SUA și Rusia au stabilit la Riad să abordeze elementele ''iritante'' în relațiile lor; discuțiile despre #Ucraina, în stadiu incipient

Delegațiile americană și rusă conduse de șefii diplomațiilor, Marco Rubio și Serghei Lavrov, au avut marți la Riad o discuție care a durat mai mult de patru ore, prima întâlnire la care SUA și Rusia au abordat încheierea războiului din Ucraina, în timp ce Kievul și aliații europeni au privit preocupați de pe margine această întrevedere la care Moscova a formulat o nouă cerere majoră, aceea ca Ucraina să nu adere la NATO nici acum și nici în viitor, relatează agențiile Reuters, AFP și EFE.
Statele Unite și Rusia au convenit la această întâlnire stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele ''iritante în relațiile bilaterale'', cu scopul normalizării acestor relații, și să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să inițieze negocieri de pace, a transmis Departamentul de Stat al SUA.
''O discuție telefonică urmată de o întâlnire nu sunt suficiente pentru stabilirea unei păci durabile'', a declarat după încheierea convorbirilor de la Riad purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, dând astfel de înțeles că eforturile de pace sunt încă în stadiu incipient.
Aceeași idee rezultă și din declarația consilierului pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, participant la reuniunea de la Riad. ''Am discutat, ne-am expus abordările de principiu și am convenit ca echipe distincte de negociatori asupra acestui subiect să intre în contact la momentul potrivit'', a spus Ușakov în fața presei ruse.
''Americanii trebuie să-și desemneze reprezentanții, noi îi vom desemna pe ai noștri, iar apoi, probabil, activitatea va începe'', a adăugat oficialul rus, fără a menționa rolul pe care l-ar avea în aceste tratative Kievul și europenii, care se tem că Putin și Trump ar putea căuta să tranșeze războiul din Ucraina peste capul lor.
Ușakov a mai declarat că întrevederea de la Riad ''nu a decurs rău'', cele două delegații au avut ''o discuție foarte serioasă asupra tuturor aspectelor pe care dorim să le abordăm'', dar este improbabil ca săptămâna viitoare să se desfășoare un summit Putin-Trump. Încă mai trebuie să se lucreze ''intens'' la organizarea acestui summit, a indicat el.
''Este încă greu de spus dacă (pozițiile rusă și americană) s-au apropiat, dar acesta a fost subiectul discuției'', a mai spus Ușakov, care a asigurat totuși că Rusia și SUA au convenit la Riad să-și respecte interesele în mod reciproc.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a confirmat că Marco Rubio și Serghei Lavrov au convenit ''să pună bazele unei viitoare cooperări asupra mizelor geopolitice de interes comun și asupra oportunităților economice și de investiții istorice care vor rezulta dintr-o soluționare reușită a conflictului în Ucraina''.
Secretarul de stat american Marco Rubio a descris reuniunea desfășurată în capitala saudită drept un important pas înainte, potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Stat. ''Astăzi a fost un prim pas al unei călătorii lungi și dificile, dar unul important'', a remarcat șeful diplomației americane.
De asemenea, într-o declarație acordată presei, Marco Rubio a apreciat că relațiile ruso-americane se vor putea consolida dacă se încheie războiul în Ucraina. ''Oportunități extraordinare există pentru un parteneriat'' cu Rusia, dar ''cheia pentru aceasta este încheierea conflictului'', a subliniat el.
Cât despre participarea Uniunii Europene la negocierile de pace, Rubio a estimat că aceasta ''va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât și ei au sancțiuni'' împotriva Rusiei.
Oficiali americani participanți la discuțiile de la Riad au declarat că se așteaptă ca la negocierile asupra încheierii războiului din Ucraina să fie abordate chestiunile teritoriale și garanțiile de securitate.
La fel ca Iuri Ușakov, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, membru al delegației americane, a declarat că nu a fost stabilită o dată pentru o întâlnire față în față între președinții Trump și Putin.
Oficiali ruși și americani au avut de asemenea la Riad o discuție separată despre cooperarea economică, inclusiv despre prețurile energiei, a declarat șeful fondului suveran rus, Kirill Dmitriev.
În acest timp, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia respinge nu doar aderarea Ucrainei la NATO în prezent, ci dorește în plus un angajament din partea Alianței că aceasta va revoca promisiunea făcută la summitul de la București din 2008 privind o admitere a Ucrainei în NATO în viitor.
Rusia leagă soluționarea conflictului ucrainean de crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanții că Ucraina și Georgia nu vor adera la NATO și inițierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri respinse din start de Occident, răspunsul ulterior al Rusiei fiind invazia în Ucraina. AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
* SUA încep ''să înțeleagă mai bine'' poziția Rusiei, crede Lavrov după discuțiile de la Riad
* Secretarul de stat al SUA anunță patru principii convenite cu Rusia la întâlnirea de la Riad
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Elon Musk va vizita luni CIA
Miliardarul Elon Musk, consilier important al președintelui american Donald Trump, va vizita luni Agenția Centrală de Informații pentru a discuta despre eficiența guvernului cu directorul CIA, John Ratcliffe, a declarat vineri un purtător de cuvânt, transmite Reuters. CIA a concediat o serie de angajați pe fondul reducerilor masive ale f
Zelenski: Rusia își bate joc de eforturile de pace pentru că nu simte o presiune reală
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Rusia continuă să răspândească teroarea și să-și bată joc de eforturile de a ajunge la pace pentru că nu simte încă o presiune reală, comentând atacurile ruse de vineri noapte asupra teritoriului ucrainean, care au făcut cel puțin patru morți, informează EFE.
Polemică în SUA după ce secretarul securității interne a purtat un ceas de 50.000 de dolari în vizita sa la megaînchisoarea CECOT
Afișarea unui presupus ceas Rolex, evaluat la aproximativ 50.000 de dolari, de către secretarul american al securității interne, Kristi Noem, în timpul vizitei pe care a efectuat-o recent la megaînchisoarea CECOT din El Salvador, a stârnit controverse în Statele Unite, potrivit diferitelor instituții de presă americane, citate de EFE.
Turcia: Zeci de mii de oameni s-au strâns la Istanbul pentru a protesta împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu
Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă la Istanbul pentru a protesta împotriva închiderii primarului Ekrem Imamoglu, principalul rival al președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters, care notează că acestea fiind cele mai mari demonstrații pe care le-a văzut Turcia în mai bine de un deceniu. Sute de mii de
Șeful Pentagonului: Alianța Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securității în Indo-Pacific
Secretarul apărării american, Pete Hegseth, a declarat sâmbătă că alianța de securitate dintre țara sa și Japonia 'va continua să fie piatra de temelie a păcii și prosperității' în Indo-Pacific, la un eveniment de comemorare a 80 de ani de la Bătălia de la Iwo Jima, informează EFE. Șeful Pentagonului a lăudat astfel importa
Danemarca 'nu apreciază tonul folosit' de administrația Trump (ministrul de externe danez)
Danemarca 'nu apreciază tonul folosit' de vicepreședintele SUA JD Vance, care a criticat dur presupusa inacțiune a Danemarcei în Groenlanda, a declarat sâmbătă ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, citat de AFP. 'Suntem deschiși criticilor, dar pentru a fi complet sinceri, nu apreciem tonul în care au f
Somalia a oferit SUA controlul exclusiv asupra bazelor aeriene și a porturilor strategice
Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, i-a oferit omologului său american Donald Trump 'controlul operațional exclusiv' al bazelor aeriene și porturilor strategice din această țară africană, potrivit unei scrisori trimise președintelui republican al SUA, publicată sâmbătă de presa locală și citată de EFE. 'Astăzi, pe f
Ambasada SUA din Siria avertizează asupra unui risc crescut de atacuri la încheierea Ramadanului
Ambasada SUA în Siria și-a avertizat cetățenii cu privire la un risc crescut de atacuri în zilele următoare, în timpul Eid al-Fitr, sărbătoare care marchează sfârșitul Ramadanului, informează sâmbătă AFP. 'Departamentul de Stat al SUA îi avertizează pe cetățenii americani cu privire la riscul sporit de a
ONU cere încetarea 'suferinței îngrozitoare' în #Ucraina
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut vineri încetarea 'suferințelor îngrozitoare' cauzate de atacurile asupra civililor din Ucraina, la mai bine de trei ani de la începutul invaziei ruse, informează AFP. 'Ultimele câteva săptămâni au fost marcate de multă activita
SUA vor 'ajuta' Myanmarul după cutremurul devastator (Trump)
Statele Unite vor 'ajuta' Myanmarul după cutremurul teribil care a lovit vineri această țară asiatică, unde cel puțin 144 de persoane și-au pierdut viața, a anunțat vineri președintele Donald Trump, relatează AFP. 'O să-i ajutăm (...) Este groaznic ce se întâmplă', a declarat președintele american presei la Casa Alb
VIDEO Breșă de securitate: Niciun responsabil american nu va fi demis, promite JD Vance
Niciun responsabil american nu va fi demis după breșa de securitate spectaculoasă legată de un grup de mesagerie Signal, la care un jurnalist a fost adăugat din greșeală în timp ce înalți responsabili americani discutau despre viitoarele lovituri asupra rebelilor houthi în Yemen, a asigurat vineri vicepreședintele SUA, JD Vance, relatează AFP.
VIDEO În Groenlanda, vicepreședintele american JD Vance critică aspru Danemarca
Vicepreședintele american JD Vance a criticat aspru presupusa lipsă de acțiune a Danemarcei în Groenlanda, pe care Donald Trump a reafirmat că vrea să o anexeze, în cursul vizitei sale vineri la singura bază militară americană din teritoriu, relatează AFP. 'Mesajul nostru către Danemarca este foarte simplu: nu ați făcut o treab
Statele Unite au nevoie să preia Groenlanda pentru 'pacea mondială', susține Trump
Statele Unite au nevoie de Groenlanda pentru pacea și securitatea internațională, a motivat vineri președintele american Donald Trump dorința sa de a anexa acest teritoriu autonom danez din regiunea arctică, susținând că în zonă se află nave rusești sau chineze pe care Washingtonul nu le poate lăsa în 'grija' Danemarcei sau a altcuiva, relatează age
Din cauza lui Trump, aliații Washingtonului redeschid dezbaterea asupra armelor nucleare (analiză AFP)
Atacurile lui Donald Trump împotriva NATO și a ordinii stabilite subminează încrederea aliaților săi în umbrela nucleară americană, alimentând temeri privind o proliferare pe termen lung a armelor nucleare, potrivit experților citați într-o analiză France Presse. 'Încrederea în umbrela nucleară americană a fost pro
SUA: Trump cere Curții Supreme să autorizeze expulzările migranților în virtutea unei legi din 1798
Administrația Donald Trump a cerut vineri Curții Supreme a SUA să autorizeze expulzarea migranților în virtutea unei legi din 1798 privind 'inamicii străini', folosită până acum doar în timp de război, o decizie împotriva căreia a fost emisă o hotărâre judecătorească, relatează AFP. Judecătorul federal Jam