logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sandra Pralong la Izvoru Mureşului: Aveţi toate drepturile ca statul român să fie mai atent cu nevoile dumneavoastră

Imagine din galeria Agerpres

Sandra Pralong, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, le-a transmis românilor din afara graniţelor, prezenţi luni la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, "salutul şi preţuirea preşedintelui României", subliniind că statul român trebuie să fie mai atent cu nevoile pe care le au în ţările în care trăiesc.

"Sunt extrem de emoţionată să vă văd atât de numeroşi aici şi să vă văd revenind pe unii dintre dumneavoastră, purtând România cu dumneavoastră acolo unde sunteţi. Pentru că România şi românitatea, cultura, tradiţia, credinţa trăiesc prin dumneavoastră. Am numărat, cu un amic istoric, de câte ori s-au schimbat graniţele României de la înfiinţarea statului român: de nu mai puţin de şapte ori, de şapte ori frontiera României s-a dus înainte şi înapoi în Basarabia, în Bucovina, în Ungaria, în Bulgaria. Faptul că, după atâţia ani, dăinuie românitatea acolo unde trăiţi dumneavoastră este absolut excepţional, de recunoscut şi de înclinat în faţa acestei perenităţi pe care o duceţi", a spus Sandra Pralong.

Ea a punctat faptul că efortul depus de românii din afara graniţelor, individual sau la nivel de asociaţii, nu este suficient şi că "într-o ţară normală" instituţiile statului ar putea face mult mai mult ca să susţină aceste eforturi de păstrare a identităţii.

"E nevoie de instrumente de monitorizare şi de evaluare a progresului pe care îl facem an de an. Pe mine mă doare, sincer, că vin a doua oară aici şi văd pe agendă chestiuni care s-au mai discutat, aceleaşi chestiuni şi pare că statul român bate pasul pe loc şi vă invit în continuare, în rezoluţiile pe care le adoptă Universitatea de Vară, să fim cât se poate de concreţi în a cere autorităţilor dare de seamă despre ce au făcut, despre situaţia din Voivodina, din Valea Timocului, Basarabia, Ungaria, despre şcoli, biserici, învăţământul în limba română, care sunt atât de importante", a spus consilierul prezidenţial.

Sandra Pralong a adăugat că este esenţial ca statul să sprijine eforturile românilor din afara graniţelor, care trebuie să fie mai exigenţi în relaţia cu statul român.

"Să te poţi ruga în limba ta, să poţi învăţa în limba ta, să simţi că statul îţi este aproape şi nu te încurcă, aşa cum o face de multe ori statul român este esenţial şi depinde nu doar de bunăvoinţa autorităţilor, ci depinde, deopotrivă, de exigenţa cetăţenilor. Aveţi toate drepturile ca statul român să fie mai atent cu nevoile dumneavoastră şi mai ales să preţuiască faptul că în continuare, individual, în asociaţii, în grupuri, ajutaţi România să dăinuie acolo unde sunt români. Emil Cioran spunea. 'Nu trăim într-o ţară, ci trăim într-o limbă' şi faptul că trăiţi româneşte, înseamnă că România, ţară înconjurată de români, este mult mai mare şi mai frumoasă şi mai bogată prin domniile voastre", a conchis ea.

Prezent la deschiderea oficială a lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, a opinat că Guvernul României şi Preşedinţia trebuie "să-şi dea mâna" pentru a veni în sprijinul românilor din afara graniţelor, dar şi a celor din Harghita şi Covasna.

"Cred că după 100 de ani în care ne-am dat seama că unirea face puterea şi numai uniţi putem să rezolvăm problemele acestui neam, cred că a sosit aşadar momentul să ne dăm seama de acest lucru, să fim uniţi pentru ca tocmai ceea ce ne dorim să putem duce la bun sfârşit şi să putem face concret ceva pentru românii noştri din diaspora, cel puţin să facem ceea fac alte popoare pentru minorităţile lor", a arătat Alexandru Pugna.

Acesta a precizat că Guvernul României a încercat şi caută soluţii pentru a rezolva problemele românilor din afara graniţelor şi a amintit că, începând din acest an, printr-o ordonanţă de Guvern, s-a hotărât alocarea, în fiecare an, a sumei de 4 milioane de euro bisericilor din diaspora, "pentru a veni în sprijinul comunităţilor româneşti şi pentru a spijini aceste demersuri de încercare a păstrării identităţii noastre naţionale în comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării".

La deschiderea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au mai luat cuvântul episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene şi a organizatorilor.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, ajunsă la a XVII-a ediţie, este organizată de Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din centrul şi sud-estul Europei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Timp de mai multe zile se vor aduce în discuţie problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, aflaţi în pericol de a-şi pierde identitatea, dar şi cei din Harghita şi Covasna, sau cei care trăiesc în diaspora. Potrivit organizatorilor, "manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil parteneriat româno-român", atât prin participarea unor conferenţiari importanţi şi a reprezentanţilor românilor din afara hotarelor şi din ţară, cât şi prin tematica abordată.

La lucrări participă cursanţi din ţară, din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi din diaspora, reprezentanţi ai românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ai romano-catolicilor din Moldova, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media. AGERPRES (A,AS - autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 10-05-2025 14:09

Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina

Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat sâmbătă, în cadrul Summitului 'Coaliției de Voință', că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina. 'Astăzi, la Summitul 'Coaliției de Voință', am subliniat că este în interesul Rom&aci

Politic 10-05-2025 13:25

Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi

Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț

Politic 10-05-2025 11:38

Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune

Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148

Politic 10-05-2025 05:48

Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'

Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere

Politic 09-05-2025 21:37

Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm

Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de

Politic 09-05-2025 20:13

Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin

Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me

Politic 09-05-2025 18:28

Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.

Politic 09-05-2025 18:19

Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr

Politic 09-05-2025 17:44

Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată

Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &

Politic 09-05-2025 16:26

Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.

Politic 09-05-2025 15:24

Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.

Politic 09-05-2025 14:56

Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica

Politic 09-05-2025 14:15

Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)

Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.

Politic 09-05-2025 14:11

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden

Politic 09-05-2025 14:01

Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu