SUA: Președinta Universității Columbia demisionează după concesii făcute în disputa cu Trump pe subiectul fondurilor federale

Președinta interimară a Universității Columbia, Katrina Armstrong, a demisionat, decizie ce survine la o săptămână după ce a acceptat schimbări semnificative pe fondul unei bătălii aprinse cu administrația Trump pentru finanțarea federală a aceste instituții de învățământ superior din SUA, informează sâmbătă Reuters.
Guvernul american a anulat în această lună o finanțare de 400 de milioane de dolari pentru Universitatea Columbia și a amenințat că va reține alte miliarde, acuzând universitatea că nu a făcut suficient pentru a combate antisemitismul și a asigura siguranța studenților pe fondul protestelor de anul trecut din campus declanșate de războiul dus de Israel în Fâșia Gaza.
Universitatea Columbia a făcut concesii dramatice săptămâna trecută astfel încât să poată negocia pentru a recâștiga finanțarea, atrăgându-și critici dure că a cedat rapid presiunii guvernamentale și nu a rămas fermă în privința libertății academice și a libertății de exprimare.
Armstrong se va întoarce la conducerea Centrului Medical Irving al Universității, a informat Columbia.
Co-președinta Consiliului de administrație, Claire Shipman, a fost numită președinte interimar cu efect imediat, în timp ce Consiliul de administrație caută un nou președinte. Universitatea nu a dat un motiv pentru schimbare.
'Îmi asum acest rol cu o înțelegere clară a provocărilor serioase cu care ne confruntăm și cu un angajament ferm de a acționa cu urgență, integritate și de a lucra cu facultatea noastră pentru a ne promova misiunea, a implementa reformele necesare, a ne proteja studenții și a susține libertatea academică și investigarea deschisă', a spus Shipman într-o declarație.
Grupuri care reprezintă profesori de la Universitatea Columbia au dat în judecată administrația Trump pentru efortul său de a forța universitatea să înăsprească regulile privind protestele din campus și de a pune sub supraveghere externă un departament de studii privind Orientul Mijlociu, printre alte măsuri.
Universitatea Columbia a fost în centrul demonstrațiilor din vara anului 2024, proteste care s-au răspândit în mai multe centre universitare din SUA. Protestatarii au cerut încetarea atacului militar al Israelului asupra Fâșiei Gazei și au solicitat colegiilor lor să renunțe la colaborarea cu companii care au legături cu Israelul.
Susținători ai drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la antisemitism și islamofobie în timpul protestelor și contra-protestelor.
Guvernul american a luat măsuri împotriva protestatarilor străini pro-palestinieni, iar absolventul palestinian al Universității Columbia, Mahmoud Khalil, a fost reținut la începutul acestei luni de oficiali federali de imigrație.
Președintele american Donald Trump a amenințat, de asemenea, că va retrage finanțarea federală ale altor instituții din cauza protestelor pro-palestiniene din campusuri.
Separat, New York Times a raportat vineri seara că doi dintre liderii Centrului de Studii privind Orientul Mijlociu al Universității Harvard, directorul Cemal Kafadar și directorul asociat Rosie Bsheer, își vor părăsi funcțiile. Ziarul a citat doi profesori care cunoșteau în mod direct aceste decizii.
Harvard nu a avut niciun comentariu imediat.
Vineri, un judecător federal din Massachusetts a ordonat interzicerea deportării unei doctorande turce de la Universitatea Tufts care și-a exprimat sprijinul pentru palestinieni în războiul Israelului împotriva Fâșiei Gaza și fusese reținută de oficialii americani de imigrație săptămâna aceasta.
Rumeysa Ozturk, în vârstă de 30 de ani, a fost arestată marți de autoritățile americane de imigrație în apropierea locuinței sale din Massachusetts, potrivit unui videoclip care arată arestarea sa de către agenți federali mascați. Oficialii americani i-au revocat viza.
Departamentul de Securitate Internă al SUA a acuzat-o pe Ozturk, fără să furnizeze dovezi, că 'se implică în activități în sprijinul Hamas', un grup pe care guvernul american îl cataloghează drept 'organizație teroristă străină'.
Arestarea ei a avut loc la un an după ce Ozturk a fost co-autoare a unui articol de opinie în ziarul studențesc al Universității Tuft care critica răspunsul universității la apelurile studenților de a renunța la colaborarea cu companii care au legături cu Israelul și de a 'recunoaște genocidul palestinian'.
La scurt timp, un avocat a acționat în justiție pentru a-i obține eliberarea. Vineri, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile s-a alăturat echipei sale de apărare juridică depunând un proces revizuit, spunând că detenția ei îi încalcă dreptul la libertatea de exprimare și la un proces echitabil.
În pofida ordinului de marți seara prin care doctoranda și bursiera Fulbright nu va fi mutată din Massachusetts fără un preaviz de 48 de ore, ea se află acum în Louisiana.
În ordinul de vineri, judecătoarea de district Denise Casper din Boston interzice deportarea temporară a lui Ozturk în scopul de a oferi timp pentru a se decide dacă instanța sa își păstrează jurisdicția asupra cazului și ordonă administrației Trump să răspundă la plângerea lui Ozturk până marți.
Reuters amintește că președintele Donald Trump s-a angajat să îi deporteze pe protestatarii străini pro-palestinieni, pe care i-a acuzat că sprijină Hamas, că sunt antisemiți și că obstrucționează politica externă a SUA.
Protestatarii, inclusiv unele grupuri evreiești, spun că administrația Trump confundă critica lor față de atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza și susținerea lor pentru drepturile palestinienilor cu antisemitismul și sprijinul pentru Hamas.
Mai multor studenți și protestatari li s-au revocat vizele de către administrația Trump, care spune că este posibil să fi revocat peste 300 de vize. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i
Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin
Apărarea civilă din Gaza a anunțat moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii, într-un raid israelian
Apărarea civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii mici, într-un raid israelian în cursul nopții asupra taberei de refugiați palestinieni de la Khan Younis, în sudul teritoriului, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al apărării civile a precizat că a fost bombardată 'casa familie
Rusia a atacat în cursul nopții #Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice
Rusia a atacat în cursul nopții Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice, au afirmat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, transmit Reuters și EFE. Din cele 183 de drone, 77 au fost doborâte și alte 73 au căzut fără a provoca pagube, a menționat armata ucraineană. Cele două rachete balistice Iskander-M au fost lansate din
CIA va suprima 1.200 de posturi (Washington Post)
Principala agenție de informații externe a SUA, CIA, va suprima 1.200 de posturi, a relatat vineri Washington Post, în contextul în care Casa Albă a prezentat un proiect de buget de austeritate, transmit AFP și Reuters. Administrația Donald Trump i-a informat pe congresmeni că aceste reduceri se vor desfășura pe parcursul mai multo
Australienii au început să voteze în cadrul alegerilor legislative
Australienii ies la vot sâmbătă în cadrul alegerilor legislative, după o campanie marcată de problemele legate de puterea de cumpărare, mediu și noile tarife vamale ale SUA, informează AFP, Reuters și dpa. Votul va decide viitorul premierului Anthony Albanese, aflat de trei ani în fruntea guvernului și al cărui Partid Laburis
Donald Trump și Mark Carney se vor întâlni marți la Casa Alba pentru a negocia tarifele
Președintele american, Donald Trump, îl va primi pe prim-ministrul canadian, Mark Carney, la Casa Albă marți, 6 mai, pentru a începe negocierile privind tarifele impuse Canadei și noua relație bilaterală dintre cele două țări, transmite EFE. În prima sa conferință de presă de la câștigarea alegerilor generale luni, Carn
Rubio îndeamnă Germania să 'inverseze cursul' după ce AfD a fost etichetată drept extremistă
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a condamnat clasificarea partidului Alternativa pentru Germania (AfD) drept 'extremist de dreapta confirmat' de către serviciile de informații interne, făcând apel la țară să 'inverseze cursul', relatează dpa. 'Germania tocmai a acordat agenției sale de spionaj noi puteri pent
Ministrul adjunct al culturii din Berlin demisionează după o controversă pe tema reducerilor bugetare
Ministrul adjunct al culturii din Berlin a demisionat vineri, după ce controversa privind reducerile bugetare din decembrie în acest sector a stârnit furie în rândul teatrelor, orchestrelor și cluburilor techno din capitala germană, transmite France Presse. Joe Cialo, membru al Uniunii Creștin-Democrate, la fel ca viito
Propunerea de buget pentru 2026 a lui Donald Trump reduce cheltuielile și prioritizează apărarea
Președintele Donald Trump dorește să concentreze bugetul SUA pentru 2026 pe securitatea națională și apărare, reducând în același timp alte cheltuieli publice, a anunțat vineri Casa Albă. Acest prim proiect include o creștere de 13% a bugetului pentru apărare și o creștere de 65% a bugetului pentru securitate internă. Totodat preve