Muhuleţ, despre votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale: Tehnic nu este nicio problemă; e o decizie politică

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente Marian Muhuleţ a declarat, miercuri, la o dezbatere organizată de USR, că votul prin corespondenţă implementat în România la alegerile parlamentare din 2016 a fost un succes, menţionând că, din punct de vedere tehnic, acest sistem poate fi implementat şi pentru alegerile prezidenţiale.
"Votul prin corespondenţă în România, aşa cum a fost el implementat la alegerile parlamentare, în comparaţie cu alte state, a fost un succes. Din 9.000 de plicuri transmise s-au întors aproape 50%, dar dacă vă uitaţi pe statisticile altor state o să vedeţi că rata de întoarcere este pe undeva 10 maxim 20%. De ce au ales să nu trimită plicurile la Bucureşti? Este opţiunea fiecăruia. Poate că au fost dezamăgiţi de oferta politică, ar putea fi un răspuns", a afirmat Muhuleţ.
Potrivit lui Muhuleţ, în ceea ce priveşte strict votul prin corespondenţă un element principal este capacitatea Poştei Române de a procesa volumele solicitate de cetăţenii români din străinătate.
"Am avut câteva sute de plicuri care au venit, deşi alegerile au fost în 2016, până la jumătatea lui 2017, până atunci am primit plicuri cu votul prin corespondenţă. Opinia mea este că mai practic, mai util este de a ţine secţiile de votare pe care le înfiinţezi şi eu sunt un fan al exercitării dreptului de vot la secţia de votare, a implicării active a cetăţeanului în sensul de a te deplasa la secţiile de vot", a mai spus Muhuleţ.
El a subliniat că votul prin corespondenţă se poate îmbunătăţi, dar din perspectiva organizatorică AEP nu are ce să-şi reproşeze.
"Cred că se poate dezbate, se poate îmbunătăţi, dar cred că mai degrabă trebuie decis ce se doreşte? Dorim sau nu dorim să avem votul prin corespondenţă. Din punctul nostru de vedere, puteţi să-l priviţi ca un insucces din perspectiva numărului de cetăţeni care au apelat, dar din perspectiva organizatorică noi nu avem multe lucruri a ne reproşa la momentul acesta pentru că plicurile au ajuns la acei cetăţeni care au apelat la votul prin corespondenţă, s-au întors, nu au fost probleme cu recepţia lor la Otopeni şi de transmitere la Biroul electoral circumscripţia 43, nu au fost probleme de procesare a lor. Un lucru reclamat a fost doar găsirea posibilităţii de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor că plicul a ajuns în ţară şi a fost procesat", a mai susţinut Muhuleţ.
Întrebat în legătură cu posibilitatea implementării votului prin corespondenţă pentru cetăţenii din afara graniţelor şi la alegerile prezidenţiale, Muhuleţ a spus: "Tehnic nu este nicio problemă, este o chestiune de decizie politică a Parlamentului, a grupurilor reprezentate în Parlament.
"Aveţi o lege care este în vigoare, perfect aplicabilă pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat care, cu bunele şi relele ei, a funcţionat. Nimeni nu reproşează că nu a funcţionat, toată lumea reproşează numărul cetăţenilor care au apelat la votul prin corespondenţă, este o chestiune care depinde, în mare măsură, de cetăţeni. Apoi să se decidă în Parlament dacă această lege este transferată şi pentru aplicabilitate la alegerile prezidenţiale şi alegerile parlamentare pe teritoriul naţional. Nu cred că este o problemă să o aplicăm şi la europarlamentare, dar este o decizie politică, nu aparţine nici AEP, nici STS, nici INS, nici MAE. E o responsabilitate pur politică", a menţionat Muhuleţ.
Directorul STS Ionel Sorinel Vasilcă a susţinut, la dezbatere, că din punct de vedere tehnic poate fi implementată soluţia prin care cetăţenii să afle că plicul cu votul prin corespondenţă a ajuns la destinaţie şi a fost procesat.
"Sub aspect tehnic, dorinţa de a avea electorul posibilitatea de a verifica, poate fi implementată, să fie o garanţie că plicul a ajuns şi a fost procesat astfel încât să nu fie niciun fel de dubiu că el a votat", a adăugat Vasilică.
La rândul său, Ştefan Trică, reprezantantul INS, a menţionat că aplicarea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale ridică problema ca plicurile să ajungă înainte de al doilea tur de scrutin.
"Cu turul doi al alegerilor prezidenţiale, dacă într-o lună şi ceva Poşta română are posibilităţile pe care le are, în două săptămâni eu nu văd cum ar putea să ajungă plicurile în turul doi la alegerile prezidenţiale pentru că buletinul nu poate fi multiplicat dinainte pentru că nu ştim care sunt candidaţii şi trebuiesc tipărite într-o ordine care este trasă la sorţi", a spus Trică.
Parlamentari ai USR au elaborat o propunere legislativă de modificare a legilor electorale, care prevede, între altele, extinderea dreptului de vot prin corespondenţă şi pentru alte categorii de cetăţeni şi la alte alegeri, pe lângă alegerile parlamentare.
"Ne asumăm extinderea dreptului de vot la distanţă şi pentru alte categorii de cetăţeni, nu numai pentru cei din afara ţării. Ne dorim asta deoarece credem că avem o mare problemă şi anume rata scăzută de participare la vot pentru cetăţenii români, în bună parte determinată şi de mobilitatea cetăţenilor români în ultimii ani atât în exteriorul ţării, cât şi în interiorul ţării şi este important să găsim acele căi care facilitează exercitarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii români, fie că sunt între graniţe, fie în afară", a afirmat senatorul USR Florina Presadă.
Deputatul USR Matei Dobrovie a menţionat că, prin acest proiect legat de votul prin corespondenţă, doreşte să fie implementate variante alternative de vot pentru cât mai mulţi cetăţeni români.
"Am modificat trei legi, legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, legea prin votul prin corespondenţă şi legea privind alegerea preşedintelui. Am plecat de la realitatea că, la ultimele alegeri parlamentare, doar 8.800 de persoane au solicitat să voteze prin corespondenţă şi dintre plicuri doar 4.598 au ajuns la destinaţie", a adăugat Dobrovie.
El a spus că "votul prin corespondenţă este o oportunitate extraordinară şi trebuie să fie îmbunătăţit şi extins la mai multe tipuri de alegeri.
"În proiect am extins votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Până acum se aplica doar la alegerile parlamentare şi doar la cetăţenii cu reşedinţa în străinătate. Am propus şi extinderea termenul de alegător şi pentru românii din ţară care ştiu că la data alegerilor nu se pot prezenta la urne din motive obiective", a mai spus Dobrovie. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată
Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care Rom&aci
Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater
Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală
Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda