Fostul președinte american Jimmy Carter a murit la vârsta de 100 de ani

Fostul președinte american Jimmy Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit duminică la vârsta de 100 de ani, în orașul său natal din statul Georgia din sud-estul SUA, generând o ploaie de omagii din partea succesorilor săi la Casa Albă și în lume, informează agențiile de presă internaționale.
Președintele american aflat la sfârșit de mandat Joe Biden a decretat o zi de doliu național pe 9 ianuarie în onoarea democratului, salutat de numeroși lideri străini pentru angajamentul său în favoarea păcii și drepturilor omului chiar și dincolo de singurul său mandat prezidențial (1977-1981).
'Jimmy Carter, al 39-lea președinte al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002, a decedat în pace duminică 29 decembrie la domiciliul său din Plains, în Georgia, înconjurat de familie', a anunțat fundația sa Carter Center într-un comunicat.
'Tatăl meu era un erou, nu doar pentru mine, ci și pentru toți cei care cred în pace, în drepturile omului și în iubirea dezinteresată', a declarat Chip Carter, fiul fostului lider democrat, citat de fundație.
Toți președinții americani încă în viață și care i-au succedat s-au înclinat în fața lungii existențe ieșite din comun a celui pe care nimeni nu-l credita cu șanse de a fi ales președinte și care era cel mai în vârstă fost locatar al Casei Albe.
Democratul Joe Biden, 82 de ani, cel de-al 46-lea președinte aflat la sfârșit de mandat, a cerut în timpul unui discurs adresat Națiunii ca viața îndepărtatului său predecesor 'fie evaluată raportat la ceea ce el a făcut, nu la ceea ce el a spus'.
Biden a anunțat organizarea de funeralii naționale în capitala federală Washington, fără a preciza data lor, pentru cel care a fost arhitectul acordurilor de la Camp David care au dus la primul tratat de pace între Israel și o țară arabă, Egiptul, dar a cărui moștenire a fost umbrită de criza ostaticilor din Iran.
Miliardarul republican Donald Trump, care va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie, și-a exprimat 'cel mai mare respect' pentru Jimmy Carter, care 'a lucrat din greu pentru ca America să fie mai bună'.
El a fost 'un om remarcabil', potrivit democratului Barack Obama, și 'a muncit neîncetat pentru o lume mai bună și mai justă', a întărit democratul Bill Clinton.
Ceea ce Jimmy Carter a realizat 'va inspira generații de americani', a salutat republicanul George W.Bush.
În 2015, Jimmy Carter anunțase că suferă de un cancer la creier și că beneficiază de aproape doi ani de îngrijiri la domiciliu.
După o serie de spitalizări, în februarie 2023 'el a ales să-și petreacă timpul care i-a mai rămas acasă', înconjurat de apropiații săi. El primea acolo îngrijiri paliative.
Parlamentari, lideri și responsabili de asociații s-au grăbit atunci să salute cariera acestui președinte atipic, fost militar și proprietar al unei ferme familiale de arahide.
Soția și fidela sa companioană de viață Rosalynn a decedat lângă el pe 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani. Ea a fost înhumată la Plains, după un omagiu național. Foarte slăbit, Jimmy Carter fusese prezent la înmormântare, în una dintre rarele sale apariții publice din ultimii ani.
Jimmy Carter fusese ales președinte al SUA în 1976, în timpul unei Americi încă marcate de scandalul Watergate, care îl obligase pe președintele Richard Nixon să demisioneze.
Artizan al acordurilor de la Camp David care au dus, în martie 1979, la semnarea unui tratat de pace israeliano-egiptean, cel de-al 39-lea președinte al SUA a fost aspru criticat în țara sa în timpul luării de ostatici americani în Iran. Anunțarea, pe 24 aprilie 1980, a eșecului misiunii militare pentru eliberarea lor a spulberat speranțele sale de a fi reales.
În 1982, după ce părăsise Casa Albă, Jimmy Carter a fondat Carter Center pentru a promova dezvoltarea, sănătatea și soluționarea conflictelor din lume.
Călător neobosit, el a putut fi văzut peste tot: în Mexic, în Peru, în Nicaragua sau în Timorul Oriental, unde a efectuat misiuni de mediere sau de observator electoral.
În 2002, el a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru 'decenii de eforturi neobosite în scopul de a găsi soluții pașnice la conflicte internaționale'.
Foarte implicat în ONG-ul Habitat for Humanity, el lucra încă pe șantiere de caritate la cei peste 90 de ani ai săi, alături de soția sa Rosalynn, pe care o întâlnise în 1945.
Însă în 2019, acest creștin foarte religios s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, care l-au obligat să fie spitalizat de mai multe ori. În același an, el a devenit cu toate acestea primul fost președinte american care a atins vârsta de 95 de ani.
Jimmy Carter a început să dispară încetul cu încetul din viața politică, lipsind de exemplu de la ceremonia de învestire a lui Joe Biden în ianuarie 2021, la care participă de obicei foștii președinți. Câteva luni mai târziu, Jimmy Carter l-a primit însă pe liderul democrat în micul său oraș natal Plains, unde locuia după plecarea sa de la Washington.
În fața Casei Albe, duminică seara, americani și-au exprimat emoțiile lor, printre care Yoni Neirman, venită din Vermont (nord-est) și pentru care Carter 'a fost un adevărat om de stat, acest gen de personalitate care pare să nu mai existe'.AGERPRES/(AS - editor: Adriana Matcovschi, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski nu este sigur dacă se va putea duce la funeraliile Papei Francisc; Trump nu exclusese o întâlnire cu liderul ucrainean
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu este sigur 'dacă va avea timp' pentru a se duce la funeraliile Papei Francisc, prevăzute să aibă loc sâmbătă la Roma, la care urmează să participe președintele american Donald Trump, relatează AFP. 'Dacă am timp, voi fi desigur prezent', a declarat Zelenski presei, evocând totodată reu
S-au găsit componente americane într-o rachetă nord-coreeană lansată de Rusia asupra Kievului, afirmă Zelenski
O rachetă balistică de fabricație nord-coreeană lansată de Rusia asupra capitalei ucrainene Kiev în atacul din noaptea de miercuri spre joi avea și componente fabricate de companii americane, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. 'Racheta care a ucis civili la Kiev conținea cel puțin 116 componente proven
Funeralii Papa Francisc/ Șefi de stat și capete încoronate, la ceremonia de sâmbătă
Zeci de șefi de stat și de guvern și-au confirmat prezența, sâmbătă, la Roma, la funeraliile Papei Francisc, decedat luni. Vaticanul a anunțat joi prezența a 50 de șefi de stat și a zece suverani în exercițiu, iar 'în acest stadiu, 130 de delegații (străine, n.r.) sunt confirmate pentru funeraliile Papei Francisc', care vor av
FBI arestează o judecătoare pentru că a 'obstrucționat' arestarea unui migrant
Biroul Federal de Investigații (FBI) a arestat o judecătoare pentru 'obstrucționarea' unei operațiuni de reținere a unui migrant, anunțat vineri directorul FBI, ceea ce marchează o escaladare a luptei administrației Donald Trump cu aparatul judiciar, relatează France Presse. 'Chiar acum, FBI a arestat-o pe judecătoarea Hannah Dugan din Milwaukee, &
#Ucraina: Întâlnirea Putin-Witkoff a fost 'constructivă' și a abordat inclusiv reluarea negocierilor directe ruso-ucrainene, potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și emisarul american Steve Witkoff au discutat vineri circa trei ore la Kremlin, o întâlnire 'constructivă' ce a abordat planul de pace pro
Danemarca acuză Rusia de desfășurarea unei campanii de dezinformare legată de Groenlanda
Serviciile de informații daneze au acuzat vineri Moscova de orchestrarea unei campanii de dezinformare prin acreditarea ideii că un deputat danez ar căuta ajutorul Rusiei pentru a împiedica SUA să anexeze Groenlanda, relatează AFP. Postări pe rețelele de socializare în ianuarie susțineau că Karsten Honge, membru al parlamentului danez reprezent&aci
Trump i-a sugerat lui Orban ca Ungaria să iasă din UE, afirmă premierul ungar
Premierul ungar Viktor Orban a asigurat vineri că nu are nicio intenție să-și scoată țara din UE, ci dorește să o transforme pe aceasta din urmă împreună cu alți politicieni conservatori pentru a fi 'din nou ce a fost' odinioară, declarație venită după ce premierul liberal polonez Donald Tusk a susținut că șeful guvernului de la Budapesta ar dori ieșirea Ungari
Crimeea va rămâne a Rusiei, declară Donald Trump într-un interviu pentru Time
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că peninsula Crimeea ocupată 'va rămâne a Rusiei', afirmând că până și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este conștient de acest lucru, potrivit EFE. 'Crimeea va rămâne a Rusiei. Zelenski înțelege asta și toată lumea înțelege că aceasta [Crimeea] a fost
Funeralii Papa Francisc/ Biden participă la funeralii, dar nu va călători împreună cu Trump
Fostul președinte democrat al SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill Biden, vor participa sâmbătă la Vatican la funeraliile Papei Francisc, cu care fostul lider de la Casa Albă a avut o relație foarte strânsă, a declarat vineri biroul său pentru AFP. Joe Biden și Jill Biden vor efectua călătoria în mod independent și nu se vor afla în avionu
'Coaliția voluntarilor' pentru #Ucraina: Toate opțiunile rămân pe masă, declară un ministru britanic
Un ministru al cabinetului britanic a declarat vineri că 'toate opțiunile rămân pe masă' în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina în cazul unui acord de pace, dar a refuzat să spună dacă vor fi trimise cu siguranță trupe în această țară, potrivit DPA. Ministrul britanic al Mediului, Steve Reed, a afirmat că este nevoie de o
#Ucraina: Discuții în desfășurare la Moscova între Putin și emisarul lui Trump asupra planului de pace propus de acesta
Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a fost primit vineri la Moscova de președintele rus Vladimir Putin, pentru discuții asupra planului de pace propus de Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, care însă a respins deja împreună cu aliații săi europeni o serie de prevederi ale acestuia, relatează Reuters.
#Ucraina și aliații săi europeni au transmis SUA un document cu contrapropuneri referitoare la planul de pace avansat de Trump
Oficialii ucraineni și europeni au respins săptămâna aceasta unele propuneri din planul de pace elaborat de președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina și au formulat contrapropuneri asupra mai multor puncte din acest plan, pe teme care merg de la chestiunile teritoriale până la sancțiunile impuse Rusiei, conform textelor con
Franța se opune revizuirii regulilor actuale ale UE privind controlul exportului de componente militare
Franța se pronunță împotriva oricărei revizuiri a actualelor reguli ale Uniunii Europene referitoare la controlul exporturilor de echipamente militare în interiorul blocului comunitar, au declarat surse concordante citate vineri de Euractiv. Pentru a reduce obstacolele administrative și a accelera producția de armament, Comisia Europeană a propus f
Cel mai mare șantier naval olandez, urmărit penal pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei
Justiția olandeză a anunțat vineri că a declanșat urmărirea penală asupra celui mai mare constructor naval al țării, inclusiv pentru încălcare sancțiunilor contra Rusiei, puse în aplicare după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP. Cu sediul la Gorinchem, lângă portul din Rotterdam, Damen Shipyards face ob
UPDATE Ofițerul ucis în explozia unei mașini-capcană în apropierea Moscovei este un general al Statului Major
Ofițerul superior ucis vineri în explozia unei mașini-capcană în apropiere de Moscova este un general din cadrul Statului Major al armatei ruse, a anunțat Comitetul de anchetă național de pe lângă Parchetul General al Rusiei, care a deschis un dosar pentru 'ucidere' în urma 'detonării unui dispozitiv exploziv improvizat', potrivit AFP