logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Incertitudini cu privire la viitorul NATO în fața furtunii Trump (analiză France Presse)

Image

Tirurile americane împotriva țărilor europene din Alianța Nord-Atlantică zdruncină din temelii NATO, care, cu toate acestea, își imaginează cu greu un viitor fără Statele Unite, notează miercuri France Presse într-o analiză.

Sub atacurile lui Donald Trump și ale echipei sale, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, înființată acum 75 de ani, înțelege că trebuie să se schimbe rapid. Agresivitatea noii administrații americane este resimțită ca o 'traumă', explică un diplomat, sub rezerva anonimatului.

Dar această schimbare se va face cu sau fără SUA? Întrebarea provoacă agitație pe culoarele sediului NATO din Bruxelles.

'Direcția se știe: SUA în proporție mai mică, dar mai multă Europa', rezumă alt diplomat, care cere de asemenea să rămână anonim. Dar multe întrebări rămân în suspensie.

În numai două luni, Donald Trump a atacat de mai multe ori Canada, pe care intenționează să o transforme în al 51-lea stat american, și Danemarca, de la care revendică un teritoriu, Groenlanda.

Numeroși responsabili americani, între care vicepreședintele J.D Vance, nu și-au ascuns disprețul față de europeni, pe care îi consideră drept 'profitori', pasageri clandestini într-o Alianță în care, susțin ei, nu își plătesc datoriile.

De la 20 ianuarie, când Donald Trump a revenit la Casa Albă, 'optimismul este din ce în ce mai scăzut', spune un diplomat. 'Statele Unite nu au luat încă nicio decizie concretă, dar se pare că fiecare zi aduce o nouă lovitură împotriva fundamentelor Alianței', a adăugat el.

Potrivit lui Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO, în prezent cercetător pe lângă ECFR (European Council on Foreign Relations), sunt posibile trei scenarii.

Unul este o tranziție ordonată: americanii se dezangajează, dar în bună ordine, în urma unor negocieri care să le dea timp europenilor să se pregătească. 'Aceasta va permite să se evite incertitudinea', afirmă el într-un interviu pentru AFP.

Al doilea scenariu ar fi al unei tranziții 'haotice': SUA rămân membru al NATO, inclusiv pentru descurajarea nucleară, dar se dezangajează din forțele convenționale, după cum a menționat secretarul american al apărării, Pete Hegseth.

În acest caz, retragerea se face 'în regim de criză', cu 'amenințări, anunțuri haotice'. Este 'aproape scenariul dominant' la ora actuală, apreciază analistul citat.

În fine, al treilea este scenariul de coșmar pentru numeroși aliați europeni, în special în Europa Centrală și de Est: retragerea 'de facto sau de jure'. Aceasta nu ar fi neapărat o retragere formală, ci o situație în care Statele Unite 'își pierd interesul' pentru apărarea continentului european.

Donald Trump, care a amenințat deja că nu va apăra țările rău-platnice din Europa, le cere europenilor și canadienilor să aloce cel puțin 5% din Produsul lor Intern Brut (PIB) pentru apărarea Alianței.

Pentru unele țări, precum Italia sau Spania, care consacră sub 2% din PIB-ul lor pentru apărare, acesta este un prag foarte ridicat. Dar toți realizează că ceva va trebui să fie 'anunțat' la summitul NATO din iunie de la Haga, potrivit unui diplomat.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, a invocat în fața aliaților un procent între 3,5 și 3,7%, afirmă un alt diplomat. Va fi dificil, dar este o 'chestiune de priorități' în cheltuielile naționale, a adăugat el.

Cu toate acestea, nimeni nu știe încă dacă un astfel de procent va fi suficient pentru Donald Trump.

Până atunci, multe voci de la Bruxelles și din alte capitale europene se întreabă despre o Alianță Nord-Atlantică 'post-SUA'.

'Am știut întotdeauna că va veni momentul când America se va retrage într-un fel și când Europa va trebui să facă mai mult', susține Jamie Shea, fost purtător de cuvânt al NATO, în prezent expert al think tank-ului londonez Chatam House.

Iar calendarul este foarte strâns. Europenii au la dispoziție 'cinci ani' pentru a recrea o forță de descurajare în fața amenințării ruse, afirmă Camille Grand. Un calcul bazat pe timpul considerat necesar, potrivit mai multor servicii de informații, pentru ca Rusia să-și refacă armata și să fie în măsură să amenințe o țară NATO, explică el.

Iar în opinia acestui expert francez, europenii sunt capabili să facă aceasta, chiar dacă vor fi necesare investiții substanțiale pentru a compensa contribuția americană în materie de informații, sateliți și logistică. 'Nu există niciun motiv pentru care 500 de milioane de europeni să nu fie capabili să descurajeze 140 de milioane de ruși', afirmă el.

Mai multe țări europene se îndoiesc însă. 'Statele Unite rămân indispensabile pentru o descurajare credibilă', spune un diplomat european la NATO. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 237

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 03-04-2025 12:09

Rutte: Angajamentul SUA în cadrul NATO este clar, Washingtonul este un aliat de încredere

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: SUA sunt în mod categoric un aliat demn de încredere în cadrul NATO și angajamentul Washingtonului este clar, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din cele 32 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice. '

Politic Ex 03-04-2025 12:02

Discuții ruso-americane: Trimisul lui Putin s-a întâlnit cu emisarul lui Trump la Washington

Trimisul președintelui rus Vladimir Putin pentru investiții, Kirill Dmitriev, s-a întâlnit miercuri la Washington cu oficiali americani, între Steve Witkoff, în timp ce administrația Trump continuă să exercite presiuni asupra Rusiei și Ucrainei pentru a accepta o încetare a focului, au declarat doi responsabili americani familiarizați cu

Politic Ex 03-04-2025 10:24

Șefa diplomației europene: Țările UE asigură deja peste 50% din necesarul de muniție al Ucrainei

Țările membre ale Uniunii Europene furnizează deja mai mult de jumătate din necesarul de muniție al Ucrainei, estimat recent la două milioane de cartușe de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate, Kaja Kallas, potrivit Reuters. '

Politic Ex 03-04-2025 10:01

#Ucraina: Cel puțin patru morți după un atac cu rachetă rusesc asupra orașului Krîvîi Rih

Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în orașul Krîvîi Rih din sud-estul Ucrainei în urma unui atac cu rachetă lansat miercuri de forțele ruse, relatează dpa. Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare locale, a declarat pe Telegram că o rachetă balistică a lovit o infrastructură civilă, provocând

Politic Ex 03-04-2025 09:30

SUA: Consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump a creat 20 de grupuri de discuții pe Signal pentru activități oficiale

Echipa condusă de consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, Mike Waltz, a creat cel puțin 20 de grupuri de discuții pe aplicația comercială Signal pentru a coordona activitatea oficială pe probleme ce implică China, Gaza, politica privind Orientul Mijlociu, Africa și Europa, a raportat miercuri Politico, transmite joi Reuters.

Politic Ex 03-04-2025 09:23

Elon Musk va rămâne în funcția publică până la încheierea misiunii DOGE, afirmă Casa Albă

Casa Albă a declarat miercuri că miliardarul Elon Musk, proprietarul Tesla și SpaceX, va rămâne în funcția publică pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea de reducere a cheltuielilor guvernamentale și a numărului de angajați în sectorul public, respingând totodată informațiile apărute în unele media care au relatat că el ar urma să-și păr

Politic Ex 03-04-2025 09:14

În fața amenințărilor SUA, premierul danez a sosit în vizită în Groenlanda pentru 'consolidarea' legăturilor cu teritoriul artic

Premierul danez Mette Frederiksen se află joi în vizită în Groenlanda pentru a 'întări unitatea' țării scandinave cu teritoriul arctic, în condițiile creșterii presiunii administrației americane a președintelui Donald Trump asupra acestei insule, relatează AFP. Vizita are loc în momentul în care în Groenlanda t

Politic Ex 03-04-2025 08:12

NATO: Creșterea investițiilor în apărare, punct important pe agenda reuniunii miniștrilor de externe

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe ai țărilor membre ale NATO se reunesc joi, la sediul organizației din Bruxelles, pentru a continua pregătirea viitorului summit de la Haga, din luna iunie, și pentru a dezbate chestiuni de securitate urgente. Într-o conferință de presă organizată în a

Politic Ex 03-04-2025 05:35

VIDEO Ungaria: Netanyahu a ajuns la Budapesta, sfidând mandatul de arestare emis de CPI

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aterizat joi pe aeroportul din Budapesta la scurt timp după ora 02.30 (00.30 GMT), a anunțat ministrul ungar al apărării, care l-a primit la scara avionului, notează AFP. 'Bine ați venit la Budapesta, Benjamin Netanyahu!', a scris Kristof Szalay-Bobrovniczky pe Facebook. Prim-mini

Politic Ex 03-04-2025 04:44

SUA: Senatul se opune simbolic taxelor vamale impuse de Trump Canadei

Un grup de senatori republicani s-au desolidarizat miercuri de președintele american Donald Trump și s-au alăturat democraților pentru a adopta o măsură simbolică opunându-se taxelor vamale de 25% impuse asupra importurilor din Canada, notează AFP. Acest text nu are practic nicio șansă să devină lege. Dar este o înfrângere si

Politic Ex 03-04-2025 03:52

Taxe vamale impuse de Trump: Reacții internaționale

Primele reacții după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei și a Uniunii Europene, potrivit AFP: Australia 'Aceste tarife nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate', a declarat premierul a

Politic Ex 03-04-2025 03:00

'Qatargate': Qatarul nu este o țară inamică', se apără Netanyahu

Qatarul 'nu este un dușman' al Israelului, a declarat marți prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, apărând doi dintre consilierii săi apropiați reținuți sub suspiciunea de corupție în așa-numita afacere 'Qatargate', notează AFP. 'Qatarul este o țară complexă, nu este o țară simplă, dar nu este o țară inamică și mulți o lau

Politic Ex 03-04-2025 01:48

SUA: Ministrul finanțelor le recomandă 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale

Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei 'escaladări', note

Politic Ex 03-04-2025 01:38

Siria: Loviturile israeliene asupra bazei militare din Hama au făcut patru morți (OSDO)

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că loviturile israeliene lansate miercuri împotriva unui aeroport militar din provincia Hama, în centrul Siriei, au făcut patru morți și au scos din funcțiune instalațiile acestuia, notează AFP. Potrivit OSDO, 'patru persoane au fost ucise și alte 11 rănite, printre care membri ai M

Politic Ex 03-04-2025 01:09

Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată

Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime