Irak-20 de ani după invazia SUA / Iahturile lui Saddam Hussein, vestigii ale maniei grandorii fostului dictator

Unul zace răsturnat pe o parte în mijlocul unui fluviu, celălalt primeşte de acum vizitatori. În sudul Irakului, două iahturi sunt martori ai maniei grandorii ce îl anima pe Saddam Hussein, alungat de la putere în urmă cu 20 de ani în urma unei invazii americane, informează AFP.
La Basra, iahtul Al-Mansur (Victoria, în limba arabă - n.red.) zace înclinat pe o parte. După ce a fost atinsă de bombardamentele americane din martie 2003, ambarcaţiunea lungă de 120 de metri a început să ia apă.
La câteva sute de metri distanţă, iahtul Basrah Breeze a fost scutit de această soartă. Andocat la un chei construit pe malurile lui Şat al-Arab, fluviul în care se amestecă apele din Tigru cu cele aduse de Eufrat, cel de-al doilea iaht al dictatorului irakian este deschis parţial pentru vizitatori începând din luna ianuarie.
La bordul său, timpul pare că s-a oprit în loc.
Într-un salon, un scaun de frizer îşi aşteaptă clientul. În apartamentul prezidenţial, decorat în nuanţe de crem şi auriu, un pat "king size" dominat de un baldachin se asortează cu fotolii ce imită stilul din secolul al XVIII-lea. În sălile de baie, robinetele sunt placate cu aur.
Nimic nu era prea strălucitor pentru fostul preşedinte care a condus Irakul cu o mână de fier din 1979 până în 2003 şi care era cunoscut pentru pasiunea lui faţă de luxul ostentativ.
Surpriză: Saddam Hussein nu a navigat niciodată pe Basrah Breeze. Iar luxoasa ambarcaţiune şi-a găsit o nouă vocaţie. Ea a fost asociată Centrului de cercetare în ştiinţe maritime din cadrul Universităţii Basra.
"Toţi cei care vin aici sunt uluiţi de luxul iahtului", recunoaşte Sajjad Kadhim, profesor la acest centru ştiinţific.
- Risipă -
Lung de 82 de metri şi conceput de un şantier naval danez, iahtul predat dictatorului irakian în 1981 poate să primească la bordul său aproape 30 de pasageri şi un echipaj format din 35 de persoane.
El are 13 camere, trei săli de şedinţe, un helioport, însă nu trebuie uitat nici un culoar secret care duce la un submarin... pentru a permite fuga în caz de pericol, potrivit explicaţiilor afişate pe un panou de informare.
"În timp ce poporul irakian trăia ororile războiului şi un embargou, Saddam deţinea o astfel de navă", a declarat Sajjad Kadhim, în vârstă de 48 de ani, criticând "risipa fostului regim".
Temându-se de repercusiunile Războiului dintre Iran şi Irak din deceniul '80, dictatorul a cedat iahtul familiei regale saudite, înainte ca acesta să ajungă în cele din urmă în Iordania, reaminteşte profesorul Kadhim.
În 2008, pe când era andocat în oraşul francez Nisa, iahtul s-a aflat în centrul unei saga judiciare.
Autorităţile irakiene revendicau dreptul de proprietate asupra lui, după ce au descoperit că a fost scos la vânzare, pentru o sumă de aproape 35 de milioane de dolari, de o companie cu sediul în Insulele Cayman.
Guvernul irakian a avut în cele din urmă câştig de cauză. Însă, nereuşind să îl vândă, a decis în 2009 să îl repatrieze în Basra.
"Îmi plac echipamentul său vechi, faxul şi vechile telefoane din sala de comandă", a declarat profesorul universitar Abbas al-Maliki. "Îmi amintesc de epoca de dinaintea internetului", a adăugat acelaşi vizitator.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea iaht, Al-Mansur, acesta este în continuare pe jumătate scufundat, epava sa ruginită ridicându-se deasupra nivelului apei fluviului Şatt al-Arab.
-Pentru a-l proteja de bombardamente -
Cântărind peste 7.000 de tone, Al-Mansur a fost asamblat în Finlanda şi livrat în 1983, potrivit site-ului producătorului danez Knud E. Hansen. El putea să primească la bordul său 32 de pasageri şi un echipaj compus din 65 de persoane.
Amarat în Golful Persic cu puţin timp înaintea ofensivei militare din 2003, Saddam Hussein a ordonat ca iahtul să urce în amonte pe fluviul Şatt al-Arab "pentru a-l proteja de bombardamentele avioanelor americane", relatează inginerul maritim Ali Mohamed. "A fost un eşec", a adăugat el.
În martie 2003, "mai multe raiduri au fost desfăşurate împotriva iahtului timp de mai multe zile". "El a fost bombardat de cel puţin de trei ori, dar nu s-a scufundat niciodată", dezvăluie Qahtan al-Obeid, un fost director al Patrimoniului din Basra.
În fotografii realizate de AFP în 2003, Al-Mansur poate fi văzut când încă plutea pe apă, etajele sale superioare fiind devastate de un incendiu provocat de bombardamente. Însă în iunie 2003, iahtul s-a aplecat periculos într-o parte.
Ambarcaţiune a basculat "atunci când motoarele sale au fost furate". "Acest lucru a creat fisuri şi apa s-a infiltrat, provocând un dezechilibru", a explicat Qahtan al-Obeid.
Într-o ţară devastată de decenii de război, autorităţile locale au lansat o campanie pentru scoaterea din apă a epavelor ambarcaţiunilor mai mici care au eşuat în apele fluviului Şatt al-Arab.
"Însă Al-Mansur este o navă foarte mare, ea trebuie tăiată şi apoi scoasă din apă. Va fi costisitor şi dificil", a precizat Qahtan al-Obeid. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UE: Fără China, Rusia nu ar putea continua să atace Ucraina 'cu aceeași forță'
Comisia Europeană a declarat luni că, fără sprijinul Chinei, Rusia nu ar putea continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei 'cu aceeași forță' și a subliniat că Beijingul 'rămâne un facilitator-cheie' al Kremlinului, relatează EFE. 'China rămâne un facilitator-cheie pentru continuarea războiului de agresiune al Rusiei
Uniunea Europeană, 'îngrijorată' de noul plan israelian pentru Fâșia Gaza, face apel la 'reținere'
Uniunea Europeană este 'îngrijorată' de noul plan israelian privind 'cucerirea' Fâșiei Gaza și face apel să se dea dovadă de 'cea mai mare reținere', a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului său diplomatic, relatează AFP. 'Uniunea Europeană este îngrijorată de extinderea prevăzută a operațiunii fo
Franța: Ministerul de Interne înăsprește criteriile de naturalizare a străinilor
Ministrul de interne francez, Bruno Retailleau, a prezentat luni un nou ordin ce vizează înăsprirea criteriilor de naturalizare a străinilor, în materie de respectare a legilor, cunoaștere a limbii franceze și inserție pe piața muncii, transmite AFP. 'Această circulară reprezintă o ruptură', dar 'nu cu dreptul nostru', a subliniat R
O jurnalistă rusă, care risca ani grei de închisoare pentru criticile împotriva invaziei în #Ucraina, exfiltrată în Franța de RSF
Jurnalista rusă Ekaterina Barabaș, critic de cinema - care risca până la zece ani de închisoare pentru că a denunțat războiul dus de Moscova în Ucraina -a fost exfiltrată prin țări terțe, în Franța de către Reporters sans frontieres (RSF- Reporteri fără frontiere), a anunțat luni această organizație neguvernamentală în cadrul unei conferințe de
Trei civili uciși în atacuri cu drone ucrainene în regiunea rusă Kursk
Atacuri cu drone ucrainene au ucis luni trei civili în regiunea rusă Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al regiunii, Aleksandr Hinștein, relatează AFP. Forțele ucrainene au lansat un atac surpriză asupra teritoriului de la granița cu Ucraina în august 2024, cucerind aproximativ 1.400 de kilometri pătrați. Armata rusă desfășoară o ofensivă la s
Iranul afirmă că poziția sa față de negocierile cu SUA cu privire la programul nuclear rămâne neschimbată
Iranul rămâne angajat față de diplomație cu Statele Unite, a indicat luni guvernul de la Teheran, după ce a patra rundă de negocieri cu Washingtonul cu privire la programul nuclear, prevăzută să aibă loc pe 3 mai la Roma, a fost amânată din 'motive logistice', transmite Reuters. 'Noi ne-am anunțat angajamentul de a continua pe calea dia
Kremlinul afirmă că este necesară o întâlnire Trump-Putin
Kremlinul a declarat luni, referitor la o eventuală întrevedere în Arabia Saudită între președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, că o întâlnire între cei doi este necesară, dar a precizat că liderul rus nu are prevăzută nicio deplasare în Orientul Mijlociu pentru jumătatea acestei luni, transmite Reuters.
UE vrea să investească 500 de milioane de euro pentru a atrage cercetători
Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen vor să-i atragă pe cercetătorii străini - amenințați în special în SUA de politicile administrației Trump - organizând în acest scop luni la Paris conferința Choose Europe for Science, relatează AFP. Președinta Comisiei Europene a anunțat în cadrul conferinței că Uniunea Eur
Mișcarea Hamas acuză Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic''
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat luni Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic'' și că este responsabil pentru ''agravarea catastrofei umanitare'' din Fâșia Gaza, informează France Presse. ''Respingem utilizarea ajutorului umanitar ca un mijloc de șantaj
Președintele Kenyei a scăpat nevătămat după ce o persoană din public a aruncat cu un pantof în el la un miting
Președintele kenyan William Ruto a reușit să se ferească de o lovitură cu un pantof: el a parat obiectul de încălțăminte cu brațul la un miting în provincia Migori din estul țării, relatează luni agenția Reuters. El a ținut duminică un discurs despre costul vieții în Kenya, subiect care a iritat publicul și l-a obligat pe șef
Tensiuni India-Pakistan: Armata pakistaneză a efectuat încă un test cu rachete
Armata pakistaneză a anunțat luni că a efectuat un test de lansare de rachete, al doilea în două zile, pe fondul tensiunilor în creștere cu India vecină, relatează AFP. ''Pakistanul a efectuat astăzi un test reușit de lansare a unei rachete Fattah, cu o rază de acțiune de 120 km'', a informat armata într-un co
Boris Pistorius, care susține #Ucraina, rămâne ministru al apărării în noul guvern al Germaniei (comentariu AFP)
Ministrul german al apărării Boris Pistorius, care a susținut ferm Ucraina în războiul cu Rusia, își va păstra portofoliul și în viitorul guvern de la Berlin, anunță luni AFP. În noua formulă guvernamentală, care va fi oficializată marți, Pistorius va coordona un program nou și amplu de reînarmare a Germaniei, cu
Noul plan al guvernului israelian ''sacrifică'' ostaticii din Gaza, denunță Forumul familiilor ostaticilor
Forumul familiilor, cea mai mare asociație din Israel a apropiaților ostaticilor, a acuzat luni guvernul israelian că ''îi sacrifică'' pe ostaticii ținuți în Gaza, după aprobarea unei extinderi a ofensivei israeliene în teritoriul palestinian, informează AFP. Acest
Militari din NATO și din #Ucraina participă la evenimentele de la Londra consacrate Zilei Victoriei în Europa
Mii de oameni erau așteptați luni pe străzile din centrul capitalei britanice Londra, într-o zi de sărbătoare legală, la debutul unei serii de evenimente care marchează împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial în Europa, VE Day (Ziua Victoriei în Europa), relatează dpa. Forțe armate
Rwanda discută cu Washingtonul în legătură cu primirea de migranți deportați de SUA
Autoritățile de la Kigali și Washington au început discuții referitoare la primirea de către Rwanda a unor imigranți deportați din Statele Unite, a anunțat duminică ministrul de externe rwandez Olivier Nduhungirehe, transmite luni Reuters. ''Suntem în discuții cu Statele Unite'', a spus Nduhungirehe într-un in