Secretarul de stat al SUA confirmă susținerea administrației Trump în discuții cu președintele, premierul și ministrul de externe israelieni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, după întâlnirea cu secretarul de stat american Marco Rubio, că lucrează 'în deplină cooperare' cu președintele american Donald Trump, inclusiv la reluarea războiului din Fâșia Gaza dacă ostaticii nu sunt eliberați, transmite EFE.
'Contrar a ceea ce s-a publicat, președintele Trump și cu mine lucrăm în deplină cooperare și coordonare', a declarat premierul Netanyahu în declarații de presă comune după întâlnirea sa cu Marco Rubio la Ierusalim.
'Avem o strategie comună pe care nu este întotdeauna posibil să o detaliem publicului, inclusiv când vor fi deschise porțile iadului', a adăugat el, adică ceea ce a spus că se va întâmpla în cazul în care Hamas nu eliberează toți ostaticii.
În plus, premierul Netanyahu a vorbit despre amenințarea comună din partea Iranului și a asigurat că atât Israelul, cât și SUA sunt de acord 'că ayatollahilor nu ar trebui să li se permită să aibă arme nucleare' și că 'agresiunea Iranului în regiune trebuie inversată'.
Premierul israelian a mai spus că cei doi au avut o 'conversație foarte productivă' pe o serie de probleme și a reiterat că președintele Trump 'este cel mai bun prieten pe care Israelul l-a avut vreodată la Casa Albă'.
Secretarul de stat american a declarat că 'Hamas nu poate continua ca forță militară sau guvernamentală' în interiorul Fâșiei Gaza și că 'trebuie eradicat', în conformitate cu obiectivele de război repetate duminică de premierul Netanyahu.
Marco Rubio s-a întâlnit și cu ministrul israelian de externe, Gideon Saar, care a declarat într-un comunicat că a discutat cu oficialul american despre modalitățile de consolidare a relațiilor cu țările din Acordurile Abraham datorită cărora în 2020 Israelul și-a normalizat relațiile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain și apoi cu Maroc. Israelul își dorește de mult timp să facă același lucru cu Arabia Saudită.
Saar a mai informat că au discutat și despre transferul mai multor ambasade la Ierusalim - un gest pe care Donald Trump l-a făcut în primul său mandat la Casa Albă -, 'lupta juridică împotriva Israelului' la Curtea Penală Internațională și reducerea antisemitismului.
Israelul consideră Ierusalimul (inclusiv partea sa de est, ocupată în 1967 și anexată unilateral în 1980) drept capitala sa unică și indivizibilă, contrar majorității comunității internaționale. Doar SUA, Guatemala, Honduras, Kosovo, Papua Noua Guinee și din decembrie Paraguay au deschise ambasade la Ierusalim.
Înaintea întrevederii de duminică cu președintele israelian Isaac Herzog, secretarul de stat american a dat asigurări, în declarații de presă, că președintele Donald Trump este 'ferm și profund angajat în ce privește obiectivul de a aduce absolut fiecare ostatic acasă'.
Liderul de la Casa Albă este, de asemenea, angajat 'să nu se odihnească, să nu tacă, să nu uite până când toți se întorc acasă', a mai declarat presei Rubio alături de Herzog, cu puțin timp înainte de începerea întâlnirii la reședința prezidențială din Ierusalim.
Marco Rubio a subliniat ca prioritate activitatea comună a administrației SUA și a guvernului israelian de a aduce ostaticii înapoi. A subliniat, de asemenea, printre provocările regionale cu care se confruntă Israelul, situația din sudul Libanului, unde Israelul își menține trupele, situația din Siria după căderea președintelui Bashar al-Assad și, mai presus de toate, relația cu Iranul.
'Am urmărit întotdeauna pacea și am vrut întotdeauna pacea în regiunea noastră. Și cred că vizita sa aici, precum și capacitatea sa de a schimba și influența regiunea noastră sunt enorme și pot aduce o mare speranță oamenilor noștri și oamenilor din regiune', a declarat, la rândul său, președintele Israelului.
Președintele Isaac Herzog a subliniat, de asemenea, eforturile Israelului de a-i readuce acasă pe cei 73 de ostatici rămași în Fâșia Gaza (70 capturați de Hamas în atacul din 7 octombrie și trei care se aflau anterior în enclavă).
În declarațiile sale, Marco Rubio s-a concentrat pe regimul iranian, asigurând că în spatele unor grupuri precum Hamas sau grupul șiit Hezbollah din Liban, precum și a fostului președinte sirian Assad sau a rebelilor houthi din Yemen se află Iranul.
'Continuă să fie o provocare fundamentală în fața noastră, dar să știți că nu a existat un avocat mai puternic pentru statul Israel la Casa Albă decât președintele Trump, pe care am onoarea să îl servesc ca secretar de stat', a spus el. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Democrații cer Departamentului de Justiție să ancheteze cum au ajuns planuri militare ale Pentagonului pe un grup de pe Signal
Liderul minorității democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, și alți colegi democrați din acest for i-au scris miercuri o scrisoare președintelui republican Donald Trump și unor oficiali de rang înalt din administrația sa pentru a cere o anchetă a Departamentului Justiției asupra modului în care un jurnalist a fost inclus într-un grup secret de dis
Kremlinul și MAE rus condamnă arestarea ''bașcanei'' găgăuze Evghenia Guțul pe aeroportul din Chișinău
Kremlinul a condamnat miercuri arestarea guvernatoarei regiunii găgăuze din Republica Moldova, Evghenia Guțul, declarând că acesta este un exemplu flagrant privind utilizarea de metode ale unui stat polițienesc în scopul neutralizării unei oponente a președintei Maia Sandu, informează Reuters.
Parlamentul Armeniei a votat pentru a lansa candidatura țării la aderare în UE
Parlamentul Armeniei a votat miercuri în favoarea lansării candidaturii acestei țări din Caucaz pentru aderarea la Uniunea Europeană, în condițiile în care acest fost aliat al Rusiei caută să se apropie de Occident, informează AFP. Adoptat în a doua și ultima lectură cu 64 de voturi ''pentru'', cele ale
Rusia: Pedepse între 13 și 23 de ani de închisoare pentru ucraineni capturați de armata rusă
Rusia a condamnat miercuri la pedepse cuprinse între 13 și 23 de ani de închisoare un grup de ucraineni - militari, foști soldați și civili - capturați de armata rusă în timpul ofensivei sale contra Ucrainei, au anunțat agențiile de presă ruse, preluate de AFP. Doisprezece dintre arestați au fost acuzați că au luptat în
Germania: Olaf Scholz a fost destituit oficial, dar rămâne cancelar până la formarea noului guvern
Cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz a fost destituit oficial marți de către președinte Frank-Walter Steinmeier, transmite dpa. În conformitate cu articolul 69 din legea fundamentală, Constituția Germaniei, cancelarul în funcție este destituit oficial după ce este constituit noul legislativ. Cu toate aces
Conglomeratul CK Hutchison își va vinde porturile din Panama, în ciuda criticilor Beijingului (presă)
Conglomeratul din Hong Kong CK Hutchison continuă pregătirile pentru încheierea vânzării anunțate a celor două porturi pe care le controlează în vecinătatea Canalului Panama, în ciuda faptului că Beijingul și-a arătat opoziția față de operațiune, transmite miercuri Bloomberg, preluată de EFE. Potrivit unor surse anonime
Trump, Macron și Zelenski sau ''noua diplomație'' a telefonului mobil (AFP)
''Scuze, Emmanuel, pot să te sun eu înapoi în 15-20 de minute?'': în mijlocul unei discuții cu presa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski este întrerupt de un apel al președintelui francez. ''Noua diplomație'' a telefoanelor mobile își spune cuvântul în revoluțiile geopolitice, scrie mier
Șeful diplomației ungare discută la Moscova despre ''pace și securitatea energetică''
Șeful diplomației ungare Peter Szijjarto a transmis că se află miercuri la Moscova pentru a discuta despre ''pace și securitatea energetică'', la o zi după anunțul Washingtonului privind un armistițiu parțial în Ucraina, informează AFP. Premierul naționalist ungar Viktor Orban, unul dintre puținii europeni apropiați de pr
AFP cere Turciei să îl ''elibereze rapid'' pe jurnalistul său Yasin Akgul (CEO)
Președintele Agenției France-Presse (AFP), Fabrice Fries, a cerut marți președinției turce ''eliberarea rapidă'' a fotografului AFP Yasin Akgul, care a fost reținut după ce a reflectat cu imagini, ca jurnalist, demonstrațiile împotriva arestării primarului opoziției din Istanbul, transmite France Presse. ''Î
Danemarca, mulțumită că delegația SUA va vizita doar baza aeriană americană din Groenlanda
Ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen a salutat miercuri decizia SUA de a-și modifica vizita planificată în Groenlanda care a declanșat o confruntare diplomatică între Copenhaga și Casa Albă, pe fondul interesului manifestat de președintele american Donald Trump de a ''prelua'' insula, informează Reuters și AFP.
Estonia: Un bărbat cu dublă cetățenie estonă și rusă, condamnat la 15 ani de închisoare pentru ''înaltă trădare''
Un tribunal din Estonia a condamnat marți un bărbat cu dublă cetățenie estonă și rusă la 15 ani de închisoare pentru ''înaltă trădare'', relatează miercuri dpa. Bărbatul a fost găsit vinovat de incendierea unui autoturism cu plăcuțe de înmatriculare ucrainene în orașul Tartu în primăvara an
#Ucraina: Rusia a lansat atacuri cu drone asupra portului Nikolaev de la Marea Neagră și asupra orașului Krivoi Rog
Rusia a lansat în timpul nopții un atac cu drone asupra portului ucrainean Nikolev (Mikolaiv) care asigură accesul Ucrainei la Marea Neagră și a lovit orașul Krivoi Rog (Krivîi Rih), în ceea ce oficiali ucraineni susțin că a fost cel mai mare atac cu drone asupra acestui oraș din centrul țării, informează miercuri Reuters. SU
Nicaragua: Cuplul prezidențial va conduce armata împreună
Copreședinta statului Nicaragua Rosario Murillo, soția șefului statului Daniel Ortega, va comanda armata împreună cu acesta, în virtutea unei reforme aprobate marți de deputați care întărește controlul cuplului prezidențial asupra țării, relatează AFP. Textul, aprobat de Adunarea națională controlată de Frontul sandinist la p
NATO se bazează pe învățămintele războiului din #Ucraina pentru cel mai mare exercițiu de apărare antiaeriană
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-a bazat pe învățămintele trase din recurgerea la drone în războiul din Ucraina pentru a realiza cel mai amplu exercițiu de apărare antiaeriană din Europa, care se încheie miercuri în Olanda, au anunțat responsabili militari, informează AFP. Suedia și Finlanda, noi mem
Un submarin din Flota rusă a Pacificului a desfășurat exerciții în Marea Japoniei
Un submarin din Flota rusă a Pacificului a desfășurat exerciții în Marea Japoniei, lansând rachete de croazieră asupra unor ținte de pe mare și de pe coastă, a relatat agenția TASS preluată de Reuters. ''În cursul unui exercițiu programat, submarinul diesel electric Ufa din Flota Pacificului a lansat rachete de croazi