Trump 2.0/Președintele panamez respinge declarațiile lui Trump: Canalul este și va continua să fie al statului Panama

Președintele statului Panama, Jose Raul Mulino, a respins luni 'de manieră integrală' declarațiile omologului său american, Donald Trump, referitoare la intențiile noului lider de la Casa Albă de a 'recupera' Canalul Panama, și a subliniat încă o dată că respectivul 'canal este și va continua să fie al Panama', informează EFE.
'În numele Republicii Panama și al poporului său, trebuie să resping de manieră integrală cuvintele rostite de președintele Donald Trump cu privire la Panama și la canalul său, în discursul său de învestire. Reiterez ceea ce am spus în mesajul meu către națiune, în data de 22 decembrie: Canalul este și va continua să fie al Panama', a transmis președintele panamez într-un comunicat.
Trump a reiterat luni, în timpul ceremoniei sale de învestire, că va 'prelua' din nou controlul asupra Canalului Panama pentru că, potrivit lui, există o prezență chineză acolo. El s-a plâns totodată din nou de prețul mare pe care l-ar plăti navele americane pentru a traversa ruta interoceanică.
'China operează Canalul Panama. Dar nu i l-am dat Chinei. I l-am dat Panama și îl vom lua înapoi', a spus președintele SUA.
Mulino a reiterat că 'nu există nicio prezență a vreunei națiuni a lumii care să interfereze cu administrația noastră. Canalul nu a fost o concesie din partea nimănui. A fost rezultatul luptelor de generații care au culminat în 1999, produs al tratatului Torrijos-Carter', a subliniat președintele din America Centrală în comunicatul citat.
'Și, de atunci și până acum, timp de 25 de ani, fără întrerupere, l-am administrat și l-am extins în mod responsabil pentru a servi lumea și comerțul mondial, inclusiv Statele Unite', se adaugă în comunicat.
Canalul Panama a fost construit de Statele Unite, care l-au inaugurat în 1914 și l-au administrat până la transferul total către statul panamez la 31 decembrie 1999, așa cum a fost stabilit în Tratatele Torrijos-Carter, semnate la 7 septembrie 1977 la Washington de către liderul panamez Omar Torrijos (1929-1981) și președintele american Jimmy Carter (1924-2024), amintește EFE.
Astfel, 'vom exercita dreptul care ne protejează, temeiul juridic al Tratatului, demnitatea care ne deosebește și puterea pe care ne-o oferă dreptul internațional ca modalitate ideală de a gestiona relațiile dintre țări și, mai ales, între țări aliate și prieteni, așa cum demonstrează istoria și acțiunile noastre față de Statele Unite', a atras atenția președintele panamez.
Mulino a concluzionat - pe un ton conciliant, potrivit EFE - că 'dialogul este întotdeauna modalitatea de a clarifica punctele menționate fără a submina dreptul nostru, suveranitatea totală și proprietatea asupra canalului nostru'.
Din decembrie trecut, noul președinte american acuză administrația canalului că percepe de la SUA taxe excesive și că există un pretins control al căii navigabile din partea Chinei, ambele acuzații fiind respinse în mod repetat de autoritățile panameze.
Afirmațiile reiterate ale lui Trump despre 'recuperarea' Canalului Panama au generat o respingere pe scară largă în țara din America Centrală, în special din partea guvernului panamez, care a afirmat în mai multe rânduri că acest 'canal este și va continua să fie panamez' și 'nu poate fi cumpărat'.
În acest context, un grup de sindicate a protestat luni în fața reședinței ambasadorului SUA din Panama și a incendiat steaguri americane.
'Nici Trump, nici americanii, nici armata lor, nici guvernul lor nu au nimic în Panama. Ceea ce se află în Panama aparține panamezilor: canalul este panamez, suveranitatea este panameză și autodeterminarea este panameză'', a declarat liderul sindical Saul Mendez pentru EFE.
Transferul canalului către Panama în urmă cu 25 de ani este o 'luptă' istorică și o 'cucerire ireversibilă' pentru suveranitatea totală a Panama, o luptă care a durat zeci de ani, a subliniat la rândul său executivul panamez.
În urmă cu 61 de ani, pe 9 ianuarie, circa 20 de studenți au murit într-o confruntare cu trupe americane care au rupt un steag panamez pe care tinerii încercau să-l arboreze în fosta zonă a canalului, o enclavă colonială aflată atunci sub controlul SUA, amintește EFE.
Pe lângă Tratatele Torrijos-Carter, care au restituit canalul statului Panama, există și documente referitoare la neutralitatea permanentă și la funcționarea căii navigabile semnate de SUA și Panama în 1977, care au caracter 'obligatoriu' și au pus capăt Tratatului Hay-Bunau Varilla din 1903 ce au acordat SUA dreptul perpetuu de a construi și utiliza canalul început de francezi, după cum a explicat pentru EFE fostul președinte panamez (1978-1982) și fost negociator al Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Aristides Royo. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editori online: Simona Aruştei, Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Absența lui Putin de la Istanbul ar fi un 'ultim semnal' că Moscova nu vrea să oprească războiul, potrivit Kievului
Kievul a apreciat marți că o absență a președintelui rus Vladimir Putin la negocierile de joi de la Istanbul, unde plănuiește să meargă omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi un 'ultim semnal' că Moscova nu vrea să oprească războiul, relatează AFP. 'Cred că dacă Vladimir Putin refuză să se deplaseze în Turcia, acest
Germania cere Rusiei să facă 'un pas decisiv' pentru pacea în #Ucraina
Germania a cerut marți Rusiei să facă un 'pas decisiv' pentru pacea în Ucraina, cu două zile înainte de posibile discuții ruso-ucrainene la Istanbul, la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin, relatează AFP. 'Rusia trebuie să facă un pas decisiv înainte și să-
Comisia pentru Afaceri Externe din PE salută eforturile Republicii Moldova în procesul de aderare la UE
Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European a adoptat marți un raport care subliniază 'progresele constante înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește reformele legate de aderarea la UE, în pofida provocărilor interne și externe semnificative', se arată într-un comunicat de presă. S
#Ucraina: Volodimir Zelenski nu va accepta să se întâlnească la Istanbul cu niciun alt reprezentant rus în afară de Vladimir Putin
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va accepta să se întâlnească joi în Turcia cu niciun alt reprezentant al Rusiei în afară de șeful statului rus Vladimir Putin, a declarat marți consilierul administrației prezidențiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, în cadrul unei emisiuni la televiziunea ucraineană, potrivit EFE și Unian.
În căutare de contracte, Trump este așteptat în Golf pe fondul unei ofensive diplomatice americane
În plină ofensivă diplomatică americană, Donald Trump a început marți un turneu în zona Golfului, cu vizite programate în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite (EAU), unde obținerea unor contracte pare mai la îndemână decât realizarea unor acorduri în marile conflicte din Orientul Mijlociu, relatează France Pre
Autoritatea Palestiniană a autorizat postul de televiziune Al Jazeera să-și reia activitatea în Cisiordania
Autoritatea Palestiniană a autorizat luni postul de televiziune Al Jazeera să-și reia difuzarea și activitățile în Cisiordania ocupată, relatează dpa și AFP. 'Președintele palestinian Mahmoud Abbas a decis să ridice interdicția impusă postului Al Jazeera și să permită echipelor sale să își reia activitatea în teritoriile
Forumul China-CELAC: Xi Jinping se pronunță împotriva practicilor de intimidare și anunță credite pentru America Latină și Caraibe
Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat marți că 'practicile de intimidare și abuz servesc doar la a te izola', în primele sale declarații după acordul de reducere a tarifelor încheiat între țara sa și Statele Unite pentru a opri războiul comercial, insistând în discursului său inaugural al celui de-al IV-lea Forum Ministeria
Israelul reia bombardamentele în Fâșia Gaza după eliberarea ostaticului israeliano-american
Armata israeliană și-a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza, lovind un spital în noaptea de luni spre marți și ucigând un jurnalist, potrivit Hamas, după o pauză anunțată pentru eliberarea ostaticului israeliano-american Edan Alexander, relatează AFP. În timp ce președintele american Donald Trump își î
O agenție ONU consideră Rusia responsabilă de distrugerea zborului MH17
Agenția ONU pentru aviație civilă, OACI, a apreciat luni că Rusia este responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17, doborât în urmă cu zece ani deasupra Ucrainei și soldat cu moartea a 298 de pasageri și membri ai echipajului, notează AFP. Această decizie a fost luată în urma plângerilor formulate de Țările de Jos și A
Mexicul consideră 'nedrepte' restricțiile la exportul de vite în SUA
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a apreciat luni ca fiind 'nedrepte' restricțiile impuse de Statele Unite la intrarea vitelor mexicane din cauza parazitului Cochliomyia hominivorax, cunoscut ca 'viermele devorator de carne', notează AFP. Guvernele celor două țări au anunțat duminică că SUA blochează intrarea vitelor vii
Washingtonul aprobă vânzarea de elicoptere militare către EAU pentru peste un miliard de dolari
Washingtonul a dat undă verde vânzării a șase elicoptere Chinook și a altor echipamente militare către Emiratele Arabe Unite, pentru un total estimat la peste 1,4 miliarde de dolari, a anunțat luni administrația americană, relatează AFP. Acest anunț intervine în momentul în care Donald Trump este în drum pentru un turne
SUA: Noi sancțiuni împotriva programului nuclear iranian
Statele Unite au anunțat luni că impun noi sancțiuni împotriva Iranului vizând programul său de cercetare nucleară, în pline discuții cu Teheranul, scrie AFP. Sancțiunile vizează în mod specific trei cetățeni iranieni și o entitate iraniană având cu legături cu Organizația iraniană pentru inovare și cercetare defe
Bolivia: Un fost general acuzat de 'terorism' și 'revoltă' după puciul eșuat din iunie
Parchetul bolivian a anunțat luni că îl acuză pe fostul general Juan José Zuniga de 'terorism' și 'revoltă armată' pentru că a condus o tentativă de lovitură de stat împotriva președintelui Luis Arce în iunie 2024, scrie AFP. Pe 26 iunie, soldați înarmați și vehicule blindate au ocupat poziții &ic
Reforma ONU necesită schimbări 'dureroase', avertizează Antonio Guterres
Procesul lansat pentru a face ONU mai eficientă va necesita schimbări 'dureroase', în special în ceea ce privește reducerile de personal, a avertizat luni secretarul general Antonio Guterres, subliniind necesitatea acestor reforme, transmite AFP. În martie, Antonio Guterres a lansat inițiativa 'UN80' destinată
Ostaticul israeliano-american în drum spre un spital israelian (armata)
Ostaticul israeliano-american Edan Alexander, eliberat luni de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, se îndreaptă spre un spital israelian cu elicopterul, după ce s-a întâlnit cu părinții săi, a anunțat armata israeliană, scrie AFP. Tânărul, însoțit de membri ai familiei sale, 'se află într-un elicopter