#Ucraina: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înaintea negocierilor cu Trump

Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, scrie joi agenția EFE.
'Realitatea de pe teren' este expresia pe care Putin o folosește în mod repetat ca punct de plecare pentru viitoare negocieri de pace, sugerând astfel că nu intenționează nicidecum să renunțe la teritoriul ucrainean cucerit de armata sa.
În acest timp, echipa lui Trump, inclusiv noul secretar de stat Marco Rubio, sugerează Kievului că va trebui să accepte concesii teritoriale, considerând imposibilă recuperarea prin mijloace militare a tuturor teritoriilor ocupate de ruși.
Realitatea de astăzi este că Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, dar vrea mai mult. Ucraina controlează încă o treime din regiunea Donețk (aproximativ 7.000 de kilometri pătrați), și același lucru se poate spune despre regiunile Herson și Zaporojie.
Capturarea orașului Pokrovsk este un 'moment al adevărului', întrucât va determina succesul sau eșecul ofensivei pe care Rusia a lansat-o în regiunea Donețk în octombrie 2023.
Armata rusă tocmai a capturat în apropiere de Pokrovsk încă o localitate, potrivit ultimului raport public al Ministerului rus al Apărării. De la sfârșitul lunii decembrie, rușii au capturat aproape toate localitățile de la sud și sud-vest de Pokrovsk și încearcă să facă același lucru în est pentru a încercui orașul.
Cele mai grele lupte au loc în prezent în zona minelor de cărbune cocsificabil de la periferia orașului, deși unele relatări din presă sugerează că trupele ruse au ajuns în cartierele industriale din vestul localității.
Potrivit presei independente ruse, ucrainenii au închis ori au minat zăcămintele de cărbune, a căror cădere în mâinile Rusiei ar fi o lovitură grea pentru economia Ucrainei. Acele zăcăminte sunt singura sursă internă de aprovizionare a Ucrainei pentru această materie primă necesară industriei sale siderurgice, ce reprezintă a doua sursă de venituri în exporturile țării, după agricultură.
Ucraina exportă două treimi din oțelul produs către Uniunea Europeană. Dacă pierde la Pokrovsk accesul la zăcămintele de cărbune cocsificabil, Ucraina va fi nevoită să importe această materie primă.
De asemenea, Kievul a pierdut deja controlul asupra zăcămintelor de litiu, după ce rușii au capturat localitatea Șevchenko, la sud de Pokrovsk.
Între timp, trupele ruse încearcă să preia controlul asupra întregii părți sudice a Donbasului, ceea ce le-ar deschide noi direcții ofensive către regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk, deși aceasta din urmă se află în afara zonei față de care Putin și-a exprimat interesul să o ocupe.
După ce a capturat deja orașul Kurahove, obiectivul Moscovei acum este avanpostul ucrainean de la Velika Novosilka, localitate care este practic încercuită de trupele ruse. Căderea acesteia în mâinile armatei ruse s-ar putea produce în câteva săptămâni.
Potrivit platformei ucrainene de analiză militară 'DeepState', rușii atacă acolo din nord, est și sud și au intrat deja în zone rezidențiale, așa că trupele ucrainene nu mai au mult timp pentru a se retrage printr-un culoar îngust din nord-vest, înainte de a cădea complet sub încercuire.
Pe lângă apropierea de axa de la granița dintre regiunile ucrainene Zaporojie și Dnipropetrovsk, forțele ruse din gruparea Vostok (Est) ar putea avansa de asemenea de-a lungul autostrăzii care leagă Donețk de Zaporojie.
Mai către nord se dau de asemenea în continuare lupte în ruinele orașelor Torețk și Ceasov Iar, orașe distruse de bombardamentele rusești. Ținta trupelor ruse în acel sector de front este orașul Kostiantinivka și, la nord de acesta, orașele strategice Sloviansk și Kramatorsk, la care trupele ruse încearcă să ajungă, până acum fără succes, dinspre regiunea nord-estică Harkov.
În Harkov trupele ruse au fost îndepărtate de pe mare parte din teritoriul provinciei într-o ofensivă ucraineană în toamna anului 2022, dar au reușit acolo la începutul acestei luni să stabilească un cap de pod peste râul Oskil, de unde armata rusă poate dezvolta o axă ofensivă spre vestul regiunii.
În schimb, armata rusă nu a reușit să elibereze complet teritoriul ocupat de armata ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, după cinci luni de lupte sângeroase pentru ambele tabere care au urmat unei ofensive ucrainene surpriză în această regiune. Liniile fortificate construite de ucraineni în jurul orașului Sudja s-au dovedit impenetrabile pentru forțele ruse, care au introdus în luptele din Kursk și trupe nord-coreene.
Trupele ruse au recuperat circa 60% din teritoriul pierdut în Kursk, dar partea rămasă în continuare sub controlul armatei ucrainene este considerată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski o posibilă monedă de schimb la eventuale negocieri de pace cu Rusia. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Senatul propune noi sancțiuni împotriva Rusiei
Peste 80 de senatori americani și-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în fața a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voință a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina, transmite AFP. Acești congresmeni din ambele partide doresc să pună mai multă presiune asu
Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a anunțat joi că a interceptat o nouă rachetă lansată din Yemen, de unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, transmite AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe regiuni din Israel, a fost interceptată o rachetă lansată din Yemen', a indicat armata pe contul său
Coreea de Nord: Accident 'grav' în cursul ceremoniei de lansare a unei nave de război
Un accident grav a avut loc în timpul unei ceremonii de lansare a unei nave de război nord-coreene, a relatat joi agenția oficială de presă a țării, liderul Kim Jong Un vorbind despre un 'act criminal', notează AFP. Miercuri, în cursul ceremoniei de lansare a unui distrugător de 5.000 de tone în orașul-port Chongjin (
Canada a discutat la 'nivel înalt' despre eventuala sa participare la 'Golden Dome' american
Canada a purtat discuții 'la nivel înalt' cu Statele Unite despre o eventuală participare la 'Golden Dome', sistemul de apărare antirachetă dorit de președintele american Donald Trump, a declarat miercuri prim-ministrul Mark Carney, notează AFP. 'Avem capacitatea, dacă dorim, de a participa la Golden Dome prin investi
SUA: Rubio, relativ 'optimist' în ce privește sfârșitul războiului din Gaza
Secretarul de stat american, Marco Rubio, s-a declarat miercuri relativ 'optimist' în ceea ce privește încheierea destul de rapidă a războiului din Fâșia Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți de Hamas, notează AFP. 'Nu vreau să mă anticipez (...), dar am un anumit nivel de optimism cu privire
VIDEO Ramaphosa crede că Trump va participa la summitul G20 care va avea loc în Africa de Sud
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a afirmat miercuri că se așteaptă ca omologul său american, Donald Trump, să participe la summitul G20 organizat la Johannesburg în noiembrie, în ciuda unei întâlniri tensionate în Biroul Oval, notează AFP. 'Mă aștept ca el să vină în Africa de Sud', a declara
SUA: În ziua de naștere a lui Trump, Washingtonul va găzdui o grandioasă paradă militară
Străzile Washingtonului vor fi protejate de bariere metalice mari pentru a permite trecerea tancurilor în timpul unei parade militare organizată în iunie pentru a celebra a 250-a aniversare a forțelor armate americane, o dată care coincide și cu ziua de naștere a lui Donald Trump, notează AFP. Pe 14 iunie, președintele republican d
Washingtonul ar putea sancționa un renumit judecător brazilian, afirmă Rubio
Statele Unite l-ar putea sancționa pe judecătorul Alexandre de Moraes, de la Curtea Supremă a Braziliei, care s-a opus fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro și lui Elon Musk, a afirmat miercuri secretarul de stat american, Marco Rubio, notează AFP. Întrebat în timpul unei audieri în Congres dacă administrația Trump ar
Statele Unite au acceptat un Boeing 747 din partea Qatarului
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a acceptat avionul Boeing 747 oferit de Qatar președintelui Donald Trump pentru a fi folosit ca avion prezidențial, a anunțat miercuri Pentagonul, în pofida acuzațiilor de corupție din partea opoziției democrate, relatează AFP. Donația, estimată la 400 de milioane de dolari, destinată în
Ofensivă în Gaza: Netanyahu suflă cald și rece asupra situației ostaticilor (AFP)
Israelul este pregătit să accepte o 'încetare temporară a focului' care să permită eliberarea ostaticilor din Gaza, a declarat miercuri seara premierul Benjamin Netanyahu, afirmând în același timp că armata va controla 'în totalitate Fâșia Gaza' în urma ofensivei în curs, relatează AFP.
ONU condamnă tirurile israeliene în cursul vizitei unei delegații de diplomați în Cisiordania
ONU a condamnat miercuri tirurile israeliene în cursul unei vizite a unei delegații de diplomați la Jenin, în Cisiordania, cerând o 'investigație amănunțită' din partea autoritățil
Incident cu diplomați în Cisiordania: Ambasadorii Israelului, convocați în Franța, Italia, Portugalia și Spania;Turcia cere o anchetă
Ambasadorii Israelului în Franța, Spania, Portugalia și Italia au fost convocați după ce militari israelieni au deschis focuri de avertisment în timpul trecerii unei delegații de diplomați printr-o
Israel: Curtea Supremă a decis că demiterea șefului securității interne Shin Bet a fost 'contrară legii'
Curtea Supremă a Israelului a decis miercuri că decizia adoptată în martie de către guvern de a-l demite pe șeful agenției de securitate internă Shin Bet, Ronen Bar, a fost 'contrară legii', într-o hotărâre ca răspuns la apelurile împotriva acestei măsuri, informează AFP. 'Curtea Supremă a stabilit că decizia guvernului de a
SUA/Rusia: Marco Rubio se abține să-l califice pe Putin drept 'criminal de război'
Secretarul de stat Marco Rubio s-a abținut miercuri să-l califice pe președintele rus Vladimir Putin drept 'criminal de război', afirmând că prioritare acum sunt negocierile pentru a pune capăt războiului în Ucraina, relatează AFP. În cadrul unei audieri tensionate în Congres, reprezentantul democrat Bill Keating și-a ad
#Ucraina/Zelenski i-a transmis lui Rutte că este nevoie de presiune asupra Rusiei pentru o 'pace justă'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și că au discutat despre măsuri comune și necesitatea de a pune presiune asupra Rusiei pentru obținerea unei 'păci juste', relatează Reuters. 'Este important ca toate deciziile să fie coordonate. Atunci sancțiunile