Vladimir Putin, 25 de ani de putere absolută în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin sărbătoreşte 25 de ani de putere absolută pe 31 decembrie, un sfert de secol în care şi-a eliminat toţi duşmanii, a declarat mai multe războaie, a anexat teritorii şi a construit o verticală monolitică a puterii care dă deja semne de anacronism, relatează luni EFE.
"Ne-am îndepărtat de marginea prăpastiei", a declarat Vladimir Putin, făcând aluzie la situaţia în care se afla Rusia când Boris Elţin i-a predat puterea, pe 31 decembrie 1999.
Reales în martie anul acesta pentru un nou mandat de şase ani, el şi-a găsit deja locul în istorie. Vladimir Putin vrea să intre în anale ca liderul care a redat mândria imperială ruşilor, umiliţi după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Un imperiu nu poate fi o democraţie, dar răbdarea ruşilor, deşi biblică, are şi ea o limită. Costul victoriei în Ucraina va fi bara de măsurare a liniei fine ce separă succesul de eşec pentru liderul de la Kremlin.
Absolutism, religie şi naţionalism
Asemeni unui ţar, Vladimir Putin a exercitat cel mai nemilos absolutism în politică în aceşti 25 de ani; a arătat o credinţă oarbă în Biserica Ortodoxă Rusă - Rusia devenind noua redută morală împotriva liberalismului steril - şi a promovat ideologia naţionalistă mesianică a lumii ruse.
Dacă în primii ani s-a lăsat sfătuit, începând din 2012 - imediat după moartea liderului libian Muammar Gaddafi - liderul de la Kremlin a instituit un regim în care el are întotdeauna ultimul cuvânt. Deciziile colegiale care caracterizau Comitetul Central şi Biroul Politic din perioada sovietică au fost înlocuite cu un Consiliu de Securitate în care nu există loc pentru disidenţă. Partidul Kremlinului şi parlamentul sunt elemente de decor.
Odată cu reforma constituţională ce îi permite să rămână la putere până în 2036, el a depăşit o limită după care nu mai există întoarcere. Vladimir Putin se bazează pe Biserică Ortodoxă Rusă pentru a convinge poporul că are un mandat cvasi-divin, asemeni ţarilor din trecutul glorios al Rusiei.
Această situaţie a fost accentuată în timpul pandemiei de coronavirus. Închis cu hărţi ale Rusiei imperiale în buncărul său, doar câţiva consilieri puteau primi audienţă. Rezultatul a fost prima invazie a unei ţări europene de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Putin declară război Occidentului şi propriului popor
Retragerea grăbită a americanilor din Afganistan i-a demonstrat preşedintelui Putin că Occidentul a atins punctul cel mai de jos. Revenirea talibanilor la putere l-a convins că nici Statele Unite, nici europenii nu vor interveni militar în Ucraina. A greşit. El a crezut în rapoartele eronate ale serviciilor sale de informaţii că Ucraina va cădea în trei zile deoarece preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fugi din ţară după primul atac.
Exact asta voia să spună cancelarul german Angela Merkel când vorbea despre faptul că Vladimir Putin a pierdut simţul realităţii. Întâlnirile sale cu liderii străini par mai degrabă lecţii de istorie. Desigur, o istorie rescrisă de Kremlin.
Lui Putin îi place să spună că frontul nu trece doar prin Ucraina, ci şi prin cultura, educaţia, economia şi tehnologia ruseşti. Iar cu ajutorul colegilor săi din fostul KGB, a declarat război propriului popor. Adică unor adversari precum Navalnîi, sau scriitori ca Akunin, artiştilor, jurnaliştilor, activiştilor şi oamenilor de ştiinţă care nu sunt suficient de patrioţi; şi tuturor tinerilor care nu vor să lupte în ţara vecină.
Este o nouă revoluţie culturală în care noua elită, adevăraţii eroi, nu sunt proletarii, ci veteranii războiului ucrainean, cei care cred cu fermitate că Rusia este o naţiune aleasă şi are un destin evident aşa cum au SUA.
Fisuri în sistem
Totuşi, ceea ce s-a întâmplat pe 8 decembrie în Siria a arătat că toate regimurile autoritare, indiferent de brutalitatea lor, au picioare de lut. Exilul în Rusia al liderului sirian Bashar al-Assad este o confirmare a înfrângerii viziunii geopolitice a preşedintelui Putin, obsedat de a pune capăt hegemonia occidentală pe toate continentele, dar incapabil să lupte pe două fronturi în acelaşi timp.
Blitzkrieg-ul din Ucraina a devenit o scurgere de oameni şi resurse, ceea ce a dezvăluit că Rusia, deşi capabilă să producă rachete hipersonice, este o ţară înapoiată din punct de vedere tehnologic şi împovărată de corupţie în rândurile generalilor. Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a înţeles acest lucru şi a încercat să schimbe situaţia printr-o revoltă armată, care i-a trezit pe mulţi ruşi din letargie, dar care l-a costat viaţa.
Serviciile secrete ruseşti, coloana vertebrală a regimului, acumulează erori. De la atacul islamist care a costat vieţile a 145 de oameni în martie, se trece la recenta crimă din mijlocul străzii a generalului responsabil cu apărarea chimică şi biologică, care a dezlănţuit furia lui Putin.
Principalul articol de export al Rusiei în timp de război nu mai sunt hidrocarburile, ci folosirea forţei pentru apărarea duşmanilor Occidentului, care, între timp, s-a dovedit şi ea depăşită. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Breșă de securitate: Un judecător federal a ordonat administrației Trump să păstreze mesajele
Un judecător federal a ordonat joi administrației Trump să 'păstreze' mesajele schimbate între înalți responsabili americani într-un grup al aplicației Signal unde vorbeau despre viitoarele lovituri împotriva rebelilor houthi în Yemen și unde a fost adăugat din neatenție un jurnalist, relatează AFP. Sesizat de ONG-ul Ameri
Regele Charles al III-lea și-a anulat angajamentele din cauza unor 'efecte secundare' ale tratamentului
Regele Charles al III-lea, care suferă de cancer a cărui natură nu a fost niciodată dezvăluită, și-a anulat o serie de angajamente prevăzute pentru vineri din cauza unor efecte secundare legate de tratamentul împotriva bolii, a anunțat joi Palatul Buckingham, relatează AFP și Reuters. 'În urma unui tratament medical programat (...) împotr
VIDEO SUA ar fi anulat peste 300 de vize, afirmă secretarul de stat Marco Rubio
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat joi că Departamentul de Stat ar fi anulat peste 300 de vize și a avertizat că administrația Trump îi caută în fiecare zi pe 'acești nebuni' după ce Washingtonul i-a anulat viza și a reținut săptămâna aceasta o studentă turcă la Universitatea Tufts, relatează Reuters.
SUA: Trump renunță să o numească pe Elise Stefanik în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că nu o va numi pe Elise Stefanik ambasador al Statelor Unite la ONU, declarând că nu dorește 'să-și asume niciun risc' în fața majorității fine pe care o au republicanii în Camera Reprezentanților, relatează AFP și Reuters. Confirmarea lui Stefanik în această fun
Iranul anunță că a răspuns oficial la scrisoarea lui Trump
Iranul a formulat un răspuns la scrisoarea trimisă de președintele american, Donald Trump, care solicită Teheranului să poarte negocieri nucleare, a anunțat joi șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, pentru agenția oficială Irna. 'Acest răspuns oficial include o scrisoare în care poziția noastră cu privire la situația actuală și
SUA vor oferi un ajutor de 73 de milioane de dolari pentru refugiații Rohingya (Departamentul de Stat)
Administrația Trump a anunțat joi că va oferi un nou ajutor financiar de 73 de milioane de dolari refugiaților Rohingya prin Programul Alimentar Mondial (PAM), anunț ce survine pe fondul temerilor că reducerile de ajutor ar putea agrava criza pentru cea mai mare populație apatridă din lume, relatează Reuters. 'Acest sprijin alimentar și nutrițional prin @W
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Qanoua, ucis într-un atac aerian israelian (media Hamas)
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abdel-Latif Al-Qanoua, a fost ucis într-un atac aerian israelian în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat joi presa afiliată Hamas, fiind cel mai recent atac soldat cu moartea unui lider al grupării palestiniene de când Israelul a reluat operațiunile în enclavă, relatează Reuters. Qanoua a fost ucis &i
BTA: Mai mult de jumătate dintre bulgari susțin ideea unei apărări europene comune (sondaj)
Un sondaj realizat de agenția de sondare a opiniei publice Myara arată că mai mult de jumătate dintre respondenți susțin ideea unei apărări europene comune și sunt deschiși ca țara să aloce fonduri pentru aceasta. Potrivit sondajului făcut public joi, 59,1% dintre respondenți aprobă ca statele membre ale UE să construiască o industrie comună de apărare, în timp ce 35,7
Relațiile transatlantice/ Europa va acționa calm și rațional, dar 'nu în genunchi', spune Tusk
Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat joi că, pentru a-și păstra relația strategică cu Statele Unite, Europa va acționa calm și rațional, 'dar cu siguranță nu în genunchi', transmite France Presse. Tusk, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a făcut aceste comentarii la o zi după ce președintele american, Donald Trump,
Summitul de la Paris privind Ucraina/ Zelenski: Macron și Starmer, desemnați să reprezinte Europa în negocieri
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că reuniunea de la Paris a aliaților Kievului a servit la desemnarea președintelui francez, Emmanuel Macron, și a premierului britanic, Keir Starmer, ca reprezentanți ai Europei pentru posibile discuții de pace privind războiul cu Rusia, transmite EFE. 'Astăzi, noi toți cei din Europa am convenit c
Summitul de la Paris privind Ucraina/ Meloni: Statele Unite ar trebui să participe la următoarea reuniune
Statele Unite ar trebui să participe la următoarea reuniune a coaliției țărilor care sprijină Kievul, a declarat premierul italian, Giorgia Meloni, după participarea la summitul de la Paris privind pacea și securitatea în Ucraina, găzduit de președintele Emmanuel Macron, relatează ANSA. Acum este important să putem extinde încetarea parțială a focu
Summitul de la Paris privind Ucraina/ Von der Leyen: Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie menținute
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi, după ce a participat la un summit la Paris care a reunit 31 de țări care doresc să participe la garanții de securitate pentru Ucraina, că 'a devenit foarte clar' că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie menținute, transmite EFE. 'Trebuie să menținem presiunea asupra Rusiei. A
Șeful serviciilor secrete ruse acuză UE de propagandă nazistă
Șeful Serviciului rus de informații externe, Serghei Narâșkin, a criticat avertismentele UE cu privire la 'amenințarea rusă' ca fiind alarmiste și le-a comparat cu propaganda nazistă, relatează dpa joi. Comisia Europeană răspândește în mod deliberat mesaje antirusești, la fel cum a făcut-o șeful propagandei lui Hitler, Joseph
Summitul de la Paris privind Ucraina/ Macron anunță 'o forță de reasigurare' din țări europene în caz de pace
O misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare pentru pregătiri privind formatul armatei ucrainene, precum și o posibilă desfășurare de forțe din mai multe țări europene aliate în urma unui eventual acord de pace, a anunțat joi, la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron. 'Cred că, în următoarele trei-p
Summitul de la Paris privind Ucraina/ Aliații europeni sunt de acord să nu ridice sancțiunile împotriva Rusiei
Aliații Ucrainei, reuniți joi la Paris în prezența președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, au exclus orice ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei și au în vedere, în schimb, consolidarea acestora pentru a spori presiunea asupra Moscovei în vederea angajării unor negocieri de pace, transmite France Presse. Aliații Ucrainei a