Orban: Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în cazul ROMATSA

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că ROMATSA riscă să rămână fără bani şi, ca urmare, a luat decizia de a plăti suma pentru care există un titlu executoriu, în baza deciziei Curţii arbitrale ICSID în speţa fraţii Micula împotriva statului român.
"Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum, iar, atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, practic, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară", a explicat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.
El a spus că pe ordinea de zi se află un memorandum şi o hotărâre pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Pentru a se suplimenta acest fond va fi adoptată în şedinţa Executivului de luni o nouă rectificare de buget, a completat premierul.
"Am introdus pe ordinea de zi un memorandum în care va trebui să dezbatem, să luăm decizia, de asemenea, o Hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Sigur că asta va lăsa pe moment fondul de rezervă fără disponibilităţile financiare necesare pentru a putea aloca sumele către autorităţile locale. Am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor ca, în cadrul şedinţei de luni, să adoptăm o nouă rectificare de buget, astfel încât să realimentăm Fondul de rezervă al Guvernului şi să putem să efectuăm plăţile pentru a asigura cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale", a adăugat Orban.
În opinia sa, în acest caz, s-a ajuns la o situaţie "extrem de gravă". "În 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deţinute de fraţii Micula, Curtea arbitrală a ICSID a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari. Suntem la finele anului 2019. Până în prezent, autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată, sigur, invocând diferite pretexte. A existat şi o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situaţia în care ne găsim este o situaţie extrem de gravă", a menţionat prim-ministrul.
Potrivit acestuia, la ora actuală, ROMATSA se găseşte în pericolul de a nu mai putea asigura serviciile de navigaţie aeriană, din cauza lipsei resurselor financiare.
"Condiţiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european. Sunt condiţii foarte stricte, iar, printre condiţiile pentru a putea menţine această certificare, ROMATSA trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar. Ca urmare a deciziei luate de ICSID, fraţii Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanţa din Belgia a decis, practic, să nu permită Eurocontrol să finanţeze ROMATSA, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de ROMATSA de dirijare a traficului aerian. În momentul de faţă, suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care, practic, e reţinută ca urmare a deciziei instanţei din Belgia şi care ar fi trebui transferată către ROMATSA este de 278 de milioane. Practic, ROMATSA trăieşte numai din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă, care reprezintă adevăratul suport pentru funcţionarea ROMATSA. Pe 24 este termen de judecată şi, în cazul în care se menţine decizia luată de instanţa din Belgia, există un risc major ca ROMATSA să rămână fără resurse financiare şi să nu mai poată să îşi păstreze certificatul de furnizor de servicii", a mai explicat premierul.
Ludovic Orban a mai spus că ROMATSA asigură servicii pentru peste un milion de zboruri anual. Pierderea certificatului de furnizare de servicii aeriene creează o problemă nu numai naţională, ci şi la nivel european, a afirmat el.
Premierul a completat că, în acest caz, mai există problema apariţiei "unui titlu executoriu în România, în baza căruia, practic, au început să fie atacate conturile Ministerului Finanţelor", la care executarea a fost însă suspendată, dar şi ale unor companii profitabile ale statului - Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica.
"Practic, executorul judecătoresc încearcă să obţină bani de oriunde poate obţine de la statul român, în baza titlului executoriu, şi se îndreaptă spre activele statului român. Gândiţi-vă că e posibilă o situaţie în care să poată să execute o companie românească - Nuclearelectrica sau Hidroelectrica sau Romgaz - toate implicate în nişte proiecte extrem de importante şi strategice pentru statul român şi, pur şi simplu, să oblige vânzarea de acţiuni şi recuperarea banilor din acţiuni. Întotdeauna când se vând acţiuni în cursul unei executări, valoarea lor scade, statul va pierde din ponderea pe care o deţine la aceste companii. Pierzând acţiunile vândute la preţuri mult mai mici, scade valoarea de piaţă a companiei şi perturbările pentru activitatea companiilor sunt extrem de grave şi pot afecta toate proiectele de investiţii", a evidenţiat Orban. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editori online: Ada Vîlceanu, Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/AEP face apel la mass media să nu prezinte rezultate exit-poll înainte de închiderea votării
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face un apel la mass-media (TV, radio, presă scrisă și online) să nu prezinte duminică, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieșirea de la urne. Nerespectarea acestor dispoziții constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, reiese dintr-un
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Mulțumim BEC pentru consecvență; fotografiile false vor circula libere în continuare
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că 'fotografiile false' publicate de lidera USR, Elena Lasconi, vor circula libere în continuare, după ce Biroul Electoral Central i-a respins plângerea. 'Mulțumim BEC pentru consecvență. Fotografiile false vor circula libere în continuare
Prezidențiale2025/BEC a respins plângerea lui Nicușor Dan referitoare la fotografiile postate de Elena Lasconi
Biroul Electoral Central a respins, vineri, plângerea formulată de candidatul independent la prezidențiale, Nicușor Dan, care reclama faptul că pe Facebook, Instagram și TikTok au fost publicate materiale 'cu nerespectarea legislației' în domeniul electoral. În plângere se arăta că materialele au fost publicate
Prezidențiale2025/Kensington Communication neagă acuzațiile lui Victor Ponta și anunță că îl va da în judecată
Firma Kensington Communication anunță că nu are nicio legătură cu fotografiile lansate în spațiul public de către președinta USR, Elena Lasconi. Firma transmite, de asemenea, că îl va acționa în justiție pe fostul premier Victor Ponta pentru această 'minciună grosolană', reiese dintr-un comunicat transmis AGERPRES.
Prezidențiale2025/PSD: Ceea ce spune Ponta e o minciună; va trebui să suporte consecințele juridice
Partidul Social Democrat se delimitează de acuzațiile aduse de candidatul independent Victor Ponta în legătură cu fotografiile prezentate în spațiul public de președinta USR, Elena Lasconi. Victor Ponta va trebui să suporte consecințele juridice pentru declarațiile sale, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de PSD.
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 42.000 de alegători
Aproximativ 42.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/AEP: Campania electorală se încheie sâmbătă, competitorii trebuie să respecte prevederile legale
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se încheie sâmbătă, la ora 7:00, iar competitorii electorali trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, a atras atenția Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă
Prezidențiale2025/Ponta invocă surse PSD conform cărora firma Kensington i-ar fi dat Elenei Lasconi fotografiile
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat că firma Kensington, care s-ar fi ocupat de campania Elenei Lasconi, i-ar fi furnizat acesteia pozele 'false' în care apare el, dar și Nicușor Dan și generalul Florian Coldea. 'Am vorbit cu foștii mei colegi din PSD care mi-au spus foarte clar că și ei
Prezidențiale2025/ USR se delimitează de utilizarea de fotografii din surse obscure: Lasconi avea datoria să le verifice autenticitatea
Uniunea Salvați România anunță că se delimitează de utilizarea, în competiția electorală, a unor fotografii provenite din surse obscure, a căror veridicitate a fost contestată de protagoniști și de zeci de experți și consideră că liderul formațiunii, candidatul Elena Lasconi, avea ea însăși datoria să verifice autenticitatea fotografiilor publicate,
Prezidențiale2025/ Call Center - pus la dispoziție de Expert Forum pentru alegeri
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, a anunțat că pune la dispoziția tuturor celor interesați un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, prin intermediul acestuia, experți electorali și juriști vor răspunde celor mai frecvente întreb
Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 12:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 19.000 de alegători
Peste 19.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora Rom&a
Prezidențiale2025/Nicușor Dan a formulat plângere împotriva Elenei Lasconi, la DIICOT, pentru alterare de conținut informatic
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a depus vineri plângere penală împotriva liderei USR, Elena Lasconi, la DIICOT, pentru alterare de conținut informatic. 'Am formulat o plângere împotriva doamnei Lasconi pentru trei infracțiuni: alterare de conținut informatic, fals informatic și
Prezidențiale2025/Eugen Tomac: Am votat, la Chișinău, pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană
Președintele PMP, Eugen Tomac, care și-a exercitat dreptul constituțional vineri, la Chișinău, spune că a votat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană. 'Aceste alegeri definesc direcția pe care o va urma România. Pericolul rusesc este unul real. Am ales să votez la Chiș
Ziua Națională a Tineretului/Marcel Ciolacu: Tinerii sunt principala resursă a societății, izvor de curaj și motivație
Tinerii sunt principala resursă a societății, izvor de curaj și motivație, a transmis premierul Marcel Ciolacu, vineri, în mesajul său de Ziua Națională a Tineretului. 'Sunteți principala resursă a societății, izvor
Prezidențiale2025/ Vineri - ultima zi de campanie electorală în țară
Vineri este ultima zi de campanie electorală în țară, pentru alegerile prezidențiale. În diaspora, s-au deschis secțiile de vot, iar scrutinul a început joi seara, la ora 22:00 (ora României). Prima secție de votare deschisă a fost pentru alegătorii aflați la Auckland, în Noua Zeelandă.