Rusia anunţă că are pregătit un poligon de teste nucleare ca răspuns la acţiunile SUA (ministru adjunct de externe)

Rusia a anunţat luni că a pregătit instalaţiile de pe poligonul de teste nucleare din Novaia Zemlea - arhipelag situat la nord de Rusia continentală, în Oceanul Arctic -, locul unde a fost efectuat ultimul test atomic sovietic în 1990, ca reacţie la măsuri luate de SUA, potrivit EFE.
Este o "reacţie la paşii făcuţi de Washington, care în ultimii ani s-a concentrat pe îmbunătăţirea infrastructurii în acest domeniu", a declarat ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de stat RIA Novosti.
Riabkov a confirmat astfel informaţiile apărute anterior în media ruse cu privire la "pregătirea completă" a acestui poligon nuclear.
"Poligonul este pregătit pentru reluarea activităţilor de testare pe scară largă. Este complet pregătit (...) Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testele în orice moment", declarase săptămâna trecută contraamiralul Andrei Siniţîn, şeful poligonului din arhipelagul arctic, pentru oficiosul Rossiiskaia Gazeta.
Responsabilul militar subliniase că, dacă autorităţile decid să reia testele, ordinul "va fi executat în termenul prevăzut".
În acelaşi timp, Riabkov a declarat că poziţia Rusiei cu privire la testele nucleare nu s-a schimbat de când preşedintele rus Vladimir Putin a semnat legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) în noiembrie 2023.
"După cum a stabilit şi formulat preşedintele Rusiei, putem efectua astfel de teste, dar nu le vom realiza dacă şi SUA se abţin de la astfel de acţiuni", a spus el.
Riabkov a răspuns astfel la întrebarea dacă Moscova va trece la efectuarea de teste nucleare în cazul în care Occidentului va permite Kievului să-i utilizeze rachetele cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei.
Preşedintele Vladimir Putin a avertizat recent că, dacă Occidentul va da undă verde în acest sens Kievului, "aceasta va însemna că ţările NATO, SUA şi ţările europene vor fi în război cu Rusia".
Unii politicieni şi analişti ruşi au cerut în ultimele luni Kremlinului să aprobe un test nuclear ca avertisment pentru Occident pentru furnizarea de armament Ucrainei.
Cel mai puternic test cu bombă atomică din istorie, cunoscut sub numele de "Ţari Bomba", la 30 octombrie 1961, a fost efectuat pe poligonul din Novaia Zemlea, coincizând cu cel de-al 22-lea congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS).
A fost un test aerian, efectuat cu ajutorul unui bombardier Tu-95, iar bomba a fost lansată cu paraşuta, declanşând o explozie echivalentă cu 50 de megatone de TNT (trinitrotoluen).
Ultimul său test nuclear - opt încărcături cu o putere de 70 de kilotone - URSS l-a efectuat la 24 octombrie 1990, tot în Novaia Zemlea.
CTBC, adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996, a fost semnat de 185 de ţări, inclusiv de Rusia, care l-a ratificat la 30 iunie 2000.
Nouă ţări nu au ratificat niciodată acest pact, între care SUA, China, Iranul şi Israelul, în timp ce India, Pakistanul, Coreea de Nord şi Siria nici măcar nu l-au semnat.
Coreea de Nord, care a publicat recent primele imagini ale instalaţiilor sale de îmbogăţire a uraniului, este singura ţară care a efectuat un test nuclear în secolul al XXI-lea.
Pe fondul acestor ameninţări, Moscova pare să fi înregistrat un eşec în testarea rachetei sale balistice intercontinentale RS-28 Sarmat (Satan 2, în codificarea NATO) la începutul acestei luni, potrivit mai multor experţi militari occidentali, care au analizat imagini din satelit de la locul lansării, transmite luni Reuters.
Imaginile Maxar din satelit datând 21 septembrie arată un crater cu o lăţime de aproximativ 60 de metri la silozul de lansare de pe cosmodromul Pleseţk, din nordul Rusiei, şi distrugeri în jurul zonei care nu erau vizibile în imaginile de la începutul lunii.
Din imagini nu este clar dacă racheta Sarmat, cu combustibil lichid, a eşuat în timpul lansării sau în timpul alimentării cu combustibil.
"După toate indiciile, a fost un test eşuat. Este o mare gaură în pământ" acolo, a declarat Pavel Podvig, un analist cu sediul la Geneva, care conduce proiectul "Forţele nucleare ruse". "A fost un grav incident cu racheta şi silozul", adaugă el.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o cerere de comentarii din partea Reuters şi nu a făcut niciun anunţ cu privire la posibile teste cu Sarmat în ultimele zile.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că nu are informaţii cu privire la vreun test cu racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat.
Sarmat RS-28, cu o lungime de 35 de metri, cunoscut sub numele de Satan II, este o rachetă balistică intercontinentală de generaţia a V-a, capabilă să transporte până la 16 focoase nucleare pe o rază de până la 16 000 de kilometri şi concepută pentru a ocoli sistemele moderne de apărare aeriană. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rusia și Ucraina sunt 'foarte aproape de un acord', a afirmat președintele Trump la sosirea la Roma (Truth Social)
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că Rusia și Ucraina sunt 'foarte aproape de un acord' și a cerut celor două părți se întâlnească pentru a-l finaliza, relatează sâmbătă AFP. 'Sunt foarte aproape de un acord și cele două părți ar trebui să se întâlnească acum, la cel mai înalt
Funeralii Papa Francisc/ Trump, în avion spre Roma, prima călătorie în străinătate din mandatul său
Președintele american Donald Trump a decolat vineri spre Roma, unde el și soția sa Melania vor asista sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, alături de lideri din lumea întreagă, relatează AFP. Președintele american este așteptat să sosească în capitala Italiei &i
#Ucraina/Crimeea 'aparține' Ucrainei, insistă Zelenski, a cărui 'poziție rămâne neschimbată'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat vineri că el consideră Crimeea aparținând Ucrainei, chiar dacă peninsula a fost anexată de Rusia în 2014, subliniind că poziția Kievului pe acest subiect rămâne 'neschimbată' în pofida presiunilor americane, relatează AFP. 'Poziția noastră rămâne nes
Zelenski nu este sigur dacă se va putea duce la funeraliile Papei Francisc; Trump nu exclusese o întâlnire cu liderul ucrainean
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu este sigur 'dacă va avea timp' pentru a se duce la funeraliile Papei Francisc, prevăzute să aibă loc sâmbătă la Roma, la care urmează să participe președintele american Donald Trump, relatează AFP. 'Dacă am timp, voi fi desigur prezent', a declarat Zelenski presei, evocând totodată reu
S-au găsit componente americane într-o rachetă nord-coreeană lansată de Rusia asupra Kievului, afirmă Zelenski
O rachetă balistică de fabricație nord-coreeană lansată de Rusia asupra capitalei ucrainene Kiev în atacul din noaptea de miercuri spre joi avea și componente fabricate de companii americane, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. 'Racheta care a ucis civili la Kiev conținea cel puțin 116 componente proven
Funeralii Papa Francisc/ Șefi de stat și capete încoronate, la ceremonia de sâmbătă
Zeci de șefi de stat și de guvern și-au confirmat prezența, sâmbătă, la Roma, la funeraliile Papei Francisc, decedat luni. Vaticanul a anunțat joi prezența a 50 de șefi de stat și a zece suverani în exercițiu, iar 'în acest stadiu, 130 de delegații (străine, n.r.) sunt confirmate pentru funeraliile Papei Francisc', care vor av
FBI arestează o judecătoare pentru că a 'obstrucționat' arestarea unui migrant
Biroul Federal de Investigații (FBI) a arestat o judecătoare pentru 'obstrucționarea' unei operațiuni de reținere a unui migrant, anunțat vineri directorul FBI, ceea ce marchează o escaladare a luptei administrației Donald Trump cu aparatul judiciar, relatează France Presse. 'Chiar acum, FBI a arestat-o pe judecătoarea Hannah Dugan din Milwaukee, &
#Ucraina: Întâlnirea Putin-Witkoff a fost 'constructivă' și a abordat inclusiv reluarea negocierilor directe ruso-ucrainene, potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și emisarul american Steve Witkoff au discutat vineri circa trei ore la Kremlin, o întâlnire 'constructivă' ce a abordat planul de pace pro
Danemarca acuză Rusia de desfășurarea unei campanii de dezinformare legată de Groenlanda
Serviciile de informații daneze au acuzat vineri Moscova de orchestrarea unei campanii de dezinformare prin acreditarea ideii că un deputat danez ar căuta ajutorul Rusiei pentru a împiedica SUA să anexeze Groenlanda, relatează AFP. Postări pe rețelele de socializare în ianuarie susțineau că Karsten Honge, membru al parlamentului danez reprezent&aci
Trump i-a sugerat lui Orban ca Ungaria să iasă din UE, afirmă premierul ungar
Premierul ungar Viktor Orban a asigurat vineri că nu are nicio intenție să-și scoată țara din UE, ci dorește să o transforme pe aceasta din urmă împreună cu alți politicieni conservatori pentru a fi 'din nou ce a fost' odinioară, declarație venită după ce premierul liberal polonez Donald Tusk a susținut că șeful guvernului de la Budapesta ar dori ieșirea Ungari
Crimeea va rămâne a Rusiei, declară Donald Trump într-un interviu pentru Time
Președintele american Donald Trump a declarat vineri că peninsula Crimeea ocupată 'va rămâne a Rusiei', afirmând că până și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este conștient de acest lucru, potrivit EFE. 'Crimeea va rămâne a Rusiei. Zelenski înțelege asta și toată lumea înțelege că aceasta [Crimeea] a fost
Funeralii Papa Francisc/ Biden participă la funeralii, dar nu va călători împreună cu Trump
Fostul președinte democrat al SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill Biden, vor participa sâmbătă la Vatican la funeraliile Papei Francisc, cu care fostul lider de la Casa Albă a avut o relație foarte strânsă, a declarat vineri biroul său pentru AFP. Joe Biden și Jill Biden vor efectua călătoria în mod independent și nu se vor afla în avionu
'Coaliția voluntarilor' pentru #Ucraina: Toate opțiunile rămân pe masă, declară un ministru britanic
Un ministru al cabinetului britanic a declarat vineri că 'toate opțiunile rămân pe masă' în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina în cazul unui acord de pace, dar a refuzat să spună dacă vor fi trimise cu siguranță trupe în această țară, potrivit DPA. Ministrul britanic al Mediului, Steve Reed, a afirmat că este nevoie de o
#Ucraina: Discuții în desfășurare la Moscova între Putin și emisarul lui Trump asupra planului de pace propus de acesta
Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a fost primit vineri la Moscova de președintele rus Vladimir Putin, pentru discuții asupra planului de pace propus de Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, care însă a respins deja împreună cu aliații săi europeni o serie de prevederi ale acestuia, relatează Reuters.
#Ucraina și aliații săi europeni au transmis SUA un document cu contrapropuneri referitoare la planul de pace avansat de Trump
Oficialii ucraineni și europeni au respins săptămâna aceasta unele propuneri din planul de pace elaborat de președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina și au formulat contrapropuneri asupra mai multor puncte din acest plan, pe teme care merg de la chestiunile teritoriale până la sancțiunile impuse Rusiei, conform textelor con