logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ponta, despre proiectul privind pensiile speciale: E doar un exerciţiu jalnic de populism care ne face rău tuturor

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, afirmă că nu susţine proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI, pe care-l consideră "un exerciţiu jalnic de populism care face rău tuturor".

"Când iei o decizie atât de importantă - 'Măsoară de 7 ori şi taie o dată'. Speriaţi de presiunea populistă din partea USR, cei de la PNL şi PSD nu au măsurat deloc - au tăiat ca în 2010 şi o să fie necesar să repare de 7 ori. Soluţia de azi este populistă, neprofesionistă, neserioasă, nedreaptă, inaplicabilă şi neconstituţională. (...) PNL şi PSD au vrut doar imagine publică (sau, mai bine zis, să nu piardă imagine publică dacă se opun) - însă aici este vorba de viaţa oamenilor şi de drepturi fundamentale - nu au avut grijă să procedeze atent şi corect. Au făcut o mare nedreptate unor oameni şi categorii profesionale - aviatorii şi personalul navigant (care au o uriaşă responsabilitate şi condiţii speciale de muncă). Distrug Tarom şi şcoala românească de aviaţie. O mare nedreptate şi pentru ambasadorii care au reprezentat România cu cinste şi care o să aibă pensii de trei ori mai mici decât personalul militar din ambasade", scrie Victor Ponta, miercuri, pe Facebook.

Potrivit fostului premier, cei care susţin respectivul proiect de lege transmit un mesaj negativ unor categorii profesionale şi instituţii importante "de la care se aşteaptă şi se cere să aplice legea: magistraţi, grefieri şi controlori ai Curţii de Conturi".

"USR şi PNL vorbesc despre 'rule of law' şi schimbă peste noapte şi fără să îi consulte tocmai legea care îi priveşte. De ce sunt importanţi doar pensionarii din Ministerul de Interne şi cei din Ministerul Justiţiei nu; toţi sunt importanţi! Nu trebuie să faci discriminări şi nu trebuie să ataci drepturi deja câştigate", spune Ponta.

El face referire şi la modul în care acest proiect legislativ ar afecta parlamentarii, prin crearea unei diferenţe între europarlamentari, care ar primi pensie specială, şi deputaţii şi senatorii din Parlamentul român, care nu vor avea astfel de beneficii.

"De ce Cioloş, Stolojan şi Băsescu iau pensie specială? (...) Nu poţi să spui la Bucureşti ceva şi la Bruxelles invers", adaugă Ponta.

El mai critică faptul că nu a fost rezolvată "problema echităţii sociale" şi că nu există un "argument financiar" pentru o astfel de iniţiativă.

"Au desfiinţat pensii mari şi mici - şi au păstrat în vigoare pensii mari şi mici. Este nedrept să spui că unii oameni merită pensia mare specială şi alţii nu o merită nici pe cea mică dacă este specială - noi am adoptat legile şi toţi pensionarii se consideră îndreptăţiţi în mod legitim. Nu s-a rezolvat nimic din problema bugetară - din 160.000 de beneficiari de pensii militare şi de serviciu au desfiinţat 5.000 (restul continuă tot fără criteriul contributivităţii). Din 9 miliarde lei impact bugetar se reduce cheltuiala publică imediată cu maxim 7%. Deci argumentul financiar nu există", susţine liderul PRO România.

Ponta consideră că PSD şi PNL "se bazează" pe faptul că CSM va contesta legea la CCR şi va câştiga, în baza deciziilor şi practicii deja existente a Curţii, însă acest lucru va arăta că Parlamentul "este făcut din oameni neprofesionişti şi populişti care adoptă legi neconstituţionale - iar oamenii vor acuza că au fost păcăliţi că se desfiinţează pensiile speciale".

Fostul premier mai crede că, în cazul în care acest proiect va intra în vigoare, cei afectaţi se vor adresa instanţelor şi vor avea câştig de cauză.

"Ministrul Cătălin Predoiu ştie foarte bine că drepturi stabilite de lege şi neacordate de diverse guverne au dus în 2010-2012 la procese câştigate de magistraţi, profesori şi funcţionari publici - şi s-au plătit ca hotărâri judecătoreşti sume mai mari cu dobânzi şi alte cheltuieli!", adaugă Ponta.

El face referire şi la o soluţie propusă de PRO România, şi anume impozitarea suplimentară a tuturor pensiilor mari şi plafonarea acestora "pe o perioadă rezonabilă de timp".

"Azi, proiectul de lege care trebuie votat este doar un exerciţiu jalnic de populism care ne face rău tuturor!", conchide Victor Ponta.

Marţi, comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Raportul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă şi trei abţineri.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene.

Totodată, la propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen. AGERPRES/(AS - autor: Mirela Bărbulescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 30-04-2025 14:41

Prezidențiale2025/ Mihai Constantin: Pregătirea scrutinului pentru alegerea președintelui este în grafic

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat miercuri că pregătirea organizării alegerilor de la sfârșitul săptămânii este în grafic, iar toate instituțiile cu responsabilități colaborează pentru desfășurarea scrutinului în bune condiții. 'Există o raportare a stadiului de pregătire a organ

Politic 30-04-2025 14:29

Guvernul reduce termenele de avizare pentru documentațiile de urbanism; PUZ-urile, avizate în maxim 7,5 luni

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență prin care vor fi reduse termenele de avizare în cazul documentațiilor de urbanism (Planurile Urbanistice Generale și Planurile Urbanistice Zonale). De asemenea, se vor simplifica procedurile de avizare, se va reduce birocrația și se va introduce mecanismul avizării tacite, a anunțat mini

Politic 30-04-2025 14:13

Germania sprijină cu 500.000 de euro cadrele didactice din învățământul în limba germană din România

Republica Federală Germania, prin intermediul Ambasadei de la București, sprijină și în acest an proiectul 'Susținerea cadrelor didactice din învățământul în limbă germană din România', cu suma de 495.000 de euro. Potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES de ambasadă, această finanțare este destina

Politic 30-04-2025 14:12

A început ședința CSAT; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale - pe ordinea de zi

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele interimar Ilie Bolojan, a început miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând, printre altele, participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030 și proiectul de lege a apărării naționale. La ședința CSAT participă pr

Politic 30-04-2025 14:06

Buzoianu (USR) anunță că a câștigat un proces cu RA-APPS; instituția - obligată să prezinte lista imobilelor administrate și beneficiarii

Deputatul USR Diana Buzoianu a anunțat miercuri că a câștigat, în prima instanță, procesul intentat RA-APPS, pentru ca instituția să prezinte public lista completă a imobilelor pe care le administrează și a beneficiarilor de case de la stat. 'Transparența nu e negociabilă. Prea mulți ani, RA-APPS s-a comportat ca stat în

Politic 30-04-2025 13:53

Mihai Constantin: Instituțiile de învățământ superior vor transmite datele de funcționare în Platforma națională de raportare unică

Instituțiile de învățământ superior vor raporta datele privind funcționarea lor, activitatea studenților, a cadrelor didactice și a absolvenților în Platforma națională de raportare unică în învățământul superior, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. 'O hotărâre de guver

Viata Parlamentara 30-04-2025 12:15

Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților

Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir

Politic 30-04-2025 12:00

Prezidențiale2025/Cristian Pîrvulescu: Campania electorală din aprilie 2025 - negativă, tensionată și marcată de un discurs cu tendințe violente

Campania electorală din aprilie 2025 nu a fost constructivă sau moderată, ci dimpotrivă a accentuat criza de încredere și a reflectat polarizarea și frustrarea, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu, care apreciază că aceasta s-a desfășurat într-un climat tensionat, dar predictibil, marcat de polarizare, mesaje naționaliste și o competiție st

Politic 30-04-2025 11:24

Ciolacu anunță lansarea Platformei naționale de raportare unică în învățământul superior

Guvernul lansează, miercuri, Platforma națională de raportare unică în învățământul superior, un sistem modern care va crește digitalizarea în domeniul educației, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Politic 30-04-2025 11:18

Marcel Ciolacu: Achiziționăm 12 trenuri electrice de metrou; proiecte de un miliard de lei, finanțate pe bani europeni

Guvernul va aproba, miercuri, achiziționarea a 12 trenuri electrice de metrou, proiecte în valoare de un miliard de lei, finanțate pe bani europeni, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Politic 30-04-2025 11:04

Tîlvăr: România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat miercuri, la Craiova, că România, ca membru al NATO și al Uniunii Europene, 'beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie'. Tîlvăr a menționat că, în 2024, execuția bugetară a fost de aproape 100%, iar anul acesta buget

Politic 30-04-2025 09:57

Cseke Attila: Alocăm aproape 14 milioane lei pentru consolidarea seismică a trei unități de învățământ

Ministerul Dezvoltării alocă 13.859.511 lei pentru consolidarea seismică a trei unități de învățământ din Teleorman și Argeș, a anunțat ministrul Cseke Attila. Astfel, Ministerul Dezvoltării alocă peste 3,2 milioane de lei pentru construirea unei grădinițe cu program în comuna Islaz din județul Teleorman, iar aproape 3 milioane de lei sunt re

Politic 30-04-2025 06:06

Guvern: Nota de fundamentare a achiziției a 12 trenuri de metrou pentru Magistrala 'Gara de Nord-Străulești', pe agenda ședinței de miercuri

Proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului între guvernele României și Turciei în domeniul Educației semnat la Ankara la 21 mai 2024 și proiectul de aprobare a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Notei de fundamentare pentru achiziția a 12 trenuri electrice de metrou pentru Magistrala 4 - 'Gara de Nord - Străulești' se numără p

Politic 30-04-2025 06:00

CSAT se reunește în ședință; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale - pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând, printre altele, participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030 și proiectul de lege a apărării naționale. Pe 23 aprilie, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar Ilie Boloja

Politic 30-04-2025 05:00

30 de ani de la înființarea Batalionului 20 Infanterie 'Dolj'; Ilie Bolojan și Angel Tîlvăr - prezenți la ceremonia de la Craiova

Președintele interimar Ilie Bolojan și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, vor participa, miercuri, la Craiova, la ceremonia dedicată împlinirii a 30 de ani de la înființarea Batalionului 20 Infanterie 'Dolj', din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Evenimentul este programat de la ora 10:00.