logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MAE: Aurescu a precizat la Bruxelles că România nu împărtăşeşte opiniile conform cărora NATO este în criză

Image

Ministrul Bogdan Aurescu a afirmat miercuri, la lucrările reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO de la Bruxelles, că România nu împărtăşeşte opiniile conform cărora Alianţa este în criză, informează MAE.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), şeful diplomaţiei române a precizat că "România nu împărtăşeşte opiniile conform cărora Alianţa este în criză şi a subliniat că procesul de adaptare a NATO trebuie să continue".

"Orice proces de reflecţie pe tema viitorului Alianţei trebuie, în viziunea României, să poată identifica eventualele probleme interne şi provocările externe ale NATO, să faciliteze procesul de adaptare a Alianţei şi să înlăture orice percepţii - care sunt oricum eronate - cum că Alianţa ar fi în criză. Un astfel de proces ar putea conduce, în opinia ministrului român de externe, la modernizarea conceptului strategic al NATO", se arată în comunicat.

Bogdan Aurescu a subliniat importanţa deosebită a unităţii şi solidarităţii statelor aliate, în perspectiva reuniunii la cel mai înalt nivel de la Londra, subliniind importanţa unui mesaj puternic de susţinere a Articolului 5 al Tratatului de la Washington. A prezentat contribuţiile concrete ale României în acest sens, materializate atât în asigurarea resurselor necesare pentru modernizarea forţelor armate naţionale, cât şi în contribuţiile semnificative la operaţiile şi misiunile aliate.

El a evidenţiat necesitatea continuării progreselor concrete în implementarea deciziilor adoptate, inclusiv cele vizând flancul estic al Alianţei în ansamblul său. În acest context, a subliniat importanţa implementării depline a deciziilor referitoare la regiunea Mării Negre şi a asigurării unor contribuţii sporite din partea aliaţilor, în vederea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare în această regiune, în plan terestru, maritim şi aerian.

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat importanţa dezvoltării, în continuare, a dialogului şi cooperării practice cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, pentru creşterea rezilienţei acestora în faţa provocărilor interne şi externe. De asemenea, a subliniat importanţa sinergiei şi complementarităţii depline între NATO şi UE în domeniul securităţii şi apărării, element foarte important în menţinerea unităţii transatlantice, menţionează MAE.

În cadrul dineului de lucru a avut loc un schimb de opinii cu privire la contextul global de securitate şi implicaţiile acestuia pentru Alianţă, pentru un răspuns eficient la provocările actuale şi viitoare. Miniştrii au discutat despre modalităţile de abordare coordonată a unor teme de interes strategic: Rusia, China şi controlul armamentelor.

În intervenţia sa, ministrul român de externe a exprimat convingerea că multiplicarea provocărilor şi ameninţărilor la nivel global fac cu atât mai necesară menţinerea unei abordări unitare din partea statelor aliate, atât în cadrul NATO, cât şi în alte formate la care participă acestea. Aurescu s-a referit la importanţa păstrării abordării actuale cu privire la Rusia, subliniind că o schimbare a acestei abordări nu poate avea loc decât în condiţiile revenirii la respectarea de către partea rusă a dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate. El a precizat că principiile şi valorile euroatlantice trebuie să rămână reperele în interacţiunea NATO cu alţi actori internaţionali.

În acest context, Aurescu a evidenţiat necesitatea păstrării şi consolidării actualelor aranjamente în domeniul controlului armamentelor.

În egală măsură, ministrul Aurescu a prezentat evoluţiile recente din Republica Moldova şi a subliniat că orice evoluţie spre soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să aibă loc cu respectarea frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova şi fără afectarea vectorului său european de politică externă.

Reuniunea a reprezentat un moment important în pregătirea Reuniunii şefilor de stat şi de guvern aliaţi de la Londra, din 3-4 decembrie. Programul a inclus două sesiuni de lucru în format aliat: o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic şi un dineu de lucru.

Miniştrii au adoptat o serie de decizii referitoare la recunoaşterea spaţiului cosmic ca domeniu operaţional al Alianţei, la consolidarea rolului NATO în domeniul securităţii energetice şi la continuarea participării aliate la eforturile internaţionale privind combaterea terorismului.

În acelaşi timp, au fost evaluate progresele înregistrate în implementarea măsurilor referitoare la Marea Neagră decise la reuniunea ministerială de externe de la Washington, din 3-4 aprilie. De asemenea, a avut loc o discuţie cuprinzătoare despre situaţia de securitate în regiunile Mării Baltice, Mării Negre, Mării Mediterane şi Atlanticului de Nord şi deciziile adoptate de NATO pentru a răspunde riscurilor şi provocărilor care afectează aceste regiuni, mai informează MAE. AGERPRES/(AS - autor: Antonia Niţă, editor: George Onea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.mae.ro

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 16-05-2025 14:45

Prezidențiale2025/STS: Au fost implementate toate cerințele în vederea utilizării sistemelor IT securizate pentru buna desfășurare a alegerilor

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, vineri, că a implementat 'toate' cerințele stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică (INS) în vederea utilizării sistemelor IT securizate pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale de duminică.

Politic 16-05-2025 14:35

Prezidențiale2025/Expert Forum: Campania a accentuat diviziunile și nemulțumirile din societate și a polarizat opinia publică

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Expert Forum, au solicitat vineri candidaților la alegerile prezidențiale și susținătorilor lor să se abțină de la acuze nefondate, agresivitate, discriminare, amenințări față de cealaltă tabără și orice fel de agitație provocatoare, pentru a nu inflama și mai mult opinia publică. 'Mi

Politic 16-05-2025 14:08

Președintele interimar Bolojan - primit de premierul Albaniei, la Summitul Comunității politice europene

București, 16 mai /Agerpres/ - Președintele interimar Ilie Bolojan a fost primit, vineri, de premierul Albaniei, Edi Rama, la Summitul Comunității politice europene (CPE), care are loc la Tirana. Bolojan a transmis pe platforma X că se află la reuniune 'pentru a arăta solidaritate și a găsi soluții comune pentru provocările cu care ne confruntăm'.

Politic 16-05-2025 13:26

Prezidențiale2025/ Iulian Bulai (USR) a votat la Varșovia, unde se află în calitate de observator al alegerilor din Polonia

Deputatul USR Iulian Bulai a votat vineri la Varșovia, unde se află în calitate de coordonator al unei delegații a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Delegația APCE va observa desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, care are loc duminică, 18 mai, informează USR. 'Am votat la Varșovia pentru o Rom&ac

Politic 16-05-2025 13:06

LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot

Aproape 50.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 13:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi seara, ora 22:00

Politic 16-05-2025 12:24

Prezidențiale2025/ Titus Corlățean: Vă invit la vot; dați legitimitate populară viitorului președinte

Senatorul PSD Titus Corlățean s-a prezentat vineri la urne, la Riga, și i-a îndemnat pe români să meargă la vot pentru a da legitimitate populară viitorului președinte al țării și a pune pe umerii săi 'uriașa povară' a responsabilității. Corlățean a votat la Consulatul României din Riga, în contextul în ca

Politic 16-05-2025 11:14

Prezidențiale2025/ Siegfried Mureșan: Am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie onestă

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan spune că a votat, vineri, la alegerile prezidențiale, pentru 'o Românie europeană și onestă'. 'Tocmai am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie onestă. Haideți la vot!', a scris Mureșan pe Facebook. Într-un mesaj video pe aceeași rețea de

Politic 16-05-2025 11:06

Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 11:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 23.300 de alegători

Peste 23.300 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 11:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi seara, ora 22:

Politic 16-05-2025 10:36

Prezidențiale2025/Buzău: Peste 500 de înlocuiri ale reprezentanților partidelor politice în secții; motive personale, medicale și rulaje

Biroul Electoral Județean (BEJ) Nr.10 Buzău a admis șapte cereri de înlocuire a unor reprezentanți ai formațiunilor politice USR, S.O.S România, PNL, AUR, POT, PSD și UDMR, în total operându-se peste 500 de modificări în secțiile de votare la nivelul județului Buzău. Prin Decizia Nr.43, BEJ Buzău a admis cu unanim

Politic 16-05-2025 09:07

Prezidențiale2025/ AEP: Până vineri la ora 9:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 7.000 de alegători

Peste 7.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 9:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi seara, ora 22:00

Politic 16-05-2025 09:00

Prezidențiale2025/ 'Finala' pentru Cotroceni - cine va conduce destinul României în următorii cinci ani

George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor) și Nicușor Dan (independent) își dispută duminică fotoliul de la Cotroceni în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, aproape 18 milioane de alegători fiind așteptați să pună ștampila pe buletinul de vot. Cei doi candidați au ajuns în cursa finală după

Politic 16-05-2025 08:58

Prezidențiale2025/ Europarlamentarul Eugen Tomac a votat la Chișinău pentru un viitor comun al României și Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Europarlamentarul român Eugen Tomac (Partidul Mișcarea Populară/Grupul Renew Europe) și-a exercitat la Chișinău dreptul de vot în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, declarând că a optat pentru un viitor comun al României și Republicii Moldova în Uniunea Europeană. 'Am votat din nou la Chișinău. Am vot

Politic 16-05-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Vineri - ultima zi de campanie electorală, prima zi de vot în diaspora

Vineri este ultima zi în care cei doi candidați intrați în cursa finală pentru Cotroceni mai pot face campanie electorală. Potrivit calendarului alegerilor, campania pentru competitorii electorali ajunși în al doilea tur de scrutin a început pe 9 mai, după validarea de către Curtea Constituțională a rezultatului primulu

Politic 15-05-2025 22:04

Prezidențiale2025/ A început votul în diaspora; românii din Auckland - primii la urne

Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală). Conform site-ului AEP, prez

Politic 15-05-2025 21:24

Kelemen Hunor: Următoarea coaliție trebuie să negocieze foarte amănunțit toate chestiunile de fiscalitate

Viitoarea coaliție de guvernare, respectiv viitoarea majoritate care va forma următorul guvern, va trebui să negocieze foarte amănunțit toate chestiunile legate de problemele de fiscalitate, a declarat joi președintele UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, dacă se vor găsi specialiști, există și alte variante pentru a depăși creșterea fiscal