logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Umbrela nucleară franco-britanică pentru Europa, departe de a fi deschisă (AFP)

Image

Apelul viitorului cancelar german Friedrich Merz de a reflecta asupra unei descurajări nucleare europene riscă să se lovească de autonomia de decizie revendicată de Franța în acest domeniu și ridică și întrebarea credibilității unei umbrele nucleare franco-britanice, relatează AFP.

În contextul apropierii spectaculoase a lui Donald Trump de Rusia, Merz consideră necesar ca Europa să se pregătească de 'cel mai grav scenariu', ca NATO să fie lipsită de garanția de securitate americană, inclusiv nucleară.

Viitorul cancelar german a evocat într-un interviu pentru canalul ZDF o discuție necesară 'cu britanicii și francezii, cele două puteri nucleare europene, pentru a afla dacă nu putem beneficia și noi de partajare nucleară, cel puțin în domeniul securității nucleare'.

Această propunere nu reprezintă o premieră din partea aleșilor conservatori germani. În iulie 2022, fostul ministru și președinte al Bundestagului, Wolfgang Schauble, a propus ca Berlinul să furnizeze 'o contribuție financiară la puterea nucleară franceză în schimbul unei descurajări nucleare comune'.

O ofertă rămasă literă moartă. Încă de la apariția sa, descurajarea nucleară franceză se vrea complet independentă și are la bază evaluarea de către un singur om, președintele Republicii, a unei amenințări împotriva intereselor vitale ale țării.

'Este franceză și va rămâne franceză', a reafirmat joi ministrul apărării, Sebastien Lecornu, pe Franceinfo.

Într-un discurs privind doctrina nucleară franceză din februarie 2020, președintele Emmanuel Macron a evidențiat totuși 'dimensiunea autentic europeană' a descurajării franceze.

'În fapt, există o compatibilitate între cele două propuneri a priori contradictorii', a declarat Emmanuelle Maître, cercetătoare la Fundația pentru cercetare strategică (FRS).

'Pentru că suntem o țară membră a unei comunități regionale foarte integrate și a unei alianțe militare, în mod mecanic interesele noastre vitale vor coincide în mare parte cu interesele vitale ale vecinilor noștri', chiar dacă Franța decide singură, a explicat ea pentru AFP.

Dar 'nu există nicio asigurare, nicio garanție' privind care ar fi evaluarea acestui risc vital pentru un președinte confruntat cu o posibilă ripostă împotriva țării sale. Această ambiguitate este deliberată pentru a complica calculele adversarului, dar poate fi percepută ca o lipsă de credibilitate pentru aliații Parisului, a mai afirmat ea.

'Componentă psihologică'

În Regatul Unit, de asemenea, numai prim-ministrul are putere de decizie asupra arsenalului nuclear, deși rachetele sunt cumpărate din SUA.

'Marea diferență este că armele nucleare britanice fac deja parte din garanția de descurajare lărgită a NATO', a spus Marion Messmer, cercetătoare în cadrul centrului de reflecție Chatham House.

Forțele nucleare britanice, la fel ca și cele americane și spre deosebire de cele franceze, sunt integrate NATO, în beneficiul celor 32 de state membre ale Alianței.

'Într-un anumit sens, Regatul Unit furnizează deja o parte' dintr-o disuasiune nucleare europeană, a afirmat ea.

Dacă Parisul și Londra ar urma totuși să furnizeze o umbrelă nucleară Europei într-un cadru care rămâne să fie definit, s-ar pune problema credibilității sale, mai scrie France Presse.

Potrivit institutului Sipri, Franța dispune de 290 de focoase nucleare, Regatul Unit de 225, față de 3.708 în cazul SUA. Dacă Parisul dispune de patru submarine și de avioane de vânătoare echipate cu rachete nucleare. Londra nu se poate baza decât pe patru submarine pentru a lansa focoase nucleare, ceea ce îi limitează opțiunile.

Din punctul de vedere al lui Marion Messmer, 'cea mai mare provocare ar fi componenta psihologică, pentru că știm că Rusia ia foarte în serios Statele Unite, statele europene mult mai puțin'. Totul ar depinde deci de semnalele care să le reflecte hotărârea trimise de cele două capitale europene.

Emmanuel Macron a propus în discursul său din 2020 un 'dialog strategic cu partenerii noștri europeni (...) privind rolul descurajării nucleare franceze în securitatea noastră colectivă'. Însă doctrina franceză nu oferă decât opțiuni limitate.

Avioane europene ar putea participa la exerciții nucleare franceze furnizând de exemplu avioane de vânătoare de escortă sau avioane de realimentare pentru cele de tip Rafale care transportă rachetele nucleare, se menționează într-o propunere a institutului german SWP.

Parisul ar putea, de asemenea, potrivit acestuia, să desfășoare avioane 'capabile să transporte arme nucleare' în bazele aliate, ceea ce 'ar putea face calculele strategice ale Moscovei mult mai dificile'.

Însă, din punctul de vedere al lui Emmanuelle Maître, 'începând din momentul în care nu acceptăm deloc o deschidere doctrinară, nu există nici enorm de multe lucruri care îi pot interesa pe aliați'. 'Ei pot accepta ceea ce le dăm, dar nu pot cere indiferent ce', a mai afirmat ea.AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 598

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 26-04-2025 01:42

Rusia și Ucraina sunt 'foarte aproape de un acord', a afirmat președintele Trump la sosirea la Roma (Truth Social)

Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Rusia și Ucraina sunt 'foarte aproape de un acord' și a cerut celor două părți se întâlnească pentru a-l finaliza, relatează sâmbătă AFP. 'Sunt foarte aproape de un acord și cele două părți ar trebui să se întâlnească acum, la cel mai înalt

Politic Ex 25-04-2025 21:17

Funeralii Papa Francisc/ Trump, în avion spre Roma, prima călătorie în străinătate din mandatul său

Președintele american Donald Trump a decolat vineri spre Roma, unde el și soția sa Melania vor asista sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, alături de lideri din lumea întreagă, relatează AFP. Președintele american este așteptat să sosească în capitala Italiei &i

Politic Ex 25-04-2025 20:29

#Ucraina/Crimeea 'aparține' Ucrainei, insistă Zelenski, a cărui 'poziție rămâne neschimbată'

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat vineri că el consideră Crimeea aparținând Ucrainei, chiar dacă peninsula a fost anexată de Rusia în 2014, subliniind că poziția Kievului pe acest subiect rămâne 'neschimbată' în pofida presiunilor americane, relatează AFP. 'Poziția noastră rămâne nes

Politic Ex 25-04-2025 19:51

Zelenski nu este sigur dacă se va putea duce la funeraliile Papei Francisc; Trump nu exclusese o întâlnire cu liderul ucrainean

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu este sigur 'dacă va avea timp' pentru a se duce la funeraliile Papei Francisc, prevăzute să aibă loc sâmbătă la Roma, la care urmează să participe președintele american Donald Trump, relatează AFP. 'Dacă am timp, voi fi desigur prezent', a declarat Zelenski presei, evocând totodată reu

Politic Ex 25-04-2025 19:13

S-au găsit componente americane într-o rachetă nord-coreeană lansată de Rusia asupra Kievului, afirmă Zelenski

O rachetă balistică de fabricație nord-coreeană lansată de Rusia asupra capitalei ucrainene Kiev în atacul din noaptea de miercuri spre joi avea și componente fabricate de companii americane, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. 'Racheta care a ucis civili la Kiev conținea cel puțin 116 componente proven

Politic Ex 25-04-2025 19:04

Funeralii Papa Francisc/ Șefi de stat și capete încoronate, la ceremonia de sâmbătă

Zeci de șefi de stat și de guvern și-au confirmat prezența, sâmbătă, la Roma, la funeraliile Papei Francisc, decedat luni. Vaticanul a anunțat joi prezența a 50 de șefi de stat și a zece suverani în exercițiu, iar 'în acest stadiu, 130 de delegații (străine, n.r.) sunt confirmate pentru funeraliile Papei Francisc', care vor av

Politic Ex 25-04-2025 18:47

FBI arestează o judecătoare pentru că a 'obstrucționat' arestarea unui migrant

Biroul Federal de Investigații (FBI) a arestat o judecătoare pentru 'obstrucționarea' unei operațiuni de reținere a unui migrant, anunțat vineri directorul FBI, ceea ce marchează o escaladare a luptei administrației Donald Trump cu aparatul judiciar, relatează France Presse. 'Chiar acum, FBI a arestat-o pe judecătoarea Hannah Dugan din Milwaukee, &

Politic Ex 25-04-2025 18:37

#Ucraina: Întâlnirea Putin-Witkoff a fost 'constructivă' și a abordat inclusiv reluarea negocierilor directe ruso-ucrainene, potrivit Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin și emisarul american Steve Witkoff au discutat vineri circa trei ore la Kremlin, o întâlnire 'constructivă' ce a abordat planul de pace pro

Politic Ex 25-04-2025 18:19

Danemarca acuză Rusia de desfășurarea unei campanii de dezinformare legată de Groenlanda

Serviciile de informații daneze au acuzat vineri Moscova de orchestrarea unei campanii de dezinformare prin acreditarea ideii că un deputat danez ar căuta ajutorul Rusiei pentru a împiedica SUA să anexeze Groenlanda, relatează AFP. Postări pe rețelele de socializare în ianuarie susțineau că Karsten Honge, membru al parlamentului danez reprezent&aci

Politic Ex 25-04-2025 17:51

Trump i-a sugerat lui Orban ca Ungaria să iasă din UE, afirmă premierul ungar

Premierul ungar Viktor Orban a asigurat vineri că nu are nicio intenție să-și scoată țara din UE, ci dorește să o transforme pe aceasta din urmă împreună cu alți politicieni conservatori pentru a fi 'din nou ce a fost' odinioară, declarație venită după ce premierul liberal polonez Donald Tusk a susținut că șeful guvernului de la Budapesta ar dori ieșirea Ungari

Politic Ex 25-04-2025 17:43

Crimeea va rămâne a Rusiei, declară Donald Trump într-un interviu pentru Time

Președintele american Donald Trump a declarat vineri că peninsula Crimeea ocupată 'va rămâne a Rusiei', afirmând că până și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este conștient de acest lucru, potrivit EFE. 'Crimeea va rămâne a Rusiei. Zelenski înțelege asta și toată lumea înțelege că aceasta [Crimeea] a fost

Politic Ex 25-04-2025 16:49

Funeralii Papa Francisc/ Biden participă la funeralii, dar nu va călători împreună cu Trump

Fostul președinte democrat al SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill Biden, vor participa sâmbătă la Vatican la funeraliile Papei Francisc, cu care fostul lider de la Casa Albă a avut o relație foarte strânsă, a declarat vineri biroul său pentru AFP. Joe Biden și Jill Biden vor efectua călătoria în mod independent și nu se vor afla în avionu

Politic Ex 25-04-2025 16:32

'Coaliția voluntarilor' pentru #Ucraina: Toate opțiunile rămân pe masă, declară un ministru britanic

Un ministru al cabinetului britanic a declarat vineri că 'toate opțiunile rămân pe masă' în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina în cazul unui acord de pace, dar a refuzat să spună dacă vor fi trimise cu siguranță trupe în această țară, potrivit DPA. Ministrul britanic al Mediului, Steve Reed, a afirmat că este nevoie de o

Politic Ex 25-04-2025 15:36

#Ucraina: Discuții în desfășurare la Moscova între Putin și emisarul lui Trump asupra planului de pace propus de acesta

Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a fost primit vineri la Moscova de președintele rus Vladimir Putin, pentru discuții asupra planului de pace propus de Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, care însă a respins deja împreună cu aliații săi europeni o serie de prevederi ale acestuia, relatează Reuters.

Politic Ex 25-04-2025 15:03

#Ucraina și aliații săi europeni au transmis SUA un document cu contrapropuneri referitoare la planul de pace avansat de Trump

Oficialii ucraineni și europeni au respins săptămâna aceasta unele propuneri din planul de pace elaborat de președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina și au formulat contrapropuneri asupra mai multor puncte din acest plan, pe teme care merg de la chestiunile teritoriale până la sancțiunile impuse Rusiei, conform textelor con