UE oferă un pachet financiar de sute de milioane de euro pentru independența energetică a Republcii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, au semnat marți un pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.
Pe lângă cele 30 de milioane de euro oferite ca ajutor de urgență, UE oferă un ajutor pe termen mediu, în valoare de 250 de milioane de euro. Totodată, UE vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lui aprilie, dar asistența va fi condiționată în primul rând de respectarea drepturilor omului în regiune.
Premierul Dorin Recean a explicat etapele pachetului de ajutor, transmite Radio Chișinău. Recean a declarat, după semnarea scrisorii de intenție privind pachetul de asistență a UE, că ajutorul de urgență de 30 de milioane de euro a fost deja alocat și este un ajutor umanitar, pentru ca oamenii din raioanele de est să nu înghețe de frig. Din această sumă, 10 milioane sunt destinate malului drept al Nistrului.
Ajutorul pe termen mediu este în valoare de 250 de milioane de euro și este destinat pentru compensații la energie pentru populație și mediul de afaceri, a explicat Dorin Recean.
'Compensații la energie electrică pentru toată populația Republicii Moldova până în decembrie 2025. Fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro. Tot din acest ajutor, pe termen mediu, vom oferi compensații pentru afaceri de 15 milioane de euro suplimentar la ajutorul prevăzut de guvern, ce va permite compensarea a 50% din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar. Cu un buget de 20 de milioane de euro vom acoperi total creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială (școli, grădinițe, spitale, centre sociale etc) afectate de scumpire. 50 de milioane de euro vor fi oferiți pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică care se implementează prin programele Satul European, ODA și eco-voucher', a declarat Dorin Recean.
Cu ajutorul UE vor fi făcute investiții în reziliența și independența energetică a Republicii Moldova. Este vorba despre un plan de acțiuni pentru următorii 2 ani, care include eficientizarea energetică a clădirilor, creșterea ponderii energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei, finalizarea liniilor de interconectare electrică.
De asemenea, pachetul pentru independență energetică conține o componentă destinată malului stâng al Nistrului. UE vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Aceasta ar acoperi 70% din consumul social pe care l-au avut transnistrenii până la criza energetică.
''Kremlinul a creat o problemă umanitară, acum partenerii europeni vin să o rezolve. Pachetul oferit de UE ne va permite să continuăm acordarea compensațiilor, să evităm o criză umanitară și să investim în securitatea energetică a Republicii Moldova'', a declarat Dorin Recean.
Comisarul pentru extindere Marta Kos a confirmat acordarea ajutorului UE, într-o conferință de presă comună la Chișinău cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Deschide.md.
'Pentru malul drept vorbim despre 250 milioane de euro pentru următorii ani. Prin acești bani vom ajuta să compensați facturile pe malul drept. După care vom crea un fond pentru familiile vulnerabile, pentru școli, spitale. Acest fond va fi de 20 milioane de euro. Ulterior, vom crea un fond pentru afaceri, în valoare de 50 milioane de euro. Prin planul de creștere vom ajuta să reformați sistemul energetic să deveniți independenți. Aceste pachete energetice sunt doar o parte din ajutorul oferit Republicii Moldova. (...) Am văzut că Rusia încearcă să transforme energia în șantaj și vrem să ne asigurăm că nu veți mai putea fi șantajați', a declarat Marta Kos.
Oficialul european s-a arătat impresionat de progresele înregistrate de R. Moldova în parcursul de aderare la UE și a declarat că este posibilă încheierea negocierilor cu Chișinăul până la sfârșitul mandatului actual al Comisiei Europene.
Kos a vorbit și despre planul de creștere economică pentru R.Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, notând că, în curând, toate detaliile acestui plan vor fi aprobate, iar prima tranșă va veni deja în această primăvară.
La rândul său, președinta Maia Sandu a vorbit despre șantajul energetic al Rusiei și ajutorul oferit în acest sens de Uniunea Europeană.
'Am trecut prin multe încercări, dar nu am fost niciodată singuri. Când Gazprom a încercat să ne șantajeze, Uniunea Europeană ne-a ajutat cu gaze. Kremlinul folosește din nou energia ca armă de șantaj. Acum, din cauza acțiunilor Rusiei, pe malul stâng al Nistrului, oamenii stau în frig și întuneric, iar pe malul drept s-au majorat prețurile la electricitate' a declarat șefa statului.
Referitor la candidatura Republicii Moldova la aderarea la UE, Maia Sandu a declarat: 'Avem un obiectiv ambițios: să finalizăm negocierile de aderare în mandatul actualei Comisii Europene. Viitorul nostru este în Uniunea Europeană și, împreună, vom face acest obiectiv realitate'.
Condițiile pe care Tiraspolul trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de pachetul oferit de UE
Premierul Dorin Recean a explicat ce condiții va trebui să îndeplinească regimul de la Tiraspol pentru a accesa pachetul de ajutor de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru populația din stânga Nistrului.
Potrivit lui Recean, ''asistența va fi condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume regiunea transnistreană: acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, și care trebuie convenite cu guvernul Republicii Moldova (...); un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune; companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie; excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin'.
Deschide.md amintește că, în perioada 1-10 februarie, Transnistria primește gaze cumpărate de Chișinău dintr-un ajutor în valoare de 20 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană.
De altfel, Reuters relatează că, de luni, în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova s-a reluat încălzirea apartamentelor, la fel și aprovizionarea cu gaze naturale, finanțate de Uniunea Europeană.
Transnistria s-a bazat de-a lungul timpului pe gazul rusesc care tranzita Ucraina, dar Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit dincolo de Anul Nou, spunând că acest flux a ajutat Moscova să-și finanțeze războiul împotriva Kievului, care durează deja de aproape trei ani.
Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către Transnistria.
'Prioritatea acum este pornirea sistemului de încălzire', a declarat luni reporterilor Vadim Krasnoselski, autoproclamat 'președinte' al Transnistriei. 'Trebuie să creștem temperatura în sistemul de încălzire centrală, astfel încât locuitorii să primească căldură în casele lor. Penele de curent au încetat', a adăugat el, citat de Reuters.
Krasnoselski și-a exprimat recunoștința față de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru finanțarea pentru aprovizionarea cu gaz.
În mod neobișnuit, remarcă Reuters, Krasnoselski le-a mulțumit și specialiștilor moldoveni pentru că au supervizat livrarea gazului pentru a proteja sistemul de conducte de pierderea totală a presiunii.
Transnistrenii au început să răsufle ușurați după revenirea la o viață normală în regiunea cu 350.000 de locuitori.
'Nu toată lumea are încă apă caldă, dar cel puțin există căldură, gaz și electricitate', a declarat Olga, 38 de ani, pentru Reuters, din Tiraspol. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina îi transmite emisarului lui Trump că nu va renunța la integritatea sa teritorială
Delegația ucraineană la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina i-a transmis emisarului lui Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunța la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor, relatează EFE. 'Am subliniat că Ucraina va rămâne fermă în toate circum
Pakistanul își convoacă joi Comitetul de securitate națională 'pentru a răspunde Indiei'
Guvernul pakistanez va convoca joi Comitetul de securitate națională 'pentru a răspunde comunicatului executivului indian', a anunțat miercuri seara - pe platforma X- vicepremierul Ishaq Dar, de asemenea ministru de externe, informează AFP. Acest organism compus din înalți responsabili civili și militari nu se reunește decât î
India adoptă măsuri diplomatice împotriva Pakistanului după atentatul din urmă cu o zi în Kashmirul indian
India a adoptat miercuri o serie de măsuri diplomatice punitive împotriva Pakistanului, pe care l-a acuzat de 'terorism transfrontalier' după un atac sângeros împotriva turiștilor în Kashmirul aflat sub administrație indiană, relatează AFP. Aceste măsuri constau în blocarea unui important tratat privind pa
Columbia: Un ex-ministru susține că președintele ar avea 'dependență de droguri'
Un fost ministru al guvernului președintelui columbian Gustavo Petro a afirmat miercuri că șeful statului ar suferi de o 'dependență de droguri', acuzație frecvent respinsă de liderul de stânga, potrivit AFP. Alvaro Leyva, ex-ministru de externe și care a fost într-o vreme unul dintre cei mai apropiați aliați politici ai lu
Trump spune că declarațiile lui Zelenski despre Crimeea dăunează negocierilor de pace cu Rusia
Președintele american Donald Trump l-a mustrat miercuri pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru că acesta a spus că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia, calificând-o drept o declarație incendiară care va face ca un acord de pace cu Rusia să fie mai greu de realizat, informează Reuters și AFP. 'Această declarație
Finlanda și Kosovo afirmă că suveranitatea și integritatea Ucrainei nu sunt negociabile
Președintele finlandez Alexander Stubb și omologul său kosovar Vjosa Osmani au respins miercuri propunerea SUA ca Kievul să cedeze părți din teritoriul său Rusiei pentru a obține pacea și au spus că suveranitatea și integritatea Ucrainei nu sunt negociabile, informează EFE. După cum a declarat președintele Stubb într-o conferință de presă comună cu ofici
Funeralii Papa Francisc/Afluxul de credincioși determină Vaticanul se ia în considerare prelungirea programului după miezul nopții
Vaticanul ia în considerare prelungirea până după miezul nopții a programului pentru ca credincioșii să își poată lua rămas bun de la Papa Francisc în Bazilica Sfântul Petru, care găzduiește sicriul său de miercuri până la înmormântarea de sâmbătă, informează miercuri EFE. 'Având
Ministrul polonez de externe denunță agresiunea Rusiei în #Ucraina: 'Nu aveți destul pământ?'
Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a profitat miercuri de discursul anual în fața parlamentului pentru a trimite un mesaj dur liderilor ruși, în timp ce războiul continuă în Ucraina vecină, întrebând: 'Nu aveți destul pământ?', relatează ABC News, citând AP. Sikorski a descris situația dificil
Depinde de #Ucraina să își decidă viitorul, spune Londra după ultimatumul vicepreședintelui american J.D. Vance
Este la latitudinea 'Ucrainei să își decidă viitorul', a declarat miercuri un purtător de cuvânt din Downing Street, întrebat despre apelul vicepreședintelui american J.D. Vance ca Moscova și Kievul să facă schimb de teritorii pentru a ajunge la o încetare a focului, informează AFP. 'Susținem eforturile conduse de Statele Un
Iordania interzice activitatea Fraților musulmani și le închide birourile din țară
Guvernul iordanian a desemnat miercuri mișcarea islamistă Frații musulmani drept grupare 'ilegală', interzicând orice activitate a acesteia în regatul hashemit și a închis toate birourile sale, în urma arestării, săptămâna trecută, a unor membri ai mișcării, acuzați de planificarea unui atac terorist, potrivit EFE. Ministr
UE spune că Crimeea aparține Ucrainei, după ce J.D.Vance a declarat că acordul de pace propus prevede concesii teritoriale
Uniunea Europeană și-a exprimat din nou miercuri sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a subliniat că Peninsula Crimeea ocupată de Rusia face parte din teritoriul Ucrainei și a îndemnat Kievul să continue să se consolideze militar astfel încât să aibă mai multă putere în negocierile de pace, informează EFE. 'Suntem a
Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei - 'exigențe foarte puternice' ale europenilor, subliniază președinția franceză
Respectarea 'integrității teritoriale și a vocației europene a Ucrainei sunt exigențe foarte puternice ale europenilor', a subliniat miercuri președinția franceză, după propunerea vicepreședintelui american privind 'schimburi teritoriale' între Kiev și Moscova, informează AFP. În timp ce delegații franceză, britanică și germană se &
#Ucraina insistă că nu va recunoaște Crimeea ca teritoriu rus
Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a reafirmat miercuri, în ziua în care la Londra au loc întâlniri privind o posibilă încetare a focului între emisari ai guvernului său, parteneri europeni ai Ucrainei și Statele Unite, că Kievul nu va recunoaște Peninsula Crimeea ca teritoriu al Rusiei, informează EFE.
#Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski insistă asupra unui armistițiu 'imediat, complet și necondiționat'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri la un armistițiu 'imediat, complet și necondiționat' în Ucraina, în timp ce o delegație ucraineană se află la Londra pentru discuții cu aliații occidentali, într-un format redus, informează AFP. 'Insistăm asupra unui armistițiu imediat, complet și necondiționat
Președintele Vladimir Putin afirmă că Rusia nu are suficiente arme, în pofida creșterii masive a producției
Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că forțele armate ale Rusiei duc încă lipsă de anumite arme, inclusiv drone, în pofida unei creșteri mari a producției, informează Reuters. La o întâlnire a Comisiei Militaro-Industriale de stat, liderul de la Kremlin a declarat că aproape toate fabricile de apărare și-au