BTA: China optează pentru o poziţie mai flexibilă în proiectele cu partenerii bulgari, potrivit unui cercetător

Bulgaria nu are o politică clar definită faţă de China, a constatat Vladimir Şopov în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de Departamentul de Stat al SUA privind modul în care China concurează pentru influenţă în Bulgaria.
În cadrul unei mese rotunde desfăşurate online joi, Şopov, care este membru invitat al Programului pentru Asia din cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe, a prezentat concluziile sale, care se bazează pe interviuri cu 142 de actuali şi foşti politicieni, directori de companii şi cadre universitare.
Până de curând, China obişnuia să acorde mai multă atenţie Greciei, Serbiei, Ungariei, Macedoniei de Nord şi altor ţări din sud-estul Europei. În ultimii doi ani, guvernul chinez a început să manifeste un interes sistematic faţă de porturile şi infrastructura feroviară din Bulgaria, considerând ţara ca fiind o extensie naturală a rutei de tranziţie prin Caucazul de Sud, însă până în prezent nu au existat evoluţii substanţiale.
China nu a reuşit să iniţieze proiecte importante în domeniul energiei şi al infrastructurii din cauza cerinţelor greoaie pe care le stabileşte, cum ar fi garanţiile guvernamentale, clauzele contractuale de nedivulgare şi limitarea procedurilor de achiziţii publice la contrapartidele chineze, ceea ce contravine acquis-ului UE. Astfel, Chinei îi este mai uşor să-şi exercite influenţa asupra unor ţări terţe.
Printre alte obstacole se numără dominaţia Rusiei în sectorul energetic şi controlul lobby-urilor locale asupra infrastructurii.
De asemenea, apartenenţa Bulgariei la UE şi restricţiile juridice concomitente au încetinit creşterea influenţei chineze în această ţară. În plus, accesul acestei ţări la uriaşele fonduri de finanţare ale UE reduce dependenţa de finanţarea externă, în comparaţie cu Serbia, Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina.
În încercarea de a depăşi aceste obstacole, China a adoptat o strategie cu mai multe căi pentru Bulgaria, implicând actori statali şi non-statali la nivel naţional şi subnaţional. Beijingul şi-a extins în mod semnificativ cooperarea cu Sofia în domeniile culturii, educaţiei, agriculturii, cercetării, achiziţiilor publice şi guvernării electronice.
În prezent, China optează pentru o poziţie mai flexibilă, fiind dispusă să se conformeze cerinţelor bulgare şi ale UE fără a avea exclusivitate în ceea ce priveşte implementarea proiectelor. Aceasta a încheiat parteneriate cu alte companii şi a acceptat chiar şi poziţii junior în diverse proiecte. Un exemplu este China Communications Construction Company (CCCC) care, în parteneriat cu Trace Group Hold, a câştigat un contract de 730 de milioane de euro, finanţat de UE, pentru modernizarea liniei de cale ferată Ihtiman-Kosteneţ. Într-un alt caz, China a semnat un memorandum de înţelegere cu Camera bulgară a construcţiilor.
Ţara asiatică a întocmit o hartă detaliată a tuturor instituţiilor de cercetare bulgare care ar putea fi utile pentru extinderea influenţei sale şi a încheiat deja parteneriate cu Universitatea Agricolă din Plovdiv, cu Institutul de Agricultură din Kiustendil şi cu Institutul de Viticultură şi Enologie din Plevna. Şopov a avertizat că unele dintre aceste acorduri ar putea acorda prea multă putere părţilor chineze.
Mai multe oraşe bulgare sunt dispuse să implementeze proiecte de oraşe inteligente în parteneriat cu China, dar riscă să fie colectate cantităţi uriaşe de date fără nicio reglementare şi să fie stocate şi prelucrate în mod netransparent, aşa cum este cazul Belgradului.
Cercetătorul a enumerat informaţiile (relatări, articole, imagini), dezinformarea şi "neinformarea" (tăinuirea deliberată a informaţiilor faţă de public) ca fiind trei instrumente pe care China le foloseşte pentru a-şi atinge obiectivele.
Întrebat de BTA cum va influenţa tendinţa chineză de a coopera cu Rusia asupra poziţiei ţării asiatice în Bulgaria şi în Europa, Şopov a spus că este important să analizăm domeniile de cooperare sino-rusă, cel mai evident fiind cel al energiei nucleare. La început, China a fost dispusă să participe la proiectul centralei nucleare de la Belene, investind şi furnizând tehnologie proprie. Odată ce chinezii şi-au dat seama că o astfel de participare directă era imposibilă, au fost de acord să coopereze cu Rusia în acest proiect. Potrivit cercetătorului, având în vedere războiul în curs de desfăşurare din Ucraina, o ofertă de succes pentru dezvoltarea ulterioară a Belene cu China şi/sau Rusia este foarte puţin probabilă.
Cooperarea dintre China şi Rusia este mai relevantă pentru Serbia, Muntenegru şi restul Balcanilor de Vest, care nu se pot baza pe finanţarea UE şi, prin urmare, sunt mai sensibile la influenţa acestor două ţări. Instituţiile bulgare ar trebui să evite să urmărească politici incoerente şi neinformate pentru a nu cădea victime ale unor parteneriate străine neprofitabile, a declarat Şopov la finalul mesei rotunde.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trei civili uciși, între care un copil, în loviturile indiene în Pakistan (ministrul Apărării)
Trei civili, între care un copil, au fost uciși în atacurile indiene asupra unor 'ținte civile' din Pakistan, în noaptea de marți spre miercuri', a declarat pentru AFP ministrul pakistanez al Apărării, Khawaja Asif, după ce New Delhi a anunțat că a lovit 'obiective teroriste' de pe teritoriul statului vecin, relatează AFP.
Pakistanul a lansat tiruri de artilerie pe teritoriul indian (armata indiană)
Pakistanul a lansat tiruri de artilerie asupra teritoriului indian, a anunțat miercuri armata indiană, la scurt timp după o serie de lovituri cu rachete indiene care au vizat 'infrastructuri teroriste' pe teritoriul pakistan
Armata pakistaneză anunță că va 'riposta' după loviturile Indiei pe teritoriul său
India a lansat 'lovituri aeriene' în 'trei regiuni' din Pakistan, a anunțat armata pakistaneză în noaptea de marți spre miercuri, citând două orașe din Kashmirul pakistanez și al treilea din Punjab, la granița cu India, relatează AFP.
VIDEO LIVE UPDATE India a lovit cu rachete obiective 'teroriste' din Pakistan
India a lansat lovituri cu rachete împotriva a nouă obiective care găzduiesc 'infrastructuri teroriste' situate pe teritoriul pakistanez, în represalii la atentatul comis pe 22 aprilie în Kashmirul indian, a anunțat miercuri New Delhi, relatează AFP.
Yemen: Liderul politic al rebelilor houthi anunță că intenționează să continue atacurile împotriva Israelului
Rebelii houthi din Yemen au promis marți o ripostă 'fulgerătoare' Israelului și că vor continua loviturile asupra acestei țări ca răspuns la bombardamentele israeliene, fără a menționa acordul de încetare a focului cu Statele Unite anunțat de Oman, relatează AFP. Liderul politic al rebelilor houthi, Mahdi al-Mashat, a promis o ri
Omanul anunță un acord de încetare a focului între rebelii houthi și SUA
Rebelii houthi din Yemen și Statele Unite au convenit asupra unei încetări a focului, a anunțat marți ministrul de externe din Oman, Badr al-Busaidi, la scurt timp după ce Donald Trump a anunțat încetarea atacurilor americane împotriva acestor insurgenți susținuți de Iran, relatează AFP. 'În urma discuțiilor și cont
#Ucraina: Cel puțin trei morți și 11 răniți într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî
Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața și 11 au fost rănite marți într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî, nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile, adăugând că printre victime se află și copii, relatează AFP. Potrivit primelor informații, inamicul a lovit infrastructuri civile din districtul Sumî cu o rac
Germania: Miniștrii noului guvern al cancelarului Merz, învestiți oficial în funcție
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a procedat marți seara la învestirea oficială a celor 17 miniștri din guvernul noului cancelar Friedrich Merz, ales în funcție din a doua &icir
BTA: Stindarde sacre, steaguri militare binecuvântate de Ziua Vitejiei și Ziua Forțelor Armate din Bulgaria
O ceremonie de binecuvântare a steagurilor militare și a stindardelor sacre a avut loc, marți, pe 6 mai, marcând Ziua Vitejiei și Ziua Forțelor Armate în Piața Sf. Alexandru Nevski, lângă Monumentul Soldatului Necunoscut. Președintele și comandantul șef al Forțelor Armate Rumen Radev au participat la ceremonie și au pri
Trump anunță că rebelii houthi au 'capitulat' și că bombardamentele americane în Yemen vor înceta
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că rebelii houthi au 'capitulat' și a promis că atacurile aeriene americane din Yemen vor înceta 'cu efect imediat', relatează AFP. 'Houthi au anunțat (...) că nu mai vor să lupte. Pur și simplu nu mai vor să lupte. Și noi vom respecta asta. Vom opri bombardamentele, iar ei au
Meloni îi transmite lui Merz: Relațiile între Italia și Germania, 'fundamentale' pentru 'relansarea competitivității' în UE
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni l-a felicitat marți pe noul cancelar conservator german Friedrich Merz, calificând drept 'fundamentală' cooperarea între țările lor, pri
Aderarea Ucrainei la UE nu va fi 'o afacere bună', consideră Viktor Orban
Aderarea Ucrainei la UE nu va fi 'o afacere bună', a afirmat marți premierul ungar Viktor Orban, conform căruia Ucraina nu va aduce vreo valoare adăugată Uniunii Europene, ci o va falimenta, relatează agenția MTI. Reacționând unor comentarii făcute mai devreme la o conferință de presă de președintele Partidului Popular European (PPE), germanul Ma
Rusia afirmă că șansele de pace în #Ucraina vor fi reduse dacă Occidentul continuă să furnizeze arme Kievului
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marți că șansele de a se ajunge la o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina vor fi reduse dacă Occidentul va continua să furnizeze arme Kievului, relatează Reuters. Zaharova a făcut aceste declarații după ce a fost întrebată, în cadrul unei conferințe de p
Israelul a lovit aeroportul și centrale electrice din Sanaa, controlate de rebelii houthi
Aviația israeliană a bombardat marți, pentru a doua zi consecutiv, infrastructuri controlate de rebelii houthi în Yemen, între care aeroportul și centrale electrice din capitala țării Sanaa, la două zile după un atac cu rachete al miliției houthi împotriva principalului aeroport internațional din Israel, relatează AFP. Houthi au reacționat im
Mecanismul de condiționalitate care permite suspendarea fondurilor UE va fi menținut, asigură comisarul european pentru buget
Mecanismul de condiționalitate prin care Comisia Europeană le poate suspenda fondurile europene statelor membre ale UE despre care consideră că încalcă statul de drept trebuie menținut în Cadrul Financiar Multianual, astfel încât bugetul UE să poată fi folosit pentru sprijinirea reformelor naționale menite să consolideze statul de drept, a declarat &i