logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REGATUL UNIT-CINCI ANI DE LA BREXIT/ Irlanda de Nord, aflată într-un purgatoriu care acutizează diviziunile istorice

Imagine din galeria Agerpres

La cinci ani de la Brexit, Irlanda de Nord încă mai caută să se adapteze la un nou model care să mențină provincia britanică la jumătatea distanței dintre Londra, Dublin și Bruxelles, cu tensiunile pe care această stare de fapt le-a creat între cele două comunități care s-au confruntat constant de-a lungul istoriei: cea naționalistă proirlandeză, și cea unionistă probritanică, scrie EFE.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană (UE) în februarie 2020, după semnarea Acordului de retragere, care includea controversatul Protocol Irlanda-Irlanda de Nord pentru a face față unui 'divorț' în condițiile speciale ale unei insule divizate în două jurisdicții extrem de interconectate.

'Acum cinci ani, spuneam că (Brexitul) era o mare incertitudine și că va fi mai complex decât credeam. Acum spunem că este mai complex, mai complicat, mai incert decât am fi putut prezice', a declarat Katy Hayward, politolog la Queen's University din Belfast, pentru EFE.

Principalul obiectiv al protocolului, negociat de premierul britanic de atunci, Boris Johnson, a fost evitarea unei granițe fizice între nord și sud pentru a proteja Acordul din Vinerea Mare (1998), text care a pus capăt deceniilor de conflict în Irlanda de Nord, precum și integritatea pieței unice comunitare.

Irlanda de Nord a rămas astfel aliniată la unele dintre regulile blocului comunitar, permițând mărfurilor să circule liber cu Republica Irlanda (stat membru al UE), în timp ce controale vamale și de reglementare au fost create între Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) și această provincie britanică din Marea Irlandei, amintește Hayward.

Un decalaj care se perpetuează

Partidul Democrat Unionist (DUP), care era la acea vreme principala forță politică, a părăsit guvernul nord-irlandez de împărțire a puterii în februarie 2022 din cauza faptului că nu era de acord cu acest protocol, deoarece a înțeles că, la doar un an de la intrarea sa în vigoare, punea deja în pericol relația economică și constituțională a regiunii cu Regatul Unit.

Acesta a fost unul dintre aspectele Brexitului care a avut 'cel mai neașteptat impact' asupra întregului proces și care 'nu a fost rezolvat', așa cum o demonstrează faptul că întregul bloc unionist își menține în continuare 'opoziția fermă' față de protocol și de soluțiile prezentate ulterior de Londra și Bruxelles în Acordul-cadru de la Windsor din 2023, subliniază Hayward.

În cadrul acestui nou pact, controalele la frontieră au fost flexibilizate și suveranitatea regiunii a fost întărită în sensul de a implica politicienii și cele două comunități din Irlanda de Nord în luarea deciziilor care afectează regiunea, lucru care a permis reinstalarea executivului autonom anul trecut, DUP fiind acum a doua forță politică după Sinn Fein, fostul braț politic al Armatei de Eliberare Irlandeză (IRA) și susținător al reunificării Irlandei.

Colapsul executivului și tensiunea politică au adus episoade sporadice de violență de stradă încurajate de unionismul radical, cu legături cu paramilitarii protestanți, deși Hayward consideră că nu există riscul unei întoarceri în trecut, dat fiind caracterul solid al procesului de pace.

Hayward a apreciat că Londra s-a folosit într-o oarecare măsură de aceste episoade punctuale de violență pentru a obține concesii de la Bruxelles în cadrul acordului de la Windsor, care include așa-numita 'frână Stormmont' (după numele clădirilor care adăpostesc Adunarea Irlandei de Nord, legislatura descentralizată a provinciei britanice - n.r.) și care permite Adunării Irlandei de Nord să blocheze punerea în aplicare a unei noi legislații a UE dacă o majoritate semnificativă consideră că este necesar.

Problema este că blocul unionist se află acum în minoritate și, deși încercările sale de a activa 'frâna' au eșuat deocamdată, guvernul britanic ar putea să o folosească pentru a renegocia cu Uniunea Europeană, în paralel cu noua orientare diplomatică a premierului britanic, liderul laburist Keir Starmer, care a indicat că dorește o îmbunătățire a relațiilor cu UE, a explicat Hayward.

'Ultimii cinci ani au fost extrem de dificili pentru Irlanda, Regatul Unit și Irlanda de Nord, dar se pare că acum s-a atins un nou echilibru', a subliniat Niels Kirst, profesor de drept comunitar la Dublin City University (DCU) și director adjunct la DCU Brexit Institute.

Republica Irlanda, într-o poziție foarte bună

În opinia sa, există 'voință în rândul actorilor actuali' de a armoniza aranjamentele comerciale post-Brexit pentru regiune, 'cu controale mai fluide la frontieră' și propuneri care amortizează divergența tot mai mare dintre legislația britanică și cea comunitară - aplicabile în Irlanda de Nord.

Desigur, nu există câștigători absoluți în acest divorț 'nefericit', a declarat Kirst, deși Republica Irlanda se află într-o 'poziție foarte bună' datorită forței sale economice, în timp ce Irlanda de Nord 'se află încă într-un fel de purgatoriu'.

Dublinul este capitala singurei țări din UE, alături de Malta, a cărei limbă oficială este engleza, ceea ce a făcut din aceasta o destinație atractivă pentru investițiile străine și poarta de intrare către piața sa internă, a amintit el.

Londra, dimpotrivă, a văzut Brexitul ca pe o oportunitate de a transforma țara într-o 'națiune comercială globală' cu control absolut asupra granițelor sale.

'Vedem, de fapt, că Regatul Unit a încheiat unele acorduri comerciale, dar nu a reușit să încheie, de exemplu, unul cu Statele Unite ale Americii, așa cum a promis întotdeauna', a adăugat Kirst. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 390

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 23-05-2025 02:09

VIDEO SUA: Presupusul atacator de la Muzeul Evreiesc din Washington, acuzat de crime

Bărbatul suspectat de uciderea a doi angajați ai ambasadei Israelului în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington a fost acuzat de crime, potrivit documentelor instanței, relatează joi AFP. Elias Rodriguez, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzat și de 'uciderea unor oficiali străini'.

Politic Ex 22-05-2025 23:38

Ucraina: G7 va 'crește presiunea' dacă Rusia refuză un armistițiu (comunicat)

Miniștrii de finanțe din G7 au declarat joi că vor să 'maximizeze presiunea' asupra Rusiei, în special prin intensificarea sancțiunilor, dacă Moscova nu acceptă un armistițiu în Ucraina, relatează AFP. Reuniți în vestul Canadei pentru o întâlnire de trei zile, miniștrii clubului economiilor avansate au adă

Politic Ex 22-05-2025 22:15

Israel: Netanyahu sfidează justiția și anunță alegerea sa pentru conducerea Shin Bet

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi seara că l-a ales pe generalul de divizie David Zini drept viitorul șef al Agenției de securitate internă (Shin Bet), sfidând interdicția impusă cu o zi înainte de procuroarea generală a statului, relatează AFP. 'Premierul Netanyahu a anunțat în această seară deciz

Politic Ex 22-05-2025 21:44

Trump a vorbit joi cu Netanyahu despre Iran și atacul din apropierea Muzeului Evreiesc din Washington

Președintele american Donald Trump a discutat joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre Iran și atacul produs miercuri în apropiere de Muzeul Evreiesc din Washington, în care doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA au fost împușcați mortal, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, relatează AFP. Președ

Politic Ex 22-05-2025 19:55

#Ucraina/Rușii și ucrainenii fac schimb de liste pentru cel mai mare schimb de prizonieri de război

Rusia și Ucraina au făcut schimb de liste cu numele și datele a 1.000 de prizonieri de război din fiecare țară în vederea pregătirii celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, au anunțat joi surse oficiale, citate de EFE și Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi pentr

Politic Ex 22-05-2025 19:53

Parlamentul olandez cere guvernului să participe la Budapesta la marșul LGBT interzis de Orban

Parlamentul Țărilor de Jos (Olanda) a aprobat joi cu majoritate o moțiune prin care cere guvernului să trimită miniștri să participe în iunie la Budapesta la 'Marșul Mândriei', interzis de premierul conservator Viktor Orban, și de asemenea să încurajeze alte guverne din țările UE să ia parte la acel marș, relatează agenția EFE.

Politic Ex 22-05-2025 19:47

Opt state membre UE cer măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea împotriva amenințărilor

Opt state membre al Uniunii Europene au cerut, joi, într-o declarație comună, măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea în fața amenințărilor militare, hibride, teroriste și infracționale, transmite EFE. Textul miniștrilor de interne, pregătire civilă și reziliență din Belgia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg

Politic Ex 22-05-2025 19:21

Putin declară că armata rusă a început crearea unei zone de securitate în nordul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armata rusă a început să creeze o zonă de securitate la frontiera cu Ucraina, care ar include teritorii ale regiunilor Sumî și Harkov din nordul Ucrainei, relatează agențiile de presă EFE și Unian. 'Am spus deja că a fost luată decizia de a crea o zonă de securitate necesară de-

Politic Ex 22-05-2025 18:14

NATO: Cancelarul german este de acord cu creșterea bugetului apărării, dar eșalonat

Cancelarul german Friedrich Merz s-a declarat joi de acord cu propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de creștere a bugetelor apărării de către statele membre ale Alianței, dar a insistat asupra unei creșteri treptate, cu atingerea obiectivului în anul 2032, relatează agențiile DPA și EFE. Președintele american Donald Trump

Politic Ex 22-05-2025 17:59

Primarul Odesei face apel la Trump să-și schimbe strategia: 'Nicio logică nu funcționează cu Putin!'

Primarul Odesei, Ghennadi Truhanov, a făcut joi apel la președintele american Donald Trump să-și revizuiască strategia de negociere cu Moscova, întrucât 'niciun argument logic nu funcționează cu (Vladimir) Putin', pledând pentru impunerea unor sancțiuni 'reale' pentru a pune presiune asupra acestuia, relatează EFE.

Politic Ex 22-05-2025 16:39

Danemarca: Vârsta de pensionare va ajunge la 70 de ani în 2040

Parlamentul danez a adoptat joi o lege care crește vârsta de pensionare la 70 de ani începând cu 2040, de la 67 de ani, cât este în prezent, relatează AFP. Optzeci și unu de parlamentari au votat pentru și 21 împotrivă, a anunțat parlamentul pe site-ul său. În Danemarca, de la reforma di

Politic Ex 22-05-2025 16:24

Discuție Macron-Xi: Macron cere condiții echitabile de acces pe piață, iar Xi apărarea împreună a regulilor comerțului internnațional

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut joi omologului său chinez, Xi Jinping, într-un apel telefonic, 'condiții echitabile' de acces pe piețele respective pentru companiile celor două țări, aspect pe care l-a calificat ca fiind 'fundamental', în timp ce liderul chinez i-a cerut omologului său francez să 'apere împreună

Politic Ex 22-05-2025 16:03

Israelul acuză Europa de 'incitare antisemită' după uciderea a doi angajați ai ambasadei sale din SUA

Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a acuzat joi lideri europeni de 'incitare antisemită toxică' care a dat naștere la climatul ostil în care s-a produs uciderea a doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA, relatează Reuters și dpa. Israelul s-a confruntat recent cu un val de critici din partea Europei, pe măsură

Politic Ex 22-05-2025 15:47

Moscova cere ca #Ucraina să aleagă un nou președinte pentru a putea semna memorandumul cu Rusia (responsabil diplomatic rus)

Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou președinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace, a declarat joi directorul Departamentului Juridic al Ministerului rus de Externe, Maksim Musihin, citat de agenția oficială de presă TASS și publicația independentă The Moscow Times.

Politic Ex 22-05-2025 14:48

Kremlinul neagă un acord privind sediul următoarei runde de negocieri cu #Ucraina

Kremlinul a negat joi că există deja un acord cu privire la sediul următoarei runde de negocieri cu Ucraina, după ce în presa americană s-au scurs informații că acestea se vor desfășura la jumătatea lunii iunie, la Vatican, informează EFE. 'Deocamdată nu există niciun acord concret cu privire la următoarele întâlniri. Răm