Administrația Trump 2.0 caută sprijinul Senatului pentru aprobarea membrilor cabinetului
Cei nominalizați de viitorul președinte al SUA, Donald Trump, pentru a face parte din cabinetul său 2.0, între care controversatul Pete Hegseth la conducerea Pentagonului și 'șoimul' Marco Rubio ca secretar de stat, vor fi audiați, începând de marți, în Senatul SUA pentru a fi confirmați în funcție.
Constituția SUA prevede că președintele va 'numi', iar Senatul 'își va da consimțământul și va desemna' anumiți înalți oficiali ai țării, cum ar fi membrii cabinetului și ambasadorii, notează EFE.
Fiecare dintre nominalizați trebuie să primească sprijinul unei majorități simple de senatori. Înainte de a face acest lucru, aceștia trebuie să se prezinte personal în fața comisiilor relevante - cum ar fi Comisia Juridică în cazul procurorului general - și să răspundă la întrebări despre obiectivele lor pentru postul pe care îl vizează sau despre traiectoria lor profesională.
După audieri, comisiile trimit plenului un raport în care recomandă sau nu candidatul, deși există și posibilitatea de a nu emite nici un raport, în această situație candidatura fiind anulată.
Partidul Republican, din care face parte Trump, dispune de majoritate în ambele camere. În Senat, republicanii au 53 din cele 100 de mandate, așa că ar putea fi permise până la trei 'dezertări' atunci când vine vorba despre aprobarea candidaților.
Deși este de așteptat ca majoritatea candidaților să fie aprobați, unii dintre ei se confruntă cu controverse care le-ar putea complica confirmarea. Dacă un candidat este respins, ar fi a patra oară în istoria țării când Senatul ar refuza aprobarea unui candidat nominalizat de președintele ales.
Acuzații de abuz sexual
Unul dintre cei mai controversați nominalizați este Hegseth, un comentator al rețelei conservatoare Fox și desemnat drept secretar al apărării, care va fi audiat marți.
Hegseth a fost implicat într-un scandal ca urmare a unui caz de abuz sexual și a presupuselor sale probleme cu alcoolul. În 2017, Hegseth a fost denunțat de o femeie care a susținut că a agresat-o sexual. Cazul nu a ajuns în instanță pentru că, potrivit unor declarații consemnate de The Washington Post, Hegseth a plătit în schimbul tăcerii reclamantei pentru a-și proteja locul de muncă.
Veteran al războaielor din Irak și Afganistan, Hegseth este cunoscut pentru apărarea politicilor considerate de extremă dreapta, cum ar fi militarizarea graniței cu Mexicul și restricțiile asupra drepturilor persoanelor transgender.
O altă figură proeminentă care va fi audiată, de această dată miercuri, este Pam Bondi, fost procuror general al Floridei (2011-2019), propusă ca procuror general.
Când a anunțat numirea ei, Trump a lăudat-o pentru că este 'foarte dură cu criminalii violenți' și pentru că a reușit să facă 'străzile sigure pentru familiile din Florida'.
În calitate de nominalizată la funcția de procuror general, post în care Trump căuta pe cineva în care să aibă deplină încredere, Bondi îl înlocuiește pe fostul congresman republican Matt Gaetz, care și-a retras candidatura pe fondul acuzațiilor de consum de droguri și relații cu minore.
Un 'șoim' pentru politica externă
O altă figură importantă care va fi supusă examinării Senatului miercuri va fi Marco Rubio, senator pentru statul Florida din 2011 și considerat un 'șoim' în politica externă, cu poziții în favoarea unei linii dure față de China și Iran și cu sancțiuni împotriva Cubei, Venezuelei și Nicaraguei. Dacă va obține confirmarea din partea Senatului, ceea ce pare a fi aproape sigur, Rubio ar deveni primul 'latino' care va deține cel mai important post din diplomația americană. În calitate de șef al Departamentului de Stat, Rubio va gestiona serviciul extern al SUA, îl va consilia pe Trump cu privire la numirile diplomatice și va conduce negocieri cu liderii străini în numele administrației SUA.
Născut la Miami și de origine cubaneză, Rubio a fost unul dintre contracandidații lui Trump la alegerile primare din 2016 ale Partidului Republican pentru nominalizarea candidatului formațiunii la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, Rubio a devenit curând unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Trump, în special în ceea ce privește politica față de America Latină în timpul primului mandat al magnatului (2017-2021).
O altă audiere care se anunță controversată, tot miercuri, va fi cea a guvernatoarei din Dakota de Sud, Kristi Noem, pe care Trump o luase chiar în considerare să-i fie vicepreședintă, dar care a căzut în dizgrație după ce a dezvăluit într-o carte că și-a împușcat mortal câinele de vânătoare de numai 14 luni pentru că a considerat că era 'imposibil de dresat'. Ea ar urma să conducă Departamentul Securității Interne, una dintre cele mai mari agenții ale guvernului, parte integrantă a angajamentului lui Trump de a securiza granița și de a efectua o operațiune masivă de deportare.
Fostul congresman de Georgia Doug Collins, nominalizat de Trump pentru funcția de secretar pentru problemele veteranilor, va fi audiat marți, potrivit 6 ABC, post de radiodifuziune din Delaware. Collins este pastor baptist, fost capelan al Marinei SUA și colonel în Rezerva Forțelor Aeriene.
Doug Burgum, fostul guvernator al Dakotei de Nord și om de afaceri, va fi audiat marți pentru funcția de secretar la Departamentul de Interne - entitate diferită de Departamentul Securității Interne -, care se ocupă de gestionarea teritoriilor federale. Burgum, care l-a susținut pe Trump după ce a pus capăt propriei sale candidaturi prezidențiale în 2024 și a făcut campanie pentru el, a fost, de asemenea, selectat să conducă Consiliul Național al Energiei. Trump a anunțat că respectivul consiliu va încerca să stabilească 'dominanța energetică' a SUA în întreaga lume.
Sean Duffy, fost congresman de Wisconsin și coprezentator la Fox Business, va fi audiat miercuri pentru postul de secretar al Departamentului de Transport, care supervizează conductele, căile ferate, mașinile, camioanele, companiile aeriene și sistemele de transport în masă, precum și finanțarea autostrăzilor.
Tot miercuri va fi audiat și John Ratcliffe, directorul de informații naționale în ultimele luni ale primului mandat al lui Trump. De data aceasta, fostul congresman din Texas urmează să conducă principala agenție de spionaj a națiunii, CIA, responsabilă de operațiunile secrete în străinătate și de colectarea de date despre adversarii americani.
Chris Wright, antreprenor și fost director în industria de petrol și gaze, care a fost una dintre vocile cele mai puternice ale industriei împotriva eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, este audiat miercuri pentru funcția de secretar la Departamentul Energiei. În această calitate, el ar urma să supravegheze generarea și utilizarea energiei în Statele Unite, precum și stocul de arme nucleare al națiunii.
Russell Vought, director al Oficiului pentru Management și Buget în primul mandat al lui Trump, va fi audiat miercuri tot pentru acest post. Vought a fost puternic implicat în 'Proiectul 2025', un plan conservator pentru al doilea mandat al lui Trump de care candidatul republican a încercat să se distanțeze în timpul campaniei electorale. Directorul de buget supraveghează construirea bugetului președintelui și revizuiește regulamentele propuse.
Joi, fostul jucător NFL Scott Turner va fi audiat pentru funcția de secretar la Departamentul de Locuințe și Dezvoltare Urbană. Turner este mentor de profesie, pastor și fost membru al Camerei Reprezentanților din Texas. Departamentul menționat este însărcinat să răspundă nevoilor națiunii în materie de locuințe și să promoveze legi privind locuințele echitabile și gestionează locuințele pentru cei mai săraci americani.
Fostul congresman de New York Lee Zeldin, care a fost nominalizat de Trump la conducerea Agenției pentru Protecția Mediului, va fi audiat la rândul său joi. Agenția este însărcinată cu aspecte legate de protecția mediului, efectuarea de evaluări, cercetare, educație și menținerea și punerea în aplicare a standardelor naționale.
În fine, miliardarul Scott Bessent, din Carolina de Sud, va fi audiat joi pentru funcția de secretar al Departamentului Trezoreriei. Bessent va fi primul membru al cabinetului care a declarat deschis că face parte din comunitatea LGBTQ confirmat de Senat într-o administrație republicană. Șeful trezoreriei ajută la formularea politicii financiare, economice și fiscale și la gestionarea datoriei publice.
Deocamdată nu au fost programate audieri pentru toate nominalizările lui Trump, inclusiv pentru unele dintre cele mai controversate, cum este cazul lui Robert F. Kennedy Jr., un antivaccinist declarat, desemnat să conducă Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, sau al lui Tulsi Gabbard, o fostă democrată cunoscută pentru promovarea unei teorii a conspirației lansate de ruși, aleasă de Trump ca șefa Serviciului Național de Informații. Este totodată cazul lui Kash Patel, fost consilier al lui Trump, desemnat să conducă FBI, și care a scris o carte - 'Gangsteri guvernamentali. Statul Paralel, Adevărul și Bătălia pentru Salvarea Democrației', în care condamnă persoanele aflate la conducerea FBI drept dușmani ai poporului.
Mai urmează să fie stabilite datele audierilor și pentru candidații la Departamentul Comerțului - Howard Lutnick, Departamentul Educației - Linda McMahon, Departamentul Agriculturii - Brooke Rollins și pentru Elise Stefanik, nominalizată ca ambasadoare a SUA la ONU. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Frontex: Numărul intrărilor ilegale în UE a scăzut semnificativ în 2024
Numărul de treceri ilegale ale frontierei în Uniunea Europeană a scăzut cu 38% în 2024 față de anul anterior, atingând cel mai scăzut nivel din 2021, când migrația era încă afectată de pandemia de COVID-19, indică noile date difuzate de Agenția europeană pentru poliția de frontieră și garda de coastă (Frontex) într-un comunicat pos
Franța: Partidul lui Macron vrea să se reinventeze înainte de alegerile prezidențiale din 2027
Renaissance, partidul președintelui francez Emmanuel Macron, încearcă să-și redobândească fosta putere și să se reinventeze cu doi ani înainte de încheierea mandatului liderului francez, anunțând luni că dispune de doi ani 'pentru a propune un viitor pentru țară', relatează dpa. Partidul a organizat în ianuarie sute
Scholz: Incidentele din Marea Baltică trebuie să fie tratate ca parte a unei strategii hibride
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele din Marea Baltică trebuie să fie tratate ca parte a unei strategii hibride ce amenință țările europene, transmite Reuters. Înaintea unui summit organizat în capitala finlandeză și consacrat ac
SUA: Trump ar fi fost condamnat dacă nu ar fi fost reales, se menționează în raportul procurorului special care l-a anchetat
Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar fi fost condamnat pentru tentativa sa de a schimba rezultatul alegerilor din 2020 dacă nu ar fi ieșit învingător în scrutinul din 2024, potrivit raportului procurorului special Jack Smith, dat publicității marți de Departamentul Justiției, relatează Reuters și AFP. Conform biroului procuro
Ministrul german al apărării, la Kiev pentru discuții cu guvernul ucrainean
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sosit marți la Kiev pentru discuții cu guvernul ucrainean, într-o vizită care nu a fost anunțată dinainte, din motive de securitate, informează dpa. Pistorius a afirmat la sosirea în capitala ucraineană că dorește să discute despre continuarea ajutorului și să evalueze situația militară.
Premierul rus Mihail Mișustin a început o vizită oficială de două zile în Vietnam
Premierul rus Mihail Mișustin a început marți, la Hanoi, o vizită de două zile în Vietnam, vechi aliat care speră să își întărească legăturile cu Moscova, în plin război în Ucraina, informează AFP. Mișustin are programată o întrevedere în timpul zilei de marți cu secretarul general al Partidului Comunist Vietname
Coreea de Sud: Curtea Constituțională amână ședința de deschidere a procesului de destituire a președintelui suspendat
Curtea Constituțională a Coreei de Sud a amânat, marți, ședința de deschidere a procesului de destituire a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol, după ce acesta nu s-a prezentat la tribunal, relatează Reuters și Yonhap. Un avocat al lui Yoon a afirmat că președintele, care s-a izolat în vila sa din Seul de mai multe săptămâni, nu va veni la t
Actele de sabotaj recente din Marea Baltică, pe agenda summitului țărilor NATO din regiune
Țările membre ale NATO riverane Mării Baltice participă marți, la Helsinki, la un summit organizat pe fondul recentelor acte de sabotaj care au vizat cabluri submarine din regiune, informează DPA. Principalul scop al reuniunii la nivel înalt este găsirea unor modalități de a proteja mai bine infrastructura esențială din Marea Baltică și de a contracara a
SUA: Guvernatorul Californiei îi reproșează lui Elon Musk 'minciunile' despre incendii
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, l-a acuzat pe miliardarul Elon Musk că răspândește 'minciuni' legate de răspunsul autorităților la incendiile care devastează Los Angelesul, intensificând disputa lor asupra rolului dezinformării, notează AFP. Președintele american ales, Donald Trump, și Elon Musk, șeful Tesla și Spac
SUA: Două viitoare portavioane numite Clinton și Bush
Două dintre viitoarele portavioane ale Marinei americane vor fi numite după foștii președinți Bill Clinton și George W. Bush, a anunțat luni Joe Biden, continuând tradiția US Navy, transmite AFP. 'Viitorul USS William J. Clinton (CVN 82) și viitorul USS George W. Bush (CVN 83) vor începe să fie construite în următorii ani
Coreea de Nord a tras un proiectil neidentificat spre Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat marți un proiectil neidentificat spre Marea Japoniei, a anunțat armata sud-coreeană, la o săptămână după ce Phenianul a afirmat că a testat o nouă 'rachetă hipersonică' și cu doar câteva zile înainte de învestirea președintelui american ales, Donald Trump, notează AFP. 'Coreea de Nord
Un acord în Fâșia Gaza este 'pe punctul' de a fi încheiat, afirmă Biden
Președintele american, Joe Biden, a afirmat luni, după declarații similare ale consilierului său pentru securitate națională, că un acord de armistițiu în Gaza între Israel și Hamasul palestinian este 'pe punctul' de a fi încheiat, notează AFP. 'Suntem pe punctul de a vedea o propunere, pe care am prezentat-o &ici
Trump 2.0/Melania Trump afirmă că va trăi la Casa Albă
Melania Trump a asigurat luni că va locui în principal la Casa Albă în timpul celui de-al doilea mandat al soțului ei Donald, care va redeveni președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie, notează AFP. 'Voi fi la Casa Albă', a declarat Melania Trump într-o emisiune difuzată luni pe Fox News, canalul favorit al conserva
VIDEO Bolivia: Marșul partizanilor lui Morales a ajuns în capitală
Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică și a cere demisia președintelui Luis Arce, au sosit luni la La Paz, a constatat AFP.
VIDEO Zelenski a discutat cu Macron despre 'desfășurarea de contingente' străine în #Ucraina
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare de contingente' militare străine în această țară, idee evocată de aliații Kievului în ultimele luni, scrie AFP. 'Conversația a fost destul de