat și responsabil, care se bucură de toate beneficiile apartenenței la

Politic 25-04-2025 13:28

Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Avem altă treabă în campania electorală decât să corespondăm cu AEP

Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a declarat vineri că nu a solicitat Autorității Electorale Permanente (AEP) lămuriri în privința documentului 'neasumat oficial' și apărut în presă, pentru că în campania electorală are alte preocupări decât să corespondeze cu AEP. 'Noi avem, totuși, în momentul acest

Politic 25-04-2025 13:14

AUR: Pregătim o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România

Alianța pentru Unirea Românilor anunță că pregătește 'o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România', susținând că judecătorul Curții de Apel Ploiești, care a admis cererea de suspendare a hotărârii CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, a acționat 'conform propriilor convingeri juridice și în

Politic 25-04-2025 12:05

Legea referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale, sesizată la CCR

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis Curții Constituționale a României (CCR), vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2024, prin care au fost modificate dispozițiile Codului administrativ referitoare la echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale.