logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Kelemen Hunor, despre sprijinirea de către Ungaria a fermierilor din Transilvania: Până la urmă vine ceva în ţară

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost prezent joi, în comuna Frumoasa, la semnarea unor contracte de finanţare pentru fermierii din zonă, printr-un program al Guvernului Ungariei, el refuzând în acest context să comenteze afirmaţia ambasadorului României la Budapesta, care a spus că statul român nu şi-a dat acordul pentru acest program.

Liderul UDMR a pledat pentru ca cele două ţări să colaboreze din punct de vedere economic, arătând că în România sunt şi proiecte finanţate din bugetele Germaniei, Finlandei sau Cehiei.

"Eu am spus de foarte multe ori că ambele ţări, şi România şi Ungaria, au foarte multe interese economice comune, cooperarea economică ar trebui să fie cât mai strânsă. (...) Eu cred că şi România, dacă are capacitate şi posibilitate ar trebui să fie prezentă în regiune cu proiecte economice, fiindcă cooperarea economică înseamnă succes comun, cooperarea economică înseamnă creştere economică comună şi în UE libera circulaţie a capitalului este un principiu fără de care nu se poate discuta. În România sunt proiecte finanţate de nemţi, de finlandezi, de cehi, vorbesc de buget, nu vorbesc de capitalul privat şi e foarte bine să fie aşa şi eu cred că prin discuţii, prin dialog se poate depăşi acest stadiu, acest moment. Mai mult nu pot să spun - cooperare economică, succes comun, creştere economică în ambele ţări. Până la urmă vine ceva în ţară, nu se ia ceva din ţară, se plătesc taxe aici, se plăteşte TVA aici, sunt vândute produsele pe piaţa românească, nu în altă parte. Deci, când ţi se dă ceva, când creşti un pic, nu prea mult, dar ai o infuzie de capital ar trebui să te gândeşti la beneficiile economice, nu la altceva, nu ţi s-a luat nimic", a declarat Kelemen Hunor.

El a mai arătat că au existat discuţii cu guvernele precedente, pe baza cărora a funcţionat acest program şi că este convins că există multe argumente în favoarea continuării programului.

"Eu am discutat cu premierul, voi discuta în continuare, încerc să aduc argumente, să explic despre ce este vorba, dar aici, sigur, şi cele două guverne, reprezentanţii guvernelor trebuie să discute. Eu fac un lucru simplu, ceea ce am făcut şi o să fac în continuare şi eu cred că fac un lucru bun - cooperare cât mai strânsă în toate domeniile posibile şi imposibile, în educaţie, cultură, economie, şamd. Totuşi, suntem în acelaşi spaţiu economic cu toţii, vrem să rămânem acolo, vrem, nu vrem, vom colabora. Dacă nu colaborează guvernele, colaborează cetăţenii, călătoresc, merg, vin firmele", a mai spus Kelemen.

La rândul său, preşedinta Fundaţiei Pro Economica, Kozma Mónika, care derulează programul finanţat de Guvernul Ungariei, este de părere că declaraţia ambasadorului a fost "nefericită", dând asigurări că fundaţia îndeplineşte toate condiţiile legale.

Ea a mai spus că guvernele anteriorare au fost informate despre acest program şi şi-au dau un acord, fie el şi verbal.

"În mai multe întâlniri, domnul Meleşcanu, fost ministrul de Externe al României, şi se găseşte şi în articolele de presă, la mai multe întâlniri s-a discutat de acest program, deci nu putem spune că Guvernul nu a fost informat. Putem să spunem că Guvernul actual, recent ales, nu a fost informat, dar atunci cred că diplomaţia ar trebui să insiste pentru o întâlnire formală, unde să fie informat şi Guvernul actual", a mai spus Kozma Mónika.

În urmă cu trei zile, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, la un eveniment public desfăşurat la Bekescsaba, că programul Ungariei de finanţare a fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu partea română şi nu face obiectul unei înţelegeri bilaterale.

"Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol. Profit de această ocazie - şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen - pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităţilor române, în mod transparent şi nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislaţiei române şi a regulilor aplicabile pieţei interne UE, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale care vizează dezvoltarea regională", a declarat ambasadorul Marius Lazurca, potrivit discursului postat pe pagina oficială a Ambasadei României la Budapesta.

Datele furnizate de Kozma Mónika, preşedinta Fundaţiei Pro Economica, arată că primul apel de proiecte, dedicat judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, a vizat sprjinirea investiţiilor mari în agricultură, cum ar fi prelucrarea materiilor prime agricole.

La acest capitol au fost aprobate 66 de proiecte, cu o valoare a finanţării de aproximativ 70 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 50% fonduri acordate de Fundaţia Pro Economica, restul, contribuţia proprie, fiind asigurată de beneficiar, urmând să fie înfiinţate 500 de locuri de muncă.

Al doilea pilon al programului vizează sprijinirea fermierilor din cele trei judeţe. Potrivit sursei citate, aproape cinci mii de fermieri din cele trei judeţe vor primi o subvenţie maximă de 15.000 de euro din partea fundaţiei, cu care vor putea să cumpere utilaje, maşini agricole, animale, valoarea totală a finanţării fiind de circa 61 milioane de euro.

Al treilea pilon vizează sprijinirea investiţiilor mari în domeniul hotelier, adică în turism, evaluarea proiectelor depuse la acest capitol urmând să se facă în perioada următoare.

Kozma Mónika nu a putut preciza procentul fermierilor români care beneficiază de program, dar a spus că este vorba de multe astfel de situaţii şi că nu au existat cazuri de discriminare.

Potrivit sursei citate, fondurile pentru acest program provin de la Guvernul Ungariei, Fundaţia Pro Economica având încheiat un contract de sprijin financiar cu Ministerul de Externe de la Budapesta. AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 29-03-2025 16:19

Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Susținerea mea de către conducerea PSD a fost până în prezent impecabilă

Candidatul Alianței ''România Înainte'' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că, din punctul său de vedere, susținerea sa de către PSD a fost până în prezent impecabilă. 'Susținerea mea de către conducerea PSD, conducerea centrală și conducerile județene, a fost p&aci

Politic 29-03-2025 15:39

Președintele interimar Ilie Bolojan, în vizită la Universitatea Politehnica Timișoara; a pledat pentru susținerea învățământului tehnic

Președintele interimar Ilie Bolojan a pledat, sâmbătă, la Timișoara, pentru susținerea învățământului tehnic, subliniind că acesta reprezintă o veritabilă necesitate pentru economia națională, ingineria fiind vitală într-o etapă în care România are nevoie de dezvoltare sustenabilă, bazată pe inovare, infrastructură și capacitate te

Politic 29-03-2025 14:53

Prezidențiale2025/Antonescu, la un miting la Cluj-Napoca: Nu vorbesc despre dacă vom câștiga alegerile, ci despre ce vom face împreună

Aproximativ 20.000 de persoane, potrivit organizatorilor, venite din toate județele Transilvaniei, au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un miting de susținere a lui Crin Antonescu, candidatul Alianței ''România Înainte'' la prezidențiale. 'Nu am venit să vorbesc despre dacă vom câștiga alegeril

Politic 29-03-2025 13:08

Cătălin Predoiu: NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA sunt garanțiile noastre cele mai puternice de securitate

PNL susține dezvoltarea capacității de apărare a României prin creșterea înzestrării Armatei, dezvoltarea industriei de apărare și menținerea statutului de membru NATO, a declarat sâmbătă președintele interimar al partidului, Cătălin Predoiu. Acesta a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 21 de ani de când Rom&

Politic 29-03-2025 13:05

Burduja: Apartenența la NATO înseamnă predictibilitate într-o lume imprevizibilă; înseamnă ca România să nu fie niciodată singură

Apartenența la NATO înseamnă mai mult decât baze militare și angajamente scrise în tratate, înseamnă predictibilitate într-o lume imprevizibilă, a scris, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Apartenența la NATO înseamnă mai mult decât baze militare și angajamente scri

Politic 29-03-2025 12:48

Nicușor Dan, despre acțiunile lui Piedone: Nu te duci să faci spectacol cu afacerile oamenilor

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat sâmbătă că președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, dă dovadă de ''un pic de exces'' în acțiunile de control și face 'spectacol' cu afacerile unor oameni.

Politic 29-03-2025 12:24

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan spune că, în precampanie, cheltuielile sale sunt de aproximativ 900.000 de euro

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat sâmbătă că în precampania electorală cheltuielile sale sunt de aproximativ 900.000 de euro, bani pe care i-a strâns din donații. El și-a deschis, sâmbătă, sediul de campanie, aflat în apropiere de Parcul Cișmigiu, pe bulevardul Regina Elisabe

Politic 29-03-2025 12:17

Mircea Abrudean: România este și va rămâne un partener puternic în NATO

România este și va rămâne un partener puternic în NATO, a declarat președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, într-un mesaj transmis la împlinirea a 21 de ani de când țara noastră este membră a Alianței Nord-Atlantice. ''Astăzi se împlinesc 21 de ani de la aderarea României la

Politic 28-03-2025 22:04

Ciolacu: Guvernul României este alături de toți cei afectați de cutremurul care a lovit Myanmar și Thailanda

Guvernul României este alături de toți cei afectați de cutremurul care a lovit Myanmar și Thailanda și își exprimă speranța că eforturile de salvare și ajutor în curs aduc sprijinul atât de necesar pentru populația afectată, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri,

Politic 28-03-2025 20:10

Marius Petrescu, schimbat de la conducerea ORNISS; Nicu Marcu - noul director general

Directorul general al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Marius Petrescu, a fost eliberat din funcție, potrivit unei decizii publicate vineri în Monitorul Oficial. Conducerea ORNISS va fi asigurată de Nicu Marcu, numit director general tot prin decizia semnată de premierul Marcel Ciolacu. ''Încep

Politic 28-03-2025 18:24

Prezidențiale2025/ AEP: A fost publicat Ghidul finanțării campaniei electorale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, vineri, că a elaborat, aprobat și publicat în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 11/2025 privind Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile prezidențiale din mai. Ghidul cuprinde aspecte referitoare la finanțarea campaniei electorale și la rambursarea cheltuielilor electorale la alegerile pre

Politic 28-03-2025 17:14

Deputatul Raluca Turcan (PNL Sibiu): Emil Hurezeanu are toată susținerea mea

Liderul Organizației Județene PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că îl susține pe ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. 'În momentul de față sunt vicepreședinte la Camera Deputaților, nu am discutat nicio secundă despre un portofoliu guvernamental și Emil Hurezeanu are toată susținer

Politic 28-03-2025 15:57

Prezidențiale 2025/ Guvern: Pregătirea scrutinului electoral din 4 mai este în grafic

Pregătirea scrutinului electoral din 4 mai pentru alegerea președintelui României este în grafic, precizează Biroul de presă al Guvernului, pornind de la 'unele speculații care se fac în mediul online'. 'Pregătirea scrutinului electoral din 4 mai 2025 pentru alegerea președintelui României este în grafic. Insti

Politic 28-03-2025 15:43

CSAT: România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare a armistițiului în Ucraina, prin infrastructura sa și alte capabilități

România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare a armistițiului în Ucraina, prin infrastructura sa și alte capabilități, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele interimar Ilie Bolojan. 'În cadrul ședinței au fost analiza

Politic 28-03-2025 15:28

CSAT a aprobat dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au analizat și aprobat, în ședința de vineri, dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea inițierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea achiziției, po