REPORTAJ În aşteptarea Brexit-ului: 3, 2, 1... "Azi e doar repetiţia"

Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Cu câteva ore înainte de ieşirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană, centrul Londrei a devenit din nou scena unei înfruntări de idei între cei pro şi cei anti-Brexit.
Unii de pe margine, alţii ostentativi, îmbrăcaţi inclusiv în costume elegante cu Union Jack, britanicii şi prietenii lor de alte naţionalităţi s-au adunat din nou lângă Parlament, pentru a marca o zi istorică.
Schimbările concrete, post-separare, vor apărea, însă, după anul de tranziţie, ceea ce îi face pe unii votanţi anti-Brexit să bănuiască faptul că ziua de după această tranziţie va fi "mult mai proastă" decât 31 ianuarie 2020, iar momentul prezent e doar o "repetiţie".
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Însă, formal, la miezul nopţii ora Bruxelles-ului şi 23,00 pentru UK, Marea Britanie face istorie şi devine prima ţară membră ce părăseşte Uniunea. Într-o naţiune cunoscută pentru mina serioasă ce îi este înscrisă în ADN şi într-un oraş multicultural precum Londra, Brexit-ul a aprins spiritele, chiar şi în această ultimă zi.
Unii preferă să stea departe de manifestaţia de la Parlament, dar au păreri clare. Isabel este din Chile, are cetăţenie britanică şi locuieşte în Regat de 50 de ani. Se îndreaptă cu tristeţe către mulţime: "O să sărbătorească în seara asta... sunt nebuni", spune ea şi vorbeşte despre faptul că Marea Britanie a fost mereu căminul mai multor naţiuni. "Dacă pleacă toţi străinii, rămâne ţara goală", se plânge ea şi se apropie doar pentru a face o fotografie.
Alţii vor să petreacă în toată regula, la Westminster, cu şampanie britanică şi brandy american - David Nightingale şi un bărbat ce se recomandă "John Trump". Amândoi au votat pentru Brexit deoarece au vrut o ţară "ţară independentă, suverană, liberă".
"Dacă susţii globalizarea, nu poţi susţine statele naţionale, de asta am votat pentru Brexit. Dacă tu crezi în state naţionale, nu poţi avea UE. (...) Nu aş vota pentru nicio organizaţie care a renunţat la ţara mea", afirmă David Nightingale.
Amândoi sunt de acord că plecarea UK din UE este "doar începutul" decăderii Uniunii.
"Ne bazăm pe ţări precum Polonia şi România să ajute la distrugerea Uniunii Europene. Cred că acolo majoritatea este de partea unor mişcări precum Brexit. Cred că probabilitatea ca dumneavoastră să plecaţi e mai mare decât pentru alte ţări. Polonia a devenit din recipient contributor la UE, din câte ştiu, şi asta nu este o chestiune foarte populară", spune "John Trump", care poartă o şapcă cu "Make America Great Again" şi o vestă galbenă pe care este scris numele "John Man of God".
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Un alt votant pro-Brexit pozează fericit în mulţime. Spune că nu neagă dialogul cu cei care au votat diferit de el. "Vorbesc cu ei, glumesc cu ei şi le respect părerea. Problema este că democraţia trebuie respectată. Noi am câştigat dezbaterea. Sfatul meu pentru ei este că trebuie să fim uniţi, ca naţiune. Ei trebuie să vină alături de noi, pentru evoluţia ţării", spune Joseph.
În cealaltă tabără, oamenii stau grupuri-grupuri şi vorbesc despre binele pe care l-a adus apartenenţa la Uniunea Europeană.
Katrina Graham este din Irlanda şi lucrează la Bruxelles. Ţine în mână o vedere pe care scrie "Sorry You're Leaving" ("Ne pare rău că plecaţi" - n.r.) şi spune că a venit în centrul Londrei din solidaritate.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"O să facem eforturi pentru a ţine uşa deschisă pentru toţi prietenii noştri din UK, să vină din nou alături de noi", afirmă femeia şi spune că Brexit aduce un "risc pentru justiţia socială şi susţinerea reciprocă". "Esenţa proiectului european o reprezintă dreptatea, egalitatea şi democraţia. Dacă ne putem aminti asta şi putem colabora, putem îmbunătăţi lucrurile", adaugă Katrina Graham. Din punctul ei de vedere, campania pro-Brexit din Regat a avut drept stâlpi teama, rasismul şi anti-democraţia.
"UE a fost creată pentru că statele membre au vrut să încheie conflictul şi să declare: 'Niciodată nu se va mai întâmpla asta!'", adaugă ea. Dezbaterea legată de graniţa dintre Republica Irlanda şi UK o face să vorbească despre faptul că ţara sa nu a avut "niciun cuvânt de spus" în legătură cu acest subiect.
"O să fie ani de consecinţe politice din cauza Brexit. (...) Trebuie să ne amintim că în Irlanda de Nord sunt vieţi în pericol şi trebuie să împiedicăm existenţa mai multor acte de violenţă", spune ea.
Nici în ultima zi în care Marea Britanie este stat membru UE optimismul nu a dispărut. Louise Brown ţine în braţe un banner cu textul "We'll Be Back" ("Ne vom întoarce" - n.r.).
"Nici eu nu ştiam câte lucruri sunt finanţate de UE. Dacă eu nu ştiam şi eu iubesc Uniunea, cei care au votat pro-Brexit va trebui să vadă suferinţa de după, pentru a realiza ce ne-a oferit UE, dar din nefericire trebuie să învăţăm asta prin greutăţi. Nu o să se schimbe mare lucru mâine. Finalul perioadei de tranziţie va fi o zi mult mai proastă decât cea de azi. Azi e doar repetiţia", adaugă ea.
Alături de Louise Brown, Silvia Zamperini vorbeşte despre faptul că nu se mai simte acasă în UK. A renunţat la cetăţenia italiană pentru cea britanică. "Sunt practic blocată aici, în ţara aceasta care nu iubeşte străinii", spune ea.
Griji privind Brexit îşi fac şi cei care, în mod legal, la momentul votului, nu aveau dreptul de a-şi exprima părerea.
Lucy Dickson avea atunci 16 ani, iar acum îşi face griji pentru cariera pe care o visează, în turism. "Vreau să lucrez în turism iar asta îmi va afecta cariera. O să am nevoie de vize, o să îmi distrugă cariera. Acum pot călători liber în Europa", spune tânăra.
Marea Britanie va părăsi blocul comunitar la care a aderat în 1973. În urmă cu trei ani şi jumătate, 52% din populaţia Regatului Unit a votat, într-un referendum, în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. AGERPRES/(A - editor: Karina Olteanu, imagine: Catalin Soci, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Traian Arsenescu., editori online: Irina Giurgiu, Adrian Dădârlat)
Citiţi şi:
* REPORTAJ După Brexit, românii încă văd Regatul Unit ca pe o posibilă casă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MAE: Informațiile amplificate artificial pe social media privind o așa-zisă 'listă neagră' a Administrației americane - false
Ministerul Afacerilor Externe a precizat sâmbătă seara că informațiile vehiculate în postări amplificate artificial pe platforme de social media privind o așa-zisă 'listă neagră' a Administrației americane sunt false și reprezintă o nouă încercare de manipulare și interferență, menită să compromită încrederea cetățenilor în autorități.
Prezidențiale2025/ AEP îndeamnă la calm: La secțiile de votare din străinătate au fost distribuite suficiente buletine de vot
Autoritatea Electorală Permanentă a îndemnat alegătorii la calm, sâmbătă seara, precizând că la secțiile de votare din străinătate au fost distribuite suficiente buletine de vot, astfel încât procesul electoral să se poată desfășura în cele mai bune condiții. Precizările AEP au fost făcute după ce în spațiul public au
Prezidențiale2025/Ciolacu: România îndeplinește toate standardele democratice în ceea ce privește organizarea alegerilor
România îndeplinește toate standardele democratice în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai, a declarat premierul Marcel Ciolacu, sâmbătă, în cadrul întrevederii avute, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri din Statele Unite ale Americii, James Edwin 'Trey' Tr
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă, la ora 18:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 295.000 de alegători
Peste 295.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00
Prezidențiale2025/ MAE: Nu există niciun element real care ar putea să împiedice participarea cetățenilor români la vot
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, sâmbătă, că în cadrul Biroului electoral pentru secțiile de vot din străinătate sunt reprezentanți de la toate partidele politice, informațiile circulând în timp real, direct de la reprezentanții lor din comisiile electorale și astfel toți actorii politici au cunoștință că, la acest moment, nu există niciun el
Ziua mondială a libertății presei/ Ministrul Educației: Presa liberă de calitate trebuie recunoscută, protejată și întărită
Presa liberă de calitate trebuie recunoscută, protejată și întărită/susținută, deoarece numai așa ne putem proteja democrația și pe noi înșine, afirmă ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-un mesaj transmis sâmbătă de
Ziua mondială a libertății presei/ PNL: O democrație sănătoasă respiră printr-o presă liberă
O democrație sănătoasă respiră printr-o presă liberă, subliniază Partidul Național Liberal, într-un mesaj transmis sâmbătă de Ziua mondială a libertății presei. 'Astăzi, de Ziua mondială a libertății presei, la fel ca
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă, la ora 15:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 223.000 de alegători
Peste 223.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora Românie
Ziua mondială a libertății presei/ Țâgârlaș: Susțin nevoia de a proteja și sprijini jurnalismul onest, liber și profesionist
Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei pentru cultură și media din Senat, afirmă că Ziua libertății presei reprezintă un bun prilej să fie apreciat rolul pe care mass-media îl au într-o societate democratică și s
Prezidențiale2025/ Conducerea AEP - întâlnire cu observatorii internaționali de la alegeri
Președintele și vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Zsombor Vajda, respectiv Cosmin-Gabriel Popp, s-au întâlnit sâmbătă cu observatorii internaționali de la scrutinul prezidențial. Potrivit unui comunicat al AEP, transmis AGERPRES, cu acest prilej conducerea Autorității Electorale Permanente a subliniat importanța alegerilor l
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă, la ora 12:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 157.000 de alegători
Peste 157.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00
Prezidențiale2025/BEC atrage atenția că e interzisă fotografierea sau filmarea buletinului de vot; sesizările - transmise la IGPR
Biroul Electoral Central a atras atenția, sâmbătă, că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă. Reacția BEC vine după ce în mediul online au apărut, în ultimele două zile, postări ale unor persoane care se filmează în cabina de vot și fac publice aceste înregistrări. 'Av
Ziua mondială a libertății presei/Ciolacu: Tot respectul pentru oamenii de presă ce își fac datoria cu bună-credință
Premierul Marcel Ciolacu a transmis sâmbătă un mesaj de Ziua mondială a libertății presei, exprimându-și respectul pentru oamenii de presă care își fac datoria față de public cu profesionalism și bună-credință. '
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă, la ora 09:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 121.000 de alegători
Peste 121.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 09:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora Românie
Prezidențiale2025/ A doua zi de vot în diaspora
Sâmbătă este a doua zi de vot în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Votul în diaspora la alegerile prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică: * vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale); * sâmbătă, 3 mai, între orele 7